Filmer om forskning
En film säger mer än tusen ord. Här kan du se och höra några av våra forskare berätta om intressanta saker i sin forskning.
Detta är ett axplock. Du hittar alla våra filmer om forskning på vår videoportal Lnuplay.
Bakom pengarna – vägar in i och ut ur ekonomiska svårigheter
Lisbeth Sandvall forskar om skuldproblematik och skuldsanering. Här belyser hon hur det är att befinna sig i skuggan av ekonomiska svårigheter.
16 år sedan stormen Gudrun
För de som drabbades av stormen Gudrun 2005 är den långt ifrån glömd och har etsat sig in i minnet. Händelsen påverkar ännu idag beslut i skogsbruket.
Parasiten som manipulerar sitt värddjur att bli självmordsbenägen
Performance Lecture med Andreas Svensson, docent i evolutionär ekologi. Här berättar Andreas den osannolika historien om Schistocephalus solidus, parasiten som manipulerar sitt värddjur Storspiggen att bli en självmordskandidat. Allt för att parasiten själv ska kunna leva vidare.
Bilden av Sverige i högerextrema amerikanska nätforum
Performance Lecture med Emma Ricknell, doktorand i statsvetenskap. Emma forskar om online communities med fokus på den Sverigebild som målas upp av högerextrema i amerikanska nätforum.
Under en förmiddag träffade 40 forskare från Linnéuniversitetet 1000 elever runt om i Kronobergs län. Syftet var att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik bland unga. Evenemanget arrangerades av projektet Mot nya höjder.
Alger och musslor renar vatten och luft
Forskningsprojektet Algoland har hittat ett sätt att rena luft och vatten. Tillsammans med industrin undersöker forskarna hur mikroalger och musslor hjälper till att minska övergödning och växthusgaser på ett naturligt sätt.
För att göra det ofattbara fattbart används ofta metaforer. Särskilt påtaglig blir metaforernas betydelse i sammanhang med starkt personliga, känsliga och tabubelagda ämnen. Forskningsprojektet "Metaforer i palliativ cancervård" är ett samarbete mellan forskare inom språkvetenskap och vårdvetenskap.
Svårt att placera ordet "inte" på rätt plats
I svenska byter ordet "inte" plats, beroende på om det ingår i en huvudsats eller bisats. Detta kan vara klurigt att lära sig för dem som studerar svenska som andraspråk. Eller är det svårt även för dem som har svenska som förstaspråk?