– Vi ser att företag kan minska sitt beroende av traditionella material som plast och metall genom att istället använda träbaserade biokompositer, säger Janka Kovacikova, universitetslektor vid Linnéuniversitetet med forskning inriktad på beräkningsmodeller inom tillämpad mekanik.
”Komposit” betyder att ett material består av minst två komponenter. I biokomposit är minst en av delarna biobaserad, till exempel av trä eller annat förnybart material.
Printar ut hållfasta produkter
Janka Kovacikova forskar inom området tillämpad mekanik, bland annat för att ta fram flerskaliga beräkningsmodeller så att produkter av träbaserade biokompositer tillverkade genom robot 3D-printning blir både stabila, användbara och hållfasta. En robot kan då producera till exempel en stol, eller en leksak som klarar de belastningar som den utsätts för under sitt liv.
Det betyder att projektet är med och utvecklar tillverkning av möbler och andra produkter genom 3D-printning, som inte enbart består av till exempel plast. I en 3D-printad stol kan det ingå träbaserade biokompositer – och stolen blir både stabil och hållfast.
Janka Kovacikova säger att det finns flera fördelar för andra aktörer som vill tillverka produkter med biokompositer. Fördelarna handlar om ekonomi och miljö, både på organisations- och samhällsnivå.
Stärkt konkurrenskraft
– När företag tillverkar möbler med träbaserade biokompositer kan de sänka sina tillverkningskostnader och stärka sin konkurrenskraft. Genom att förbättra sitt sätt att använda jordens resurser bidrar de till den cirkulära ekonomin, där aktörer använder resurser på ett mer effektivt och hållbart sätt, säger hon och fortsätter:
– Vi uppmuntrar företag att använda mer av förnybara material eftersom det också minskar andelen fossilt avfall. Det kan i sin tur leda till att kvaliteten på luft och vatten förbättras. Det betyder att den här forskningen har potential att bidra till ett mer hållbart och välmående samhälle i stort.