Joel Martinsson och Tobias Bromander bygger ett hus av böcker om demokrati på Universitetsbiblioteket

Demokratibyggarna – en podcast om demokratins eldsjälar

Podden Demokratibyggarna handlar om alla dem som bygger vår demokrati: medborgare, journalister, myndigheter, samhällsorganisationer och eldsjälar. Vi vill höra deras historia, deras utmaningar och deras driv, för att bättre förstå hur vi tillsammans kan fortsätta utveckla en demokrati som vi aldrig får ta för given.

Rapport efter rapport visar samma sak: demokratin ifrågasätts i allt fler länder. När vi pratar om en ifrågasatt demokrati, pratar vi ofta om dem som försöker begränsa den. I podden Demokratibyggarna vill vi ta en annan riktning. Vi vill lyfta de positiva krafterna och fokusera på dem som på olika sätt bidrar till att bygga demokratin.

I denna podd kommer du att få lyssna till journalister, medborgare och företrädare för myndigheter och samhällsorganisationer som varje dag jobbar för att stärka och utveckla demokratin. Vi är nyfikna på att höra deras historia, deras utmaningar och deras driv, och hoppas att du också är det. Vårt mål är att bättre förstå hur vi tillsammans kan fortsätta utveckla en demokrati som aldrig får tas för given. Välkommen att vara med oss på denna resa!

Avsnitt 5: Demokratiförvaltning – hur blir en lag till i riksdagen?

Hans Hegeland

I dagens avsnitt dyker Demokratibyggarna (DJUPT) ner i förvaltningspolitikens underbara värld. Ni år ni följa med när Hans Hegeland, utskottsråd i Sveriges riksdag, förklarar hur det demokratiska förtroendet förvaltas av politiker och tjänstemän i Sveriges Riksdag. Och vilken gammal talman vill Hans fika med? Lyssna på dagens avsnitt så får ni veta detta och mycket mer.
Publicerat 27 oktober 2020

Avsnitt 4: Hur fostrar vi framtidens demokratibyggare? Om demokratin i skolan.

Anders Urbas

Skolan i Sverige ska både förmedla och förankra kunskaper och demokratiska värden – vad betyder det, och hur gör vi det? I detta avsnitt av Demokratibyggarna pratar Joel Martinsson med Anders Urbas, forskare vid Högskolan i Halmstad, och Irhan Kasic, lärare vid Falkenbergs gymnasieskola, om skolans demokratiska uppdrag. Vilka färdigheter och kunskaper krävs för att kunna delta fullt ut i demokratin? Varför är det viktigt att inte bara förstå svensk politik, men också hur EU fungerar? Och kan vi verkligen prata om precis allting i skolan? Lyssna på dagens avsnitt för att få svar på dessa och många fler spännande frågor!
Publicerat 2 oktober 2020

Avsnitt 3: Fotbollen som demokratisk mötesplats

arl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska Fotbollförbundet

Vad händer med demokratin i samhällen när fotbollen flyttar ut? I dagens poddavsnitt pratar Joel Martinsson med Svenska Fotbollförbundets ordförande och Lindås-sonen Karl-Erik Nilsson om fotbollen som en demokratisk mötesplats, om värderingar inom fotbollen och vilken roll som fotbollen kan och bör spela för demokratin i framtiden. Vilken sydafrikansk demokratikämpe och idrottsentusiast vill Karl-Erik ta en fika med? Allt detta och mer i dagens avsnitt.
Publicerat 13 maj 2020

Avsnitt 2: Civilsamhället och ungdomsfrågor före, under och efter Covid-19

Lena Nyberg, MUCF

Civilsamhället har varit en stöttepelare under Covid-19-pandemin — men vem stöttar stöttepelarna? Joel Martinsson talar med Lena Nyberg, generaldirektör på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), om ett civilsamhälle före, under och efter krisen. Dessutom: Många ungdomar tror på systemet, men inte på sin egen roll i att forma det. Och varför vill Lena fika med en elevrådsordförande? Allt detta och mycket mer i dagens avsnitt.
Publicerat 5 maj 2020

Avsnitt 1: Demokratin ifrågasätts — vad gör universiteten?

Peter Aronsson

Ready, set, talk! Demokratibyggarna är igång och vår första gäst är ingen mindre än Peter Aronsson, rektor på Linnéuniversitetet. I podden pratar vi om vad som händer med vår demokrati: varför är den egentligen hotad? Och vad kan vi på universiteten göra? Peter och Joel har ett spännande samtal om kunskap, inkludering och varför Peter ser Arizona State University, inte Harvard, som ett föredöme. Vilken demokratikämpe vill Peter fika med? Lyssna på podden så får du veta!
Publicerat 1 april 2020

Mer om Demokratibyggarna

Demokratibyggarna vänder sig till dig som är intresserad av vårt samhälles demokratiska utmaningar – och möjligheter! Vi vill skapa djupa diskussioner och lyfta komplexa idéer, men på ett lättillgängligt sätt.

Programledare för Demokratibyggarna är Joel Martinsson, doktorand i statsvetenskap, och Tobias Bromander, lektor i statsvetenskap. Tanken är att publicera cirka fyra avsnitt per termin.

Podden är en del av arbetet i En ifrågasatt demokrati, en kreativ kunskapsmiljö som integrerar utbildning, forskning och samverkan och är en Kunskapsmiljö Linné vid Linnéuniversitetet.