Rektor, professor i historia
Peter Aronsson är rektor vid Linnéuniversitetet. Han forskar bland annat om lokal och regional historia, den demokratiska politiska kulturens dynamik, historiedidaktik, historiebruk och kulturarv.
International Association of Universities (IAU) är IAU världens största globala organisation för lärosäten och organisationer inom högre utbildning, med fler än 600 medlemmar från 130 länder.
– IAU ger insikter om vilka utmaningar såväl som positiva erfarenheter man har i Afrika, i Sydamerika och på övriga kontinenter. Att vi håller en global akademi levande och drar nytta av ömsesidiga erfarenhetsutbyten är oerhört viktigt, säger Peter Aronsson, rektor vid Linnéuniversitetet.
Som ledamot i IAU:s ledning, Administrative Board, är Peter djupt involverad i arbetet med organisationens verksamhetsplan. Digitala trans- formationer, hållbarhet, internationellt samarbete och en global ledarskapsutbildning är några av de frågor IAU arbetar med.
Ordförande inom öppen vetenskap
Störst är hans engagemang för öppen vetenskap. Som ordförande i IAU:s Open Science Expert Group har han samlat 30 personer från alla kontinenter för att utveckla rekommendationer om hur världens alla universitet bör agera i frågan. Arbetet har resulterat i skriften Open Science: The Challenge for Universities, där expertgruppen uppmanar universiteten att gå i spetsen för öppen vetenskap.
– De skillnader i åsikter man kan se i Sverige finns också globalt. Vilka är fördelarna och nackdelarna med de kommersiella förlagens hantering? Vi ser tydligt att vårt sätt att sluta avtal med dessa inte alls är till gagn för tredje världen, för det globala syd. De har inte råd att publicera sig och det ökar ju klyftorna i världen, så vi får hitta andra lösningar.
En förutsättning för snabba framsteg
Öppen vetenskap är en absolut förutsättning för att vetenskapliga framsteg ska ske så snabbt som möjligt, anser Peter Aronsson. Ett livsviktigt exempel är den förmåga att samarbeta över gränser som visades när covid-19-pandemin bröt ut, och låg bakom att vaccin kunde tas fram så snabbt.
– Det är också viktigt att vi håller idén om ett kunskaps- och förnuftsbaserat fredligt samarbete levande i en tid som mer bygger på tron att man kan lösa konflikter med militära insatser. Så både den problemlösande och den samhällsbyggande funktionen får närvaro inom IAU.
En gång om året samlas IAU till en global konferens. Årets möte ska äga rum i Kigali i Rwanda och på Linnéuniversitetet är planer på att stärka samarbetet med Rwanda och Kenya i full gång.
På konferensen möts företrädare för hundratals universitet världen över. Frågor diskuteras, kontakter knyts, samarbeten initieras. Samtalen är många och givande.
– Europa är hemmaplan, där känner man igen det mesta. Men samtalen med företrädare från andra länder ger många tankeställare. När man frågar någon från universitetet i Mali ”Vad är er stora utmaning?” får man svaret att det inte har regnat på tre år. Det ger lite perspektiv till budgetfrågor och annat.