Maskinteknik
Forskningen inom ämnet maskinteknik är bred och har sitt huvudsakliga fokus inom sex områden: strukturdynamik, materialteknik, industriell ekonomi, systemekonomi, materialmekanik, samt produktutveckling och produktdesign.
Vår forskning
Maskinteknik är ett samlat begrepp för konsten att konstruera, tillverka, använda och bibehålla kvaliteten på maskinell utrustning för specifika ändamål. Lika brett som ämnet är vår forskning inom detta område vid institutionen för maskinteknik. Fokus ligger på sex områden: strukturdynamik, materialteknik, industriell ekonomi, systemekonomi, materialmekanik, samt produktutveckling och produktdesign.
Strukturdynamik
Vad händer med en struktur när den utsätts för en belastning som ändras med tiden? Inom detta forskningsområde studerar vi strukturers dynamiska beteenden med avseende på prestanda, komfort, livslängd, ljud och vibrationer, samt hur man på olika sätt kan förhindra eller få kontroll över dessa förlopp.
Mer om vår forskning inom strukturdynamik
Vad händer med en struktur när den utsätts för laster som varierar i tiden? Det är vad ämnet strukturdynamik handlar om. Strukturen ifråga kan till exempel vara ett flygplan, en bil, ett hus eller en bro. Lasten, vilken ändras med tiden, kan uppstå då ett flygplan gör en manöver, då ett fordon kör över en vägbula eller då någon går på en bro, men också vind, jordbävningar eller vibrationer från en maskin kan utgöra källan.
Responsen, det vill säga hur strukturen rör sig och vilka påkänningar som fås, beror på en kombination av strukturens konstruktion och lasten. En olycklig kombination kan medföra lägre precision hos en tillverkande maskin, obehagskänslor hos passagerare, hög ljudnivå och att livslängden hos strukturen förkortas kontrollerat, men kan även resultera i haverier med förödande konsekvenser.
För att förhindra eller ha kontroll över dessa förlopp måste man skaffa kunskap om det dynamiska beteendet hos strukturen. Antingen förlitar man sig på mätningar eller på beräkningsmodeller. Allt större fokus läggs på beräkningsmodeller, då de kan användas i tidiga skeden i produktutvecklingsfasen, då de tillåter undersökning av förlopp som kan vara farliga att göra i verkligheten och då detta generellt är billigare än mätningar på prototyper.
Modellerna som används måste dock valideras – kontrolleras så att de stämmer med den verkliga strukturens dynamiska beteende. Om modellen inte är tillfredsställande kan mätdata användas för att kalibrera, dvs förbättra, modellen.
God kunskap om modellering och validering genom vibrationsprovning sparar pengar för företag och kan också vara en förutsättning för att klara av att konkurrera, då produktutvecklingen inom industrin går allt fortare.
Både experimentell och analytisk forskning
Forskningen inom området strukturdynamik vid Linnéuniversitetet handlar om modellering, vibrationsmätning, validering och kalibrering och genomförs i samarbete med företag och andra universitet. Vi forskar såväl experimentellt som analytiskt.
Ett av forskningsområdena är dynamiken hos vindkraftverk där vi har börjat med att studera rotorbladen hos verken. En finit element-modell har skapats för att beskriva dynamiken hos bladen. Data från vibrations- och materialtester har använts för att korrelera och kalibrera modellen, vilken framöver kommer att användas för vidare forskning. Forskningen omfattar även kalibrering inom ickelinjär strukturdynamik. Detta görs i ett forskningsprojekt tillsammans med Saab och Chalmers.
Forskningen inom strukturdynamik vid institutionen för maskinteknik har ett nära samarbete med institutionen för bygg- och energiteknik och med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.
Materialteknik
Inom området materialteknik forskar vi om det gjutna materialets mikrostruktur och eventuellt förekommande defekters inverkan på mekaniska egenskaper.
Industriell ekonomi
Inom området industriell ekonomi studerar vi bland annat branschen för små- och flervåningshus i trä. Fokus inom vår forskning ligger på marknadsstudier, produkt- och produktionsutveckling, produktionseffektivisering, samt utveckling av affärsmodeller och -strategier, både nationellt och internationellt.
Forskningen bedrivs i nära samarbete med institutionen för skog och träteknik vid Linnéuniversitetet. Bland våra externa partner återfinns till exempel Sveriges Lantbruksuniversitet.
Systemekonomi
Forskningen inom detta område baserar sig på kartläggning, analys, utveckling och kontroll/styrning av teknisk och ekonomisk effektivitet hos en produktionsprocess, med hjälp av mer effektivt underhåll, sakernas internet (Internet of Things; IoT), tjänsternas internet (Internet of Services; IoS) och cyberfysikaliska teknologier. Arbetet resulterar i minskande livstidskostnader, ökande produktkvalitet samt ökande lönsamhet och konkurrenskraft för anläggningar/utrustningar.
Mer om vår forskning inom systemekonomi
En del av forskningen inom området systemekonomi har varit inriktad på att identifiera och modellera relevant information – såsom förlorade intäkter, haverier, produktion och produktionstid, kostnader för dålig kvalitet, underhållskostnader, fasta och rörliga kostnader, förråd och reservdelar med mera – som behövs för att uppnå de resultat man önskar. Men systemekonomi kan också användas vid design av nya produktionsprocesser, för att etablera en effektiv integration mellan exempelvis produktion, kvalitet, underhåll och produktionslogistik. Målet är då minskande överlappningar, friktioner och förluster och därmed lägre livstidskostnader (LCC).
Ett resultat av forskningen inom ämnet är MDSS, en programvara som ska hjälpa företag att minska de ekonomiska förlusterna. Detta sker genom att kartlägga produktions- och underhållsprocessen, följa upp, analysera och styra dess resultat, samt uppskatta underhållets ekonomiska nytta i syfte att höja prestandan i underhållet och produktionen.
Materialmekanik
Inom området materialmekanik studerar vi hur olika material deformeras när de utsätts för mekanisk belastning. Det kan till exempel handla om att studera spännings-töjnings-sambandet för olika material och om detta samband är hastighetsberoende. Det kan också handla om att studera den effektiva styvheten hos kompositer, exempelvis fiberarmerade material eller porösa material. Materialmekaniken innefattar även ämnet brottmekanik, där vi studerar under vilka förutsättningar som sprickor uppstår och växer i olika material.
Produktutveckling och produktdesign
Vi utvecklar nya teorier inom produktutveckling och produktdesign, samt studerar om man kan tillämpa dessa teorier inom tillverkningsindustrin och högre utbildning.
Mer om vår forskning inom produktutveckling och produktdesign
Forskning i produktutveckling och produktdesign ger möjlighet till att djupt och detaljerat vinna insikter i framstegen inom teknisk design samt forskning och tillämpning inom produktutveckling. Dessa områden kombinerar färdigheter och kunskaper i själva hjärtat av teknisk design och utnyttjar avancerade metoder och verktyg som är internationellt ledande. Målet är inte bara att utveckla nya teoretiska modeller utan även att studera deras tillämplighet i branschen och i utbildningar. Området Design Theory and Methodology (DTM) har uppmärksammats av akademiska forskare och gett ett betydande antal resultat.
Huvudämnena i vår forskning är:
- Designteori och andra ämnen: ingenjörsvetenskap, materialvetenskap, datavetenskap och så vidare.
- Designteori och industriell tillämpning.
- Designteori och utbildning.
- Teorier och verktyg för teknisk design och produktutveckling.
Målet med vår forskning är att bygga en tillförlitlig "bro" mellan teori, forskning, utbildning och praktik inom produktutveckling och DTM.
Aktuellt
Nyheter
-
Nytt projekt inom kraftelektronik och smart elektrifiering ger företag i Kalmar och Kronoberg ökad kompetens och utvecklingsmöjligheter Nyhet
-
Sökes: Fyra industridoktorander med fokus på dataintensiva tillämpningar Nyhet
-
Bättre grusvägar med datadriven sensorteknologi Nyhet
-
119 miljoner till forskning som ska stärka hållbart byggande med trä Nyhet
-
Nu startar samarbetet kring vårens examensarbeten i träindustrin Nyhet
-
Ny revolutionerande teknik för att upptäcka problem i industriproduktion Nyhet
Medarbetare
- Andreas Linderholt Docent
- 0470-70 81 58
- 070-310 39 20
- andreaslinderholtlnuse
- Ares Argelia Gomez Gallegos Lektor, biträdande
- 0470-70 80 25
- aresgomezlnuse
- Hatem Algabroun Universitetslektor
- 0470-76 74 76
- hatemalgabrounlnuse
- Izudin Dugic Docent
- 0470-70 88 16
- 072-231 77 21
- izudindugiclnuse
- Janka Kovacikova Universitetslektor
- 0470-70 80 91
- jankakovacikovalnuse
- Jetro Kenneth Pocorni Universitetslektor
- 0470-76 72 01
- 070-261 55 43
- jetropocornilnuse
- Lars Håkansson professor, prefekt
- 0470-70 83 50
- 073-338 57 12
- larshakanssonlnuse
- Martin Kroon Professor
- 0470-70 84 41
- 070-358 98 71
- martinkroonlnuse
- Mirka Kans Docent
- 0470-70 84 88
- 076-760 36 68
- mirkakanslnuse
- Per Lindström Lussi Universitetslektor
- 0480-49 76 22
- 076-142 76 22
- perlindstrom-lussilnuse
- Tobias Schauerte Universitetslektor
- 0470-70 88 24
- 072-239 45 73
- tobiasschauertelnuse
- Valentina Haralanova Universitetslektor
- 0470-70 84 23
- 076-141 84 23
- valentinaharalanovalnuse
Projekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Sjövärdighetsanalys av WAAM-tillverkade marina propellrar I detta projekt studerar vi den generella frågan: hur kan marina komponenters och/eller strukturers sjövärdighet analyseras,…
-
Projekt: Datadriven tillståndsbedömning av grusvägar för hållbart underhåll Projektet syftar till att förbättra effektiviteten och ändamålsenligheten i tillståndsbedömningen av grusvägar för att uppnå…
-
Projekt: Demonstrationsmiljö för smart och innovativ automatisering i tillverkningsindustrin (Smart-IAT) Målet med detta projekt är att utveckla och etablera en demonstrationsmiljö inom avancerad…
-
Projekt: Demonstrationsmiljö för smart och innovativ automatisering i tillverkningsindustrin 1.5 (Smart-IAT 1.5) Mål för detta fortsättningsprojekt är att vidareutveckla demonstrationsmiljön med fokus…
-
Projekt: FEA av restspänningar i svetsade strukturer I detta projekt implementeras och tillämpas en generell plasticitetsmodell i syfte att prediktera restspänningar i svetsade strukturer.
-
Projekt: Funktionsstabilitet – metalliska strukturer Detta projekt syftar till att öka kunskap och förståelse kring hur en metallisk strukturs och/eller komponents operativa livslängd kan påverkas…
-
Projekt: Förstudie: Info och tekniker som behövs för ett system för produktion och underhåll Detta projekt ska utveckla en konceptuell modell som beskriver ett smart, hållbart, integrerat system för…
-
Projekt: HPC för SMF Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance…
-
Projekt: Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader Genom forskning och utveckling av ny kunskap kommer projektet att bidra till ökad konkurrenskraft…
-
Projekt: Lättviktsapplikationer i fossilfritt höghållfast stål Utvärdering av tekniska möjligheter och begränsningar för tillverkning och användning av tex. farkoster i fossilfritt höghållfast stål.
-
Projekt: Produktionsintegrerad visuell inspektion baserad på oövervakad maskininlärning Syftet med projektet är införa och förbättra maskininlärningsbaserad bedömning av kvaliteten hos…
-
Projekt: Radioaktivitet – NORM-kontaminering av LNG-bränslesystem I detta projekt studerar vi om bränslesystem för flytande naturgas är kontaminerade av naturligt förekommande radioaktivt material. De…
-
Projekt: Smart Dat Målet med projektet är att genom att erbjuda insatser inom automatisering och digitalisering för små och medelstora företag (SMF) inom tillverkande sektor i Linnéregionen stärka…
-
Projekt: Smart elektrifiering – produkter och system (SEPS) Projektet avser att stärka små- och medelstora företag (SMF) i Region Kronoberg och Region Kalmar län genom att öka kunskap och förmåga inom…
-
Projektet Expertkompetens Smart Industri, steg 2 Målet med projektet är att utveckla kurser på avancerad nivå kopplat till Smart Industri utifrån näringslivets kompetensbehov. Projektets målgrupp är…
Avslutade projekt
-
Doktorandprojekt: Dimensionering av förband för vindinducerade svängningar i höga trähus Hur man beskriver och kontrollerar vindinducerade vibrationer i höga trähus är de nya utmanande frågor som…
-
Projekt: Future Industrial Services Management Projektet avser att ta fram framtidens industriella servicecentraler genom att utveckla innovativa IT-lösningar och arbetssätt för förbättring av…
-
Projekt: Hållbart underhåll av grusväg (HUG) I detta projekt samverkar akademi och lokala företag för att ta fram ett nytt koncept för hållbart underhåll av grusväg, där nya tekniska lösningar…
-
Projekt: Höga hus i trä – konceptstudier Syftet med projektet är att visa olika möjligheter att designa och konstruera en flervåningsbyggnad (20+ våningar) med bärande stomme av trä, samt att bygga…
-
Projekt: Kompetens- och teknikspridning om kalla magneter för tillgång till en breddad internationell marknad Detta projekt ska öka kunskap och kompetens kring supraledande magneter, utveckla…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion Syftet med projektet är att bidra till fortsatt utveckling av industrins kompetensutveckling genom…
-
Projekt: Kompetensbehov och kurser för yrkesverksamma inom IT och konkurrenskraftig produktion 2.0 Syftet med projektet är att vidareutveckla den gemensamma marknadsföringsplattformen för kurser för…
-
Projekt: Modellering av formsprutade polymerer I detta projekt utvecklas matematiska modeller för material som används i förpackningar av företaget Tetra Pak. Modellerna kan sedan användas vid…
-
Projekt: Predictive Cognitive Maintenance Decision Support system (PreCoM) Detta projekt syftar till att i tre demonstrationsföretag utveckla, testa, implementera och demonstrera ett nytt prediktivt…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: Smart industri Målet med detta projekt är att utveckla kurser på avancerad nivå inom området maskinteknik utifrån näringslivets kompetensbehov. Projektets målgrupp är företag som tillverkar…
-
Projekt: Stadsutvecklingsprojekt Torparängen i Växjö Området Torparängen ligger 3 km söder om Växjö centrum. En yta på 225 000 kvm ska innehålla bebyggelse och parkområden. Området är planerat för…
-
Projekt: Teknisk och naturvetenskaplig utbildning på lika villkor Detta projekt möter utmaningen att ge elever – oberoende av kön, social bakgrund eller etnicitet – förutsättningar att delta i och…
-
Såddprojekt: IoT for ships – an untapped data resource Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) är att upprätta…