I Sverige sträcker sig grusvägarna över 10 000 mil och spelar en avgörande roll för landsbygdens infrastruktur. De binder samman våra samhällen och deras skick är viktigt för att säkerställa en smidig och säker transport av såväl personer som varor och tjänster. Damm, gropar, spårbildning och löst grus gör många grusvägar obekväma och svårframkomliga vilket leder till miljö- och hälsoproblem för människor, djur och växter.
Att införa datadrivna metoder för underhåll av grusvägar skulle säkerställa en effektiv bedömning och klassificering av vägens skick.
För att bedöma vägarnas skick används i dagsläget oftast visuell inspektion och manuella metoder.
Datadriven metod för inspektion
Visuell inspektion är dock opålitlig och känslig för mänskliga fel, medan manuella metoder är tids- och arbetskrävande. Ny forskning i maskinteknik vid Linnéuniversitetet visar en mer sofistikerad datadriven metod som kan förändra hur vi ser på och tar hand om våra vägar.
– I min licentiatavhandling har jag tittat på användningen av sensorer monterade i
fordon för att mäta vibrationer och rörelser, vilket kan ge indikationer om vilket underhåll som behövs, förklarar Keegan Mbiyana. Inte bara specialbyggda sensorer används, utan även vanliga smartphones. Beroende på mätobjektet kan sensorernas placering justeras inom fordonet. För att bedöma åkturernas kvalitet positionerades de på ställen känsliga för vibrationer. I våra tester placerades sensorerna nära förarens säte medan en smartphone fästes vid vindrutan för att filma vägunderlaget.