Födovävsekologi
Inom gruppen Födovävsekologi bedriver vi forskning inom akvatisk ekologi. Vi studerar bland annat flödet av mikronäringsämnen (tiamin, vitamin B1) i näringskedjan och de interaktioner och anpassningar som organismer uppvisar då de utsätts för klimatförändringar och UV-strålning.
Projekt
-
Projekt: Effekter av klimatförändringar i en Östersjövik som har värmts upp under 50 år Idag saknas kunskap om vilka konsekvenser den globala uppvärmningen kommer att få för Östersjöns ekosystem och…
-
Projekt: Långtidsuppvärmda Östersjövikar kan avslöja hur klimatförändringar påverkar biodiversitet och ekosystemfunktioner Idag saknas kunskap om hur den globala uppvärmningen kommer att påverka…
-
Projekt: Minskar blåmusslan i Östersjön? – Problem för musselätande sjöfåglar och möjliga åtgärder Blåmusslan är en viktig art i Östersjön men vissa studier visar på en minskning i dess kroppsstorlek…
-
Projekt: Överföring av tiamin i den mikrobiella födoväven (MicroThi) Thiaminbrist hos fisk och sjöfågel är ett utbrett problem i Östersjöområdet som leder till reproduktionsstörningar och…
-
Projekt: Produktion och omvandling av viktiga pigment och vitaminer i havets ekosystem Vissa fåglar och fiskar i Östersjön lider av bristsjukdomar som orsakas av låga halter av vitaminer och pigment.…
-
Doktorandprojekt: Hur påverkas kustnära kolflöden av klimatförändringar? Det är en stor utmaning att förstå hur klimatförändringarna kommer påverka biodiversitet, biogeokemiska processer samt…
-
Doktorandprojekt: Tiaminbrist hos lax Brist på vitamin B1 (tiamin) orsakar beteendestörningar samt ökar dödligheten hos avkomman. Detta projekt undersöker hur tiaminkoncentrationerna hos lax förändras…
-
Projekt: Varför minskar musselätande sjöfåglar? Populationsstorlekarna hos ett flertal sjöfågelarter, inklusive ejder, har minskat dramatiskt under de senaste decennierna. På samma sätt har ett av…
-
Doktorandprojekt: Mekanismer som leder till tiaminbrist hos fiskar i Östersjön Ett flertal fiskarter har visat sig lida brist på vitamin B1 (tiamin) och detta leder till negativa effekter på beteende…
-
Projekt: Kommer det mikrobiella filtret att förhindra metanutsläpp från Östersjöns kuster i en varmare framtid? I en varmare framtid kommer det att bli mer metanproduktion i sediment i kustområden.…
Personal
Medarbetare
Tidigare labbmedlemmar, stipendiater och masterstudenter
Maidul I. Choudhury
Emma Svahn
Sanna Majaneva
Markus Majaneva
Martin Brüsin
Magnus Ståhle
Laura Späder
Annika Langhorst
Roberto Festuccia