Expertkompetens för hållbart träbyggande
En universitetsutbildning för och med industrin!
Linnéuniversitetet erbjuder avgiftsfria kurser för yrkesverksamma inom byggsektorn och hela den träbearbetande industrin. Kurserna inom projektet Expertkompetens för hållbart träbyggande är framtagna tillsammans med näringslivet, med stöd från KK-stiftelsen. Kurserna är anpassade för att kunna genomföras parallellt med ordinarie anställning, vilket innebär att fysiska träffar och experimentella moment på bland annat Linnéuniversitetet i Växjö kan varvas med uppgifter som skall genomföras på distans.
Kurser våren 2025
Under våren 2025 kommer följande kurser att genomföras:
Kurser inom Expertkompetens:
- Träbyggande - utformning och projektering
- Bärande träkonstruktioner
- Värme och fukt i trähus
- Brandteknisk dimensionering av trähus
- Dimensionering av korslimmade träkonstruktioner
- Analys av äldre träkonstruktioner
- Analys av historiska konstruktioner
- Stabilisering av byggnader och takkonstruktioner i trä
- Klimat- och energieffektivt byggande
- Hållbart byggande och energisystemanalys
- Klimatdeklaration av byggnader och cirkulärt byggande
- Samverkanskonstruktioner i trä
Mer om kurserna inom Expertkompetens
Träbyggande - utformning och projektering, 5 hp
Kursen vänder sig i huvudsak till dig som arbetar som arkitekt eller byggnadsingenjör och som vill fördjupa dina kunskaper om trä som konstruktionsmaterial och hur trämaterialet och bärande träkonstruktioner kan användas som arkitektoniskt uttrycksmedel. I kursen behandlas även trämaterialets hållbarhet och detta materials påverkan på klimat, biologisk mångfald och människors välmående, samt arkitektens och konstruktörens olika roller i byggprocessen.
Kursen omfattar föreläsningar, övningar, laborationer och handledning. Undervisningen sker vid fysiska träffar, via webverktyg och genom självstudier. Examinationen delas upp i tre olika moment; skriftliga hemuppgifter, projektarbete och labbrapport. För godkänt betyg på projektarbetet krävs såväl muntlig som skriftlig redovisning.
Bärande träkonstruktioner, 7,5 hp
Kursen riktar sig till konstruktörer som vill vidareutveckla sig för arbete med avancerade strukturer där materialet trä ingår i den bärande stommen. Särskild tonvikt läggs på hur gällande europeiska dimensioneringsregler, Eurokoder, används. Kursen inriktas i första hand på limträ- resp. regelkonstruktioner, förband och stabilisering.
Kursen består av tre moduler. Den första innehåller föreläsningar och beräkningsövningar som bygger på den s.k. partialkoefficientmetoden. Olika moment för dimensionering enligt Eurokod presenteras i detalj. I den andra modulen genomför varje student ett projekt i syfte att tillämpa de teoretiska kunskaperna i ett praktiskt exempel. Den tredje modulen omfattar dels studiebesök med inlämningsuppgifter, dels laborationer som tillsammans med tillhörande datorberäkningar redovisas i labbrapporter.
Värme och fukt i trähus, 7,5 hp
Kursen riktar sig till yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper om hur fukt och värme transporteras i trähus. Syftet är att öka studenternas möjligheter att från ett hållbarhetsperspektiv göra rätt material- och konstruktionsval vid renovering och nyproduktion av trähus.
Kursen är indelad i tre moduler. Den första, Modul A, behandlar grundläggande byggnadsfysik och byggnadsmateriallära. I Modul B analyseras vanliga och kritiska byggnadsdelar och konstruktionslösningar. Typiska skadefall diskuteras liksom systematiskt arbete och ansvarsroller för fuktsäker projektering. I den avslutande Modul C arbetar kursdeltagarna enskilt eller i grupp med ett projekt som väljs utifrån ett företags frågeställningar och utmaningar.
Brandteknisk dimensionering av trähus, 5 hp
Kursen riktar sig i första hand till konstruktörer, konsulter och brandingenjörer som vill utveckla sin förmåga att dimensionera träkonstruktioners bärande och avskiljande förmåga vid brand. Kursen behandlar även brandsäkerhet i byggnader, brandtekniska detaljlösningar, kontroll under byggtid och användning av trä som synligt ytskikt.
Kursen består av två moduler. Den första omfattar brandtekniska krav i Europa, Norden och Sverige, träets allmänna egenskaper vid brand, samt metoder för beräkning av brandmotstånd hos balk och pelare. I den andra modulen ingår brandteknisk dimensionering av träkonstruktioner enligt Eurokod 5 och med nya metoder. Exempel på områden som behandlas är projektering av isolerade väggar och bjälklag, dimensionering av I-balkar och korslaminerat trä (Cross Laminated Timber, CLT) samt dimensionering av vissa andra biobaserade material.
Dimensionering av korslimmade träkonstruktioner, 5 hp
Flera av de höga trähus som konstrueras och byggs i Sverige idag har en lastbärande stomme som till stora delar består av korslimmat trä, så kallat KL-trä. Materialet har många goda egenskaper, bland annat kan ofta hög styvhet och styrka uppnås i byggnader där det används.
Kursen riktar sig till dig som har erfarenhet av att konstruera byggnader, men som saknar vana av att konstruera med KL-trä. På grund av skivornas uppbyggnad med växelvis orientering av brädorna som bygger upp materialet är dess egenskaper helt olika vanligt trä. Målet är att du efter genomgången kurs ska ha god kännedom om KL-elementens mekaniska och fysikaliska egenskaper och att du ska kunna dimensionera KL-element men också designa och dimensionera mekaniska förband mellan olika KL-element.
Analys av äldre träkonstruktioner, 7,5 hp
Denna kurs riktar sig till dig som vill få fördjupade kunskaper kring äldre träkonstruktioner och hur modern teknik kan användas för att dels beskriva och visualisera konstruktionslösningar och lastvägar, dels beräkna effekter av förändrade statiska förutsättningar.
Kursen omfattar tre moduler. I den första ges en historisk återblick på boende och byggande i allmänhet och på hur trämaterialet använts i den bärande stommen i synnerhet. Den andra modulen handlar om att bedöma lastvägar i äldre träkonstruktioner och att beräkna effekter som kan uppstå i samband med ingrepp i den bärande stommen. Den tredje modulen omfattar teori och praktik rörande möjligheter att göra inmätningar av befintliga konstruktioner med hjälp av laserskanning.
Analys av historiska konstruktioner, 7,5 hp
Syftet med denna kurs är att ge studenter fördjupade kunskaper om äldre trä- och murverkskonstruktioner, en förståelse för hur sådana konstruktioner kan analyseras med avseende på lastvägar, effekter av förändrade statiska förutsättningar och hur modern teknik kan användas för att beskriva och visualisera konstruktionslösningar.
Kursen består av tre kursmoment, där det första omfattar en historisk återblick avseende boende och byggande, kulturhistorisk värdering, principer för restaurering samt principer om vilka lagstöd som finns kring skyddsvärd bebyggelse. I moment 2 beskrivs metoder för analys av verkningssättet hos historiska trä- och murverkskonstruktioner samt introduktion till inmätning med hjälp av laserskanning. Det tredje momentet handlar om lastvägar i historiska konstruktioner samt hot mot sådana konstruktioner.
Stabilisering av byggnader och takkonstruktioner i trä, 7,5 hp
Kursen riktar sig till yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper inom området bärande träkonstruktioner med särskilt fokus på instabilitetsfenomen i olika delar av den lastbärande stommen. Vikten av att korrekt beakta tryckande normalkrafter har blivit tydligt under senare år då ett antal konstruktioner kollapsat till följd av stabilitetsproblem. Takkonstruktioner med långa spännvidder har varit särskilt utsatta, eftersom de tryckande normalkrafterna ofta är stora och i vissa fall är det sidostabiliserande systemet utformat på ett bristfälligt sätt.
Kursen består av tre moduler. Den första omfattar föreläsningar och övningar avseende teoretisk bakgrund och praktisk tillämpning, i den andra genomförs ett projektarbete i mindre grupper och i den tredje görs studiebesök och laborationer, de senare i universitetets lab-lokaler i Växjö.
Klimat- och energieffektivt byggande, 7,5 hp
Det finns en stor potential för att förbättra energieffektiviteten och minska utsläppen av växthusgaser från byggsektorn. Denna kurs riktar sig därför till dig som vill få en bred förståelse för byggnaders energi- och materialflöden, och för hur naturresursanvändning och klimat- och miljöbelastning kan minskas över byggnaders livscykel.
Kursen är uppdelad i tre moduler där den första omfattar föreläsningar och seminarier om byggnaders energibalans, fuktförhållanden och inomhusmiljö. I modul 2 studeras byggnaden som en del i samhällets energi- och materialflöden och i den tredje modulen genomförs ett projektarbete där nämnda energi- och materialflöden kvantifieras för olika systemutformningar.
Hållbart byggande och energisystemanalys, 7,5 hp
Detta är kursen för dig med intresse för byggnaders energianvändning ut ett systemperspektiv. I kursen fokuserar vi på den ömsesidiga påverkan som finns mellan behov- och tillförselsidor. I kursen analyseras också konsekvenserna av att implementera olika åtgärder för energieffektivisering i byggnader med olika värme- och elförsörjningssystem.
Kursen är indelad i tre moduler där den första handlar om bygg- och energisystemanalyser med särskilt fokus på användning av simuleringar och kalkylprogram. I den andra modulen studeras bl.a. hur energieffektiviseringsåtgärder påverkar primärenergianvändning och klimatpåverkan samt hur fjärrvärmesystem kan utformas kostnadseffektivt. I den tredje gör kursdeltagarna ett projektarbete baserat på de kunskaper som förvärvats under modul 1–2.
Klimatdeklaration av byggnader och cirkulärt byggande, 7,5 hp
Den byggda miljöns påverkan på klimatet har medfört ökat fokus på valet av byggnad och byggmaterial. Ett livscykelperspektiv behövs för att förstå och analysera miljöpåverkan från byggnader, materialproduktion, transporter, konstruktioner, drift och underhåll samt rivning. Kursen ger förståelse för metoder och verktyg för att förbättra resurseffektiviteten och minimera byggnaders klimatpåverkan utifrån ett livscykelperspektiv. Kursen behandlar strategier och analysverktyg för cirkulärt byggande och återbruk, samt konsekvenserna av valet av byggmaterial för klimatpåverkan. I kursen kommer studenterna att lära sig om cirkulärt byggande, samt hur klimatdeklaration och livscykelanalys för byggnadselement och byggsystem genomförs.
Samverkanskonstruktioner i trä, 5hp
Denna distanskurs vänder sig i huvudsak till dig som arbetar som byggnadsingenjör och vill bredda och fördjupa dina kunskaper inom området design av bärande kompositelement och hybridstrukturer i trä. Möjligheterna att kombinera olika träprodukter med andra material som stål, betong eller glas undersöks och lämpliga designmetoder presenteras. De senare inkluderar både hand- och mjukvaruberäkningar.
Vad säger studenterna?
Saxat från kursutvärderingar:
– Kursen gav mig mycket relevant kunskap och kunskap som är användbar i mina arbetsuppgifter
– Innehållet har passat bra för mig eftersom det är många av de frågor jag ställs inför på jobbet. Tycker jag fått hjälp att komma igång på ett bra sätt tack vare kursen eftersom det är lättare att lära i skolan än hitta allt själv.
– Tycker jag fått en förbättrad förståelse för statik i stort. Intressant och lärorikt med laborationer. Tyckte även att studiebesöken var intressanta, framförallt Trivselhus
– Undervisningens formen har varit toppen. Så här skall det vara. Onödigt att resa för att bara sitta ner och lyssna när det går att göra det hemma.
– Man känner sig tryggare med att konstruera i trä. Bra också med beräkningskompendiet. Det enda som var helt nytt för mig var dimensionering av sadelbalk, och vibrationer i bjälklag.
– Jag tycker att det har fungerat bra. Alla uppgifter hittas lätt på MyMoodle.
– Genom att fortsatt erbjuda kurser som riktar sig till verksamma ingenjörer med mer fokus på praktisk tillämpning.
– Sänk nivån, så att praktiskt inriktade personer kan gå kursen. Detta skulle ge kursen ett lyft.
– Jag är nöjd med kursen, dock hade jag kanske önska att jag kunnat lägga ner mer tid. (Hur man nu personligen löser det?)
– Jag är glad att jag gick kursen. Jag har utökat mina kunskaper och det har för mig varit många givande diskussioner.
Mer om projektet
Förutom forskargrupperna inom träbygg, hållbar byggd miljö och skog och träteknik är RISE en viktig part i projektet.
Eventuella frågor om projektet skickas till: Whokko Schirén whokko.schiren@lnu.se
Bland de deltagande företagen märks:
- Bengt Dahlgren
- Energirevisor ERW
- Flügger
- IKEA AB
- In Pro Installationsconsult
- IV Produkt
- Kährs
- Martinco
- Moelven
- Obos
- Skanska
- Smålandsvillan
- Sweco
- Trivselhus
- Åseda Värme Sanitet
- IV Produkter AB
- LBE Arkitekt
- Växjö Stift
- Älö Trä AB
- Constructio Huskomponenter AB
- Yaskawa Nordic AB
- Attacus Jämtlandshus AB
- Flexator AB
- Åsbohus AB
Se alla kurser inom byggteknik, skog och träteknik
-
Arkitektur- och byggnadsteknisk historiaKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY400
-
Betongkonstruktioner 2Kurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4BY376
-
Bostadens utformningKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY076
-
Bostadens utformningKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1BY076
-
Brandteknisk dimensionering av trähusKurs 5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- 17%
- 4BY109
-
Byggnadstekniska konstruktionerKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY335
-
Byggnadsutformning med arkitekturProgram 180 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- TGBUA
-
ByggprocessenKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY350
-
Byggteknik, högskoleingenjörProgram 180 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- TGI2B
-
Energi och klimateffektivt byggandeKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4BY369
-
ExamensarbeteKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS91E
-
Finita elementmetoden 2Kurs 5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- 33%
- 4BY368
-
Fysisk planering med stadsbyggnadKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY018
-
Geodesi med GISKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY007
-
Global innovation - transdisciplinära systemperspektiv för hållbar förändringKurs 30 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4TS347
-
Grunder för anläggningsteknikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY019
-
GrundläggningKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY021
-
Hållbar konstruktionsteknik, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- TAKT2
-
Hållbart familjeskogsbruk III – Kultur, Miljö, ViltKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS155
-
Industriell trätorkningKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1TS036
-
Internationellt skogsbruk och skogsägandeKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2TS997
-
Konceptuell konstruktionsteknikKurs 10 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- 67%
- 4BY370
-
Metodkurs, skog och träteknikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS019
-
Projektering med CAD och BIMKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY210
-
Restaurering av naturmiljöer – teori och praktikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS047
-
Skogen som upplevelse, fristående kursKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Kalmar
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1MX034
-
Skogens affärsmöjligheterKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1TS035
-
Skogs- och träteknik, examensarbete (kandidat)Kurs 15 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2TS10E
-
Skogs- och träteknik, examensarbete (magister)Kurs 30 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4TS30E
-
Skogs- och träteknik, självständigt arbeteKurs 30 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- 5TS10E
-
Skogsbruk för grön hållbar utveckling, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- TASB2
-
Skogsbrukets digitaliseringKurs 15 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS019
-
Skogsbrukets digitaliseringKurs 15 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS019
-
SkogskandidatprogrammetProgram 180 hp
- Höst 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Helfart
- TGSKP
-
Skogsnäringens marknaderKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2TS033
-
SkogsproduktionKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2TS911
-
Skogsskador i ett hållbart skogsbruk för cirkulär bioekonomiKurs 15 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS020
-
Skogsskador i ett hållbart skogsbruk för cirkulär bioekonomiKurs 15 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS020
-
SkogsskötselKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1TS132
-
Skogsteknik IKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS996
-
Träindustriell maskinteknikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1TS621
-
Uppskattning och skoglig planeringKurs 15 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2TS613
-
VirkesläraKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1TS013
-
VirkesläraKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS013
-
VirkesläraKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Distans
- Grundnivå
- Kvartsfart
- 1TS013
-
Väg- och gatubyggnadsteknikKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1BY017
-
Värme och fukt i trähusKurs 7,5 hp
- Vår 2025
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Kvartsfart
- 4BY105