Design
Vill du använda design för att göra skillnad i världen? Då är detta rätt examen för dig. På institutionen för design arbetar vi med studenter som är intresserade av att skapa förändring i världen genom design.
Institutionen för design erbjuder fyra program: kandidatprogrammet Design+Change, kandidatprogrammet Visual Communication+Change, masterprogrammet Design+Change och masterprogrammet Innovation genom ekonomi, teknik och design. Programmen ges på engelska och vi välkomnar studenter från hela världen.
I formandet av våra framtider kommer designer att möta utmaningar av ett helt annat slag än de utmaningar som konventionella formgivare ställdes inför under nittonhundratalet. Faktum är att formgivarens roll kommer att – och bör – förändras.
Våra program fokuserar på att skapa hållbar förändring genom design, och förbereder på så sätt för en rad nya såväl som etablerade karriärer i världen, där du kan använda dina kreativa färdigheter på basis av din förståelse för hållbarhetens komplexitet.
Studenter som läst något av våra program har gått vidare till att jobba på designföretag; inom människorättsorganisationer, konst- och kulturorganisationer och icke-statliga organisationer; i politiska partier; vid förlag och inom satsningar som drivs av lokalsamhällen eller kommuner. Det finns också de som har startat egna företag, medan ytterligare andra pluggar vidare på master- eller forskarnivå vid prestigefyllda svenska universitet.
Varför + Change?
”Change” betyder ju ’förändring’, och förändring finns väl redan underförstått i design? Ja, visst är det så – design innebär ju att man ger form åt nya produkter (och böcker, kampanjer, tjänster, system och en massa annat) och därmed också formar och ändrar beteenden, attityder och till och med sätt att se på världen vi lever i.
Idag finns det en global insikt om att världen är i kris – socialt såväl som i fråga om miljön. Vi vet även att mänskliga beteenden – speciellt den överkonsumtion som ofta går hand i hand med design – driver på den ohållbara utvecklingen. I våra +Change-program vill vi lyfta fram den potential som design har att påverka och skapa förändring genom anpassning, utveckling och revolution. Att skapa förändring med hjälp av design kan handla om initiativ riktade mot produkter, system eller världsåskådningar. Vi kan välja att använda design för att skapa förändring lokalt, regionalt eller globalt, med fokus på miljö, ekonomi, hälsa eller jämlikhet – eller på alla dessa aspekter på en gång. +Change innebär kort och gott att vi använder formgivning och formgivningens kreativitet till att bygga vidare mot en mer hållbar framtid.
Våra utbildningar
Våra utbildningar är mycket internationella. Som en av våra 150 studenter kommer du att vara en del av en grupp som kännetecknas av mångfald och du kommer att förberedas väl för en internationell karriär inom design. Du och dina kursare kommer att möta internationella lärare och andra yrkesutövare under era studier, och det är lätt att åka på utbyten (för studenter såväl som för lärare), tack vare våra olika internationella avtal.
Du kan läsa mer om våra program och hur du ansöker genom att klicka på länkarna till de program du tycker verkar intressanta. Antagningen sker genom en särskild antagningsprocess som utgår från portfoliobedömning och ibland även intervjuer. När du har slutfört utbildningen med godkänt resultat får du antingen en konstnärlig kandidatexamen i design eller en konstnärlig masterexamen i design.
Mer om institutionen för design
Lärarna vid institutionen för design består av ca 30 formgivare, konsthistoriker och konstnärer. Institutionen har även ett stort antal gästföreläsare som är specialiserade inom bland annat konst, design, konsthistoria, hållbar utveckling, ekologi, media och teknologi, sociologi, etnologi, filosofi, historia, teknik, ekonomi och marknadsföring.
Utbildningar inom design
-
Design + Change Program 180 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Grundnivå
- Helfart
-
Design + Change Program 180 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Grundnivå
- Helfart
-
Design+Change, masterprogram Program 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Avancerad nivå
- Helfart
-
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning design, masterprogram Program 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Avancerad nivå
- Helfart
-
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning design, masterprogram Program 120 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Avancerad nivå
- Helfart
-
Visual Communication +Change Program 180 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Grundnivå
- Helfart
-
Visual Communication +Change Program 180 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Grundnivå
- Helfart
Samverkan
+Change Societal Collaborations is ett urval av projekt på kandidat-, magister- och doktorandnivå. Projecten syftar till att ge en förståelse för hållbara samhällen och har genomförts i samarbete med ett brett spektra av samhällsaktörer.
+ChangeCollabSeriesBooklet22.pdf
Design and Urban sustainable Transitions
Kontakt: Sara Gottschalk, sara.gottschalk@lnu.se, 076-132 27 62
Design and Urban Sustainable Transitions är det övergripande ramverket för min doktorandforskning. Det är ett samarbetsprojekt mellan K3 (institutionen för konst, kultur och kommunikation) vid Malmö universitet och Design+Change vid Linnéuniversitetet, med stöd av The Bridge. Det omfattar fyra delprojekt – Controversy mapping Sege Park, Sege Park Living Lab, Omställarna i Sege Park och Grön lokalekonomisk analys med bostadsrättsföreningen Ida – som alla använder sig av olika designmetoder för att undersöka den svenska diskursen kring hållbar stadsplanering, samt vad det finns för möjligheter att skapa en mer robust hållbarhetspraxis.
Projekten genomfördes i två bostadsområden i Malmö: det hållbara bostadsprojektet i Sege Park i Kirseberg och bostadsrättsföreningen Ida i Rosengård. Båda platserna fungerar som exempel på samtida hållbar stadsutveckling. Forskningen bygger på metoder som används inom deltagande och kollaborativ design samt inom hållbarhetsvetenskap. Gemensamt för dessa forskningsinriktningar är att de alla framhåller holistiska, tvärvetenskapliga, kollaborativa, deltagarbaserade och handlingsinriktade metoder för att möta de komplexa utmaningar som hållbar stadsutveckling för med sig. Forskningen genomfördes utifrån stadsplanerares och boendes perspektiv, såväl som från mitt eget perspektiv som designforskare.
Controversy Mapping Sege Park, Sege Park Living Lab och Omställarna i Sege Park Sege Park
Min forskning bestod främst av ett antal olika designinitiativ inom ramen för stadsutvecklingsprojektet Sege Park i Malmö, mellan 2020 och 2023. Sege Park är Malmö stads främsta stadsutvecklingsprojekt, och fungerar som en testbädd för hållbar stadsplanering i Malmö. Ambitionen är att göra platsen till ett föredöme för hållbar stadsplanering på europeisk nivå. Sege Park är ett före detta sjukhusområde, och projektet innebär återbruk av existerande byggnader och park, såväl som planering och utveckling av nya bostadsprojekt.
I delprojektet Controversy Mapping Sege Park (2020–2023) kartlade jag utvecklingsprocessen i Sege Park-projektet, med fokus på att undersöka tre kommunala avdelningars arbete med att skapa stödstrukturer för en hållbar vardag i området. Från våren 2022 till våren 2023 var jag en del av teamet som jobbade med Sege Parks Living Lab – ett projekt som Malmö miljöförvaltning initierade 2021, i syfte att tillsammans med boende och fastighetsförvaltning utveckla fem hållbarhetsområden: cirkulär konsumtion, mobilitet och transport, delning, odling och mat, samt gemenskap.
Min främsta uppgift i labbet var att fungera som stöd för miljöförvaltningen i deras arbete med att definiera fokus för projektet, samt att underlätta samlärande i och utanför labbet. Detta samarbete resulterade bland annat i skapandet av controversy walks – en metod för att få medborgare och boende att diskutera olika dilemman i stadsutveckling. Inom ramen för living lab-projektet höll jag även studiecirkeln Omställarna i Sege Park våren 2023, där nio nyinflyttade boende diskuterade miljöhänsyn och granngemenskap i arbetet med olika teoretiska och praktiska uppgifter.
Här kan du läsa mer om det hållbara stadsplaneringsprojektet Sege Park: https://malmo.se/Stadsutveckling/Stadsutvecklingsomraden/Sege-Park.html
Samarbetspartner:
Miljöförvaltningen Malmö
https://malmo.se/Om-Malmo-stad/Var-organisation/Forvaltningar/Miljoforvaltningen.html
Drevet
Grön lokalekonomisk analys med bostadsrättsföreningen Ida
Under 2021 deltog jag i projektet Grön lokalekonomisk analys med bostadsrättsföreningen Ida – ett delprojekt inom Malmö Ideellas EU-finansierade projekt Malmö Tillsammans, som jobbade med att stärka lokala gräsrotsinitiativ med syfte att skapa socioekonomisk och miljömässig hållbarhet. Delprojektet var ett samarbete mellan Malmö Ideella, bostadsrättsföreningen Ida, och medlemmar i Ida.
Bostadsrättsföreningen Ida är Malmös tredje största bostadsrättsförening, med ca 1700 medlemmar. Ida ligger i ett av Malmös utsatta områden. 2017 upptäcktes det att den dåvarande styrelsen hade lurat föreningen på stora summor pengar. Fallet fick stor uppmärksamhet i media, och det hela ledde till en ändring av bostadsrättslagen. Styrelsen avsattes, och den nya styrelsen initierade en rad projekt för att förbättra områdets sociala och ekonomiska förhållanden. Projekten lyckades, och föreningen siktar nu på att bli en förebild för andra bostadsrättsföreningar i liknande situation, och en positiv social kraft i Malmö.
Projektet jag deltog i använde metoden grön lokalekonomisk analys (grön LEA) som ett verktyg för att först bedöma hur de boendes pengar flödade genom den lokala ekonomin, för att sedan omdirigera några av dessa flöden för att stärka bostadsrättsföreningens egen sociala, ekonomiska och miljömässiga utvecklingsprocess. Min uppgift i projektet var att utveckla och utöka fokuset på miljöaspekter som en del av metoden.
Här kan du läsa mer om Malmö Tillsammans: https://www.malmotillsammans.se/
Samarbetspartner:
Malmö Ideella: https://www.malmoideella.se/
Bostadsrättsföreningen Ida: https://www.hsb.se/malmo/brf/ida/
Ida på Facebook: https://www.facebook.com/brfidaimalmo?locale=sv_SE
Ida på Instagram: https://www.instagram.com/brf.ida.malmo/
Få insikt i + Change arbete av personal och studenter
Följ oss på sociala medier
Programansvariga
- Anthony Wagner-Vepsä Lektor, biträdande
- anthonywagner-vepsalnuse
- Juan Velasquez Universitetslektor
- 0470-76 70 06
- juanvelasquezlnuse
- Louise Swärdshammar Universitetslektor
- 0470-76 78 34
- 070-532 05 18
- louiseswardshammarlnuse
- Matilda Plöjel Matilda Plöjel
- matildaplojellnuse
- Miguel Salinas Universitetslektor
- 0470-70 87 48
- 072-703 82 48
- miguelsalinaslnuse
- Mikael Blomqvist Universitetslektor
- 0470-76 78 35
- 072-500 74 22
- mikaelblomqvistlnuse
- Yan Ki Cecilia Lee Universitetslektor
- 0470-70 83 85
- yankileelnuse
Internationella möjligheter för studenter
Att tillbringa en eller flera terminer under sin studietid vid utländskt lärosäte eller inom utlandspraktik är en erfarenhet som ger dina studier ett mervärde på många plan. Utlandsstudier leder till att du utvecklas både personligen och akademiskt och tiden utomlands kan också vara en riktigt bra merit i framtida jobbsökande.
Här kan du läsa mer om vilka internationella möjligheter som finns.
Personal inom design
Personal inom design
- Anna-Karin Arvidsson Universitetslektor
- 0470-70 80 92
- 072-703 99 95
- anna-karinarvidssonlnuse
- Anthony Wagner-Vepsä Lektor, biträdande
- anthonywagner-vepsalnuse
- Cassandra Troyan Universitetslektor
- 0480-44 61 43
- cassandratroyanlnuse
- Christina Zetterlund Universitetslektor
- christinazetterlundlnuse
- Daniel Gustafsson Forskningsingenjör
- danielgustafssonlnuse
- Donna Maione Postdoktor
- 0470-70 85 49
- donnamaionelnuse
- Eric Snodgrass Universitetslektor
- 0470-76 72 09
- ericsnodgrasslnuse
- Göran Fafner Universitetslektor
- 0480-44 63 45
- goranfafnerlnuse
- Helga Steppan Universitetslektor
- 0480-44 62 29
- helgasteppanlnuse
- Ivar Jung Universitetslektor
- 0480-44 67 53
- 070-552 26 38
- ivarjunglnuse
- Johan Ahlbäck Universitetslektor
- 0480-44 63 34
- johanahlbacklnuse
- Juliana Restrepo Doktorand
- 0470-70 85 18
- 070-920 37 66
- julianarestrepogiraldolnuse
- Katarina Bonnevier Forskare
- katarinabonnevierlnuse
- Kristoffer Gansing Professor
- kristoffergansinglnuse
- Lena Håkanson Universitetslektor
- 0470-76 74 00
- lenahakanssonlnuse
- Louise Swärdshammar Universitetslektor
- 0470-76 78 34
- 070-532 05 18
- louiseswardshammarlnuse
- Maja Frögård Postdoktor
- 0470-70 87 31
- majafrogardlnuse
- Mariana Alves Silva Forskare
- marianaalvessilvalnuse
- Marie Sterte Universitetslektor
- 0470-76 78 37
- 073-065 25 30
- mariestertelnuse
- Mathilda Tham Professor
- 0480-44 67 17
- mathildathamlnuse
- Matilda Plöjel Matilda Plöjel
- matildaplojellnuse
- Miguel Salinas Universitetslektor
- 0470-70 87 48
- 072-703 82 48
- miguelsalinaslnuse
- Mikael Blomqvist Universitetslektor
- 0470-76 78 35
- 072-500 74 22
- mikaelblomqvistlnuse
- Ola Ståhl Professor
- 0470-70 80 66
- 072-538 31 77
- olastahllnuse
- Petra Lilja Universitetslektor
- petraliljalnuse
- Sara Gottschalk Doktorand
- 0470-70 85 22
- saragottschalklnuse
- Sara Hyltén-Cavallius Universitetslektor
- 0470-70 81 97
- 070-663 66 65
- sarahylten-cavalliuslnuse
- Stephan Hruza Verkstadspedagog
- 0470-70 81 16
- stephanhruzalnuse
- Stephanie Carleklev Universitetslektor
- 0470-76 78 36
- 072-560 62 14
- stephaniecarleklevlnuse
- Susanne Bonja Westergren Universitetslektor
- 0470-70 88 61
- 072-703 93 61
- susannebonjalnuse
- Thérèse Kristiansson Forskare
- theresekristianssonlnuse
- Tobias Svensén Universitetsadjunkt, viceprefekt
- 0480-44 67 16
- tobiassvensenlnuse
- Vera Maeder Universitetslektor
- 0470-70 87 41
- veramaederlnuse
- Yan Ki Cecilia Lee Universitetslektor
- 0470-70 83 85
- yankileelnuse
- Zeenath Hasan Universitetslektor, prefekt
- 0470-70 88 17
- 070-210 48 76
- zeenathhasanlnuse
- Åsa Ståhl Universitetslektor
- 0470-76 78 33
- asastahllnuse