Data-driven Business Innovation (DBI)
Forskargruppen Data-driven Business Innovation (DBI) arbetar med att utveckla modeller och ramverk för datadrivna plattformar och affärsmodeller för att förbättra effektivitet och anpassningsförmåga inom företag och offentlig verksamhet.
Vår forskning
Under de senaste decennierna har digital innovation blivit en integrerad del av såväl näringslivet som samhället i stort – digital teknik är numera en självklar del av vårt dagliga liv. I takt med att samhället, näringslivet och industrin blir allt mer beroende av digital infrastruktur förändras traditionella företagsstrukturer och processer. Digital teknik skapar oändliga möjligheter inom nästan alla sektorer. Teknik som IoT-sensorer, sociala media och artificiell intelligens skapar enorma mängder data som företag kan använda för innovation. I och med framväxten av datadriven innovation använder allt fler företag data för att stärka kundrelationer, förbättra den interna verksamheten och effektivisera beslutsfattande. Varje företag har dock sina egna unika utmaningar, vilket gör det nödvändigt att utveckla digitala strategier som är anpassade till just deras organisationsstruktur.
Med detta som utgångspunkt arbetar forskargruppen Data-driven Business Innovation för att hjälpa såväl företag som offentlig verksamhet i övergången till data-driven verksamhet. Gruppens forskning kommer att vara tvärvetenskaplig och tillämpad, med målsättningen att utöka kunskapsbasen inom tre centrala områden, genom att
- skapa en modell för att förstå framväxten och utvecklingen av datadrivna plattformar med hjälp av gränsresurser, och utveckla ett ramverk för plattformsinnovation specifikt för små och medelstora företag (SME)
- utforska de strukturella kopplingarna mellan datadrivna plattformar och infrastruktur, och
- undersöka den digitala innovationens paradoxer – framför allt hur affärsmodellinnovation kan anpassas till den snabba utvecklingen av digital teknologi.
Forskningen kommer att baseras på olika dataanvändningsfall som omfattar både företag och offentlig verksamhet. Målet är att leverera värdefulla insikter och framsteg till våra samarbetspartners inom näringslivet och den offentliga sektorn i form av
- datadrivna insikter för utveckling av skräddarsydda digitala strategier
- teknisk innovation med fokus på sätt att integrera data science, avancerad analys och AI för att öka operativ effektivitet och anpassningsförmåga
- kontinuerlig utveckling genom användning av datainsikter för att förbättra affärsverksamheter och skapa möjligheter för affärsmodellsinnovation.
Projekt
DBI:s forskarteam representerar tillsammans en gedigen vetenskaplig produktion och olika externfinansierade forskningsprojekt, och är dessutom kopplade till såväl nationella som internationella forskarnätverk.
Forest 4.0 (2023–2029): Ett EU Horizon-projekt med fokus på att använda AI och Internet of Things-teknologi för att utveckla och främja innovativa data-drivna lösningar för skogsbruk längs hela värdekedjan – från skoglig resurshushållning till slutprodukt. Projektet syftar till att genom databaserat ny- och värdeskapande i grunden förändra övervakning, datainsamling och analys vad gäller skogsmiljön.
Nästa generation tillförlitlig Agri-Data Management – EnTrust (2023–2026): Ett nätverksprojekt för doktorander inom EU:s MSCA-satsning som undersöker hur data från skogsjordbruk kan tillgängliggöras, förvaltas och användas på ett sätt som kan gynna alla.
APPEND – Digitalt Produktpass för att Revolutionera Möbelindustrin (2023–2025): Ett projekt finansierat av Vinnova, som syftar till att utforma, utveckla och validera DPP-prototyper för möbelsektorn. Fokus ligger på frågor som spårbarhet, integritet, ägande och styrning – grundläggande koncept för framgångsrik och hållbar implementering av digitala produktpass (DPP).
STELLA - Digital omvandling av den svenska möbelindustrin genom avancerade digitala värdekedjor (2024–2026): Ett projekt finansierat av Vinnova, där prototyperna som skapats i APPEND-projektet utvecklas till ett robust blockkedjebaserat system för den svenska möbelindustrin som säkerställer produkters spårbarhet, integritet och styrning. Forskningen fokuserar på att utforska avancerad teknik för att underlätta övergången till en cirkulär ekonomi, identifiera innovativa sätt att skapa värde för konsumenterna och optimera resurssnåla metoder inom försörjningskedjan.
Internationell gästprofessor i data-driven affärsutveckling (2024–2025): Ett KKS-finansierat projekt som syftar till att underlätta för företag som använder data som sin primära resurs för att skapa nya värdeerbjudanden för sina kunder och nya affärsmodeller inom den cirkulära ekonomin.
Forskarskolor knutna till DBI
MIT: Forskarskolan MIT är en tvärvetenskaplig arena för att utforska IT-relaterade fenomen som genomsyrar flera discipliner inom området management och IT.
GATE – Graduate School of Advanced Technology and Enterprising är Sveriges första forskarskola inriktad på små och medelstora företags utmaningar i den digitala omställningen. Genom utbildning och samverkan öppnar forskarskolan dörrar mellan forskning och praktisk tillämpning i affärsrörelser. GATE är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan och fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet med fokus på företagsverksamheter i Småland.
Aktuellt
Två doktorandtjänster som håller på att tillsättas:
- Tjänst med fokus på digital mognad, analytisk kapacitet och datadrivna innovationsmetoder inom små och medelstora företag.
- Tjänst med fokus på digital transformation, digital affärsmodellsinnovation och möjligheter till modernisering av affärsverksamhet inom små och medelstora företag.
Pågående projekt
-
Projekt: APPEND – Digitalt produktpass för att revolutionera möbelindustrin Syftet med detta projekt är att designa, utveckla och validera DPP (Digital Product Passport) prototyp inom möbelsektorn.…
-
Projekt: Forest 4.0 Målet med projektet Forest 4.0 är att etablera ett excellenscenter för nyskapande övervakning, datainsamling och analys av skogsmiljöer. Syftet är att utvinna värde ur insamlad…
-
Projekt: Internationell gästprofessor i data-driven affärsutveckling Detta forskningsprojekt syftar till att underlätta för företag som fokuserar på att använda data som sin primära resurs för att…
-
Projekt: Nästa generation tillförlitlig Agri-Data Management - EnTrust EnTrust samlar 16 ledande forskningsinstitutioner och företag från 5 europeiska länder för att etablera ett doktorandnätverk där…
-
Projekt: STELLA - Digital omvandling av den svenska möbelindustrin genom avancerade digitala värdekedjor I projektet arbetar vi med att etablera ett ekosystem för Digitala ProduktPass (DPP) i den…
Medarbetare
- Anita Mirijamdotter Seniorprofessor
- 0470-70 86 35
- 070-337 75 24
- anitamirijamdotterlnuse
- Anna Sell Universitetslektor
- 0470-70 82 76
- annaselllnuse
- Arianit Kurti Professor, prefekt
- 0470-70 83 75
- arianitkurtilnuse
- Carsten Sørensen
- carstensorensenlnuse
- Fisnik Dalipi Docent
- 0480-49 77 24
- fisnikdalipilnuse
- Kailash Chowdary Bodduluri
- kailashchowdaryboddulurilnuse
- Saeed Niksaz Doktorand
- 0480-44 73 22
- saeedniksazlnuse
- Samin Ghalandarzadeh
- saminghalandarzadehlnuse
- Soumitra Chowdhury Universitetslektor
- 0470-70 88 20
- soumitrachowdhurylnuse
- Zenun Kastrati Docent
- 0470-70 85 82
- 070-308 69 16
- zenunkastratilnuse