eHälsoinstitutet
eHälsoinstitutet är en mötesplats för forskning, utvärdering, samverkan och utbildning inom e-hälsa, dvs. digitalt stöd för att stärka individen samt höja kvalitet och effektivitet inom hälsa, vård, medicin och omsorg.
eHälsoinstitutet vid Linneuniversitetet verkar för en sund, kunskapsbaserad och ändamålsenlig användning av digital teknik inom vård och omsorg. Vi arbetar med kunskap om hur den digitala tekniken kan göra vården och omsorgen mer personcentrerad, säker och långsiktigt hållbar.
eHälsoinstitutet är en dynamisk, tvärvetenskaplig kunskaps- och lärandemiljö som erbjuder utbildningar och seminarier inom e-hälsa. Vi driver forsknings- och utvärderingsprojekt med fokus på användar- och medborgarnytta. Dessutom erbjuder vi fristående kurser, masterprogram och uppdragsutbildningar inom e-hälsa.
Master- magisterprogram & kurser i e-hälsa
Här kan du ansöka och läsa mer om våra program (master- och magister) och kurser inom e-hälsa för våren och hösten 2024.
Hösten 2024
-
eHälsa för biomedicinska analytikerKurs 7,5 hp
- Höst 2024
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4XN018
-
Implementering och förvaltning av vårdinformationssystemKurs 7,5 hp
- Höst 2024
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4IK105
-
Projektledning inom e-hälsaKurs 15 hp
- Höst 2024
- Kalmar
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1XN010
Exjobb/Studentuppsatser
Vid eHälsoinstitutet erbjuder vi handledning av examensarbeten och uppsatser. Är du intresserad att skriva ditt arbete hos oss? Kontakta oss på:
Tora Hammar: Huvudämnesområde läkemedelsanvändning
Se några av våra tidigare examensarbeten vid eHälsoinstitutet.
Uppdragsutbildningar
Linnéuniversitetet har en lång och bred kompetens inom e-hälsa och vi utbildar vård- och omsorgspersonal, verksamhetsutvecklare, verksamhetsledare, it-strateger, ekonomer, myndighetsutövare med flera som önskar höja sin kompetens inom
e-hälsa.
Kontakta oss om du vill skräddarsy en uppdragsutbildning för din verksamhet.
Film: Hur hanterar Sveriges regioner sin hälsodata?
Under våren 2024 har majoriteten av Sveriges regioner intervjuats om hur arbetet med hälsodata, och inte minst utlämningen av hälsodata, fungerar idag. Detta har bidragit till en temperaturmätning och kartläggning av vilka möjligheter och utmaningar regionerna står inför idag. Resultatet presenterades i detta seminarium, den 30 maj 2024.
- Detta är bara en första översikt, men det har varit väldigt värdefullt att samtala med de olika regionerna om hur de faktiskt arbetar med sin hälsodata och vilka behov de har, säger Tora Hammar, docent i hälsoinformatik vid eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet.
Välkommen till vår populära serie Forskningsseminarier e-hälsa. Våra seminarier är alltid gratis och online. Arrangörer är eHälsoinstitutet, DISA eHealth och Health Data Sweden.
17/10: How can we protect our IoT systems and data from outside attackers? Han Wang, researcher at RISE Cybersecurity Unit Register here
7/11 Säkrare läkemedelsanvändning med hjälp av hälsodata, artificiell intelligens och tvärvetenskaplig samverkan Tora Hammar, docent i hälsoinformatik vid eHälsoinstitutet, Linnéuniversitetet Anmäl dig här
5/12 ”Framtidens välfärd” Anders Ekholm, Senior rådgivare för Institutet för Framtidsstudier. Anders har också jobbat som analyschef på Socialdepartementet där han undersökt framtida behov av vård och omsorg. Anmäl dig här
Nyheter
-
Framtidens digitala vård: Forskning och perspektiv på 1177 direkt Nyhet
-
Professur i hälsoinformatik utlyses i gemensam storsatsning med Region Kalmar län Nyhet
-
Ny rapport från Health Data Sweden: Hur hanterar Sveriges regioner sin hälsodata? Nyhet
-
Ny kurs om AI för ledare inom hälsa och hälsodata Nyhet
Kalender: Se hela vår evenemangskalender
Fler nyheter vid eHälsoinstitutet
Fler nyheter vid eHälsoinstitutet
-
Program: eHälsoinstitutet på Vitalis 2021 Nyhet
-
Nu är eHealth Arenas digitala showroom lanserat Nyhet
-
Många äldre i digitalt utanförskap under pandemin Nyhet
-
Forskare vid eHälsoinstitutet ger ut bok Nyhet
-
2 oktober invigs eHealth Arenas showroom för e-hälsa i hemmet Nyhet
-
Digital e-hälsokonferens öppnar upp för större tillgänglighet Nyhet
-
Vitrysslands hälsodepartement besökte eHälsoinstitutet Nyhet
-
Studie vill reda ut fakta och myter kring digitala vårdmöten med läkare Nyhet
-
Linnéuniversitetet och Region Kalmar län i gemensam satsning på e-hälsa Nyhet
-
eHälsomyndighetens Samordningsavdelning besökte eHälsoinstitutet Nyhet
-
Han vill använda AI för effektivare psykologisk behandling av psykisk ohälsa Nyhet
-
Viktigt att användarna är delaktiga vid implementering av nationella riktlinjer Nyhet
-
Patienter och studenter spånade fram idéer kring framtidens läkemedelstjänster Nyhet
-
Hur kan vi med enkla verktyg förbättra medicinsk rådgivning på distans? Nyhet
-
Medierna uppmärksammar studie om EES Nyhet
-
Medtech4health besökte eHälsoinstitutet Nyhet
-
Inspirationsdag eHälsa Nyhet
-
Mobiler och wearables – vad innebär det för förståelsen av vår hälsa? Nyhet
-
Vissa läkemedel ökar risken för benskörhet Nyhet
-
eHälsoinstitutet studerar satsning på äldres användning av läkemedel Nyhet
-
Ny forskning: Hur kan vi förbättra digital samverkan i vården? Nyhet
-
Bättre vård när patienter är delaktiga Nyhet
-
Film: "Var femte äldre stängs ute i det digitala samhället" Nyhet
-
Vad är receptet för ett lyckat eHälsoprojekt? Nyhet
-
Landstinget Dalarna "Fler nyttoanalyser behövs i VårdSverige" Nyhet
-
Intervju i Digital Hälsa: "Dialog ska utveckla ehälsomarknaden" Nyhet
-
Intervju i Dagens Medicin: "Teknik inom sjukvården bör utvärderas på samma sätt som läkemedel" Nyhet
-
Intervju i SVT: Studier och forskning behövs för ett sunt införande av digitalt stöd i vården Nyhet
-
eHälsoinstitutet bjuder in till en serie forskningsseminarier inom eHälsa Nyhet
Vår forskning
eHälsoinstitutet har en bred forskningsansats – med fokus på läkemedelsanvändning, införande av digital teknik och Big Data – och samarbetar med en av de främsta forskningsmiljöerna vid Linnéuniversitetet, Linnæus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
Doktorsavhandlingar
Pågående projekt
-
Projekt: Prediktion av läkemedelsrelaterade problem och risker Läkemedelsrelaterade problem är ett stort problem för samhället, särskilt med en åldrande befolkning och ökad användning av läkemedel.…
-
Projekt: Erfarenheter av digital anamnesupptagning Syftet med projektet är att undersöka hur införandet av digital anamnesupptagning och e-triage påverkar kvaliteten i vårdmötet.
-
Doktorandprojekt: Återanvändning av vårddata genom att kombinera det bästa från två världar. Metod för automatisk generering av variabler med hög prediktionsförmåga.
Avslutade projekt
Avslutade projekt
-
Projekt: Regional utveckling inom välfärdsteknologi och ehälsotjänster i samverkan (RUVeS) RUVeS har pågått 2016-2019 och har nu levererat sin slutrapport. RUVeS är ett projekt finansierat av…
-
Projekt: BoConnect The aim of BoConnect is to identify needs, both of the elderly and of other involved stakeholders, which can be addressed by assistive digital solutions. The eHealth Institute is…
-
Projekt: Upplevelse av ensamhet i särskilt boende Kalmar kommun gav i uppdrag till eHälsoinstitutet att genomföra en studie med syftet att ta fram ett underlag att ingå i verksamheters eget…
-
Projekt: Mödravård för kvinnor med annan bakgrund än svensk Projektet är en pilotstudie som syftar till att skapa förutsättningar för en bättre kommunikation i vården genom att kartlägga behovet av…
-
Projekt: Utvärderingsmetodik för eHälsa Det finns ett antal ramverk, modeller, metoder, tekniker etc för utvärdering av eHälsa. eHälsoinstitutet har en egen utvärderingsmodell – SUV, Utvärdering på…
-
Projekt: Interoperabilitet – förmåga till samverkan i en gemensam praktik genom användning av informationsinfrastrukturer Förmåga till samverkan (interoperabilitet) mellan vårdgivares organisationer…
-
Projekt: God läkemedelsanvändning för äldre i Småland (GLAS) Det övergripande syftet med projektet God läkemedelsanvändning för äldre i Småland (GLAS) är att förbättra äldres läkemedelsanvändning. I…
-
Projekt: Nyttoanalys – VIS i Landstinget Dalarna Syftet med projektet är att ta fram ett forskningsbaserat underlag som tydliggör nyttoeffekterna av ett gemensamt vårdinformationssystem (VIS) inom…
-
Projekt: Sjuksköterskans perspektiv i kliniska informationssystem Syftet med studien är att granska aktuell forskning om hur sjuksköterskor upplever att de elektroniska system för dokumentering som…
-
Projekt: Vänta barn på arabiska och svenska! Normkritisk, innovativ design för interaktiv mödrahälsovård Projekttid: 2016–11–01 till 2019–10–31. Projektet är avslutat. Sammanfattning Villkoren för…
-
Projekt: Farmaceuters användning av Elektroniskt expertstöd (EES) för att förbättra läkemedelsanvändning för äldre eHälsoinstitutet vid Linnéuniversitetet har fått i uppdrag av eHälsomyndigheten och…
-
Projekt: Vänta barn på arabiska Utlandsfödda kvinnor drabbas oftare än svenskfödda av komplikationer före, under och efter en förlossning. Arabisktalande gravida kvinnor är en extra utsatt grupp då…
-
Projekt: Bättre livskvalitet för äldre med inriktning mot läkemedel, skeletthälsa och D-vitamin Vårt projekt består av 6 olika delprojekt ned inriktning mot D-vitamin och ostepororosforskning.
-
Såddprojekt: Läkemedel som ökar risken för biverkningar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att…
-
Projekt: eHälsoinstitutet studerar effekterna av den nationella läkemedelslistan (NLL) Forskare på eHälsoinstitutet driver ett forskningsprojekt för att studera effekter och implementering av…
-
eHealth Arena Projektet eHealth Arena har avslutat sin projekttid och Region Kalmar län genomför nu en långsiktig satsning med målet att skapa en gemensam e-hälsoarena för näringsliv, vård och omsorg,…
-
Projekt: eHälsa för hållbar vård och omsorg i Kronoberg eHälsoinstitutet har, tillsammans med Region Kronoberg, beviljats 9 miljoner från Familjen Kamprads stiftelse för projektet eHälsa för hållbar…
-
Projekt: Dåtida data för att förebygga framtida frakturer Vissa läkemedel ökar risken för benskörhet och frakturer. I detta forskningsprojekt utvecklar vi ett riskskattningsindex som kan användas i…
-
Projekt: Läkemedelsanvändning vid kranskärlssjukdom Projektet handlar om hur vi i sjukvården kan stödja patienter med kranskärlssjukdom i deras läkemedelsanvändning, för att de ska må bra idag och för…
Såddprojekt
DISA uppmuntrar och stöder såddprojekt. Såddprojekt är avsedda att främja och driva upp framstående forskning, utveckling och innovation med tvärvetenskapligt samarbete inom dataintensiva vetenskaper och tillämpningar.
Såddprojekt vid eHälsoinstitutet
Fler forskarnätverk inom e-hälsa
-
E-health – Improved Data to and from Patients Forskningen inom e-hälsoområdet vid Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) kommer att resultera i nya metoder för…
-
The ReAction group – Resilient healthcare and patient activation Vår forskning syftar till att förbättra hälso- och sjukvårdens förutsättningar att genomföra god och säker vård på ett jämlikt sätt…
-
Avdelningen för klinisk psykologi Avdelningen för klinisk psykologi forskar om kartläggning och diagnosticering av psykisk ohälsa samt om olika former av psykologisk behandling eller andra…
Om eHälsoinstitutet
eHälsoinstitutet främjar hälsa genom att utvärdera användningen av digitalt stöd inom hälsa, medicin, vård och omsorg. eHälsoinstitutet bildades 2002 av dåvarande Apoteket AB, Högskolan i Kalmar, Landstinget och Regionförbundet i Kalmar län.
Hitta hit
eHälsoinstitutet finns vid hamnen i Kalmar.
Besöksadress:
Universitetetskajen (Nya universitetsbygget i hamnen, Kalmar)
Hus Vita, våning 3
39231 KALMAR
Adress: Norra Kajplanen 6 (Följ skyltar mot Hus Vita från Kalmars turistbyrå i hamnen)
eHälsoinstitutets Advisory Board
eHälsoinstitutets Advisory Board träffas tre gånger om året och består av:
- Annemieke Ålenius, chef för samordningsavdelningen på eHälsomyndigheten.
- Chatrine Pålsson Ahlgren, fd riksdagsledamot, ordförande i SPF Kalmar län och ledamot i Statens medicinsk-etiska råd (SMER)
- Johan Lidén, affärsutvecklingschef Norden, Intel, Swedish Medtech
- Jonas Bergström avdelningschef för utvärderingsavdelning, SBU
- Patrik Midlöv, professor allmänmedicin, Lund universitet
- Patrik Sundström,”Chief Digital Officer” (CDO) SKR (Sveriges kommuner och Regioner)
- Veronica Arthursson verksamhetsområde Användning, Läkemedelsverket
Deras uppdrag är att agera rådgivare, inhämta kunskaper och erfarenheter och förankra eHälsoinstitutets verksamhet i det omgivande samhället.
Medarbetare vid eHälsoinstitutet
Medarbetare vid eHälsoinstitutet
- Anna Baran Med Dr, Affilierad forskare
- annabaranlnuse
- Anna-Lena Nilsson Projektledare
- 0480-49 71 77
- 072-450 76 81
- anna-lenanilssonlnuse
- Clara Axelsson Projektledare
- 0480-44 64 12
- 072-594 98 44
- claraaxelssonlnuse
- Evalill Nilsson Docent
- 0480-44 60 01
- 073-037 79 13
- evalillnilssonlnuse
- Göran Petersson Professor emeritus
- goranpeterssonlnuse
- Hanna Broberg Danielsson Fil Dr, Affilierad forskare
- hannadanielssonlnuse
- Jean Stevenson-Ågren Universitetslektor
- 0480-44 64 73
- jeanstevensonagrenlnuse
- Lena Fossdal Finnas Administratör
- 0480-49 71 62
- lenafinnaslnuse
- Lina Hellström Farm Dr, Affilierad forskare
- linahellstromlnuse
- Lina Nilsson DOCENT
- 0480-44 63 96
- linanilssonlnuse
- Martin Carlsson Med Dr, Docent, Affilierad forskare
- martincarlssonlnuse
- MD Shafiqur Rahman Jabin Affilierad forskare
- mdshafiqurrahmanjabinlnuse
- Nils Schönstrom Med dr
- nilsschonstromlnuse
- Ola Nordqvist Farm Dr
- olanordqvistlnuse
- Olof Björneld Doktorand
- ollebjorneldlnuse
- Patrick Bergman Docent
- 0480-44 63 32
- patrickbergmanlnuse
- Pär Wanby Docent
- parwanbylnuse
- Stefan Lagrosen Professor
- 0480-49 71 65
- 072-745 89 01
- stefanlagrosenlnuse
- Tora Hammar Docent
- 0480-49 71 76
- 072-594 97 16
- torahammarlnuse