Intresset för att använda trä, som är det enda riktigt förnybara byggmaterialet i dag, har ökat enormt de senaste åren.
– Det är glädjande att se att både kunskapen och intresset ökar, eftersom bygg- och anläggningssektorn står för cirka 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Trä är ett spännande material som det finns mycket att lära sig om. Det är fascinerande att undersöka hur materialet fungerar, varför det ser ut som det gör och hur man kan använda det på bästa sätt i byggnadskonstruktioner. Det här är fortfarande ett relativt nytt forskningsområde som blir allt mer spännande ju mer vi lär oss, säger Thomas Bader.
Vid Linnéuniversitetet bedrivs framstående forskning inom många olika aspekter av träbyggnadsteknik. Thomas fokusområde är materialmekanik, det vill säga hur material är uppbyggt och vad det har för egenskaper. Han förklarar att det handlar om allt från hur starkt materialet är till hur mycket last det tål och hur styvt det är, det vill säga hur mycket det rör sig på grund av belastning.
Utveckla modeller för framtidens byggnader
– Man kan säga att min forskning består av två delar – experiment i laboratoriet och utveckling av datamodeller. Det handlar om strukturmekanik och konstruktionsteknik, alltså hur vi bygger och skapar säkra konstruktioner och hur vi kan optimera träbaserade byggsystem. Målet är att utveckla beräkningsmodeller som konstruktörer kan använda för att utforma framtida byggnader i trä.
Som ansvarig för forskningsmiljön Träbyggnads-teknik är Thomas involverad i många projekt medaktörer från både industri, kommun och akademi. Ett exempel är samverkansprojektet Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader, som genomförs med stöd av KK-stiftelsen under åtta år.
Satsning på 135 miljoner kronor
Där ska forskare vid Linnéuniversitetet tillsammans med 18 företagspartner studera hur träbaserade produkter och konstruktioner kan förbättras när det gäller till exempel resurseffektivitet och prestanda. KK-stiftelsen bidrar med 48 miljoner kronor och tillsammans med företagens och Linnéuniversitetets egna insatser landar hela satsningen på 135 miljoner kronor.
– Det är riktigt spännande att få jobba i samspel med aktörer från till exempel industrin, eller en kommun – det är tillsammans vi kan skapa framtidens hållbara byggnader. Vi ska ta ett helhetsgrepp över hela värdekedjan från skogen, via utveckling och produktion av material och komponenter, till att säkerställa hög prestanda och lång livstid för byggnader. Jag hoppas att den här forskningen kan leda till ny kunskap som bidrar till en klimatneutral eller mer klimatpositiv byggsektor.
En viktig faktor för träbyggandets framsteg är utvecklingen inom korslimmat trä, så kallat KL-trä, som liknar plywood i större format. Genom att limma ihop flera lager trä kan man skapa träskivor med hög formstabilitet och bärförmåga i förhållande till den egna vikten.
Thomas K Bader
Professor, prefekt
Thomas Bader kommer från Österrike och har en docentur i material- och strukturmekanik från TU Wien. Han kom till Linnéuniversitetet 2015 och blev prefekt vid institutionen för byggteknik 2018. Sedan 2019 är han professor i byggteknik.
BEVILJADE MEDEL SEDAN 2016
67,3 miljoner kronor Finansiär: KK-stiftelsen
8,6 miljoner kronor Finansiärer: Formas, Smart Housing Småland, Södras stiftelse för forskning, utveckling och utbildning, Vinnova, Växjö kommun
Laboratorium i toppklass
Den stora laboratoriehallen på institutionen för byggteknik innehåller avancerad och unik utrustning för att undersöka och testa allt från mindre byggkomponenter till konstruktioner i full skala.
Exempel på tester är hållfasthet, utmattning, dynamiska tester, ljud, temperatur, fuktighet, vibrationer, klimatpåverkan, samt hållfasthetssortering med artificiell intelligens. Tester kan även genomföras ute på byggplatser och i befintliga fastigheter. Mät- och testutrustningen är i toppklass och förnyas kontinuerligt.
Jag hoppas att den här forskningen kan leda till ny kunskap som bidrar till en klimatneutral eller mer klimatpositiv byggsektor.
– Vi har en framgångsrik forskargrupp som jobbar med KL-trä. Vi har nyligen avslutat ett projekt tillsammans med svenska företag inom bygg- och träbranschen, där fokus låg på att förbättra konkurrenskraften för byggsystem baserade på KL-trä.
Stor potential att reducera klimatpåverkan
Det finns mycket att arbeta vidare med utifrån resultaten och forskningen får nu en fortsättning och breddning i och med projektet Hållbart byggande med trä.
– Livscykelanalyser av byggnader, som ett av resultaten från projektet, visar att det finns potential att reducera klimatpåverkan av KL- träbyggnader med upp till 40 procent genom att optimera konstruktionselement, byggsystem och riskhantering under byggnadernas livslängd, jämfört med hur man tidigare byggt hus, säger Thomas.
– Något av det bästa med mitt jobb är all samverkan, både med aktörer från andra lärosäten och med industrin och kommuner. Linnéuniversitetet har en framträdande roll inom forskning som rör träkonstruktion och det är roligt att det finns ett intresse för att komma till oss, se hur vi jobbar och initiera samarbeten. Vi är öppna för alla möjligheter och bjuder gärna in företag inom byggsektorn till vårt labb för att testa sina produkter.