Rektorsprogrammet
Rektorer är ansvariga för förskolans och skolans utbildning samt för barns och elevers utveckling och lärande. Genom Rektorsprogrammet ska rektorer rustas för att styra och leda sin förskola eller skola mot högre måluppfyllelse.
Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning som stärker rektorns förmåga att leda och styra verksamheten. Utbildningen bedrivs på avancerad nivå, omfattar 30 hp och består av tre delkurser:
- Skoljuridik och myndighetsutövning, 10 högskolepoäng
- Styrning, organisering och kvalitet, 10 högskolepoäng
- Skolledarskap - pedagogiskt ledarskap, 10 högskolepoäng
Vi vill stödja skolutveckling och fokus läggs på din förskola/skola. Utbildningen på internaten kopplas till din egen verksamhet och blir en motor i det lokala utvecklingsarbetet. Internaten ger möjlighet till nätverkande och kunskapsutbyten, tillsammans når vi förbättring - vi jobbar ihop!
Anmälan
Om du är intresserad av att gå rektorsprogrammet kontaktar du din skolhuvudman.
Ansökningsperiod för Rektorsprogrammet:
16 september till 30 oktober inför vårterminsstart.
Läs mer om Rektorsprogrammet på Skolverkets hemsida.
Frågor
Om du har frågor får du gärna vända dig till utbildningschefen Katarina Ståhlkrantz eller administrativt ansvarig Rositha Randver.
Om Rektorsprogrammet
Om Rektorsprogrammet
Utbildningens teoretiska ramverk
Skolans styrning och organisering, dess juridiska regleringar och ledarskap ramar sammantaget in uppdraget till landets skolledare. Det är inom detta ramverk som Rektorsprogrammet ska ge skolledaren verktyg att leda och utveckla skolans verksamhet inom givet ekonomiskt utrymme.
Rektor styrs av ekonomiska, juridiska och ideologiska ramar. Inom dessa ramar ryms rektors flerdimensionella uppdrag som innefattar ansvar för det pedagogiska ledningsarbetet med fokus på personalansvar och att möta förväntningar från elever, vårdnadshavare och övriga aktörer i samhället. Med grund i det statliga uppdraget är rektors främsta uppgift att företräda barnets/elevens rätt till utbildning av hög kvalitet.
För att svara mot dessa krav, utgår Linnéuniversitetets Rektorsprogram från ett läroplansteoretiskt ramverk. De mest centrala frågorna är: Vad är förskolans/skolans uppdrag? Vilka mål ska prioriteras? Hur ska barn och elever lära sig denna kunskap och hur ska den bedömas?
Sammantaget ger det läroplansteoretiska ramverket en övergripande analysram som binder samman rektorns ledningsuppdrag med fördjupade insikter om skolans ekonomiska, juridiska och ideologiska ramar. Ramverket ger kursdeltagarna ökad kompetens att leda sin förskola/skola på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Professionshandledning
Professionshandledningen utgör en sammanhållande länk genom hela Rektorsprogrammet. I professionshandledningen ges rektorn möjlighet att utveckla sin kompetens att identifiera och formulera problem, att göra förbättringsarbeten på den egna förskolan/skolan och att dokumentera utvecklingsarbeten. Frågor och problem hämtas från rektorns egen förskola eller skola och kan innefatta områden som resursfördelning, förskollärares eller lärares kompetens, särskilt stöd i förskola eller skola, bedömning av värdegrundsarbete, bedömning av kunskapsutveckling, tillämpning av betygssystem etc.
Handledningen utgör bas för skrivuppgifter och tillämpningsövningar där rektorernas upplevda utmaningar ställs i fokus. Här möts skolledarens egen verksamhet med forskningsbaserad kunskap. Rektorns nyvunna kunskaper och insikter bearbetas i handledningen och återförs och tillämpas därefter på den egna förskolan/skolan. Med stöd i handledningen får rektorns möjlighet att kontinuerligt utvecklas i sitt uppdrag.
De texter som produceras samlas i rektorns egna ”Förbättringsbok”, en individuell professionsutvecklingsmapp, som vid utbildningens slut kommer att innehålla minst nio förbättringsarbete i den egna förskolan/skolan. Dessa dokumentationer tillsammans med muntliga presentationer utgör också utbildningens huvudsakliga examinationer. Varje rektor presenterar ett av sina utvecklingsarbeten vid den årliga konferensen där också huvudmännen är inbjudna.
Samverkan med huvudmän
Utbildningens start
Vid kursstart inbjuds rektorn tillsammans med en representant för huvudmannen till en introduktionsdag. Förutom information, presentation och samtal om utbildningens innehåll och organisering innefattar dagen en gemensam föreläsning. Föreläsningen innehåller bland annat det läroplansteoretiska ramverkets grunder, styrkedjans ansvar och samarbete mellan huvudman och rektor.
Om en huvudman inte har möjlighet att delta vid introduktionsdagen erbjuds information vid ett annat tillfälle.
Under utbildningen
Huvudmannen informeras kontinuerligt och huvudmannen utser också en kritisk vän som följer kursdeltagaren utbildning. Huvudmannen följer rektorns förbättringsarbeten (se rubrik professionshandledning) och har möjlighet att sprida nya kunskaper inom den egna organisationen. Huvudmannen bjuds in till en årlig konferens där rektorerna presenterar ett utvecklingsarbete i den egna förskolan eller skolan.
Utbildningens avslutning
I samband med utbildningens avslutning (år 3) görs en uppföljning av vilka resultat som uppnåtts. Uppföljningen gäller såväl rektorns personliga utveckling som pedagogisk ledare som vilken utveckling förskolan/skolan genomgått under rektorns utbildningstid. Uppföljningen utgör en del av rektorsprogrammets egen uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring.
Ansökan och antagning
Ansökan och antagning
Anmälan till Rektorsprogrammet kan göras varje vår och höst.
För behörighet till Rektorsprogrammet krävs:
- en anställning som rektor, biträdande rektor eller annan personal med motsvarande ledningsfunktion.
- att deltagaren inte tidigare har gått den statliga befattningsutbildningen Rektorsprogrammet.
Anmälan till Rektorsprogrammet görs utav respektive huvudman som tillsammans med skolledaren själv väljer det lärosäte som skolledaren vill studera vid. Görs inget val fördelar Skolverket själv ut anmälningarna och tar då hänsyn till geografiskt avstånd.
Skolverket hanterar anmälningarna och lämnar sedan över ansvaret och antagningsförfarandet på respektive lärosäte. Efter antagningen skickas ett välkomstbrev ut till alla deltagare med information om kursstart, kurslitteratur och annan viktig information för deltagaren.
Kostnader för utbildningen delas utav staten och huvudman, där staten står för själva utbildningskostnaderna. Huvudmannen i sin tur ansvarar för följande kostnader gällande deltagaren:
- kostnader för internat
- resor till och från internaten
- kurslitteratur
- lön under utbildningstiden
Har ni frågor runt detta är ni välkomna att höra av er till oss på Rektorsprogrammet.
Anmälan till Rektorsprogrammet görs via Skolverkets webbsida.
Välkommen!
Internat
Internat
Samtliga kursträffar är förlagda till kursgårdar. Undervisningen består av föreläsningar, grupparbeten och seminarier. Mer information om internaten kommer i samband med välkomstbrevet.
Lärplattform
Lärplattform
Rektorsprogrammet använder Moodle som lärplattform. Moodle är en webbaserad lärplattform där lärare och kursdeltagare möts. Här finns verktyg för information, kommunikation och samarbete, samt verktyg för lärarens administration.
Studieverkstaden
Studieverkstaden
I Studieverkstaden kan du som är student på grund- och avancerad nivå få handledning i frågor som rör akademiskt skrivande, muntlig presentationsteknik och studieteknik, både på svenska och engelska.
Vill du veta mer om vilket stöd du kan få? Läs mer här
För dig med funktionsnedsättning
För dig med funktionsnedsättning
Om du har läsnedsättning eller om du behöver talböcker för dina studier kontakta vårt bibliotek . Läs mer här
Rektorsprogrammets kurser
Skoljuridik och myndighetsutövning
Kursen syftar till att öka förståelsen för de regleringar som styr skolväsendet samt hur de bör tillämpas. Målet med kursen är därmed att stärka kompetensen i att ta det myndighetsansvar som åvilar rektorn enligt lagar, förordningar och andra styrdokument. Det sammanhållna uppdraget med fokus på kunskaper och värden, såsom det formuleras i skollagen och läroplanerna, belyses särskilt liksom det kompensatoriska uppdraget. Därutöver ska rektorn vidareutveckla sin förmåga att värdera och bedöma handlingar utifrån juridiska och etiska perspektiv.
Internat 1 – Rättens grunder och juridisk metod i en skolkontext
Internat 2 – Skolan som myndighet och elevers rättigheter och rättssäkerhet
Internat 3 – Tillämpning av juridik i barngrupp och klassrum samt etiska perspektiv
Internat 4 – Arbetsrätt och arbetsmiljörätt i förskola och skola
Kursplan för Skoljuridik och myndighetsutövning, 10 hp (pdf)
Styrning, organisering och kvalitet
Kursens syfte är att stärka och utveckla deltagarnas kompetens att tillämpa skolväsendets styrdokument i praktiken genom ett målinriktat arbete med barns och elevers kunskapsutveckling och medborgerliga bildning i fokus.
Kursen ska särskilt ge perspektiv på styrning av utbildning. Vidare ska den stärka rektorns förmåga att organisera verksamheten och att bedöma vad som kännetecknar god kvalitet i pedagogisk verksamhet.
Internat 1 – Styrning av utbildning – historia och samtid
Internat 2 – Kvalitetsarbete och förbättring – nationellt och internationellt
Internat 3 – Den effektiva organisationen - kvalitet och digitala verktyg
Internat 4 – Kvalitetsarbete och förbättring i praktiken
Kursplan för Styrning, organisering och kvalitet
Skolledarskap - pedagogiskt ledarskap
Kursen syftar till att stödja, syna och systematisera rektorers pedagogiska ledarskap. Det innebär att stärka rektorers kompetens att leda och samordna all personal – med olika professionstillhörigheter – med fokus på alla barns och elevers välmående, lärande och bildning. I syftet ingår att utveckla ett kvalitetsmedvetet ledarskap som hävdar undervisningsskicklighet i ett tryggt och vänligt arbetsklimat. Kursen syftar därutöver till att stärka förmågan att kritiskt reflektera över det egna ledarskapet och rektorsrollen liksom över utmaningar i att både leda och vara ledd.
Internat 1 – Leda pedagogisk verksamhet – strategier och förutsättningar
Internat 2 – Pedagogisk ledning – relation och kommunikation
Internat 3 – Pedagogisk ledning i praktiken
Internat 4 – Pedagogisk ledning i praktiken
Kursplan Skolledarskap - pedagogiskt ledarskap (pdf)