Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies (IMS)
Linnaeus University Centre (Lnuc) for Intermedial and Multimodal Studies (IMS) grundades av Lars Elleström. IMS är en tvärvetenskaplig miljö som utforskar relationer och interaktioner mellan medier. Forskningen spänner över främst litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, språkvetenskap, musikvetenskap, filmvetenskap och konstvetenskap.
___________________________________________________________________
IMS is an international research centre, mainly working in English. For the most updated information about the centre and our activities (except for student courses taught in Swedish, which are listed below), please see our English website, or visit our Facebook page.
____________________________________________________________________
Vår forskning
Det är fortfarande ovanligt att ta ett brett perspektiv på intermedialitet och multimodalitet för att finna likheter och skillnader mellan olika medietyper. Ett sådant brett perspektiv tillåter emellertid forskning att utveckla tvärvetenskapliga konceptuella modeller som underlättar analysen av multimodala medieprodukter och intermediala relationer.
Relationer och interaktioner mellan medier
Aldrig tidigare i historien har nya tekniska medier skapats och utvecklats i en så snabb takt som idag, och kanske aldrig tidigare har de tekniska, sociala, språkliga och estetiska gränserna mellan närhet och distans, original och kopia, människa och maskin samt privat och offentligt varit så flytande och komplexa.
Dagens värld av medier och kommunikation är ytterst svåröverskådlig och gränser passeras ständigt. Olika typer av information överförs mellan gamla och nya tekniska medier, mellan sinneskanaler och mellan teckensystem. I det globala samhället i dag är frågan om intermedialitet och multimodalitet högst aktuell.
Medialitet handlar dock inte bara om massmedier eller modern teknik. Begreppet medium ska förstås som en kanal för överförande av mening i alla sorters kommunikativa sammanhang, även exempelvis ett samtal mellan två personer. Intermedialitet är studiet av interrelationer mellan olika sorters medier och multimodalitet är studiet av hur enskilda medier kombinerar olika grundläggande medieegenskaper, såsom det visuella och det auditiva. Det är viktigt att försöka förstå de fundamentala materiella och mänskliga förutsättningarna för förmågan att förmedla, återge och flytta runt information och innebörd mellan olika medietyper.
Det finns inga rena medier utan alla medier är besläktade på olika sätt. Fotografier, filmer, skriven text, dans, datorspel, dagstidningar och etsningar uppfattas med hjälp av synen. Musik, tal, poesiuppläsningar och teveprogram tas in med hjälp av, bland annat, hörseln. Perceptionen av alla medier sker i ett tidsperspektiv och kognitivt sett är rumsliga strukturer viktiga, men en del medier och konstarter är i grunden främst temporala medan andra är främst spatiala: nedskrivna texter, oljemålningar och affischer är frusna i tiden medan tal, spelfilmer och musikstycken endast kan realiseras i ett tidsflöde. En skämtteckning har två dimensioner i rummet medan en skulptur är tredimensionell. Allt detta har betydelse för vilken sorts mening som kan kommuniceras.
Forskningsledare professor Lars Elleström menar att forskning som ägnas åt det nuvarande medialiserade samhället ofta inte bygger på en förståelse av kommunikation och medier i en vidare bemärkelse. Nya tekniska uppfinningar och deras inverkan på användarna studeras utan historisk förankring eller teoretiska ramverk som sträcker sig bortom en förståelse av den senaste teknologin. Överdrivna och delvis ihåliga påståenden om digitala revolutioner blundar för historiska och teoretiska kopplingar – som är väsentliga för djupare förståelse av även samtida fenomen
– Det är där Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies kommer in. För att få en djupare förståelse för relationer och interaktioner mellan medier krävs att man bygger på såväl breda historiska sammanhang som omfattande teoretiska ramverk och en mängd empiriska områden, förklarar Lars Elleström vidare. En ambition hos gruppen är att fördjupa förståelsen av alla mediers grundläggande natur genom en korsbefruktning av intermediala och multimodala teorier och forskningsmetoder.
Berättande, betydelse, lärande och interaktion
Intermediala och multimodala studier kan grovt delas in i två huvudsakliga perspektiv. Alla medieprodukter kan förstås antingen som en synkron blandning av medier eller som en diakron omvandling av innehåll eller form från ett medium till ett annat. Det synkrona forskningsperspektivet omfattar frågor som hanteras i termer av kombination och integration av enheter som text och bild. Det diakroniska perspektivet på medier handlar om att försöka förstå de begränsningar och möjligheter som finns i att överföra innehåll och form mellan medier. En reklamaffisch som tar hjälp av både bilder och text för att förmedla sitt budskap kan analyseras ur ett synkront perspektiv, medan en film baserad på en roman också bör utredas ur en diakron vinkel.
Forskargruppen har identifierat fyra överlappande områden som de utforskar och analyserar: berättande, mening, lärande och interaktion.
Berättande
Centret anser att det är viktigt att förbättra den nuvarande teoretiska förståelsen av olika typer av berättelser som bildas utanför ramen för den litterära berättarfiktionen. Det är nödvändigt att ta en närmare titt på grundläggande likheter och skillnader mellan medier i syfte att förstå de olika berättandeformerna, annars kommer själva grunden för vår förmåga att berätta och tolka i termer av berättande förbli oklara.
Mening
Meningsbegreppet är ofrånkomligen centralt i alla studier av kommunikation och medier, men det är viktigt att betona att skilda sorters medier skapar mening på olika sätt. Det har att göra med såväl materiella medieskillnader som mediers bruk av olika sorters tecken.
Lärande
Medier utgör basen för allt lärande. Metoder för utveckling och utvärdering av lärande måste vila på ett begreppsligt ramverk som erkänner både mediers materiella egenskaper och de kognitiva mekanismer som är inblandade i överföringen av innehåll mellan olika sorters media.
Interaktion
Målet med detta forskningsområde är att få en fördjupad förståelse av interaktion mellan människor, mellan medier och mellan människor och medier. Detta ska ske genom ett brett grepp på olika typer av mental, kroppslig och teknologisk interaktion.
Research Clusters
-
Mediations of Climate and Ecological Emergency (MEDEM) Mediations of Climate and Ecological Emergency (MEDEM) är en interdisciplinär plattform för forskning, utbildning och handlingsutrymme kopplat…
-
Intermediality, Multimodality and News (IMS News) See the english version
-
Mediating Cultural Memory (IMS Memory) IMS Memory is a transdisciplinary research cluster dedicated to the study of the mediation of cultural memory. Bringing together research from different fields,…
-
Intermediality, Multimodality and Learning (IMS Literacy) Den här gruppen arbetar med intermedialitet och multimodalitet i undervisning och lärande. Gruppen undersöker hur intermedial och multimodal…
Våra forskare
Forskare
- Gilbert Ambrazaitis Docent
- 0480-44 67 25
- 072-594 95 56
- gilbertambrazaitislnuse
- Jørgen Bruhn Professor
- jorgenbruhnlnuse
- Dagmar Brunow Professor
- 0470-76 78 41
- dagmarbrunowlnuse
- Gunilla Byrman Seniorprofessor
- 0470-70 84 14
- gunillabyrmanlnuse
- Kristina Danielsson Professor
- 0470-70 85 20
- kristinadanielssonlnuse
- Helene Ehriander Professor
- 0470-70 86 94
- heleneehrianderlnuse
- Kristoffer Holt Professor
- 0480-49 70 22
- kristofferholtlnuse
- Charlotte Hommerberg Universitetslektor
- 0470-70 81 20
- 072-594 12 01
- charlottehommerberglnuse
- Martin Knust Universitetslektor
- 0470-70 86 37
- martinknustlnuse
- Liviu Lutas Professor
- 0470-76 78 59
- liviulutaslnuse
- Niklas Salmose Professor
- 0470-70 82 82
- niklassalmoselnuse
- Beate Schirrmacher docent
- 0470-70 88 41
- beateschirrmacherlnuse
- Hans Sternudd Professor
- 0470-76 78 17
- hanssternuddlnuse
Associated forskare
- Emilio Audissino DOCENT
- 0480-44 63 13
- emilioaudissinolnuse
- Per Bäckström
- perbackstromlnuse
- Renaud de La Brosse Professor
- 0480-49 70 24
- 072-561 21 30
- renauddelabrosselnuse
- Annelie Ekelin UNIVERSITETSLEKTOR, prefekt
- 0480-49 77 32
- 073-036 27 81
- annelieekelinlnuse
- Nina Ernst Universitetslektor
- 0470-76 72 53
- ninaernstlnuse
- Anne Holm Universitetslektor
- 0470-76 78 54
- anneholmlnuse
- Signe Kjaer Jensen Universitetslektor
- signekjaerjensenlnuse
- Corina Löwe Docent, prodekan
- 0470-70 89 26
- corinalowelnuse
- Nafiseh Mousavi
- nafisehmousavilnuse
- Ewa Bergh Nestlog Professor, vicedekan
- 0470-70 80 24
- 072-594 11 63
- ewaberghnestloglnuse
- Ola Ståhl Professor
- 0470-70 80 66
- 072-538 31 77
- olastahllnuse
- Anders Åberg Universitetslektor, Vicedekan
- 0470-70 89 04
- andersaberglnuse
Doktorander
- Matilda Davidsson Doktorand
- matildadavidssonlnuse
- Yagmur Atlar Doktorand
- yagmuratlarlnuse
- Anna Ishchenko
- annaishchenkolnuse
- Emma Flodqvist Doktorand
- emmaflodqvistlnuse
- Felicia Stenberg Doktorand
- feliciastenberglnuse
- Martin van der Linden Doktorand
- martinvanderlindenlnuse
- Maria Hasfeldt Long Doktorand
- mariahasfeldtlnuse
Gästforskare och Post docs
2022
- Anne Gjelsvik (Lars Elleström Guest Researcher 2022)
- Gibran de Souza (Guest PhD 2022)
- Giulia Bigongiari (Guest PhD 2022)
- Maddalena Carfora (Guest PhD 2022)
2021
- Elena Timplalexi (Guest Researcher 2021)
2020
- Péter Makai (External postdoc 2018-2020)
- Emma Tornborg (Associated researcher and postdoc 2015-2020)
- Lea Wierød (External postdoc 2018-2021)
2019
- Mieke Bal (Visiting Professor 2019)
- Fátima Chinita (External postdoc 2015-2019)
- Ania Gutowska (Marie Curie postdoc 2017-2019)
- Rong Ou (External postdoc 2019)
2018
- Ana Munari (External postdoc 2018)
Expertpanel
- Ágnes Pethö: Professor of Film Studies, Sapientia University
- Anne Gjelsvik: Professor of Film Studies, Norwegian University of Science and Technology
- Asbjørn Grønstad: Professor, Department of Information Science and Media Studies, University of Bergen
- Bridgette Wessels: Professor in the Sociology of Inequalities (Sociology), University of Glasgow
- Carey Jewitt: Professor of Learning and Technology, University College London
- Chiel Kattenbelt: Associate Professor, Department of Media and Culture Studies, Universiteit Utrecht
- Christina Ljungberg: Titularprofessorin für Englische und Amerikanische Literaturwissenschaft, University of Zurich
- Claus Clüver: Professor Emeritus of Comparative Literature
- Crispin Thurlow: Professor of Language and Communication, University of Bern
- Irina Rajewsky: Privatdozentin am Institut für Romanische Philologie, Freie Universität Berlin
- Jana Holšánová: Associate Professor in Cognitive Science, Lund University
- Jens Schröter: Professor, Medienkulturwissenschaft, Lehrstuhl der Universität Bonn
- João Queiroz: Professor, Institute of Arts and Design, Federal University of Juiz de Fora
- John A. Bateman: Professor of Applied Linguistics at the University of Bremen
- Kamilla Elliot: Professor of Literature and Media, Lancaster University
- Katherine Hayles: James B. Duke Distinguished Professor Emerita of Literature, Duke Trinity College of Arts & Sciences
- Kay O'Halloran: Chair Professor and Head of Department of Communication and Media, University of Liverpool
- Klaus Bruhn Jensen: Professor, Department of Communication, University of Copenhagen
- Marie-Laure Ryan: Literary scholar and critic
- Masako Hiraga: Professor of Linguistics, Rikkyo University
- Mieke Bal: Cultural theorist and critic, Video artist
- Morten Kyndrup: Professor, School of Communication and Culture - Aesthetics and Culture, Aarhus University
- Pentti Haddington: Professor of English Philology, University of Oulu
- Siglind Bruhn: Musicologist
- Sigrid Norris: Professor of Multimodal (Inter)action, Auckland University of Technology
- Thomas Leitch: Professor of English, Unidel Andrew B. Kirkpatrick Chair in Writing, University of Delaware
- W. J. T. Mitchell: Gaylord Donnelley Distinguished Service Professor, Department of English, Department of Art History, Department of Visual Arts, The University of Chicago
- Werner Wolf: Professor, Chair of English and General Literature, University of Graz
- Yvonne Spielmann: Professor, Institute of Professional Development
Publikationer
En komplett lista över publikationer från forskare i centret hittas genom databasen DIVA. I databasen går det att sortera på person, publikationstyp eller år.
Senaste publikationerna som har laddats upp till DiVA
Evenemang och nyheter
Linnaeus University Centre for Intermedial and Multimodal Studies har återkommande teoriseminarier och andre typer av evenemang varje termin. För mer information om våra teman titta gärna i kalendariet nedan.
Du hittar mer information om våra kommande evenemang i kalendern nedan. Fullständiga uppgifter om ett evenemang (titel på presentationen, abstrakt etc.) laddas vanligtvis upp ca en vecka före evenemanget.
Ny populärvetenskaplig föreläsningsserie - Media Impact!
Vi har fler medier än någonsin att välja emellan. Men vet du hur de påverkar det du vill uttrycka och berättelsen du följer? Medier spelar roll. Medier formar det som kommuniceras. Därför måste vi lära oss mer om hur medier fungerar.
Media Impact är en serie webinarier som ger dig chansen att ta del av aktuell forskning hur medieval påverkar kommunikation, kunskap och mening i konst, populärkultur och medier. Lär dig mer om betydelsen att överraskas, hur kunskap förmedlas via datorspel, vad vi gör när vi går på allsång, hur romaner, filmer eller poesi kommunicerar klimatkrisen och hur musik påverkar journalistik, eller våld och klassisk musik har gemensamt.
För mer information om kommande events, se kalendariet ovan. Du kan också se tidigere talks nedan.
Tidigare konferenser och workshops
-
2021
- Conference: "Trust Me!" Truthfulness and Truth Claims across Media", 9-12 March, 2021.
-
Workshop: "Från bok till film: Utvandrarna och Aniara." (about screenwriting, screenplay development, and adaptations). https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/kalender/2021/fran-bok-till-film-utvandrarna-och-aniarany-sida/
2019
- Workshop: “Mediation, transmediation and truthfulness II”, 20 Nov, 2019.
- Symposium: Performativity across Media, 3-4 October 2019
- Conference: Sounds of Mass Media: Music in Journalism and Propaganda, 7-9 June 2019, Eleventh meeting of the International Musicological Society (IMS) Study Group Music and Media (MaM)
- Workshop: “Mediation, transmediation and truthfulness I”, 30 Jan, 2019
- Conference: Multispecies Storytelling in Intermedial Practices, 23-25 January 2019
2018
- Workshop: Interrelations among different forms of human communication, 29-31 October 2018
- Conference: Symbiotic Cinema, Confluences between film and other Media, 6-8 September 2018, 24th Sercia Conference
- Workshop: “Transmedial Narration: Current Approaches” with Jan Noël Thon, 11 April, 2018.
2016
- Konferensen: Transmediations! Communication across Media Borders13-15 October 2016
2013
- Konferensen: Disturbing Adaptations, 26-27 September 2013, The 8thAnnual Conference of the Association of Adaptation Studies
2012
- Symposium: New Positions in Adaptation Studies, 8 February 2012
2011
- Konferensen: Transmedial Interaction: Western/non-Western Media Arts, 8-10 December 2011
- Symposium: Eighth International Symposium on Iconicity in Language and Literature, 16-18 June 2011
- Symposium: Adaptation and Media Transformations, 13–14 May 2011
- Symposium: Narration as a Transmedial Phenomenon, 11–12 March 2011
2010
- Symposium: Virtual Space and Time, 8-9 October 2010
2009
- Konferensen: Childhood and Postcolonialism Symposium, 15-16 December 2009
- Konferensen: Bachtin and Intermediality, 3-4 December 2009
- Konferensen: Academic Perspectives on Comics, Manga & Graphic Novels, as Intercultural & Intermedial Phenomena, 16–18 April 2009
2008
- Konferensen: Astrid Lindgren: Internationality and Intermediality, 18-20 September 2008
- Konferensen: In Frost and in Cold: Nordic Ballad Meeting – Conference for Researchers, Practitioners and Teachers, 26-29 March 2008
2007
- Konferensen: Imagine Media! Media Borders and Intermediality, 25–28 October 2007
2005
- Konferensen: Bodies – Arts – Crossroads: The Body and Intermediality, 27–30 October 2005, The 7th NorSIS Conference
Nyheter
- Unik konferens om medier, känslor och konspirationsteorier samlade forskare från hela världen i Kalmar Nyhet
- Miljökonferens belyser medias och kulturens roll i klimatkrisen Nyhet
- Fyra nya forskarskolor inom humaniora och samhällsvetenskap Nyhet
- Sju nya doktorander inom global humaniora Nyhet
- Star Wars-kompositören John Williams gav nytt liv åt den klassiska Hollywood-musiken Nyhet
- 15 miljoner från Formas till fem forskare på Linnéuniversitetet Nyhet
- Nytt språkstöd ska minska kommunikationsproblem i mödrahälsovården Nyhet
- Spetsforskning ska nå fler genom konstinstallation Nyhet
- Två spetsforskningscenter får förlängd finansiering Nyhet
- Fullsatt när spetsforskningscenter fixade Forskarfredag Nyhet
Samarbeten
Gästforskare
IMS har ett program för forskare som vill besöka centret som gästforskare. Läs mer på vår engelska webbplats.
Nationella och internationella samarbeten
Inom Linnéuniversitetet
- Centre for Childhood Research in Literature, Language and Learning (CHILLL)
- Center för didaktisk forskning
- Palliativt centrum för samskapad vård
Sverige
- CERTEC, Lunds tekniska högskola
- Visuell tolkning i forskning och praktik, Lunds universitet
- Multimodalitet, Förändring och representation i naturvetenskapliga klassrum, Linköpings universitet
- DART, Sahlgrenska universitetssjukhuset
- Medium Seminarium, Stockholms universitet
- Medialisering i kultur och vardagsliv, Riksbankens Jubileumsfond
Europa
- University of Edinburgh. Intermediality: Literature, Film and the Arts in Dialogue
- University of Liège. CIPA - Centre Interdisciplinaire de Poétique Appliquée.
- Literature Among Media, Aarhus University
- Finnish Centre of Excellence in Research on Intersubjectivity in Interaction, University of Helsinki
- Nordic Network for Literature and Mediality
- Opera in Scandinavia, Sibelius Academy
- Institut für Kirchenmusik und Musikwissenschaft, University of Greifswald
Musik und Gender, Hochschule für Theater, Musik und Medien, Hannover
Research Group in Media Studies, Jan-Noël Thon as Chair, University of Tübingen - Music and Media, International Musicological Society, Utrecht University
- The RECODE Team, University of Sheffield
- Metaphors in end-of-life care (MELC), Lancaster University
- Research group in Intermediality, Agnes Pethö as Chair, Sapientia University
- Research group in Film and Intermediality, Claudiu Turcus as Chair, Babes-Bolyai University
- The Frankfurt Memory Studies Platform
Världen
- Department for Music and Theatre Studies, Maseno University
- National Institute of Education, Nanayang Technological University
- Iconicity research group, Federal University of Juiz de Fora
- Iconicity in Language and Literature
- Inter-Disciplinary.Net
- International Society for the Study of Self Injury
- Screenwriting Research Network
- Word and Music Association Forum
Kurser med intermediala och multimodala perspektiv
För information om övriga kurser med engelska som undervisningsspråk (inkl. PhD kurser), se vår engelska sida.
Master programme: Media Cultures - Intermedial and Multimodal Studies (in english)
The Master programme, 120 credits, offers a broad media-oriented perspective on questions of narration, meaning making, learning, and truthfulness in art and communication. We welcome students from all over the world and from diverse backgrounds. The programme is offered online (distance learning) and on campus simultaneously. Several of the courses in the programme combine an intermedial or multimodal perspective with different media. The aim is for you to develop knowledge of relevant, intermedial and multimodal theories and methods, primarily within the fields included in the intermedial research centre (IMS) at the faculty.
Read more about the distance version here.
Read more about the campus version here.
Intermediala perspektiv
-
Barn- och ungdomslitteratur, kandidatkursKurs 30 hp
- Höst 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2LI12E
-
Engelsk språk- och litteraturvetenskap, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- MELL1
-
Engelsk språk- och litteraturvetenskap, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- MELL1
-
Film och litteraturKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2FV301
-
Filmvetenskap, grundkursKurs 30 hp
- Höst 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1FV110
-
Filmvetenskap, grundkursKurs 30 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1FV110
-
Filmvetenskap, kandidatkursKurs 30 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 2FV30E
-
Filmvetenskap, kandidatkursKurs 30 hp
- Höst 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 2FV30E
-
Franska. Intermedialitet i litteraturenKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Distans
- Avancerad nivå
- Kvartsfart
- 4FR011
-
Harry Potter och hans världarKurs 7,5 hp
- Sommar 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1LI153
-
Harry Potter och hans världarKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1LI153
-
Harry Potter och hans världarKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Halvfart
- 1LI153
-
Intermedialitet och Multimodalitet i samtida medierKurs 15 hp
- Höst 2023
- Distans
- Avancerad nivå
- 67%
- 4LI012
-
Litteraturvetenskap, allmän kursKurs 60 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1LI220
-
Litteraturvetenskap, den nyare litteraturenKurs 30 hp
- Höst 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1LI215
-
Litteraturvetenskap, den nyare litteraturenKurs 30 hp
- Vår 2024
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1LI215
-
Mediekulturer: Intermediala och multimodala studier, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- MIMS2
-
Mediekulturer: Intermediala och multimodala studier, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- MIMS2
-
Musik och sociala medierKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1MV961
-
Visuell kultur IKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- 4KD103
Multimodala perspektiv
-
Intermedialitet och Multimodalitet i samtida medierKurs 15 hp
- Höst 2023
- Distans
- Avancerad nivå
- 67%
- 4LI012
-
Mediekulturer: Intermediala och multimodala studier, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- MIMS2
-
Mediekulturer: Intermediala och multimodala studier, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- MIMS2
-
Mojo - mobiljournalistikKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1MP170
-
Inställd Retorik och presentationsteknikKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Campus
- Grundnivå
- Helfart
- 1SV127
-
Retorik och presentationsteknikKurs 7,5 hp
- Vår 2024
- Distans
- Grundnivå
- 33%
- 1SV127
-
Retorik och presentationsteknikKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Distans
- Grundnivå
- Halvfart
- 1SV127