Klustret för rättvisans gränser: migration, rättvisa och den globala postkoloniala ordningen
Klustret för rättvisans gränser: migration, rättvisa och den globala postkoloniala ordningen är ett forskningskluster som undersöker hur migration, rättvisa och tillhörighet omformar samhällen, med särskilt fokus på avkoloniseringens betydelse för vår gemensamma framtid. Trots att migration är ett centralt tema, breddar klustret sitt fokus genom att integrera samtida postkoloniala erfarenheter och belysa behovet av ett dekolonialt perspektiv.
I dagens globala klimat, där antimigrantstämningar, återkallande av medborgarskap och ökad gränskontroll alltmer prioriteras av stater – även inom liberala demokratier – är förståelsen för migrationens komplexitet mer angelägen än någonsin. Dessa förändringar påverkar inte bara migranter, utan utmanar också grundläggande idéer om rättvisa, tillhörighet och mänskliga rättigheter i ett postkolonialt sammanhang. Klustret strävar genom sitt arbete efter att aktivt bidra till dessa viktiga samtal genom att belysa de föränderliga realiteterna kring migration och dess vidare konsekvenser i en värld präglad av globala ojämlikheter.
Klustret är tvärvetenskapligt och välkomnar bidrag från samhällsvetenskaper, konst och humaniora med ett postkolonialt fokus. Genom att kombinera teoretiska och empiriska ansatser syftar vi till att skapa ett omfattande ramverk för att förstå samtida migrationsfrågor och föreslå nya insikter och lösningar. Forskningen undersöker hur avkoloniseringen kan omdefiniera frågor om rättvisa, medborgarskap och tillhörighet, och belyser hur dessa globala utmaningar är sammanflätade med kolonialismens arv.
Forskare vid Linnéuniversitetet
- Mike Classon Frangos Universitetslektor
- 0470-70 82 96
- mikeclassonfrangoslnuse
- Eóin Ó Cuinneagáin
- eoinocuinneagainlnuse
- Barzoo Eliassi Docent
- 0480-44 62 93
- barzooeliassilnuse
- Kirsten Husung Universitetslektor
- 0470-70 85 35
- kirstenhusunglnuse
- Christopher High Universitetslektor
- 0470-76 74 89
- chrishighlnuse
- Liv Nilsson Stutz Professor
- 0480-44 61 98
- livnilssonstutzlnuse
- Anna Baral
- annabarallnuse
- Åsa Trulsson Universitetslektor
- 0470-70 86 67
- asatrulssonlnuse
- Gustav Larsson Intermittent anställd
- gustavlarssonlnuse
- Kristina Gustafsson Docent
- 0470-70 86 47
- 070-290 83 27
- kristinagustafssonlnuse
- Torun Elsrud Docent
- 0480-44 61 10
- torunelsrudlnuse
Forskare vid andra universitet
Lisa Ottosson, Universitetslektor vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet.
Projekt
-
Doktorandprojekt: Concurrent Muslim Orthodoxies – Transnationalism and religious diversity in a Swedish city Projektet undersöker betydelsen av etnisk och religiös mångfald bland svenska muslimer.
-
Doktorandprojekt: Towards Decolonial/Gaelic Aesthesis: Delinking from Anglocentrism, Predatory Extractivism and the Coloniality of Perception in Éirinn Detta doktorandprojekt undersöker det tre-delade…
-
Projekt: Asylintervjuer i Sydafrika och Sverige. Erfarenheter, tolkningar och förhandlingar Syftet med projekt är att undersöka och jämföra asylprocessen i två länder, Sydafrika och Sverige. Detta för…
-
Projekt: Cirkulationen av idéer mellan genusteorier och litterära och konstnärliga verk i magrebinska texter i kölvattnet av den ”arabiska våren” Om projektet Projektledare: Kirsten Husung Syftet…
-
Projekt: Etiska förvecklingar – hanteringen av mänskliga kvarlevor på museer och i forskning Forskning på mänskliga kvarlevor är del av en lång vetenskaplig tradition. Idag har museer omfattande…
-
Projekt: Ett värdigt mottagande? Socialt arbete med flyktingar och migranter. Asylmottagandet präglas av snabbt förändrade förutsättningar samt av att mottagande aktörer och institutioner styrs av…
-
Projekt: Grafiska böcker och kulturell diversitet i undervisning av franska Om projektet Projektledare: Kirsten Husung Detta projekt inom fransk språkdidaktik (FLE français langue étrangère) handlar…
-
Projekt: Hederskultur och islam i svensk offentlig diskussion Projektet är en datorassisterad textanalys av förändring och kontinuitet i en svensk offentlig diskussion om relationen mellan…
-
Projekt: Social sårbarhet och civilt motstånd i migrationens fotspår – en fallstudie av lidande, etiska och moraliska ställningstaganden bland svenska volontärer, socialarbetare och unga migranter
-
Projekt: Statslöshet och politisk tillhörighet i en värld av nationalstater Syftet med detta forskningsprojekt är att undersöka statslöshet och politisk tillhörighet i en värld av ojämlika…
-
Projekt: Söka hopp i gränsland: En etnografisk studie av hoppets sociala dimensioner i den svenska asylmottagningskontexten Detta projekt studerar frågor om hopp och osäkerhet bland asylsökande som…
-
Projekt: Tolkars kunskaper: språklig rättvisa och likvärdig samhällsservice Målet med detta projekt var att ta tillvara tolkars unika erfarenheter från möten mellan personal och klienter inom olika…