Nätverket för fantastik och kulturvetenskaper
Nätverket för fantastik och kulturvetenskaper bedriver tvärvetenskaplig forskning om människans universella behov av fantastik för att förklara och förstå världen.
Med ett brett grepp på fantastik
Begreppet fantastik
Begreppet fantastik är vanligen kopplat till film- och litteraturvetenskapliga genrebeskrivningar av fantasy, science fiction och skräck. Syftet med nätverket är att bredda begreppets relevans till studier av fantastik i dess bredaste mening, från forntiden till nutiden, för att undersöka hur fantastik i olika samhällen och kulturer konkretiserar relationer till omvärlden genom gestaltningar av normer, attityder, behov, och drömmar.
Nätverkets forskningssida är navet för information om kommande seminarier och konferenser, för tips om nyutkommen litteratur eller call for papers till tidskrifter och kurser som ges vid Linnéuniversitetet med anknytning till nätverket. Inom både den konstnärliga utbildningen, som till exempel i kreativt skrivande, och inom den vetenskapliga utbildningen, som exempelvis i litteraturvetenskap, arkeologi och historia, ges kurser som behandlar genren fantastika, historiebruk och kulturarv.
Forskning
Forskningen fokuserar på olika mediers gestaltningar av det metafysiska och metarealistiska.
Deltagarna i nätverket forskar till exempel om fantastikens bearbetning av kollektiva föreställningar som bekräftar eller utmanar verklighetsuppfattningar, om relationer mellan konkurrerande kunskapsparadigm och skapandet eller upprätthållandet av politiska ordningar.
Nätverket är baserat vid Linnéuniversitetet men har en nationell och nordisk räckvidd. Det fungerar som en samlingspunkt för forskningsintressen och deltagarna medverkar till exempel i gemensamma seminarier, paneler på konferenser och publikationer.
Ny bok: The Enduring Fantastic
Boken "The Enduring Fantastic – Essays on Imagination and Western Culture" är utgiven på bokförkaget McFarland 2021. Författare är Anna Höglund och Cecilia Trenter.
HumPodd: Om fantastik och var man hittar den
I detta avsnitt av Humpodd från oktober 2020 möter vi litteraturvetaren Anna Höglund och historikern Cecilia Trenter som berättar om Nätverket för fantastik och kulturvetenskaper vid Linnéuniversitetet.
Maria Nilson i P4 Kronoberg: Folksagor och fantastik
Litteraturvetaren Maria Nilson talar om folksagans förvandlingar över tid, betraktat ur ett genusvetenskapligt perspektiv, Förmiddag i P4 Kronoberg (1.04.34)
Fantastik-session på Svenska historikermötet 2019
Under Svenska historikermötet 2019 den 8–9 maj på Linnéuniversitetet i Växjö höll Fantastik-nätverket sessionen Fantastik, makten och människan.
Se även inspelningen av föreläsningen Fantastik i interkulturellt perspektiv: https://urplay.se/program/212589-ur-samtiden-svenska-historikermotet-fantastik-i-interkulturellt-perspektiv
Ny antologi: Att skriva barn- och ungdomslitteratur
I den nyutkomna antologin Att skriva barn- och ungdomslitteratur (redaktör Helene Ehriander Studentlitteratur 2019) behandlas bland annat teman inom fantastik som till exempel fantasylitterära genredrag, att gestalta det skrämmande för barn och att skapa fantasyvärldar.
Citatet: "What unites people..."
"What unites people? Armies? Gold? Flags? Stories. There’s nothing in the world more powerful than a good story. Nothing can stop it. No enemy can defeat it." Tyrion Lannister i Game of Thrones.
Få samtida mediefenomen har uppmärksammats så som tv-serien Game of Thrones, HBO’s adaption av George R. R. Martins krönika A Song of Ice and Fire. Martin har skapat en berättelsevärld i fantasymiljö som berört och påverkat en mycket stor publik. Detta citat, som fälls av författaren Martins alter ego Tyrion Lannister, kommenterar inte bara en sanning i Game of Thrones fiktiva värld. Det kommenterar även det faktum som utgör nätverkets fokus, nämligen berättelsens makt över människan.