Klusterbild

Klustret för rättvisans gränser: migration, rättvisa och den globala postkoloniala ordningen

Klustret för rättvisans gränser: migration, rättvisa och den globala postkoloniala ordningen är ett forskningskluster som undersöker hur migration, rättvisa och tillhörighet omformar samhällen, med särskilt fokus på avkoloniseringens betydelse för vår gemensamma framtid. Trots att migration är ett centralt tema, breddar klustret sitt fokus genom att integrera samtida postkoloniala erfarenheter och belysa behovet av ett dekolonialt perspektiv.

I dagens globala klimat, där antimigrantstämningar, återkallande av medborgarskap och ökad gränskontroll alltmer prioriteras av stater – även inom liberala demokratier – är förståelsen för migrationens komplexitet mer angelägen än någonsin. Dessa förändringar påverkar inte bara migranter, utan utmanar också grundläggande idéer om rättvisa, tillhörighet och mänskliga rättigheter i ett postkolonialt sammanhang. Klustret strävar genom sitt arbete efter att aktivt bidra till dessa viktiga samtal genom att belysa de föränderliga realiteterna kring migration och dess vidare konsekvenser i en värld präglad av globala ojämlikheter.

Klustret är tvärvetenskapligt och välkomnar bidrag från samhällsvetenskaper, konst och humaniora med ett postkolonialt fokus. Genom att kombinera teoretiska och empiriska ansatser syftar vi till att skapa ett omfattande ramverk för att förstå samtida migrationsfrågor och föreslå nya insikter och lösningar. Forskningen undersöker hur avkoloniseringen kan omdefiniera frågor om rättvisa, medborgarskap och tillhörighet, och belyser hur dessa globala utmaningar är sammanflätade med kolonialismens arv.

Forskare vid Linnéuniversitetet

Forskare vid andra universitet

Lisa Ottosson, Universitetslektor vid Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande, Göteborgs universitet.

Projekt