Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA)
Forskargruppen Data Intensive Software Technologies and Applications studerar datastyrda metoder, såsom maskininlärning, artificiell intelligens och big data, för att automatisera och förbättra de olika stegen i programutveckling. DISTA är ett viktigt forskningsområde inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
Vår forskning
Forskargruppen Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA) studerar datastyrda teknologier såsom:
- Maskininlärning (ML) och artificiell intelligens (AI) använder (big) data för att automatisera uppgifter som slutledning, planering, beslutsfattande och förutsägelser.
- Programvaru- och informationsanalys behandlar IT-system som data och reflekterar över deras kvalitet.
- Skalbara databehandlingstekniker gör det praktiskt möjligt att hantera stora datakällor och snabba dataströmmar.
Tillsammans möjliggör dataintensiva teknologier omvandling av data till information och kunskap att agera utifrån. Detta används för att automatisera implementationen av smartare system eller till och med för att automatiskt generera komponenter i dessa system.
Maskininlärning och artificiell intelligens
Utifrån begreppet beslutsalgebra har DISTA föreslagit en enande teori för alla klassificeringssätt. Med konceptet aggregering som komprimerar flerdimensionell, delvis ordnad data till en helt ordnad uppställning, har DISTA initierat ett nytt område inom maskininlärning utan tillsyn.
Vår forskning fokuserar också på tillämpning av tekniker som statistiska begrepp, lärande med och utan tillsyn, klassificering, regression, klusteranalys och så vidare utifrån konkreta problem inom teknik, vetenskap och samhälle.
Programvaru- och informationsanalys ...
... analyserar komponenter inom programutveckling som processer, specifikationer, dokumentation och kod. Det kan handla om att uppskatta vilka insatser som behövs för att utveckla och underhålla programvara, att få nya användare att förstå strukturen och beteendet hos programvara, att hitta beroenden och förändra delsystem, att utvärdera kvaliteten hos mjukvara eller att identifiera relevanta komponenter för omkonstruktion, etc.
DISTA har varit banbrytande inom tillämpningen av mät- och testtekniker för att säkerställa informationskvalitet (information quality; IQ). I samarbete med våra branschpartner, Sigma Technology och Softwerk, har DISTA tillämpat denna kvantitativa strategi för informationskvalitet på många verkliga fall.
Skalbar databehandlingsteknik ...
... såsom parallell databehandling syftar på teknologier som möjliggör skalbarhet hos system för att möta stora problem eller datamängder, till exempel genom att exekvera ett program på fler än en processor eller kärnor. Vi är intresserade av högpresterande databehandling, distribuerad databehandling och strömmande behandling, vilket används inom exempelvis vetenskaplig och teknisk datautvinning.
Med sammanhangskänslig uppbyggnad, en teknik för självoptimering av programvarusystem baserad på profileringsdata och maskininlärning, och med den första helt blockfria skräpsamlaren någonsin, har vi i hög grad bidragit till skalbara beräkningar.
Anknytningar till Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är ett av universitetets profilerade forskningsområden. DISA studerar öppna frågor inom insamling, analys och användning av stora datamängder. Med avstamp i datavetenskap tar DISA ett tvärvetenskapligt grepp och samarbetar med forskare från bland annat skog och trä, maskinteknik och e-hälsa. Forskargruppen DISTA bidrar till DISAs kärnteknologier genom att förbättra exempelvis maskininlärning och skalbara beräkningar.
Vi bidrar till följande forskningsområden hos DISA:
- AdaptWise med sammanhangskänslig uppbyggnad,
- E-hälsa med bildbehandling och djupinlärning för analys av mänskliga rörelser som används inom äldreomsorg och högpresterande idrott, och med effektiva förbearbetningsmetoder för urval av data för medicinska forskare,
- Skogsbruk med bildbehandling och djupinlärning för analys av fornlämningar för att undvika skogsaktiviteter där, och för identifiering av unika egenskaper hos timmer, samt med djupinlärning för hållfasthetssortering av sågat virke,
- Smart industri med dataanalys och maskininlärning för förutsägbart underhåll, samt
- Digital humaniora med den Nordic Tweet Stream som tillhandahåller högkvalitativ data för forskning om de språk som används i Skandinavien.
Som en väsentlig del av denna forskning konstruerar och underhåller vi High-Performance Computing Center vid DISA.
Utifrån industrins och samhällets behov av forskning har vi etablerat och organiserat industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA).
Anknytningar till Smarter Systems
Smarter Systems är en komplett kunskapsmiljö med fokus på system och systemteknik. Att hantera moderna datorsystem är komplext och det sker i osäkra och ständigt föränderliga miljöer. Systemen måste bli mer intelligenta, liksom hur vi konstruerar och hanterar dem. Det innebär att systemen behöver anpassa sig och utvecklas genom en evig process som kontinuerligt förbättrar deras kapacitet, för att hantera de osäkerheter och förändringar de möter.
Människor lär sig av erfarenhet – maskiner lär dig av data. Därför utgör dataintensiva tekniker kärnan i att göra systemen mer intelligenta. Förutom bidrag till dessa tekniker, till exempel inom maskininlärning och skalbar databehandling, bidrar DISTA till tre utmaningar inom Smarter Systems:
- Processer och verktyg för programvaruteknologi som förenar datastyrda tekniker för smartare konstruktion av smartare system.
- Verifierade garantier för applikationer baserade på datastyrda modeller vad gäller noggrannhet, prestanda, svarstider, säkerhet etc, vilka kvarstår över tid.
- Förstå datastyrda modeller för att bemästra datastyrda applikationer och för att återföra artificiell intelligens till mänsklig intelligens.
Anknytningar till utbildning
DISTA har ansvar för de följande kurserna:
Kandidatkurser
- 2DV516, Introduktion till maskininlärning, 7,5 hp
- 2DV605, Parallel Computing, 7,5 hp
- 2DV50E, Examensarbete, 15 hp
Masterkurser
- 4DV507, Kodtransformationer och interpretation, 5 hp
- 4DV652, Projekt i dataintensiva system, 10 hp
- 4DV657, Parallelldatorprogrammering, 5 hp
- 4DV660, Maskininlärning, 5 hp
- 4DV661, Djup maskininlärning, 5 hp
- 4DV50E, Examensarbete på magisternivå, 15 hp
- 5DV50E, Examensarbete på masternivå, 30 hp
Projekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: AI vid administration av jordbrukssubventioner Vi vill designa, implementera och utvärdera system baserade på artificiell intelligens som stödjer våra kunder med administration av…
-
Doktorandprojekt: Avancerade identifieringsmetoder för skogsindustrin genom CV/AI Projektet ämnar skapa möjligheter för fortsatt digitalisering inom skogsindustrin. Detta rör sig om allt från…
-
Doktorandprojekt: Big Data Exploatering för att förstå professionella produkters livscykel Detta doktorandprojekt syftar till att använda Big Data för att kartlägga livscykeln för professionella…
-
Doktorandprojekt: Dokumentklassifikation och entitetsextraktion Många aspekter av bokföring är svåra att automatisera då det finns mycket information i ostrukturerad form. Målet med detta projekt är…
-
Doktorandprojekt: Ekosystem och smarta städer Städer står inför stora klimatutmaningar. I mitt doktorandprojekt undersöker jag hur digital transformation och ekosystem bidrar till ökat samarbete…
-
Doktorandprojekt: Förbättring av MLOps-arkitekturer för effektiv integration, distribution och inferens av AI-modeller i olika industriella miljöer Det här projektet fokuserar på att förbättra…
-
Doktorandprojekt: Maskininlärning i tillverkningsindustrin Tillverkningsindustrin kämpar med att ta klivet in i den smarta teknologins era. Moderna metoder framtagna i laboratorier och dataintensiva…
-
Doktorandprojekt: Utveckling av digital tvilling vid Volvo CE Detta doktorandprojekt innebär att utveckla en plattform för en så kallad digital tvilling. Målet är att förstå problem hos kunder och…
-
Projekt: HPC för SMF Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance…
-
Projekt: Produktionsintegrerad visuell inspektion baserad på oövervakad maskininlärning Syftet med projektet är införa och förbättra maskininlärningsbaserad bedömning av kvaliteten hos…
-
Såddprojekt: Att undersöka maskininlärningsalgoritmer för att stödja pedagogiskt beslutsfattande i grundskolan Det övergripande målet med forskningen för detta såddprojekt inom Linnaeus University…
-
Såddprojekt: Maskininlärningsstabilisering för statiska konvektion-diffusionsekvationer med fokus på värmetransportproblem Såddprojektets syfte är primärt att försöka förbättra numerisk stabilitet av…
Avslutade projekt
-
Doktorandprojekt: Effektiv detektering av förändringar i mjukvaruutveckling och deras operationalisering för underhåll av programvara Detta projekt syftade till att förstå och använda förändringar som…
-
Projekt: SciChallenge Med hjälp av digital teknik och sociala medier kommer SciChallenge-projektet att skapa en tävling för att engagera fler ungdomar i Europa inom områdena naturvetenskap, teknik och…
-
Projekt: Software technology for self-adaptive systems Målet med detta projekt är att öka den ingenjörsmässiga effektiviteten hos självanpassande system. Utvecklingen, underhållet och driften av…
-
Såddprojekt: Att använda artificiell intelligens för att upptäcka Acanthamoeba Keratit i ögat - AIDAK-studien Det övergripande målet med forskningen i detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre…
-
Såddprojekt: Automatiserade demonteringsinstruktioner (ADDITION) Projektet syftar till att bygga ett konsortium som lägger grunden till att utnyttja kraften i AI och digitalisering i syfte att skapa…
-
Såddprojekt: Design av en intelligent wearable – DIWAH-studien Det övergripande målet med forskningen i detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications…
-
Såddprojekt: Digitized ancient remains detection Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att undersöka om…
Aktuellt
Nyheter
-
Samverkan i fokus under Mötesplats Avancerad Digitalisering Nyhet
-
Tre industridoktorander presenterar sin forskning på AI-konferens Nyhet
-
Ny revolutionerande teknik för att upptäcka problem i industriproduktion Nyhet
-
Linnéregionens företag får växtkraft i nytt projekt med hjälp av artificiell intelligens och högpresterande dataprogram Nyhet
Publikationer
Medarbetare
- Anna Wingkvist Forskningsrådgivare
- 0470-70 89 93
- annawingkvistlnuse
- Dag Björnberg
- dagbjornberglnuse
- Daniel Toll Universitetsadjunkt
- 0480-49 77 09
- danieltolllnuse
- Felix Viberg
- felixviberglnuse
- Joel Cramsky
- joelcramskylnuse
- Jonas Lundberg Universitetslektor
- 0470-70 89 67
- jonaslundberglnuse
- Jonas Nordqvist Lektor, biträdande
- 0470-70 84 13
- jonasnordqvistlnuse
- Manoranjan Kumar
- manoranjankumarlnuse
- Mathias Hedenborg Universitetslektor
- 0470-70 86 38
- 076-760 36 65
- mathiashedenborglnuse
- Morgan Ericsson Docent, prefekt
- 0470-76 78 72
- 072-594 17 48
- morganericssonlnuse
- Nemi Pelgrom
- nemipelgromlnuse
- Niels Gundermann
- nielsgundermannlnuse
- Rakhshanda Jabeen
- rakhshandajabeenlnuse
- Sebastian Hönel Postdoktor
- 0470-70 81 45
- sebastianhonellnuse
- Tibo James Liam Bruneel
- tibojamesliambruneellnuse
- Tobias Ohlsson Universitetslektor
- 0480-49 77 08
- tobiasohlssonlnuse
- Welf Löwe Professor
- 0470-70 84 95
- 076-760 36 62
- welflowelnuse
Externa doktorander
- Oleg Danylenko (Klarna)
- Erik Österlund (Oracle)