Centrum för polisforskning och utveckling
Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) är en tvärvetenskaplig forskningsmiljö vid institutionen för kriminologi och polisiärt arbete på Linnéuniversitetet i Växjö.
Vid CPU bedrivs praktiknära forsknings- och utvecklingsprojekt relaterade till polisverksamheten och andra myndigheter, exempelvis kommuner.
Några aktuella projekt rör brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder, akademiseringen av polisutbildningen samt polisförhör. Vidare bedrivs kriminologiskt inriktad forskning relaterad till bland annat kriminalpolitik, våld och förtyck i nära relation samt ungdomars brottslighet och utsatthet.
Målsättningen är att stärka den vetenskapliga kunskapsutvecklingen och att forskningsanknyta polisprogrammet. CPU strävar efter att vara en dynamisk och kreativ forskningsmiljö och en viktig mötesplats för kunskapsutbyte mellan forskare, praktiker och beslutsfattare.
Konferenser
Centrum för polisforskning och utveckling (CPU) vid Institutionen för kriminologi och polisiärt arbete, Linnéuniversitetet anordnar årligen konferenser på det brottsförebyggande och trygghetsskapande området.
Temat för årets konferens som gick av stapeln den 13-14 juni var: Framtidens brottsförebyggande och trygghetsskapande verksamhet – i ljuset av vad vi gör nu och vad vi gjorde förr.
Pågående forsknings- och utvecklingsprojekt
-
Doktorandprojekt: En studie av den autentiska polisen I min avhandling studerar jag kunskaper, färdigheter och emotioner inom polisiärt arbete, samt hur dessa tränas på polisutbildningen för att…
-
Doktorandprojekt: Frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan Projektet går ut på dels kartlägga utbredningen av frivårdens brottsförebyggande myndighetssamverkan, och dels utforska de…
-
Doktorandprojekt: Förhandling av respektabilitet I mitt avhandlingsprojekt undersöker jag hur deltagare inom dragkultur konstruerar och upplever familjeliv, genus och åldrande.
-
Doktorandprojekt: Konstruktioner av Arbetslivskriminalitet: Frågan om skydd, styrning och välfärdsstatens förhandlingar på den svenska arbetsmarknaden Detta avhandlingsarbete intresserar sig för hur…
-
Doktorandprojekt: Mekanismerna bakom gängmord Dödsskjutningar och explosioner relaterade till organiserad brottslighet har ökat drastiskt under de senaste åren i Sverige. Syftet med den här…
-
Projekt: En bra polis(utbildning) I likhet med vad som redan har genomförts i många andra länder – inte minst nordiska – fanns en politisk vilja och långtgående planer att akademisera den svenska…
-
Projekt: Lyssna på oss: En intervjustudie med och om kvinnliga vårdnadshavare till nätverkskriminella Det övergripande syftet med projektet är att undersöka hälsan hos kvinnor som är vårdnadshavare…
-
Projekt: Orosinstitutionen – ett tvingande möte mellan polis och socialtjänst i förändringarnas tid Detta projekt studerar hur polisen bedömer och förmedlar oro under några viktiga förestående…
-
Projekt: Polisen – en yrkesgrupp att värna om Syftet med detta forskningsprojekt är att longitudinellt undersöka polisers och polisstudenters fysiska förmåga och hälsa, såväl fysisk som mental. Detta…
-
Projekt: Polisens upprätthållande av demokrati under allmänna sammankomster (Poldem) Projektet tar fasta på inlärning och förhandlingar av demokratiska värden i polisens praktiska och strategiska…
-
Projekt: Polisverksamhet och brottsförebyggande samarbete i gränsområden Utgångspunkten för detta projekt är den uttalade ambitionen att Norden ska vara världen mest hållbara och integrerade region…
-
Projekt: Socialtjänstens utredningar av hedersproblematik Syftet med projektet är att fördjupa förståelsen av socialtjänstens och familjerättens arbete med att utreda och dokumentera frågor som berör…
-
Projekt: Syskonvåld ur ett professionellt perspektiv – att hantera och förebygga en förbisedd form av våld i nära relation I detta projekt undersöks socialsekreterares och familjebehandlares…
Forskningsmiljöer och -samarbeten
-
Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård (CISA) Forskning kring interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård följer patientens väg genom den akuta vårdkedjan,…
-
Effekter av kriminalpolitiska reformer En av Vetenskapsrådet finansierad forskningsmiljö: Svenska kriminalpolitiska laboratoriet (SCAL).
-
Kunskapsmiljö Linné: En ifrågasatt demokrati Den fria världen står inför sin största utmaning sedan Berlinmurens fall: ifrågasättandet av den liberala demokratin. Syftet med kunskapsmiljön En…
-
Våld och kön (GAVIS) Inom forskargruppen Våld och kön (Gender and Violence in Social Work; GAVIS) vill vi initiera, inspirera och bedriva tvärvetenskaplig forskning om våld som uttryck för en könad…
Aktuellt
Kalendarium
Nyhetsbrev och rapportserie
Rapportserie Centrum för polisforskning och utveckling
Rapport nr 1, 2021
Från tal till text i polisstudenters PM, Sofia Ask
Rapport nr 2, 2021
Polisens samverkan med civilsamhället, Cecilia Jonsson, Clara Taripanah och Mattias Örnerheim
Rapport nr 3, 2021
Användandet av figuranter i polisutbildningen, Cecilia Jonsson och Susanna Lif
Rapport nr 4, 2022
Livet utanför tjänsten. Svenska poliskonstaplar mellan 1908 och 1916, Patrik Thunholm
Linnaeus University Studies in Policing - rapportserie
Rapportserien "Linnaeus University Studies in Policing" är ett fristående forum för såväl forskningspublikationer som andra rapporter kring polisverksamhet och angränsande områden.
Dialogpolis. Erfarenheter, iakttagelser och möjligheter
Stefan Holgersson (2008)
Hjältar, blåljus och säkerhet - konstruktionen av polisen i nyhetsmedierna
Göran Palm & Renée Skogersson (2008)
Individuella arbetsprestationer i uniformerat polisarbete
Stefan Holgersson & Johannes Knutsson (2008)
Om examination i en PBL-kurs. Utvärdering av en processinriktad examinationsform på polisutbildningen
Ola Kronkvist (2008)
Policing in Scandinavia. Proceedings from the conference of police research in Växjö August 2007 (fulltext saknas)
Rolf Granér och Paul Larsson (2008)
Spelar skillnader i arbetsprestation mellan poliser någon egentlig roll?
Stefan Holgersson (2008)
Digitala brott och straffprocessuella åtgärder i digital miljö
Håkan Hallbäck (2009)
Från fjärdingsman till närpolis: en kortfattad svensk polishistoria
Björn Furuhagen (2009)
Den myndighetsanknutna polisforskningen i Sverige - en kommenterad bibliografi
Johannes Knutsson (2010)
Polisförhör - sökande efter fakta eller erkännande? - En studie av polisförhör i två mordutredningar
Christer Nyberg (2010)
Anmälningar mot poliser. En kartläggning
Rolf Granér, Peter Skoglund m fl (2011)
Fler poliser - färre brott?
Peter Lindström (2011)
Lag om omhändertagande av berusade, LOB. En vårdlag eller ett maktmedel?
Patrik Thunholm (2011)
Den goda polisen. En analys av Polistidningens konstruktioner av polisen under perioden 1974–2008
Johanna Westman (2012)
En trygg polis i ett otryggt samhälle - nyhetsmediernas bild av polisen och polisarbetet
Göran Palm & Per Bjellert (2012)
Att bekämpa kriminella gäng - utvärdering av SGI-projektet
Stefan Holgersson & Rolf Granér (2013)
Gatuvåld i Stockholm City. Seriebrottslighet, polisinblandning och brottsutveckling. En genomgång av polisanmälda ärenden 2011–2012 och jämförelse med början av 00-talet
Sven Granath (2013)
Tusen fiender - en studie om de svenska gatugängen och dess ledare
Amir Rostami (2013)
Informatörer och infiltratörer - spaning i rättssäkerhetens intresse
Byron Thörnström Demetriou (2014)
Kommunikativ maktförskjutning? Legitimitetsskapande kommunikation i kölvattnet av ett massmedialt uppmärksammat omhändertagande
Patrik Thunholm (2014)
Upplevelsen av trygghet i Araby/Dalbo. En kvalitativ intervjustudie
Rolf Granér, Ola Kronkvist m fl (2014)
Den uniformerade verklighetens polisblick
Johanna Westman (2015)
The Past, the Present and the Future of Police Research
Rolf Granér och Ola Kronkvist (2015)