Forskningsklustret för migration, medborgarskap och tillhörighet
Detta kluster lyfter frågor om tillhörighet och skillnad i det multikulturella samhället i kölvattnet av avkolonisering och globalisering.
Migrationsrörelser utmanar nationalstatsmodellen som länge utgjort den hegemoniska mallen för politisk tillhörighet och fungerar som ett ramverk för produktion av majoriteter, minoriteter, tillhörighet och statslöshet. Medborgarskapet genomsyras av rashierarkier som ofta privilegierar vissa grupper framför andra vad gäller rörlighet, tillgång till makt och att kunna göra sin röst hörd.
I klustret analyseras pågående globala processer av kolonial exploatering, diskriminering av ’rasifierade’ och ’minoriserade’ människor som lever bland ett föreställt "oss" och delar det politiska rummet men i stor utsträckning på ojämlika villkor. I detta sammanhang blir begreppet tillhörighet centralt. Å ena sidan kan privilegiet att tillhöra mobiliseras på ett sätt så att det utesluter och förtrycker minoriteter. Å andra sidan antar motståndshandlingar och aktivism bland ’andrafierade’ grupper många (nya) former, som motsätter sig hegemoniska diskurser om privilegier och skapar strategier för nya sätt att tillhöra. Sådana handlingar kan bygga motståndskraft och motverka utestängning.
Klustrets deltagare tar sin utgångspunkt i kritiska teorier inom humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning för att analysera hur majoritetens medlemskap konstrueras och relationer mellan dominans och underordning (re)produceras och förändras. På samma sätt uppmuntras kritiska ståndpunkter till metodologisk nationalism för att problematisera forskningens delaktighet i att upprätthålla globala orättvisestrukturer. Vi ser det också som viktigt att lyfta fram erfarenheter, kollektivt lidande, motstånd, handlingskraft och röster från uteslutna grupper som kan skapa nya inkluderande politiska visioner om ett samhälle där människor kan leva sina liv och sina olikheter relationellt, respektfullt och icke-hierarkiskt.
Klustrets medlemmar använder sig av analytiska verktyg hämtade från olika postkoloniala perspektiv. Tillhörighet, statslöshet, medborgarskap, migration, asylsökande, familjeåterförening, strategier för att utöva motstånd och villkor för vidarebosättning analyseras. Detta görs med intresse för de olika sätt som ras, etnicitet, klass, språk, materiell kultur, kulturarv och religion skär in i och relaterar till varandra i sådana sammanhang.
Klustret välkomnar fler forskare att delta i angelägna och kritiska samtal om andrafiering, dikotomisering och andra metoder och diskurser, liksom inkludering, motstånd och aktivism, som påverkar livskvaliteten för dem som konstrueras som illegitima inom ramen för nationalstaten.
Bild: Konstnär Nizar Ali Badr, Syrien
Forskare vid Linnéuniversitetet
- Mike Classon Frangos Universitetslektor
- 0470-70 82 96
- mikeclassonfrangoslnuse
- Eóin Ó Cuinneagáin
- eoinocuinneagainlnuse
- Kirsten Husung Universitetslektor
- 0470-70 85 35
- kirstenhusunglnuse
- Barzoo Eliassi Docent
- 0480-44 62 93
- barzooeliassilnuse
- Anna Baral
- annabarallnuse
- Liv Nilsson Stutz Professor
- 0480-44 61 98
- livnilssonstutzlnuse
- Gustav Larsson Doktorand
- 0480-44 63 37
- gustavlarssonlnuse
- Kristina Gustafsson Docent
- 0470-70 86 47
- 070-290 83 27
- kristinagustafssonlnuse
- Åsa Trulsson Universitetslektor
- 0470-70 86 67
- asatrulssonlnuse
- Torun Elsrud Docent
- 0480-44 61 10
- torunelsrudlnuse
Forskare vid andra universitet
Lisa Ottosson, Universitetslektor vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet.
Projekt
-
Doktorandprojekt: Concurrent Muslim Orthodoxies – Transnationalism and religious diversity in a Swedish city Projektet undersöker betydelsen av etnisk och religiös mångfald bland svenska muslimer.
-
Doktorandprojekt: Towards Decolonial/Gaelic Aesthesis: Delinking from Anglocentrism, Predatory Extractivism and the Coloniality of Perception in Éirinn Detta doktorandprojekt undersöker det tre-delade…
-
Projekt: Asylintervjuer i Sydafrika och Sverige. Erfarenheter, tolkningar och förhandlingar Syftet med projekt är att undersöka och jämföra asylprocessen i två länder, Sydafrika och Sverige. Detta för…
-
Projekt: Cirkulationen av idéer mellan genusteorier och litterära och konstnärliga verk i magrebinska texter i kölvattnet av den ”arabiska våren” Om projektet Projektledare: Kirsten Husung Syftet…
-
Projekt: Etiska förvecklingar – hanteringen av mänskliga kvarlevor på museer och i forskning Forskning på mänskliga kvarlevor är del av en lång vetenskaplig tradition. Idag har museer omfattande…
-
Projekt: Ett värdigt mottagande? Socialt arbete med flyktingar och migranter. Asylmottagandet präglas av snabbt förändrade förutsättningar samt av att mottagande aktörer och institutioner styrs av…
-
Projekt: Grafiska böcker och kulturell diversitet i undervisning av franska Om projektet Projektledare: Kirsten Husung Detta projekt inom fransk språkdidaktik (FLE français langue étrangère) handlar…
-
Projekt: Hederskultur och islam i svensk offentlig diskussion Projektet är en datorassisterad textanalys av förändring och kontinuitet i en svensk offentlig diskussion om relationen mellan…
-
Projekt: Social sårbarhet och civilt motstånd i migrationens fotspår – en fallstudie av lidande, etiska och moraliska ställningstaganden bland svenska volontärer, socialarbetare och unga migranter
-
Projekt: Statslöshet och politisk tillhörighet i en värld av nationalstater Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka statslöshet och politisk tillhörighet i en värld av ojämlika…
-
Projekt: Söka hopp i gränsland: En etnografisk studie av hoppets sociala dimensioner i den svenska asylmottagningskontexten Detta projekt studerar frågor om hopp och osäkerhet bland asylsökande som…
-
Projekt: Tolkars kunskaper: språklig rättvisa och likvärdig samhällsservice Målet med detta projekt var att ta tillvara tolkars unika erfarenheter från möten mellan personal och klienter inom olika…