Information and Software Visualization (ISOVIS)
Forskargruppen Information and Software Visualization fokuserar huvudsakligen på att genom analys och visualisering utforska stora och komplexa informationsmängder inom exempelvis biokemi, humaniora eller programvaruteknik. ISOVIS är ett viktigt forskningsområde inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA).
Vår forskning
Visionen för forskargruppen Information and Software Visualization (ISOVIS) är att angripa den utmaning som big data innebär, genom att kombinera humancentrerad dataanalys och interaktiv visualisering som ett redskap för beslutsfattande. Dessa forskningsområden är ytterst relevanta för både akademi och ekonomi, eftersom såväl vetenskap som näringsliv i allt högre grad använder dataintensiv teknologi.
Humancentrerad visualisering handlar om att utveckla interaktiva tekniker för visualisering med utgångspunkt i användar- och uppgiftsrelaterad information, för att utforska och analysera komplexa datamängder effektivt. Sensordata som registrerats under en visualisering (t ex hjärnaktiviteter, ögonrörelser) kan också vara inblandad. Detta tillvägagångssätt kombinerar aspekter från olika forskningsområden, som informations- och vetenskapsvisualisering, människa-dator-interaktion, informationsdesign och kognition, men även det aktuella tillämpningsområdet. Bland alla underområden till visualisering koncentrerar vi oss huvudsakligen på informationsvisualisering, vilket fokuserar på visualisering av abstrakt data från hierarkiska, nätverks- eller symboliska informationskällor.
I kontrast till visualisering är så kallad data mining eller maskininlärning traditionellt mer datorcentrerat. För att ta itu med big data-utmaningen behöver vi dock dra nytta av fördelarna hos båda dessa tillvägagångssätt i samverkan, vilket är det viktigaste inslaget inom visuell analys. Då kan forskaren fokusera sin perceptuella och kognitiva skicklighet på den analytiska processen, samtidigt som han/hon använder avancerad datorhjälp för att stödja och stärka den utforskande processen. Designen och implementationen av visuella analysverktyg är en av de mest lovande infallsvinklarna när det gäller att hantera den allt större mängd data som skapas varje dag och som gör nya insikter och viktiga upptäckter möjliga.
Vår expertis och våra intressen inom forskning omfattar följande områden:
- Textvisualisering och visuell textanalys
- Artificiell intelligens/maskininlärning som kan förklaras med hjälp av visualisering
- Nätverksvisualisering och visuell nätverksanalys
- Multidimensionell datavisualisering
- Grunderna i visualisering
- Programvaruvisualisering
- Människa-dator-interaktion
I projekt kombinerar vi vanligtvis expertisen hos personer inom olika ämnesområden: från interaktiv visualisering och visuell analys till maskininlärning, samt experter inom det specifika ämnet som lingvister eller forskare inom samhällsvetenskap. Vi är alltid öppna för att samarbeta med externa partner som tillhandahåller utmanande datauppsättningar tillsammans med intressanta forskningsfrågor.
Läs mer på ISOVIS webbplats.
Anknytningar till Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)
Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) fokuserar sina insatser på öppna frågor vid insamling, analys och användning av stora datamängder. Med avstamp i datavetenskap tar DISA ett tvärvetenskapligt grepp och samarbetar med forskare från alla fakulteter vid universitetet.
Andreas Kerren, ledare för ISOVIS, var medsökande till DISA och är medlem i DISAs ledningsråd. Visualisering och visuell analys är viktiga teknologier för analys av (stor) data och därför naturligt kopplade till DISA och dess huvudsakliga mål. Den breda expertisen hos medarbetarna i ISOVIS inom flera underämnen till informationsvisualisering och visuell analys speglar mångfalden av datamängder och analysproblem som analytiker/forskare från universitetets samtliga fakulteter står inför i sitt dagliga arbete. ISOVIS kan ge svar på många sådana analytiska utmaningar.
Eftersom tillämpade metoder för maskininlärning är mer och mer vanliga i DISA, bidrar vi också genom att göra de "svarta lådorna" hos analysmetoderna och de resulterande modellerna transparenta för analytikern. För detta, och för att skapa tillförlitligt förtroende för modellerna, utvecklar vi grundläggande principer för visuell analys, tekniker och verktyg för att analysera modeller för både data och maskininlärning.
Anknytningar till utbildning
ISOVIS har ansvar för de följande kurserna:
Kandidatkurser
- 1DV437, Grundläggande spelprogrammering, 7.5 hp
- 1DV512, Operativsystem, 7,5 hp
- 1DV513/2DV513, Databasteori, 7,5 hp
- 1DV800, Datorgrafik, 7,5 hp
- 1ME326, Webbteknik 6, 7,5 hp
- 2DV505, Aktuella problem inom datavetenskap, 7,5 hp
Masterkurser
- 2ME301, Vetenskaplig metod i medieteknik, 7,5 hp
- 4DV504, Utvalda problem inom datavetenskap, 5 hp
- 4DV507, Kodtransformationer och interpretation, 5 hp
- 4DV510, Datautvinning, 5 hp
- 4DV805, Informationsvisualisering, 5 hp
- 4DV806, Avancerad informationsvisualisering och tillämpningar, 5 hp
- 4DV807, Projekt i visualisering och dataanalys, 10 hp
- 4DV808, Datalogisk och visuell textanalys, 5 hp
- 4DV809, Datalogisk och visuell nätverksanalys, 5 hp
- 4ME302, Grunderna i IT-baserade medier, 7,5 hp
- 4ME305, Webb- och mobilutveckling, 7,5 hp
Projekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Vektorinbäddning för analys och visualisering av multivariata nätverk Inom ramen för detta doktorandprojekt utforskas möjligheterna med vektorinbäddning som ett verktyg för…
-
Doktorandprojekt: Visuell inlärningsanalys för att stödja lärarnas pedagogiska arbete Detta doktorandprojekt innefattar ett samarbete med ett antal EdTech-bolag som utvecklar digitala läromedel. Målet…
-
Projekt: Flexiboard för visualisering och utforskning av träbyggnader (TimberVis) I samarbetet mellan InfraVis, en nationell forskningsinfrastruktur för datavisualisering, och institutionen för…
-
Projekt: InfraVis – nationell forskningsinfrastruktur för visualisering av data InfraVis kommer att skapa en gemensam ingång till de svenska resurserna i visualisering och utbilda forskare inom olika…
Avslutade projekt
-
Doktorandprojekt: Stödja synkron, asymmetrisk undersökning av data med hjälp av virtuell verklighet inom ramen för gemensam immersiv analys Immersiva ("uppslukande") teknologier, som virtuell…
-
Doktorandprojekt: Visuell analys för förklarlig och pålitlig maskininlärning Detta doktorandprojekt syftar till att utveckla grundläggande principer, tekniker och verktyg för visuell analys, för att…
-
Projekt: StaViCTA Ställningstaganden är en viktig faktor för det sociala samspelet inom kommunikation. Detta tvärvetenskapliga projekt ska kartlägga hur vi uttrycker ställningstaganden på Internet –…
-
Såddprojekt: Läkemedel som ökar risken för biverkningar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att…
Publikationer
Medarbetare
- Amilcar Soares Junior Docent
- 0470-70 81 90
- amilcarsoareslnuse
- Andreas Kerren Professor
- 0470-76 75 02
- andreaskerrenlnuse
- Claudio Linhares Universitetslektor
- 0470-70 81 36
- claudiolinhareslnuse
- Daniel Witschard doktorand
- danielwitschardlnuse
- Rafael Messias Martins Universitetslektor
- 0470-70 86 08
- rafaelmartinslnuse