António Macedo
Professor i optometri
António Macedo forskar om ämnen kopplade till ögat och synen och inom epidemiologi, alltså hur man kartlägger och beskriver en sjukdoms utbredning och mönster i befolkningen. Han forskar bland annat om åldersförändringar i gula fläcken och närsynthet hos barn. Antónios forskning utgår ofta från hur patienter själva upplever sin hälsa och behandling och deras erfarenhet av hälso- och sjukvården.
BEVILJADE MEDEL SEDAN 2019
980 000 kronor Finansiärer: Forss, Ögonfonden/Synfrämjandets forskningsfond, Stiftelsen Kronprinsessan Margaretas Arbetsnämnd för synskadade
António Macedo strävar efter att öka effektiviteten hos befintliga behandlingsmetoder mot ögonsjukdomar. Frågan har blivit allt viktigare i en befolkning med
allt fler äldre.
– Det finns ett stort behov av kunskap kring behandling av olika ögonsjukdomar. Jag vill att min forskning ska nå ut till allmänheten och göra skillnad. Förhoppningsvis kan våra resultat leda till effektivare, säkrare och billigare behandlingar framöver, säger han.
Försämrad syn hos äldre
Antónios forskning handlar om ögonsjukdomar och förekomsten av dem. I ett forskningsprojekt undersöker han åldersförändringar i gula fläcken, den vanligaste orsaken till försämrad syn hos äldre.
Runt 60 miljoner människor i Europa har denna obotliga sjukdom och för den tiondel som drabbas av dess mer allvarliga form, krävs upprepade behandlingar för att begränsa hur sjukdomen utvecklas. I projektet vill António ta reda på varför vissa personer svarar bättre på behandlingen.
– En hypotes är att detta är kopplat till patientens nivåer av vissa cytokiner, ämnen som finns i blodet. För att undersöka om så är fallet, kommer vi att följa ett antal patienter som behandlas för sjukdomen i Kalmar län.
Andra forskningsprojekt som António är engagerad i handlar om grön starr och långtidseffekter på synen efter covid-19. Den gemensamma nämnaren för forskningen är att undersöka hur patienter ska bli bättre hjälpta av den medicin eller de hjälpmedel som redan finns tillgängliga. Här finns det stora vinster att hämta för samhället med mer precisa och effektiva behandlingsmetoder.
Hjälpa till med kliniska beslut
Störst i Skandinavien
Linnéuniversitetet är den största utbildaren inom optometri och ögonvård i Skandinavien. Varje år börjar omkring 100 studenter på kandidat- eller masternivå.
De senaste åren har ämnet vuxit stadigt. Som komplement till Optikerprogrammet på kandidatnivå startades ett masterprogram på distans under covid 19-pandemin. Hösten 2023 öppnade universiteteten optikerutbildning i Göteborg, där behovet avoptiker är stort. Professuren i optometri blev sedannästa steg för ämnet vid Linnéuniversitetet.
– Det finns så många fördelar med en professur, till exempel att kunna utveckla ämnet och forskningen ännu mer, säger António Macedo.
– Mina resultat handlar om att hjälpa till med kliniska beslut. Jag undersöker olika behandlingar och olika faktorer hos patienter, för att bidra med kunskap kring vilken behandling som funkar bäst i olika fall, förklarar António.
Det kan till exempel handla om en ögonsjukdom som behandlas med ögondroppar två gånger per dag. Medicinen har dokumenterat bra effekt, ändå är det många patienter vars ögon inte blir bättre. Varför är det så? Det visar sig bero på att de äldre patienterna inte klarar av att ta ögondropparna på rätt sätt; de hamnar utanför ögat. Då spelar det ingen roll hur effektiv medicinen är.
– Det här är ett klassiskt exempel på sådant som är ”enkelt fixat” – men som kan ta stora resurser och kosta mycket för samhället om ingen undersöker var felet ligger och varför patienterna inte blir bättre trots medicin.
Viktig forskning för en åldrande befolkning
Forskning om synen och ögonsjukdomar blir allt viktigare i ett samhälle med en hög andel äldre personer. De patientgrupper som behöver behandling för olika ögonrelaterade sjukdomar växer i takt med att vi lever allt längre.
– Därför behövs mer forskning och resurser för att undersöka hur vi kan hjälpa den här gruppen på bästa sätt.
Antónios forskning görs i samarbete med universitet och lärosäten både nationellt och internationellt. Lunds universitet, Linköpings universitet och Karolinska universitetssjukhuset är samarbetspartner i Sverige; forskarkollegor finns också i Norge och Storbritannien. António ser stora möjligheter till fortsatt forskning i samarbete med fler parter, både företag och lärosäten.
– Min dröm är att skapa en bred forskning inom optometri och ögonvård, gärna i ökat samarbete nationellt och internationellt. Framför allt vill jag fortsätta fokusera på konkreta lösningar på nuvarande problem som enkelt kan förbättra sjukvården inom ögonvård.