Bader, Johansson och Hosseinpourpia

Samverkan och hållbarhet som får fäste

BILAGA I DI JUNI 2024 | Kunskap om hur viktigt hållbarhet är sprider sig. Det gör att fler blir intresserade av det som kallas cirkulär ekonomi. Cirkulära idéer innebär att individer, företag och samhälle använder naturens resurser på ett sätt som är hållbart på lång sikt. Linnéuniversitetets forskare kan ge stöd till företag inom det skogliga och trätekniska området som vill utveckla ett mer cirkulärt arbetssätt.  

Jimmy Johansson
Jimmy Johansson, professor i virkeslära med inriktning träteknik vid Linnéuniversitetet.

– Vi behöver tänka på hur man ännu mer effektivt kan använda trä. Därför behöver det cirkulära tänket finnas med för all användning av trä.

Det säger Jimmy Johansson, professor i virkeslära med inriktning träteknik vid Linnéuniversitetet.

Han och hans kolleger bedriver forskning med koppling till branscher där aktörerna har stort fokus på trä, som möbeltillverkare och företag som producerar hus.

– Vi rör oss i en bransch som handlar om att bygga av och att leva med trä, i hus, möbler och mycket annat. Skogsbranschen präglas idag till stor del av linjära värdekedjor och det är inte bra. I framtiden tänker vi att vi måste sluta systemet. Materialet vi tar från skogen måste cirkulera i samhället så länge som möjligt innan det återförs till naturen på ett kontrollerat sätt, säger Jimmy Johansson. För att råvaran som vi tar från skogen ska kunna cirkulera behöver aktörer bli bättre på att samverka. Det behövs affärsmodeller som verkar mellan olika led av leverantörer.

Klimatsmart konkurrens 

Inom området hållbart byggande  arbetar Linnéuniversitetets forskare bland annat för att förbättra och utveckla både trä och träbaserade material. För även om trä är ett klimatsmart byggmaterial Samverkan och hållbarhet som får fäste Kunskap om hur viktigt hållbarhet är sprider sig. Det gör att fler blir intresserade av det som kallas cirkulär ekonomi. Cirkulära idéer handlar om att individer, företag och samhälle använder naturens resurser på ett sätt som är hållbart på lång sikt.

Thomas K Bader
Thomas K Bader, professor i byggteknik och projektledare för Linnéuniversitetets forskningsprofil Hållbart byggande med trä.

Företag inom det skogliga och trätekniska området som vill arbeta mer hållbart kan få stöd av Linnéuniversitetets forskare som har nyckelkompetenser inom cirkulära arbetssätt. som lagrar koldioxid, finns det fler saker som tillverkare behöver ta hänsyn till för att kunna producera miljövänliga och långlivade produkter. Reza Hosseinpourpia, docent i skogliga biomaterial menar att några av utmaningarna med trä är att materialet påverkas av förhållanden som finns i omgivningen, till exempel fukt, solljus, svampar och brand. Forskarna behöver förstå ännu mer om träets egenskaper, också för att undersöka om det finns möjligheter att förbättra dem. Genom att samverka med företag och organisationer i branschen vill forskarna uppnå flera mål.

– Om man kombinerar allt det här handlar det om att optimera och skapa produkter med hög kvalitet och låg klimatpåverkan som kan återbrukas i en cirkulär ekonomi. Det är avgörande för en hållbar samhällsutveckling och en konkurrenskraftig bioekonomi, säger Thomas K Bader, professor i byggteknik och projektledare för Linnéuniversitetets forskningsprofil Hållbart byggande med trä.

Innovation som fått bra fäste 

Reza Hosseinpourpia
Reza Hosseinpourpia är docent vid institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet.

En av skogens klimatsmarta egenskaper är att den lagrar koldioxid när den växer, också när trädet är omvandlat till byggmaterial. De senaste åren har det blivit vanligare med byggmaterialet korslimmat trä, KL-trä. Det är som plywoodskivor i stor skala, där minst tre skikt av massiva träskivor limmas ihop. Men vilken typ av lim ska man använda? Forskarna arbetar intensivt för att ta fram fossilfria och förnybara alternativ till traditionella typer av lim som kan vara skadliga för miljön.

– För att åstadkomma ett grönare samhälle behöver vi både optimera produktionen, förbättra effektiviteten och övergå till förnybara material, säger Reza Hosseinpourpia.

Betydelsefulla kontakter

Forskningsområdet kring utveckling av skogliga produkter vid Linnéuniversitetet är ett bra exempel på den viktiga kontakten mellan forskare och företag.

– Samarbetet är väldigt viktigt. Vi kan utföra framstående forskning som kan leda till bra forskningsrapporter och vetenskapliga artiklar, men det krävs ett nära samarbete med andra aktörer för att få saker att hända i praktiken och för att resultaten ska kunna delas med samhället. Den här typen av saker kan bara göras i nära samarbete mellan den akademiska världen och näringslivet, säger Reza Hosseinpourpia. Jimmy Johansson, professor i virkeslära med inriktning träteknik vid Linnéuniversitetet.