Centrum för tillämpat kulturarv
Tillämpat kulturarv handlar om att utforska kulturarvens inneboende potential att förändra samhället. Centrum för tillämpat kulturarv vid Linnéuniversitetet syftar till att främja vetenskaplig forskning och att samverka med externa parter kring användningen och utvecklingen av kulturarv i dagens samhälle.
Centrum för tillämpat kulturarv ska, ur ett tvärvetenskapligt perspektiv, kritiskt granska och samtidigt konstruktivt utveckla relationerna mellan kulturarv och samhälle. Vi intresserar oss särskilt för betydelsen, värdet och nyttan av kulturarv. Inom centret skall vi aktivt undersöka nya användningssätt och användningsområden för kulturarv och ge nya perspektiv på det samhälle vi lever i. Vårt syfte är också att stärka kopplingen mellan akademin och det omgivande samhället samt att, när detta är möjligt, samarbeta med partner inom och utanför kulturarvssektorn. Eftersom vi lever i en globaliserad värld har vi naturligtvis även ett internationellt perspektiv.
Huvudforskarna vid Centrum för tillämpat kulturarv är knutna till ämnesområdena arkeologi, historia, filmvetenskap och miljövetenskap. I praktiken kommer verksamheten även att innefatta andra delar av fakulteten för konst och humaniora liksom övriga delar av universitetet. Detta för att sammanföra alla de forskare och forskningsprojekt vilka var för sig och på olika sätt undersöker förhållandet mellan kulturarv och samhälle och hur kulturarv kan utvecklas för att förändra samhället.
Projekt
-
Projekt: Att använda SoPHIA-modellen för ökat framtidsmedvetande i kulturmiljövården SoPHIA-modellen har tagits fram av ett EU-finansierat projekt. Modellen syftar till att skapa utvärderingsredskap…
-
Projekt: Att skapa alternativa framtider för kulturarvet Projektmedlemmar: Cornelius Holtorf, Sarah May Deltagande organisationer: Svensk Kärnbränslehantering AB, One Earth: New Horizons Message och…
-
Projekt: Forskning och kunskapsuppbyggande i samlingsförvaltning Projektet undersöker hur kunskapsuppbyggnad och forskning kan integreras i museernas samlingsförvaltning.
-
Projekt: Samburu rock art – a unique cultural heritage Det övergripande syftet med detta projekt är att dokumentera och förmedla den unika och än idag pågående hällristningstraditionen bland Samburu i…
Genomförda projekt
-
Projekt: Arkeologisk information i det digitaliserade samhället Det digitaliserade materiella och immateriella kulturarvet är en viktig samhällelig resurs och en av nyckelresurserna i skapandet av det…
-
Projekt: Det sociala lärandets betydelse för människans evolution Studiet av människans tidiga historia handlar om vad som är grundläggande mänskligt. Det är studiet av tiden då den moderna människans…
Evenemang
Centrum för tillämpat kulturarv medverkar i att arrangera konferensen SKÅNK – Skogen och framtiden, en konferens om skogens mångfald av natur- och kulturmiljöer. SKÅNK är en mötesplats för forskningen, myndigheterna, skogsbruket och civilsamhället.
Konferensen SKÅNK
Medlemmar i forskargruppen
- Anders Högberg Professor
- 0480-44 69 91
- andershogberglnuse
- Bodil Petersson Professor, prodekan
- 0480-44 73 72
- bodilpeterssonlnuse
- Cornelius Holtorf Professor
- 0480-44 64 42
- corneliusholtorflnuse
- Dagmar Brunow PROFESSOR
- 0470-76 78 41
- dagmarbrunowlnuse
- Karin Larsson Eriksson professor
- 0470-76 75 14
- karinerikssonlnuse
- Liv Nilsson Stutz Professor
- 0480-44 61 98
- livnilssonstutzlnuse
- Niklas Ammert Professor, prorektor
- 0480-44 64 76
- 076-644 64 76
- niklasammertlnuse
- Peter Aronsson Rektor
- 0470-76 74 98
- peteraronssonlnuse
- Peter Skoglund Professor
- 0480-44 61 21
- petermskoglundlnuse