Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård (CISA)
Forskning kring interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård följer patientens väg genom den akuta vårdkedjan, d.v.s. från skadeplats via ambulans till akutmottagning (inklusive barnakut), anestesi, operation samt intensivvård. och bidrar med forskning utifrån ett vårdvetenskapligt perspektiv som ger den unika människan en påtaglig och betydelsefull röst.
CISA-konferensen
Läs mer om CISA konferensen den 24 oktober här
Anmälan till CISA konferensen finns här
Vår forskning
Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård (CISA) ska vara en nationell förebild och skapa nya arenor för samarbete, till nytta för människor på såväl lands- som glesbygd. Bygden där vi verkar och bor ska bli en hållbar bygd, där fler kopplingar mellan människor och verksamheter gör bygden mindre sårbar och mer produktiv. Sambruk bygger på idén om att skapa en gemensam plattform för en effektiv samverkan mellan olika aktörer med liknande uppdrag, ansvar och utmaningar för att serva samhällsmedborgarna.
Mål
Övergripande mål
Ett arbete pågår med att bygga upp det första nationella, interprofessionella centrat för en framgångsrik och konkurrenskraftig miljö, med målet att utveckla samverkan och sambruk mellan olika aktörer involverade i akut omhändertagande, såväl prehospitalt som hospitalt inom grundutbildning, specialistutbildning, fortbildning och patient-nära forskning. Målet är att samverkan och sambruk resulterar i en utökad service på hemmaplan för att patienten i sin närmiljö erhåller ett snabbt omhändertagande och uppleva en god och trygg vård.
Delmål
- Att initiera och stärka utbildning och forskning inom ett strategiskt viktigt område som samverkan och sambruk inom akut vård
- Att vara en aktiv rådgivare till användare av utbildnings- och forskningsrelaterade frågor inom akut vård
- Att implementera forskningsresultat i kliniska verksamheter och skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskning inom akut vård såväl regionalt, nationellt som internationellt
- Att sprida forskningsresultat och aktivt delta i samhällsdebatten om akutvårdsforskningens villkor
Delmål 1: Att initiera, stödja och stärka utbildning och forskning inom ett strategiskt viktigt område som samverkan och sambruk inom akut vård
Dagens klinik är uppbyggd på evidensbaserad kunskap, vilken utgör grunden för all vård och behandling men också en förutsättning för en säker och framgångsrik vård och behandling. Det finns emellertid en begränsad evidensbaserad kunskap inom akut vård i Sverige, speciellt utifrån patientens behov, krav och önskningar. Detta innebär att det inte finns tillräckligt med tillgänglig kunskap för studenter inom vårdutbildningar, särskilt för studenter inom specialistutbildningar. Utgående från detta faktum har en plattform för kunskapsutveckling inom akut vård skapats.
Åtgärder:
- Initiera nya och stärka befintliga utbildningar inom området
- Planera och genomföra kurser på olika nivåer
- Implementera forskningsbaserad kunskap om akut vård i såväl grund- som specialistutbildning samt fortbildning hos aktuella avnämare
- Stödja nytänkande projekt med forskare från olika discipliner
- Initiera, stödja och bedriva utvecklingsarbeten, kvalitetsarbeten samt handleda magister- och doktorsavhandlingar.
Delmål 2: Att vara en aktiv rådgivare till avnämare i utbildnings- och forskningsrelaterade frågor inom akut vård
Att igångsätta forskning och utveckling inom akut vård kräver god samverkan mellan klinik och lärosäte. Särskilt viktigt är det att vara lyhörd för problem och frågor som uppstår i den vårdande kontexten, vilka bör utgöra utgångspunkter för angelägna utvecklings- och forskningsprojekt.
Åtgärder:
Ha regelbundna möten med regionala aktörer samt fortlöpande kontakter med andra forskningscentra såväl nationellt som internationellt.
Delmål 3: Att implementera forskningsresultat i kliniska verksamheter och skapa förståelse för den långsiktiga nyttan av forskning inom akut vård såväl regionalt, nationellt som internationellt
Utveckling och forskning bör vara såväl parallella som integrerade processer. Genom att avnämare är involverade i kunskapsframtagningen, så ökar förståelsen för forskningens betydelse varför den blir mer meningsfull och upplevs som nyttiggörande i det dagliga arbetet. Möjligheterna för att forskningsresultat och kunskapsgenerering, skall kunna nå ut i verksamheten ökar på detta sätt. Kunskapsutvecklingen utformas och genomförs på en logisk och systematisk väg, d.v.s. på evidensbaserad grund för att producera trovärdig och användbar substans för kliniskt bruk.
Åtgärder:
Ha ett nära samarbete mellan såväl regionala som nationella avnämare som har nytta av forskningsresultaten
Delmål 4: Att disseminera forskningsresultat och aktivt delta i samhällsdebatten om akutvårdsforskningens villkor
Verka för ökad kunskap i samhället om akut vård med fokus på samverkan och sambruk vid akut omhändertagande inom såväl prehospitalt- som hospitalt kontext.
Åtgärder:
- Informera om samverkan och sambruk inom akut vård
- Initiera debatter och diskussioner om aktuella frågor inom området
- Medverka till att föra ut forskningsresultat till allmänhet, berörda avnämare och beslutsfattare inom området
- Anordna och delta i regionala seminarier, nationella workshops och internationella konferenser
Forskningsområde:
- Interprofessionell samverkan och sambruk vid akut omhändertagande
- Bedömning, prioritering, åtgärder och bemötande av patienter vid akut omhändertagande
- Vårdande miljö för att stödja hälsoprocesser i ett akutvårdskontext
Forskningsprojekt CISA
-
Projekt: Mekobalamins (vitamin B12) effekt på långvarig smärta hos kvinnor med diagnostiserad fibromyalgi. Studiens syfte är att utvärdera Mekobalamins (vitamin B12) effekt samt beskriva levda…
-
Doktorandprojekt: Ambulanssjukvård vid suicidalitet Det övergripande syftet med detta projekt är att studera ambulanssjukvård vid suicidalitet avseende vårdkontakter, dokumentation och vårdsamtal.
-
Doktorandprojekt: Feber hos små barn – föräldrars och vårdpersonals erfarenheter av rådgivning Målet är att, utifrån föräldrar och vårdpersonals erfarenheter av rådgivning, skapa en handlingsplan som…
-
Doktorandprojekt: Räddningstjänst och skogsbruk i samverkan Inom projektet genomförs två studier. Den första studien beskriver enskilda privatskogsägares erfarenheter av skogsbrand på den egna…
-
Doktorandprojekt: Den vårdande beröringens betydelse inom akutvårdskontext Att beskriva begreppet vårdande beröring och dess betydelse för patienter, närstående och vårdpersonal på en…
-
Projekt: Etiskt god vård för äldre med akuta hälsoproblem (EVA) Det övergripande målet med ”EVA-projektet” är att förebygga orättvis behandling av äldre patienter som drabbas av akut sjukdom, skada…
-
Projekt: Perioperativ temperaturmätning En multicenterstudie i samarbete med Australien och Norge som ska utvärdera dokumentationen av kroppstemperatur, mätmetoder och värmebevarande insatser…
-
Projekt: Erfarenheter av Covid-19-pandemin och dess återverkningar Projektets mål är att finna kunskap om hur närstående och personal har erfarit Covid-19 pandemin. Vilken betydelse har pandemin och…
-
Doktorandprojekt: Ambulanssjukvårdens hänvisning till egenvård Det övergripande syftet med projektet är att studera ambulanssjukvårdens hänvisning till egenvård avseende patienters, närståendes och…
Avslutande forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Triage på sjukhusanslutna akutmottagningar Triage är idag det arbetssätt som är grunden för all bedömning av patienter på akutmottagningarna. Dessvärre har den nationella forskningen…
-
Projekt: Hållbart sambruk av räddningsaktörer i svensk landsbygd Projektets övergripande syfte är att utforska, utveckla och utvärdera nya strategier i organiserandet av räddningsaktörer genom sambruk…
-
Doktorandprojekt: Upplevelser och effekter av en tidig närvaro vid akuta situationer i landsbygdsområden Vid långa väntetider på ambulans ankomst krävs att andra aktörer kan garantera en tidig…
-
Doktorandprojekt: Föräldramedverkan vid anestesiinduktion Det övergripande syftet var att bidra med ökad kunskap om och fördjupade förståelse för mötet mellan barn, föräldrar och anestesipersonal i en…
-
Doktorandprojekt: Prevention av postoperativa infektioner inom perioperativ vård Postoperativa infektioner är ett stort lidande för den enskilda individen som drabbas men även en tung börda för…
-
Doktorandprojekt: Erfarenheter och uppfattningar om lärandestöd vid utvecklandet av klinisk kompetens inom ambulanssjukvård Det saknas idag nationella direktiv som klargör vilken specifik kompetens en…
-
Projekt: Design, utveckling och implementering av en databaserad interaktiv krishanteringsövning med drönarteknik för krishanteringssystemet Projektets syfte är att utveckla en datorbaserad interaktiv…
-
Doktorandprojekt: Värmebevarande insatser under den perioperativa perioden utifrån patientens och operationsteamets perspektiv Forskning visar på hur patientens normala kroppstemperatur ska bibehållas…
-
Doktorandprojekt: Mötet mellan olika aktörer vid en akut medicinsk situation i glesbygd Övergripande syfte är att beskriva erfarenheter och effekter av åtgärder utifrån olika aktörers perspektiv vid…
-
Doktorandprojekt: Utvärdering av optimerad fysisk vårdmiljö Projektet syfte är att utvärdera hur patienter, närstående och personal uppfattar färg, ljus och vårdklimat på Centrallasarettets…
-
Doktorandprojekt: Utvärdering av organisation och beslutsstöd som syftar till att ge optimal akutsjukvård för akut sjuka eller skadade patienter över 65 år Akutvård som utgår från den enskilda…
-
Projekt: Digitala simuleringsövningar för samverkande räddningsaktörer Digitala simuleringsövningar baserade på avancerad inspelning med bland annat 360-graderskamera och drönarteknik med fokus på…
CISA Kalender
Mötestider 2024
Styrgruppen
24 september kl.13.00-15.00
26 november kl.13.00-15.00
Operativa gruppen
23 augusti kl.13.00-15.00
26 september kl.14.00-16.00
4 oktober kl.08.00-10.00
14 oktober kl.15.00-17.00
28 oktober kl.08.00-10.00
31 oktober kl.13.00-15.00
29 november kl.08.00-10.00
16 december kl.15.00-16.30
Vetenskapliga rådet
28 oktober kl.16.00-17.00
CISA-seminarier
25 september kl.15.00-17.00
6 november kl.15.00-17.00
CISA-konferensen
24 oktober
Anmälan till CISA konferens: anmalan-cisa-konferensen-2024/
Samverkanspartners
Lokala samverkanspartners
- FoU-Campus Västervik, Linnéuniversitetet
- Institutionen för datavetenskap och medieteknik, Linnéuniversitetet
- Institutionen för musik och bild, Linnéuniversitetet
- Institutionen för psykologi, Linnéuniversitetet
- Institutionen för samhällsvetenskap, Linnéuniversitetet
- Institutionen för trä och teknik, Linnéuniversitetet
- Polisutbildningen, Linnéuniversitetet
Regionala samverkanspartners
- Alvesta kommun
- Beredskapsenheten, Region Kronoberg
- FoU Kronoberg
- Krissamverkan, Region Kronoberg
- Länsstyrelsen, Kronobergs Län
- Polismyndigheten, Kronobergs län
- Sjukhusvården (SHV) Region Kronoberg
- SOS Alarm, Växjö
- Säkerhetsenheten, Region Kronoberg
- Värends Räddningstjänst
- 1177 Vårdguiden, Region Kronoberg
Nationella samverkanspartners
- Göteborgs Universitet
- Högskolan i Borås
- Jönköpings Universitet
- Karolinska Institutet, Stockholm
- Linköpings Universitet
- Lunds Universitet
- Luleå Tekniska Universitet
- Sophiahemmets Högskola
- Umeå Universitet
- Uppsala Universitetet, campus Gotland
- Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB)
- Forskningsinstitutet RISE SICS East, Linköping
- Katastrofmedicinskt Centrum Linköping (KMC)
- On Road Communication, Webb-plattform SPINE©
- HEQ AB, upplevelsebaserad inlärning
- Generalagent Holmatro, Wennergrens maskin AB
Internationella samverkanspartners
- La Trobe University, Melbourne Australien
- University of Tasmania, Australien
- University of Technology Sydney, Australien
- Queensland University of Technology, Brisbane, Australien
- Emergency Department, University Hospital Modena, Modena, Italien
- Iryo Sosei University, Fukushima, Japan
- Calgary University, Kanada.
- University of Agder, Norge
- University of Bergen, Norge
- University of Stavanger, Norge
Medarbetare
Doktorander knutna till CISA
- Anna Bennesved, ambulanssjuksköterska, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet
- Cecilia Fager, ambulanssjuksköterska, Region Kalmar; Linnéuniversitetet
- Emelie Lantz, brandingenjör, Räddningstjänsten Västra Blekinge, Linnéuniversitetet
- Emma Westin, barnsjuksköterska, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet
- Frida Björcman, universitetsadjunkt, Linnéuniversitetet
- Johanna Rosenqvist, intensivsjukvårdssjuksköterska, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet
- Martin Olsson, ambulanssjuksköterska/universitetetsadjunkt, Linnéuniversitetet
- Mikael Larsson, polis och sjuksköterska, Polisregion Öst, Högskolan i Borås
- Ragnar Eneström, psykitrisjuksköterska/universitetsadjunkt, Röda korsets högskola
- Sara Björklund, ambulanssjuksköterska, Högskolan i Kristianstad
- Staffan Hammarbäck, ambulanssjuksköterska, Region Sörmland, Linnéuniversitetet
- Tünde Mako, akutsjuksköterska, Region Kronoberg
Seniora forskare knutna till CISA
- Anders Bremer, docent, Linnéuniversitetet
- Anders Svensson, docent, bitr. vetenskaplig ledare CISA, Linnéuniversitetet
- Anna Bratt, docent, Linnéuniversitetet
- Bengt Fridlund, professor emeritus, Linnéuniversitetet
- Birger Pålsson, docent, FoU, Region Kronoberg
- Björn Gerdle, professor, Linköpings Universitet
- Carina Elmqvist, professor, vetenskaplig ledare CISA, Forskningschef FoUU Region Kronoberg
- Catharina Frank, docent, Röda korsets högskola
- Erik Wångmar, docent, Linnéuniversitetet
- Gunilla Lindqvist, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Henrik Andersson, docent, Högskolan i Borås
- Idor Svensson, professor, Linnéuniversitetet
- Jan Fohlman, docent, FoU Region Kronoberg
- Janet Mattsson, bitr. professor, Högskolan i Kristianstad
- Kristina Schildmeijer, docent, Linnéuniversitetet
- Lisa Kurland, professor, Örebro Universitet
- Marcelo Milrad, professor, Linnéuniversitetet
- Maria Henricsson, docent, Jönköpings Universitet
- Maria Mårtensson-Hansson, professor, Linnéuniversitetet
- Maria Wolmesjö, bitr. professor, Högskolan i Borås
- Mats Holmberg, adj. docent, Linnéuniversitetet
- Märta Sund-Levander, biträdande professor, Linköpings Universitet
- Peter Lindström, professor, Linnéuniversitetet
- Sofia Almerud Österberg, docent, klinisk lektor, Region Kronoberg
- Susanna Ågren, bitr. professor, Linköpings universitet
- Ulrica Hörberg, professor, Linnéuniversitetet
Juniora forskare knutna till CISA
- Alisa Lincke, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Andreas Nilsson, adjungerad universitetslektor, Linköpings Universitet
- Andreas Rantala, universitetsadjunkt, Lunds universitet
- Ann-Christin Karlsson, universitetslektor, Uppsala Universitet, Campus Gotland
- Bengt Nilsson, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Bodil Holmberg, postdoc, Linnéuniversitetet
- Elin Sofie Forsgärde, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Helena Nord Ljungquist, universitetsadjunkt, Luleå Tekniska Universitet, Linnéuniversitetet
- Ewa Andersson, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Ingrid Gustafsson, universitetslektor, Högskolan i Borås
- Jakob Lederman, Md Karolinska Institutet
- Jan Grimell, Universitetslektor, Docent, Umeå universitet
- Jeanette Lindahl, fil dr, Region Kronoberg, Linnéuniversitetet
- Kent Stening, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Kim Wallin, fil dr, Region Kronoberg
- Lisbet Andersson, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Maria Qvistgaard, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Maude Johansson, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Ola Kronkvist, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Sara Wireklint, fil dr, huvudhandledare, Region Kronoberg
- Viktor Carlsson, klinisk lektor, Region Kronoberg
Internationella forskare knutna till CISA
- David Edvardsson, professor, La Trobe University, Melbourne Australien
- Douglas Presta, assistant professor, Central Washington University, USA
- Gudrun Reay, associate professor, Calgary University
- Janet Mattsson, professor, University of South-Eastern Norway
- Jed Duff, professor, Queenslands University of Technology, Brisbane, Australia
- Judy Munday, senior lecturer, Queenslands University of Technology, Brisbane, Australia
- Julia Williams, professor, University of Hertfordshire, Hatfield, United Kingdom
- Kazuki Yoshida, associate professor, Iryo Sosei University, Fukushima, Japan
- Linda Hansen, associate Professor, University of Agder, Norway
- Margaret Fry, professor, University of Technology Sydney, Australia
- Scott Devenish, associate professor, Australian Catholic University, Brisbane, Australia
- Simon van Rysewyk, senior lecturer, University of Tasmania, Australia
- Tor-Ivar Karlsen, professor, University of Agder, Norway
- Ursula Rolfe, senior lecturer, Faculty of Health and Social Sciences, Bournemouth University
- Vidar Melby, senior lecturer, Ulster University
Organisation
Styrgrupp
- Anders Bremer, docent, programansvarig specialistutbildningar inom akutsjukvård, Linnéuniversitetet
- Anders Svensson, docent, bitr. vetenskaplig ledare CISA, Linnéuniversitetet
- Annelie Kjellström, Förvaltningschef, Omsorgsförvaltningen, Växjö Kommun
- Carina Elmqvist, professor, vetenskaplig ledare CISA, Forskningschef FoU Region Kronoberg
- Carina Yngvesson, Beredskapshandläggare, Försvars- och beredskapsenheten, Länsstyrelsen Kronoberg
- Claes Hjertqvist, verksamhetschef akutkliniken, Region Kronoberg
- Fredrik Dahlberg, verksamhetschef ambulansverksamheten, Region Kronoberg
- Gabriella Roström, Verksamhetschef barnkliniken
- Johan Peterson, polismyndigheten
- Ola Kronkvist, universitetslektor, Polisutbildningen, Linnéuniversitetet
- Roger Peterson, förbundschef, Värends Räddningstjänst
- Therese Ledel, platschef SOS Alarm
- Therese Paldan, verksamhetschef anestesikliniken, Region Kronoberg
Operativ grupp
- Anders Svensson, docent, bitr. vetenskaplig ledare CISA, Linnéuniversitetet
- Ann-Therese Hedqvist, Ambulanssjuksköterska, doktorand, Linnéuniversitetet
- Carina Elmqvist, professor, vetenskaplig ledare CISA, Forskningschef FoU Region Kronoberg
- Elin-Sofie Forsgärde, universitetslektor, Linnéuniversitetet
- Emelie Lantz, Brandingenjör, Doktorand, Linneuniversitetet
- Ingrid Gustafsson, universitetslektor, Högskolan i Borås
- Sebastian Stjärna, förändringsdesigner, Linnéuniversitetet
- Sofia Almerud Österberg, docent, klinisk lektor, Region Kronoberg
Vetenskapligt råd
- Anders Svensson, docent, bitr. vetenskaplig ledare CISA, Linnéuniversitetet
- Carina Elmqvist, professor, vetenskaplig ledare CISA, Forskningschef FoU Region Kronoberg
- Gudrun Reay, docent, University of Calgary, Kanada
- Helena Hvitfeldt, chef för forskning, utveckling, utbildning och innovation (FoUUI) Tiohundra
- Heléne Nilsson, med. dr. expert och ämneskunnig, samverkan och ledning, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
- Johan Berlin, professor, Högskolan i väst
- Lisa Kurland, professor akutsjukvård, Örebro universitet
- Maria Mårtensson-Hansson, professor, Linnéuniversitetet
- Maria Wolmesjö, bitr. professor, Högskolan i Borås
- Mats Holmberg, adjungerad docent, Linnéuniversitetet
- Peter Lindström, professor, kriminolog, Polisutbildningen Linnéuniversitetet
- Vidar Melby, universitetslektor, Ulster University
Expertgrupp
Adjungerande vid behov