Daniel Alvunger

Daniel Alvunger: EUniWell - Arena för samverkan och möjligheter till ökade resurser

En rivstart som har varit spännande, lärorik och gett värdefulla kontakter. En period som har gett möjligheter att börja utarbeta strategier med konkret betydelse för forskare och studenter. Det säger Daniel Alvunger vid Linnéuniversitetet, som nu har suttit ett drygt halvår i styrelsen för Europauniversitetet EUniWell.

– Det första halvåret har varit väldigt intressant, lärorikt och givande. Genom EUniWell vidgas det samtal som Linnéuniversitetet kan delta i. Det är viktigt att vi verkar på en arena som är både europeisk och global, i tider med stor geopolitisk osäkerhet och instabilitet.

Det säger Daniel Alvunger, som är Linnéuniversitetets representant i EUniWell, professor i pedagogik och dekan vid fakulteten för samhällsvetenskap. I EUniWell, Europauniversitetet för välbefinnande, samverkar Linnéuniversitetet med tio andra europeiska universitet med det övergripande målet att öka länders och människors välbefinnande genom forskning, utbildning och samhällsengagemang. I den gemensamma verktygslådan finns bland annat forskningsnätverk, öppnare karriärvägar, och student- och personalutbyten.

Permanent medverkan – inte projekt

Förra året gick EUniWell in i en ny fas och ny period. Den innebär bland annat att Linnéuniversitetet nu leder två så kallade arbetspaket. Men lärosätets medverkan i EUniWell är mycket större än så.

– Jag tror att det har varit lätt att uppfatta EUniWell som ett projekt, men så är det inte längre. Jag skulle i stället säga: ”Allting som vi gör på Linnéuniversitetet i dag gör vi som en del av Europauniversitetet EUniWell.” På den här gemensamma plattformen jobbar vi med processer som vi redan håller på med själva och det bidrar till ökad samordning.

EU-flaggor

Det går att se paralleller mellan utvecklingen av Europauniversitet och utvecklingen av EU – eller EG som det ju hette från början – som föddes ur tanken att länder som samarbetar med varandra inte startar krig.

– En av tankarna med Europauniversitet är att lärosäten närmar sig varandra, visar tillit till varandras utbildningssystem och utbyter erfarenheter om vad som är framgångsrik forskning och excellens. Utifrån en gemensam värdegrund och kultur står vi upp för bland annat demokrati och mänskliga rättigheter. Europatanken genomsyrar också det här området.

Värdefullt forum

Daniel Alvunger säger att det är viktigt att Linnéuniversitetet fortsätter att samarbeta med lärosäten i andra världsdelar och i andra sammanhang. På forskningsområdet finns det inga landgränser. Ändå går det att säga att samarbetet inom Europauniversitetet berikar:

– Genom EUniWell är vi med på ett aktivt sätt på den europeiska forsknings- och utbildningsarenan. Vi kan vara med och diskutera förslag och beslut som påverkar både Europas och Sveriges framtid. Vi kan positionera oss tydligare för att få del av resurser som finns på EU-nivå.

Som exempel nämner han den process som EU har inlett för att ta fram ett nytt ramprogram för forskning och innovation, FP10. Efter 2027 ska det ersätta ramprogrammet Horisont Europa. EU-kommissionen ska lägga fram förslag till nytt ramprogram under 2025. Sedan följer förhandlingar mellan medlemsländerna och Europaparlamentet – och det är bland annat då som det blir viktigt att kunna positionera sig.

EU-parlamentet

Plattform för fler synsätt

För studenterna gör EUniWell att deras klassrum och föreläsningssalar blir större.

– Det är lätt att koppla upp sig och studenter kan enkelt mötas och få internationella perspektiv på olika frågor. Det måste inte alltid handla om att studenter gör utbyten. När vi jobbar så intensivt som vi gör inom EUniWell förvandlar vi upptrampade stigar till stora vägar och i vissa fall till esplanader.

Utbildningspolitik och utbildningssystem är egentligen områden som EU:s medlemsländer själva bestämmer över. Men sedan en tid tillbaka händer det saker på europeisk nivå. Nyligen presenterade EU-kommissionen ett paket med flera reformförslag.

– Ett förslag handlar om ett slags ”European Degree”, alltså att lärosäten som är Europauniversitet ska kunna erbjuda europeiska examina som är giltiga i de övriga länderna. Det finns liknande tankar från EU-kommissionen om det akademiska karriärsystemet, och hur lärosäten i olika länder ska kunna erkänna medarbetares kompetenser.

Vid ett EU-toppmöte i våras diskuterades frågan om unionen borde utöka de fyra friheterna på EU:s inre marknad – fri rörlighet för varor, tjänster, personer och kapital – med en ny, femte frihet.

– Det handlar om fri rörlighet för forskning, utbildning och innovation. Det passar väl ihop med EU-kommissionens ambitioner att skapa en ännu mer gemensam, organisatorisk struktur för högre utbildning och forskning i Europa.

Ska märkas mer

Om ett år, hösten 2025, ska lärosätena inom EUniWell starta en gemensam masterutbildning, Master Programme in Global Peace, Wellbeing and Justice. En handfull av universiteten är med och utvecklar det nya programmet, och det är Linnéuniversitetet som koordinerar arbetet. På den nya utbildningen kommer studenter i olika länder att läsa samma kurser och dessutom tillbringa en termin på något av de andra lärosätena.

Daniel Alvunger har olika tankar framåt när det gäller hur medarbetare tydligare ska uppfatta på vilket sätt och inom vilka områden som Linnéuniversitet samverkar i EUniWell.

– En viktig nyckel är såklart kommunikation. Vi behöver berätta mer om samarbetet, i fler sammanhang. Vi behöver gestalta det på ett sätt som är både pedagogiskt och konkret. Jag välkomnar fler medarbetare att bli ambassadörer för EUniWell. Det är viktigt att fler pratar om vad de arbetar med och forskar om, som hänger ihop med EUniWell. Det är alltid människorna som bär exemplen.

Inför den nya höstterminen kommer det att synas tydligare – bokstavligen – att Linnéuniversitetet ingår i EUniWell. EUniWells flagga kommer att hissas på universitetets campus både i Växjö och Kalmar.

Öppensinnad miljö

Gruppbild

EUniWell höll nyligen ett stort så kallat rektorsmöte i Nantes i Frankrike. Styrelse, rektorer och forskare var på plats, men också studentrepresentanter och företrädare från Växjö, Kalmar och de andra kommunerna där lärosätena inom EUniWell finns. Deltagarna diskuterade bland annat EUniWells mål att bli ett grönt Europauniversitet och hur lärosäten och lokala myndigheter kan samverka, till exempel i kampen mot klimatförändringar.

– En fråga handlade om hur vi kan få fler medborgare både i våra städer och länder att bli mer delaktiga i samhällsutvecklingen. Jag lyfte exempel på den betydelse som studieförbund och folkhögskolor har haft, och fortfarande har, för samhällsutvecklingen i Sverige, säger han och fortsätter:

– Inom EUniWell ses vi ofta och regelbundet på distans. Men det är en helt annan sak att emellanåt kunna träffas fysiskt. Jag fick ett väldigt positivt intryck under dagarna i Nantes. Jag uppfattar miljön i EUniWell som både driven, ”open minded” och generös.