Studenter i skogen

Utbildning med fokus på hållbar skog

BILAGA I DI JUNI 2024 | Skogsbruk för grön hållbar utveckling. Så heter en ny masterutbildning vid Linnéuniversitetet. Målet är att öka kompetensen inom det skogliga området – och att locka fler människor till ett arbete inom skogssektorn. Universitetet har skapat den nya utbildningen i nära samarbete med Södra och IKEA, som de har partnerskapet The Bridge tillsammans med.

– Skogen har alltid haft en stor betydelse i Sverige, men jag upplever att det som jag arbetar med är ännu viktigare idag än för bara tjugo år sedan. Därför behöver vi bli fler.

Det säger Erika Olofsson, docent i skogsskötsel och programansvarig för den nya masterutbildningen. I sin forskning har hon fokus på sydsvenskt skogsbruk och det privata skogsbrukets möjligheter och utmaningar, till exempel det förändrade klimatet.

Linnéuniversitetet har länge varit starkt inom skogsutbildningar, med väldigt många sökande. Men både akademi och skogsnäring har saknat en masterutbildning. Linnéuniversitetet, Södra och IKEA har sedan 2009 partnerskapet The Bridge, från början ett initiativ av möbeljättens grundare Ingvar Kamprad. Idag är det ett flervetenskapligt samarbete för att tillsammans anta klimatutmaningarna och arbeta för att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling. Parterna har samarbetat för att skapa den nya utbildningen. Lärosätets bidrag är bland annat kunskap från forskningsfronten, akademiska metoder och angreppssätt.

Camilla Keen
Camilla Keen, lärande- och utvecklingschef vid skogsägar- föreningen Södra.

– Vårt bidrag är specialistkompetens från både operativt och strategiskt arbete i skogsbruket. Tillsammans har vi tagit fram en unik utbildning i skärningen mellan teori och praktik, säger Camilla Keen. Hon är lärande- och utvecklingschef på Södra och ansvarar för kompetensförsörjning i skogsägarföreningen.

Förbättringar tillsammans

Den nya masterutbildningen ska ge en helhetsbild av skogens hela värdekedja. Värdekedjan är alltifrån den lilla plantan som sätts ner i marken, hållbart skogsbruk, skogsindustriella produkter och hållbart byggande i trä, till hur man ska kunna cirkulera råvaran så mycket som möjligt innan man, till slut, kan förbränna träet och utvinna bioenergi.

I svenska skogar har det varmare klimatet bland annat lett till torka, skogsbränder och angrepp av insekter och svampar. Aktörer inom skogsnäringen behöver bidra med sina olika styrkor och perspektiv, både för att hitta sätt att anpassa skogsbruk till förändrade förutsättningar och utveckla ny kunskap. Linda Wilkens, collaboration leader på IKEA, säger att masterutbildningen är en av delarna i en stor, gemensam satsning.

– Ja, det blir en win-win-situation där företag får tillgång till världsledande kunskap och akademin får tillgång till ökade externa medel.

– Vi ser att satsningen kan bidra till att stärka företagande med koppling till skogens resurser och att skogens värden nyttjas på ett hållbart sätt. Det kan i sin tur bidra till förbättringar på stora områden som ekonomi, sysselsättning, miljö och klimat, jämställdhet och integration, säger Camilla Keen på Södra.

Erika Olofsson
Erika Olofsson är docent i skogsskötsel och prefekt på institutionen för skog och träteknik. Hennes forskning handlar bland annat om hur ett förändrat klimat påverkar skogen och skogsbruket, bland annat i det pågående forskningsprogrammet Framtidens skogsskötsel i södra Sverige, FRAS II.

Hennes fokus är på sydsvenskt skogsbruk och privatskogsbrukets möjligheter och utmaningar. Inom området småskaligt skogsbruk studeras bland annat intressekonflikter i skogsbruket, privata skogsägares värderingar, mål, praktik, klimatanpassningar och kunskapsbyggande. Erika har studerat jägmästarprogrammet och disputerat i skogshushållning.

Skogen i en huvudroll

De är överens om att skogen kommer att spela en nyckelroll i utvecklingen av ett hållbart samhälle. En del i detta handlar om klimatanpassade skogar med en rik biologisk mångfald och kapacitet att fånga upp och lagra koldioxid. En annan handlar om ökad efterfrågan både på förnybara råvaror och förnybar energi. Människors materialanvändning förväntas öka väldigt mycket fram till år 2050. Redan idag efterfrågar fler och fler fossilfria skogsprodukter som kan ersätta olja och plast.

– Vi vill vara med och driva den gröna omställningen med trädet som råvara genom att satsa på innovationer. Redan idag tillverkar vi så kallat korslimmat trä med låg klimatpåverkan, och vi driver cirkulär textilåtervinning med en egen, unik teknik, säger Camilla Keen. 

Det kommer att vara viktigt att kunna balansera skogens ekonomiska, sociala och miljömässiga värden. Forskning pågår parallellt på flera områden.

Arena för ökad kunskap

Parterna har långsiktiga ambitioner med masterutbildningen. Förhoppningen är att den ska vara en arena för både kunskapsutveckling och hållbar konkurrenskraft. Erika Olofsson säger att utbildningen har ett hybridupplägg med studier både på distans och på campus.

– Både nationella och internationella studenter kommer att samlas på utbildningen. Vi ser framför oss intressanta diskussioner och en bredd i utbildningen, precis som vi har önskat. Och viktigast av allt är att vi får in fler som kan jobba med skog och driva utvecklingen inom skogen framöver.

Camilla Keen säger att nyttan av den nya utbildningen kommer att märkas både på företags- och samhällsnivå:

– Förhoppningen är att masterutbildningen ska locka till sig intresserade och nyfikna studenter med kandidatexamen från flera olika discipliner, som skog, ekonomi, biologi och teknik. För oss och andra aktörer i branschen kommer det att ge möjlighet att rekrytera personer med en unik bredd, väl förberedda för arbetsmarknaden och med möjlighet att utveckla skogsbruket för framtiden.