Skogsbad

Vistelser i skogen – positivt inflytande på turism och en riktig boost för hälsan

BILAGA I DI JUNI 2024 | Idag är det vetenskapligt etablerat att det finns ett samband mellan natur och hälsa. Forskare vid Linnéuniversitetet intresserar sig för många olika aspekter av skogens värden. Utöver hälsa är det skog i kombination med bland annat kulturarv och turism.

– Vi vet att människor mår bra i skogen, även om de själva kanske inte tänker på vad det beror på eller vad det kan leda till, säger Susanne Knutsson, docent i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Susanne Knutsson
Susanne Knutsson, docent i vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet.

Vistelser i skogen har en tydlig, positiv inverkan på människors hälsa och välbefinnande. Det förbättrar immunförsvaret, minskar hjärt- och kärlsjukdomar, mildrar depression och ångest, och sänker kroppens stressnivåer. Susanne Knutsson vill ta reda på mer om vad de positiva effekterna egentligen beror på, och hur det går till när någonting i skogen får en inverkan på människors hälsa.

Nyfikenhet på närhet till natur

I ett forskningsprojekt samarbetar Susanne Knutsson med kolleger på institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet. Deltagarna i studien får på olika sätt beskriva sin upplevelse av att bo i skogen – före, under och efter några dagars vistelse på ett boende, beläget i skogen.

– Vi vill studera vilka eventuella, direkta effekter det har på hälsan att människor bor i skogen under en kortare tid. Vem vet, kanske kan det forskningsprojektet bidra till att skogsvistelser i framtiden kan skrivas ut på recept?

Marianna Strzelecka
Marianna Strzelecka, docent och verksam inom området marknadsföring och turismvetenskap.

Susanne med kollegor har också ett projekt som berör skogsägares och jägmästares upplevelser av vad skogen har för betydelse för dem i ett djupare perspektiv. Forskning om skogens betydelse i ett äldre- och i ett barnperspektiv är också påbörjat.

Skogens betydelse för rekreation och turism är andra områden som forskare är intresserade av. De senaste decennierna har många städer vuxit och förtätats och skogsområden har ”byggts bort”. Det kan påverka hur människor väljer sina resmål.

– Att en stad har mycket grönska, det som kallas ”urban forests”, kan öka stadens attraktionskraft. Studier visar att grönska och grönområden i en stad bidrar till välbefinnande både för de permanenta invånarna och för dem som kommer dit som turister, säger Marianna Strzelecka, docent och verksam inom området marknadsföring och turismvetenskap.

Ägares betydelse för skogen – och tvärtom

Andra forskare har studerat hur privata skogsägare förstärker skogars miljömässiga värden. Resultaten visar att skogsägare gör insatser som har stor betydelse – men att de inte alltid får bekräftelse för det.

Rikard Jakobsson
Rikard Jakobsson, universitetslektor som bland annat forskar om småskaligt skogsbruk.

– Ett exempel är skogsägare som använder metoder för att sköta skogen som tydligt bidrar till att öka variationen i ett bestånd. Det är också vanligt att ägare visar hänsyn till skogen på olika sätt, och arbetar för att främja bevarandet av skog.

Det säger Rikard Jakobsson, universitetslektor som bland annat forskar om småskaligt skogsbruk. Studien med privata skogsägare gjorde han tillsammans med kollegan Erika Olofsson, docent i skogsskötsel vid Linnéuniversitetet. I studien kunde de också se att skog ofta har betydelse på många olika plan för ägaren.

– Vi såg att det viktigaste för många är de sociala och känslomässiga dimensionerna som finns kring skogsägande. Skogen betyder mycket för att skogsägare tycker om friluftsliv, att plocka bär eller jaga – men det visade sig att skogen också betyder väldigt mycket för människors familjeband och för deras identitet.