Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP)
Miljön bedriver forskning om lärares arbete samt om barns/elevers vardagliga liv och lärande i förskola, förskoleklass, fritidshem och skola. Forskningen är praxisnära och sker ofta i nära samarbete med verksamma i pedagogisk praktik. Det finns även en tydlig koppling mellan miljön och lärosätets lärarutbildningar.
Vår forskning
I miljön Forskning om pedagogiska professioner och praktiker (PEPP) vill vi stimulera till forskning med fokus på pedagogisk yrkesverksamhet och pedagogiska praktiker. Forskningsprojekten riktas mot utbildningssektorns olika institutioner – främst förskola, fritidshem, förskoleklass och skola, men även professionsutbildning med särskild uppmärksamhet mot lärarutbildning.
Vi vill uppmuntra till praktiknära studier där problemformuleringar tar sin utgångspunkt i faktiska problem, villkor och utmaningar i det vardagliga yrkesutövandet, samt till studier om barns och elevers deltagande i den pedagogiska praktiken. Forskningen bedrivs i nära anknytning till pedagogiska praktiker och har tydliga kopplingar till lärarutbildning.
Ledande nordisk forskningsmiljö
PEPP har ambitionen att utgöra en bas för nationellt och internationellt forskarsamarbete och att utvecklas till en ledande nordisk forskningsmiljö inom området. Miljön har också en pragmatisk ambition att nyttiggöra forskningen genom fältnära analyser där begrepp, modeller eller teorier utvecklas som kan användas av verksamma lärare för att kommunicera utmaningar i det egna yrkesutövandet. På det sättet vill PEPP bidra till utveckling av såväl de professionellas yrkeskunnande som de pedagogiska verksamheterna.
Forskningsområdet spänner över frågor som rör ett flertal yrkeskategorier, skolformer och verksamheter. Inom PEPP riktas emellertid ett särskilt intresse mot dels lärarna och deras arbete, dels de tidiga årens barn och deras tillvaro i den pedagogiska praktiken. Miljön ansluter till internationella forskningsfält som till exempel Teachers’ work, knowledge and professional development samt Early childhood education.
Undergrupper
Det finns flera undergrupper inom forskningsmiljön PEPP:
Projekt
-
Doktorandprojekt: Att vara och bli yrkeslärare Syftet med detta doktorandprojekt är att bidra med kunskaper om hur yrkeslärarstudenter, som är verksamma som obehöriga yrkeslärare, via sitt deltagande…
-
Doktorandprojekt: Barns tillhörighet i förskolan Detta projekt ska bidra med kunskap om vad som främjar respektive motverkar barns tillhörighet i förskolan. Grunden till studien är intervjuer med…
-
Doktorandprojekt: Hur förhandlar lärarstudenter på grundlärarutbildning en professionell identitet? Denna avhandling ska bidra med kunskap om hur lärarstudenter på grundlärarutbildning inriktning…
-
Doktorandprojekt: Särskilt begåvade barn Det här avhandlingsprojektet undersöker vilka föreställningar det finns om särskilt begåvade barn. Projektet riktar sig mot de yngre åldrarna.
-
Doktorandprojekt: Yrkeslärares föreställningar om deltagande, legitimitet och status Denna avhandling syftar till att synliggöra föreställningar som lärare i yrkesämnen har om samverkan med andra…
-
Projekt: "Should I stay or should I go": En studie om lärares motivation att stanna kvar på sin arbetsplats Fakta om projektet Projektledare Lydia Kwak, Karolinska institutet Övriga projektmedlemmar…
-
Projekt: Att utveckla en multimodal undervisningsdesign med digitala verktyg Genom projektet kommer universitetslärare, handledare (verksamhetsförlagda lärarutbildare) och grundlärarstudenter att få…
-
Projekt: Bedre skolestart for alle Innovationsprojektet är ett samarbete i vilket lärare i förskola och skola tillsammans med forskare prövar nya sätt att arbeta som ska leda till en bättre övergång…
-
Projekt: Delaktighet och lärares yrkesroll i fritidshem Det huvudsakliga målet med denna studie är att utveckla förståelse för hur nyblivna studenter i lärarprogrammet med inriktning mot arbete i…
-
Projekt: Det (o)likvärdiga fritidshemmet Projektet ska skapa ny kunskap om lärares arbete med fritidshemmets kompensatoriska uppdrag i områden med socioekonomiska utmaningar: Vad som bidrar till och…
-
Projekt: Fritidshemmets bidrag till elevers måluppfyllelse I 2016 års reviderade läroplan förtydligades fritidshemmets uppdrag inom undervisning. Detta projekt ska ge vetenskaplig kunskap om den…
-
Projekt: Kvalitet och förändringsarbete i fritidshem Detta projekt syftar till att bidra med kunskap om hur lärare i fritidshem driver kunskapsutveckling i sin egen praktik, med fokus på beprövad…
-
Projekt: Lärares gränslösa föräldrakontakter I detta projekt undersöker vi hur lärares föräldrakontakter som arbetsmiljörisk kan förstås, hanteras och avgränsas.
-
Projekt: Samverkan för kompetensförsörjning Projektet avser att studera och utveckla hur professionsutbildningar med lokal förankring kan utformas för att generera akademisk träning för studenter och…
-
Projekt: Skolans oumbärliga men osynliga arbetskraft – en studie av skolans stöd- och resursfunktioner I detta projekt studerar vi det arbete som utförs av så kallade stöd- och resursfunktioner i…
-
Projekt: Skolpersonals erfarenheter av arbete med skolensamhet och ofrivillig social isolering i skolan Detta projekt ska undersöka och fördjupa kunskaperna om skolpersonals erfarenheter av…
-
Projekt: Stärkt kvalitet i fritidshemmets undervisning Syftet med detta projekt är att utveckla samarbetsformer mellan akademi och kommun för att stärka kvaliteten på fritidshemmets undervisning.…
Avslutade projekt
-
Doktorandprojekt: Att begripliggöra en lärarlegitimation – reformimplementering och organisering i det svenska fritidshemmet Studien var ett doktorandprojekt där lokal implementering av…
-
Doktorandprojekt: Att utbildas till en frisör – en studie om gymnasieelevers identitetsskapande under frisörutbildning Studien var ett doktorandprojekt där elevers identitetsskapande vid…
-
Doktorandprojekt: Barns erfarenheter av deltagande och lärande i digital lek Datorer och andra digitala verktyg, exempelvis mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler, har bidragit till att barns…
-
Doktorandprojekt: Hur bedömningspraktiker konstrueras under samtal mellan lärarstudenter och lärare 20 veckor av lärarutbildningen är verksamhetsförlagd utbildning (VFU). För att bedöma om…
-
Doktorandprojekt: Valuable knowledge seen from different perspectives – validation of vocational qualifications Studien är ett doktorandprojekt. I studien uppmärksammas yrkeslärare, deras yrkeskunskap…
-
Projekt: #Tystiklassen – ungas tal om sexuella trakasserier Syftet med detta projekt var att bidra med kunskap om hur pojkar och flickor i olika åldrar uppfattar och talar om sexuella trakasserier,…
-
Projekt: (Hur) kan kunskapsmätningar i förskoleklass bidra till utvecklad undervisning och ökat lärande? Denna delstudie fokuserar på utveckling av undervisningen i förskoleklassen i relation till…
-
Projekt: Att angöra en brygga – gemensam digital plattform för lärare och forskare Syftet med detta projekt var att utveckla en gemensam digital plattform där lärare och forskare kan mötas och delge…
-
Projekt: Att befästa vetenskapligt förhållningssätt och synliggöra beprövad erfarenhet I detta projekt undersökte lärare vid två förskolor systematiskt sin praktik, med fokus på dokumentation och…
-
Projekt: Att omsätta elevers intressen i fritidshemmets undervisning Syftet med studien var att belysa hur lärare i fritidshem talar om elevers intressen i undervisning i svenska fritidshem och hur…
-
Projekt: Att uppmärksamma, värdera och ansvara för rutiner i skolan Forskning visar att rutiner kan bidra till nödvändig stabilitet inom en organisation, samtidigt som vissa rutiner eller…
-
Projekt: Avlastning av lärare? Ett projekt om lärare, lärarassistenter och förhandlingar om professionella gränser I projektet ska vi studera de initiativ som tas i svenska skolor för att avlasta…
-
Projekt: Beröring i förskolan – omsorg eller fara? Fysisk beröring är viktig för barns utveckling. Internationella studier har dock funnit att fysisk beröring mellan pedagoger och barn har kommit att…
-
Projekt: Fiktion och fakta. ”Tänk om …” Syftet med denna studie var att utveckla nya insikter och kunskaper om hur lärare kan undervisa i prospektivt tänkande, det vill säga ett framåtriktat tänkande…
-
Projekt: Fritidshemmets pedagogiska uppdrag Syftet med forsknings- och utvecklingsprojektet Fritidshemmets pedagogiska uppdrag är att med stöd av forskning utveckla kvalitet och likvärdighet i…
-
Projekt: Förskoleklassen i en brytningstid 2016 tillkom ett nytt läroplanskapitel för förskoleklassen. 2018 blev förskoleklassen obligatorisk när skolstartsåldern sänktes och skolplikt för…
-
Projekt: Hur svårt kan det va? – En teorigenererande studie om kunskapskrav och lärandeprogression genom utbildningssystemet I detta forskningsprojekt undersökte vi hur begreppet ”progression”…
-
Projekt: Inkluderande fritidshemspedagogik Syftet med detta projekt är att skapa, pröva och utvärdera insatser och metoder för att minska utanförskap och segregerande effekter i fritidshemmets…
-
Projekt: Integration för nyanlända ungdomar – deras lärande och sociala villkor Projektets övergripande mål var att skapa kunskap om vilket stöd som främjar nyanlända elevers lärande och integration.
-
Projekt: Landsortsskolan och dess lärandekontext Detta projekt syftade till att utveckla och förstå hur landsbygden som geografisk plats erbjuder möjligheter för skolarbetet samt lärandet. Målet var…
-
Projekt: Lekresponsiv undervisning i förskoleklass Målet med denna studie var att skapa ny kunskap om hur en didaktik kan utformas som förenar lek och undervisning i förskoleklassen.
-
Projekt: Låt den rätte komma ut! Ett projekt om lärarutbildningens och introduktionsperiodens funktioner som grindvakter till läraryrket.
-
Projekt: Lärare över gränser En longitudinell studie av yrkesbanor och professionella identiteter i ljuset av en lärarutbildningsreform.
-
Projekt: Lärares föräldrakontakter I projektet hade vi fokus på lärares samverkan med hemmen. Lärarstudenter tog under sin verksamhetsförlagda utbildning in vårdnadshavares förväntningar och önskemål…
-
Projekt: Politics of Belonging: Promoting children's inclusion in educational settings across borders I detta projekt studerades tillhörighet, inkludering och exkludering i pedagogisk praktik för barn…
-
Projekt: Praktikutvecklande självständiga arbeten Denna studie hade två syften. Dels att studera hur ökad samverkan mellan akademi och verksamhetsfält kan bidra till ökad kvalitet på lärarstudenters…
-
Projekt: Sexuella trakasserier från patienter och omsorgstagare? Projektets syfte var att undersöka hur elever inom Vård- och omsorgsprogrammet uppfattar de sexuella trakasserier som kan förekomma…
-
Projekt: Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell och restaurang Målet för detta projekt var att framtida medarbetare och deras kommande arbetsgivare inom hotell- och restaurangbranschen…
-
Projekt: Synliggörande av lärares klassrumsbedömningar Projektet avsedde att synliggöra grundskollärares bedömningsprocesser tillsammans med elever i undervisningssammanhang.
-
Projekt: Tillhörighet och inkluderande processer i fritidshemmet Målet med studien är att utveckla lärares arbete med elevers tillhörighet, inkludering och delaktighet i fritidshemmet, och därigenom…
-
Projekt: Vetenskapliga grund och framkomliga farleder – praktikutvecklande forskning i rörelse Målet är att hitta modeller för långsiktig samverkan mellan universitet och skolverksamhet, och även att…
-
Projekt: Vägskäl – två longitudinella studier av val och ideal i lärares yrkesbanor Hur behåller lärare sitt engagemang och sina ideal i yrket över tid? Vilka vägskäl ställs lärare inför? Vilka…
Aktuellt
Nyheter
- Nytt FoU-program fördjupar kunskaperna om fritidshemmets roll för elevers lärande Nyhet
- 5,87 miljoner kronor från Vetenskapsrådet för forskning om sexåringars multimodala undervisning och skapande av digitala animationer Nyhet
- Ny bok: Att undervisa barn i skolstartsålder Nyhet
- Nationell konferens: Ett fritidshem för alla Nyhet
Publikationer
Medarbetare
PEPPs medarbetare
- Anna-Carin Bredmar Universitetslektor
- 0480-44 61 34
- anna-carinbredmarlnuse
- Anneli Marceteau Doktorand
- 0480-44 61 38
- annelimarceteaulnuse
- Ann-Katrin Perselli Universitetslektor
- 0480-44 69 26
- annkatrinpersellilnuse
- Camilla Forsberg Universitetslektor
- 0470-76 78 70
- camillaforsberglnuse
- Daniel Alvunger Docent, dekan
- 0480-44 67 61
- 070-369 67 61
- danielalvungerlnuse
- Dragana Grbavac Universitetsadjunkt
- 0470-70 86 03
- draganagrbavaclnuse
- Elisabeth Frank Universitetslektor
- 0480-44 63 85
- elisabethfranklnuse
- Eva Klope Universitetslektor
- 0480-44 63 51
- evaklopelnuse
- Gunilla Rosendahl Universitetsadjunkt
- 0480-44 61 93
- gunillarosendahllnuse
- Helena Ackesjö Docent
- 0480-44 63 64
- helenaackesjolnuse
- Henrik Hegender Universitetslektor
- 0480-44 67 59
- henrikhegenderlnuse
- Jan Berggren Universitetslektor
- 0480-44 61 96
- janberggrenlnuse
- Janina Carlén Doktorand
- 0480-44 61 37
- janinacarlenlnuse
- Jenny Westerlund Universitetslektor
- 0470-70 83 73
- jennywesterlundlnuse
- Jens Gardesten Universitetslektor
- 0480-44 63 02
- jensgardestenlnuse
- Joakim Krantz Universitetslektor
- 0470-70 84 54
- joakimkrantzlnuse
- Joakim Strindberg Universitetslektor
- 0470-70 87 95
- joakimstrindberglnuse
- Josephine Sandberg Doktorand
- 0470-70 83 15
- josephinesandberglnuse
- Karin Larsson Doktorand
- 0480-44 60 69
- karinlarssonlnuse
- Katarina Herrlin Universitetslektor
- 0480-44 67 56
- katarinaherrlinlnuse
- Kerstin Hansson Universitetslektor
- 0470-70 84 67
- kerstinhanssonlnuse
- Kristina Henriksson Universitetslektor
- 0480-44 61 13
- kristinahenrikssonlnuse
- Kristina Holmberg Docent
- 0470-70 89 86
- kristinaholmberglnuse
- Lars Fonseca Universitetslektor
- 0480-44 67 24
- larsfonsecalnuse
- Linda Reneland-Forsman Docent, sektionschef
- 0480-44 63 05
- 070-352 32 02
- lindarenelandlnuse
- Lise-Lotte Bjervås Universitetslektor
- 0480-44 63 75
- 072-594 95 09
- lottabjervaslnuse
- Liselotte Eek-Karlsson Universitetslektor
- 0480-44 67 52
- liselotteeeklnuse
- Malin Borg Universitetsadjunkt
- 0470-76 72 47
- malinborglnuse
- Maria Hedlin Professor
- 0480-44 64 40
- mariahedlinlnuse
- Maria Magnusson Universitetslektor
- 0480-44 61 18
- 072-594 94 04
- mariamagnussonlnuse
- Marianne Dahl Universitetslektor
- 0480-44 63 81
- mariannedahllnuse
- Marie Jedemark Universitetslektor
- 0470-70 85 29
- mariejedemarklnuse
- Marina Wernholm Universitetslektor
- 0480-44 63 59
- 072-594 95 01
- marinawernholmlnuse
- Mattias Lundin Docent
- mattiaslundinlnuse
- Mergim Krasniqi Universitetsadjunkt
- 0480-44 62 36
- mergimkrasniqilnuse
- Mirjana Samardzic Jelcic Universitetslektor
- 0470-76 72 48
- mirjanajelciclnuse
- Per Lindqvist Professor
- 0480-44 63 66
- 072-572 81 11
- perlindqvistlnuse
- Ragnar Olsson Universitetsadjunkt
- 0480-44 69 84
- ragnarolssonlnuse
- Stefan Sellbjer Docent
- 0470-70 88 66
- 072-594 15 63
- stefansellbjerlnuse
- Viktoria Grahn Johansson Universitetsadjunkt
- 0470-70 81 71
- viktoriajohanssonlnuse
- Åsa Morin Doktorand
- 0470-70 84 03
- asamorinlnuse
Utbildning och uppdrag
Representanter för PEPP deltar i såväl undervisning i som utveckling av kurser inom lärarprogrammen. Som exempel kan nämnas utvecklingen av VFU och synen på vetenskaplighet och yrkesrelevans i examensarbeten. Representanter för PEPP har utvecklat ett ramverk för samtliga kursplaner inom VFU på grund- och förskollärarprogrammen och även aktivt deltagit i implementeringsarbetets samtliga faser, samt utvecklat lärarutbildningens nya handledarutbildning. Dessutom tas särskilt ansvar inom specifika fält, såsom det förskolepedagogiska området, det fritidspedagogiska området, yrkeslärarutbildningen, samt skolans och förskolans digitalisering.
Under 2015 var medlemmar från PEPP starkt involverade i UKÄ:s utvärdering av VFU-kurserna, samt i att anpassa mål, kriterier, bedömningsunderlag och guider inom VFU till införandet av en tregradig betygsskala. Under 2018 var medlemmar från PEPP centrala aktörer i UKÄ:s utvärdering av förskollärar- och grundlärarutbildningarna.
PEPP ingick dessutom som en del av den vetenskapliga ledningen i försöksprojektet kring övningsskolor – ett uppdrag från Utbildningsdepartementet som finansierades av regeringen 2015–2019.
PEPP har också, på uppdrag av Utbildningsdepartementet, bedrivit försöksverksamhet med lämplighetsbedömning inför tillträde till lärarutbildning. Projektet finansierades av regeringen och pågick 2014–2017.Nätverk och samverkan
PEPP samverkar med olika nätverk, nationellt såväl som internationellt.
- Det internationella forskningsnätverket Transitions inom EECERA
- ETEN, det europeiska nätverket för lärarutbildningar
- Literacy Research Network – ett nordiskt nätverk för literacyforskning inom NERA
- Leisure-time Pedagogy, ett nordiskt nätverk för fritidspedagogisk forskning inom NERA
- NordYrk, nordiskt nätverk för yrkesutbildning
- Forum för pedagogik och yrkeskunnande
- Nordic Early Literacy Education
- Nätverket Utvecklingspedagogik, förskoleforskning och praktikutveckling
- Nationellt nätverk för fritidspedagogik
- Lokal samverkan med huvudmän i regionen inom ULF-avtalet