Navigering Sidans innehåll

Share/Bookmark Skriv ut

2012-04-10

Biomarkörer kan avslöja autism. Stort internationellt genomslag för forskning vid Linnéuniversitetet

Genom avancerad masspektrometri (MS) har forskare lyckats få fram peptider eller delar av proteiner som kan fungera som biomarkörer för förändringar hos barn med autism.

Naghi Momeni, vid tiden för studien anställd vid Linnéuniversitetet, har lett studien där forskare vid avdelningen för klinisk fysiologi på länssjukhuset i Kalmar, Uppsala universitet, Lunds universitet och University of Social Welfare and Rehabilitation Sciences och Tehran Medical University, båda i Iran, har deltagit. Handledare har Bengt Persson, professor i biokemi vid Linnéuniversitetet, varit.

Forskningsteamet har blivit publicerade i Nature Translational Psychiatry och nyheten har fått stor spridning över världen. Bland annat har International Business Times, Science Daily och Clinical Laboratory International liksom Sydsvenskan, Östran, Barometern, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet på hemmaplan.