Navigering Sidans innehåll

Share/Bookmark Skriv ut

Vad tycker studenterna som läser Informatörsprogrammet med inriktning kommunikation och utveckling?

"Det är ett unikt program och det ger intressanta jobbmöjligheter i framtiden!"

Här får du ta del av intervjuer med studenter från Informatörsprogrammet med inriktning kommunikation och utveckling (tidigare Informatörsprogrammet med inriktning freds- och utvecklingsarbete).

Max Julle Cassandra

________________________________________________________________

Julle Bergenholtz

Julle BergenholtzVarför sökte du Informatörsprogrammet inriktning freds- och utvecklingsarbete?
Det var den perfekta kombinationen av två intressen, dels att hjälpa människor i nöd, dels kommunikation. Möjligheterna och kurserna var, och är, mycket tilltalande för mig.

Är det något som har varit speciellt intressant i utbildningen?
Det har varit mycket. Att få komma ut i fält har nog varit det som har gett mest. Under femte terminens sista delkurs åkte vi till Indien och hjälpte organisationer med kommunikationsarbete som exempelvis att göra broschyrer, hemsidor och kommunikationsplaner. Det var väldigt intressant att se hur mycket det teoretiska i utbildningen man faktiskt kunde applicera och hur pass stor nytta man själv kunde göra på sin organisation.

Hur är det att läsa på universitet?
Flexibelt, vilket har gjort att jag har kunnat varva studier med jobb i matbutik. Det är också mångsidigt, i våras gick jag en termins språkkurs i japanska på kvällen och jag har även varit med i en improvisationsteatergrupp på Campus. Det finns saker för vem som helst!

Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?
Jag arbetar som sagt i en matbutik utöver studierna, vilket gör att jag måste vara ganska organiserad för att hålla min studietakt och samtidigt hinna jobba. Tidigare bodde jag utanför Växjö och behövde åka buss två timmar om dagen, vilket tog en hel tid, men bor man på Campus hinner man med rätt mycket utanför studierna.

Vad vill du göra efter studierna?
Komma ut i arbetslivet. Nu har jag sett vad en kommunikatör faktiskt gör ute i organisationer och hur mycket kunskap jag faktiskt har inom kommunikation som de flesta andra inte skulle tänka på. Det är väldigt spännande, och det ska bli kul att sätta det i praktik på en arbetsplats.

Varför ska man läsa Informatörsprogrammet inriktning freds- och utvecklingsarbete?
Programmet är ganska brett. Vi som har läst programmet tillsammans är väldigt olika och vill alla inrika sig på olika sätt inom kommunikationsarbete, och det är faktiskt möjligt i programmet. Dessutom har man många möjligheter, under tiden jag skriver detta sitter jag i Hyderabad, Indien och gör min C-uppsats forskning i fält, och det är en fantatsisk upplevelse som hade varit svår att genomföra utan programmet.

________________________________________________________________

Max Isaksson


Varför sökte du Informatörsprogrammet/Informatörsprogrammet inriktning freds- och utvecklingsarbete?
Max Isaksson

Jag har länge varit intresserad av det skrivna och talade språket. Ett tag var jag intresserad av att utbilda mig till journalist men kände att informatörsyrket kunde ge mig större möjligheter att få en trygg anställning och ändå ha en nära kontakt med journalistiken. Dessutom vill jag arbeta med något som verkligen gör skillnad och där man får arbeta i en lång process från planering till genomförande.

Informatörsprogrammet fanns även på andra ställen i landet men just inriktningen fred och utveckling är unik och känns spännande.Är det något som har varit speciellt intressant så här långt?

Det har varit väldigt intressant att lära sig om samhället i stort. Man har lärt sig att se på saker ur ett annat perspektiv än man tidigare gjort. Vi har precis påbörjat planeringen inför en temadag som freds- och utvecklingsstudenterna ska anordna för att belysa en konflikt i världen. Det ska bli jättekul och intressant. Vi är med och planerar allt från grunden, alltifrån att bjuda in föreläsare och att ordna aktiviteter till att marknadsföra projektet och locka hit folk.Hur är det att läsa på universitet?

Det är väldigt roligt eftersom att du får göra precis det du vill göra! Det är självklart vissa veckor med mycket plugg, men det roliga med universitetet är att du pluggar just det du är intresserad av och du kan arbeta med det och inget annat. Dessutom är atmosfären runtom studierna något unikt som jag hade ångrat om jag inte fått uppleva!Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?

Självklart är här för att studera men livet utanför studierna nästan det bästa. På campus behöver man bara gå ett stenkast bort för att komma till festen eller kompisen. På vardagarna går man över till kompisen och ser på film, spelar spel, eller kanske går ett varv runt sjön. På kvällen tar man sig 500 meter bort till Olympen för ett träningspass, och på helgen är det ofta studentpuben eller trevligt umgänge hos en kompis i närheten som gäller. Det finns alltid något att göra.

________________________________________________________________

Cassandra Jangbrand

CassandraVarför sökte du Informatörsprogrammet med inriktning freds och utvecklingsarbete?

Jag visste från första början att jag ville läsa någon form av medie- och kommunikationsutbildning, så när jag hittade en utbildning som kombinerade både kommunikationsstudier och freds- och utvecklingsstudier så kändes det perfekt direkt.

Är det något som har varit speciellt intressant så här långt?

Kursen "Kommunikation, språk och samhälle" som vi läste under första terminen var väldigt lärorik. Det var dels kommunikationsteorin och den mellanmänskliga kommunikationen som jag tyckte var extra intressant.

Hur är det att läsa på universitet?

Det är både lärorikt och intensivt. Man får ta mycket eget ansvar för sina studier men får på så sätt också stora möjligheter att påverka sin egen vardag och studieteknik.

Hur ser ditt liv ut vid sidan av studierna?

Jag bor på campus i närheten av vännerna och bara ett stenkast från skola, gym och studentpubar vilket är perfekt, man är alltid sysselsatt med något. Jag sitter med i KomMedias styrelse (vår utbildningsförening) som webbansvarig vilket är väldigt roligt.

Vad vill du göra efter studierna?

Exakt vad jag vill göra efter studierna vet jag inte, men någon form av kommunikationsarbete med anknytning till fredsfrågor, mänskliga rättigheter eller liknande vore intressant att arbeta med. Kanske väljer jag att läsa vidare på magister- eller masternivå.

Varför ska man söka Informatörsprogrammet med inriktning freds och utvecklingsarbete?

Jag tror man ska söka den här utbildningen om man är intresserad av både kommunikationsarbete och fred- och utvecklingsfrågor. Eftersom att utbildningen kombinerar dem båda så kan man skapa sig värdefull kunskap inom ämnet som man kan ha stor nytta av på arbetsmarknaden.