Livsmedelsvetenskap
Vår forskning är inriktad mot livsmedelsvetenskap och nutrition. Fokus ligger på matens kvalitet och utveckling av nya hälsosamma livsmedel.
Vår forskning
Bättre mat för människa och miljö
Forskningen sker genom analys och karaktärisering av råvaror och livsmedel. Vi studerar även hur matberedning och industriella processer påverkar matens kvalitetsegenskaper och näringsinnehåll.
Syftet är att utveckla livsmedel och ingredienser med ökat innehåll av nödvändiga näringsämnen som ger säker, god, hälsosam, bekväm och miljövänlig mat.
Ett annat fokusområde inom vår forskning är biotillgänglighet, det vill säga hur snabbt näringsämnen metaboliseras av kroppen och hur olika näringsämnen påverkar vår hälsa. Inom detta område studerar vi främst vitaminet folat, eller folsyra som det även kallas.
Hittills har vi riktat särskilt intresse mot frukt och bär, mjölkprodukter, cerealier och baljväxter. I framtida studier om funktionella livsmedel för en hälsosam kost kommer vi också studera rot- och kålväxter och havtorn.
Analysmodeller för att mäta effekten av näringsämnen
Vi har utvecklat avancerade analysmodeller både in-vitro (i modeller som simulerar människokroppen) och in-vivo (i människan). Sedan har vi genomfört interventionsstudier för att bestämma näringsämnenas biotillgänglighet och bioaktivitet.
Genom samarbete med andra forskargrupper följer vi upp resultaten med hjälp av senaste metabolomikteknik. I framtiden kommer temaområdet "funktionella livsmedel för en hälsosam kost" att utökas med fokus på ett antal näringsämnen och bioaktiva komponenter, protein, lipider och fibrer. Vi kommer även studera olika dieter och vilka hälsoeffekter de har på bland annat hjärtkärlsjukdom, diabetes, osteoporos, fetma och cancer.
Aktuellt
Nyheter
-
Har du typ 2-diabetes och vill medverka i ett forskningsprojekt om baljväxter? Nyhet
-
Vill du medverka i ett forskningsprojekt om tarmfloran och animaliska livsmedel? Nyhet
-
Bär och baljväxter minskar risken för åderförfettning och är bra för tarmfloran Nyhet
-
Vad händer med miljön och hälsan om vi halverar köttkonsumtionen och äter mer baljväxter? Nyhet
Projekt
Pågående
-
Projekt: Hälsofrämjande baljväxter En kost rik på baljväxter rapporteras minska risken för metabolt relaterade sjukdomar samtidigt som den gynnar miljön. Detta projekt syftar till att utvärdera…
-
Projekt: Tarmflorans sammansättning och matsmältning av animaliska livsmedel Syftet med detta projekt är att jämföra tarmflorans effekt på TMAO-halten i blod och urin efter måltider av ägg och kött…
Avslutade
-
Projekt: Hälsofrämjande ämnen i havtorn; samverkansprojekt med Strandå ekologiska odlingar (Havtornsgården) Målet med projektet var att fastställa innehållet av hälsofrämjande komponenter som…
-
Projekt: Innovativa livsmedel från baljväxter för ökad resurseffektivitet i livsmedelssystemet Syftet med detta transsektionell forskningsprojekt är att utveckla klimatsmarta och hälsosamma livsmedel…
Medarbetare
- Boel Lindegård Universitetslektor
- boellindegardlnuse
- Cecilia Soto Thompson Universitetsadjunkt
- 0480-44 64 16
- ceciliasotothompsonlnuse
- Cornelia Witthöft Professor
- 0480-44 63 10
- 072-529 58 10
- corneliawitthoftlnuse
- Maria Bergström Universitetslektor
- 0480-44 67 41
- 073-092 57 65
- mariabergstromlnuse
- Mohammed Hefni DOCENT
- 0480-44 61 30
- mohammedhefnilnuse