Marina växtplankton – ekologi och applikationer (MPEA)
Vårt forskningsteam studerar ekologin hos marin växtplankton. Bland annat kartlägger vi biologiska och kemiska samspel mellan marina mikrober och vilken betydelse detta har för näringskedjorna i planktonsamhället.
Vi forskar också om produkter av phytoplankton som kan ha stor ekonomisk betydelse när det gäller exempelvis förnybar energi och livsmedelsförsörjning.
Vi arbetar inte bara inom den akademiska världen, utan också med det omgivande samhället och industrin för att skapa en renare och säkrare värld.
Vår forskning rör sig inom följande områden
• Växtplanktons ekologi och allelopati
• Dynamiken i mikrobers näringskedja
• Blågrönalgers påverkan på kustfiske
• Användning av marina resurser
Forskargruppen är en del av Linnéuniversitetets spetsforskningsmiljö Linnaeus University Centre for Ecology and Evolution in Microbial model Systems samt i Linné Kunskapsmiljö Vatten.
Följ oss
Samverkande forskargrupper
-
Algoland – algbaserade lösningar till industri och samhälle för rent vatten och luft Inom forskargruppen Algoland studerar vi mikroalgers kapacitet att rena luft och vatten, producera energi och…
-
Ecochange – så påverkas Östersjön av klimatförändringen Övergödning, överfiske och miljögifter har länge varit problem i Östersjön. Det senaste hotet är klimatförändringen. Högre temperatur medför…
Projekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Mixotrofisk odling av mikroalger för återvinning av näringsämnen och CO2 från avloppsvatten och rökgas Mikroalger kan effektivt återvinna näringsämnen och koldioxid från industriella…
-
Projekt: Algoland – Musselodling och hållbart foder från alger och musslor Projektet "Algoland – Musselodling och hållbart foder från alger och musslor" hittar hållbara lösningar till…
-
Projekt: Algoland – Rena luften Projektet Algoland – Rena luften hittar hållbara lösningar till samhällsutmaningar. Här vid Linnéuniversitetet har vi utvecklat ett nätverk av partners från industrin,…
-
Projekt: Algoland – Rena vatten Projektet Algoland – Rena vatten hittar hållbara lösningar till samhällsutmaningar. Här vid Linnéuniversitetet har vi utvecklat ett nätverk av partners från industrin,…
-
Projekt: Arktisexpedition - Synoptic Arctic Survey-SAS Oden 2021 Under augusti-september 2021 genomförs expeditionen Synoptic Arctic Survey med den svenska isbrytaren Oden. Expeditionen är en del av…
-
Projekt: Expedition som utforskar de okända små fotosyntetiserande organismerna i Arktiska havet Pikoväxtplankton är mycket små fotosyntetiserande organismer som formar basen i den marina…
-
Projekt: Facilitating blue growth with open courses by utilizing R&D products and virtual mobility (FOCUS) Det övergripande målet för projektet är att skapa möjligheter för utbyte av kunskap och…
-
Projekt: Kalmarsundstationen (K-station) Kalmarsundstationen (K-station) är en kustnära provtagningsstation i Kalmar där vi studerar säsongsdynamik av växtplankton i Östersjön. Provtagning sker på…
-
Projekt: Multi-Use Offshore Platform I projektet undersöker vi möjligheten att utveckla en offshoreplatform med flera användningsområden vid vindkraftparken nära Kårehamn i Östersjön.
-
Projekt: NIPROFEED - avslöjande av återkopplingsslingan kvävefixering-primärproduktion: konsekvenser för kolcykeln och havets hälsa Projektet NIPROFEED undersöker hur diazotrofer, mikrober som fixerar…
-
Projekt: Näring åt Arktis minsta växtplankton Pikoväxtplankton är de minsta fotosyntetiserande organismerna i Arktis och basen i den marina näringskedjan. För att förstå hur den allt snabbare…
-
Projekt: Picocyanobakterier, anonyma men betydelsefulla primärproducenter i kustnära vatten Små blågröna alger, picocyanobakterier, kan utgöra upp till 50 % av fotosyntetiserande bakterier i Östersjön…
-
Projekt: Virusinfektion hos pikocyanobakterier i Östersjön Virus är den vanligaste biologiska enheten i marina miljöer. De påverkar mängden mikroorganismer och näringscykeln i havet. I det här…
Avslutade projekt
-
Projekt: Allelobact - Kemisk krigföring mellan algers avkommor och bakterier Mer information om projektet finns på vår engelska sida.
-
Projekt: Cyanofish I projektet Cyanofish jobbar vi efter hypotesen att fiskar som exponeras för stora mängder blågrönalger (i utsatta vikar) blir mer motståndskraftiga än fiskar som lever i vikar där…
-
Projekt: Don-Alex Nedbrytningsprodukter från vegetation i Östersjöns kustnära vatten: driver de giftiga blomningar av pansarflagellater?
-
Projekt: Populationsgenetik och mångfald hos encelliga organismer Vårt team ingår i ett nätverk som arbetar för ökat Östersjösamarbete när det gäller kunskapen om encelliga organismer med cellkärna…
-
Projekt: Våtmarker, alger, biogas (WAB) Övergödning och algblomning har en negativ inverkan på turism och livskvalitet i Östersjöområdet. WAB-projektet visar hur man vänder problem till möjligheter.
MPEA Media
Forskargruppen MPEA (Marina växtplanktons ekologi och tillämpning) har gått för fullt hela juni! Trettio medarbetare från Lnu fick njuta av en solig dag på Öland för BoMs “Inspirationsdag,” där vi besökte Cementa AB och lärde oss allt om ALGOLAND-Recovery, och hur vi kan använda alger för att minska koldioxidutsläpp från cementindustrin. Efter lunch, åkte hela gruppen till Degerhamns kalkbrott, där biolog och alvarexpert Börje Ekstam berättade om arbetet med biologisk mångfald på stenbrottets botten. Till sist visas när det var dags för musselskörd och våra entusiastiska volontärer tog på sig stövlarna för att skörda blåmusslor från odlingen i Hagby, en del av ALGOLAND-feed projektet.
Kalmar Algae Collection (KAC)
Vi har en samling av växtplankton isolerade främst från Östersjön, Kattegatt och Skagerrak. Kulturerna finns att köpa till en kostnad av 1200 SEK (140 €) för ideella organisationer och 1600 SEK (180 €) för vinstdrivande företag, fraktkostnad tillkommer.
Så här beställer du
För att säkerställa att cellerna anländer i gott skick, skickas kulturerna i låg cell koncentration och fördelade på två 10 ml rör. Rören förpackas med is och levereras express med TNT eller FedEx för att förkorta transporttiden.
Om kulturen skulle vara död vid ankomst kommer en ny kultur att skickas till fraktkostnad.
För mer information kontakta
Fredrik Svensson
Telefon: +46 (0) 480-44 7344
E-post: fredrik.svensson@lnu.se
Medarbetare
Medlemmar i gruppen
- Anders Månsson Tekniker
- 0480-44 73 06
- 070-554 73 06
- andersmanssonlnuse
- Catherine Legrand Professor
- 0480-44 73 09
- 070-438 06 18
- catherinelegrandlnuse
- Christien Philip Laber
- christienlaberlnuse
- Elin Lindehoff Docent
- 0480-44 73 59
- elinlindehofflnuse
- Emil Fridolfsson
- emilfridolfssonlnuse
- Fredrik Svensson Laboratorieingenjör
- 0480-44 73 44
- fredriksvenssonlnuse
- Hanna Farnelid Docent
- 0480-44 62 96
- 072-594 98 20
- hannafarnelidlnuse
- Laura Bas Conn Laboratorieingenjör
- 0480-49 71 22
- laurabasconnlnuse
- Linda Leonhardt Samverkansrådgivare
- 0480-44 69 11
- lindaleonhardtlnuse
- Lisa Winberg von Friesen Postdoktor
- lisawinbergvonfriesenlnuse
- Samuel Hylander Docent
- 0480-44 73 15
- samuelhylanderlnuse
- Thi Quyen Nham Doktorand
- quyennhamlnuse
- Thomas Mollica Doktorand
- thomasmollicalnuse
Studenter och gästforskare
Mireia Bertos Fortis
MSc, PhD-student
Maurice Hirwa
Msc Student
Nelson Mbawala
Msc Student
Sanna Majaneva
Post doc
Markus Majaneva Post doc
Guest researcher
Tidigare personal och studenter i forskargruppen
Julie Dinasquet
Post Doc
E-post: jdinasquet@bio.ku.dk
Brage Frick
Entrepreneur Uppsala, Sweden
Karen Krüger
MarMlc MSc, Max Planck Institute Bremen, Germany
E-post: karen_krueger@yahoo.de
Karl-Johan Persson
PhD, Case Officer, County Administrative Board Kronoberg Växjö, Sweden
E-post: karl-johan.persson@lansstyrelsen.se
Astrid Weissbach
PhD, Case Officer Federal Water Authorities, HOF Bavaria, Germany
E-post: trittchen@web.de
Emmelie Nilsson
Doktorand
E-post: emmelie.nilsson@lnu.se
Martin Brusin
Msc, Laboratory technician
E-post: martin.brusin@lnu.se