Sjöfartsvetenskap
Forskningen inom området sjöfartsvetenskap handlar om hur man kan uppnå en miljömässigt hållbar och säker sjöfart med god arbetsmiljö.
Vår forskning
Forskningen inom ämnet sjöfartsvetenskap analyserar den internationella sjöfartens förutsättningar, dagliga verksamhet och konsekvenser för miljö och människors hälsa. Verksamheten ombord på fartyg är av centralt intresse, inte minst samspelet mellan människor och mellan människa och teknik.
Vår forskning om arbetsliv, organisation, kommunikation, sjösäkerhet, riskhantering, energieffektivisering och sjöfartens påverkan på miljön utnyttjar teorier och metoder från andra samhällsvetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska ämnesområden.
Forskningen är i dagsläget uppdelad i tre olika inriktningar:
- Arbetsliv, organisation och riskhantering
- Sjöfartens miljöpåverkan och havsplanering
- Energieffektivisering
Projekt
-
Doktorandprojekt: Miljöhänsyn i sjöfartens organisationskulturer Hur påverkar organisationens kultur miljöbeteenden inom sjöfarten? Detta doktorandprojekt syftar till att utveckla förståelse för vad…
-
Doktorandprojekt: Säkerhet under isbrytaroperationer Inom ramen för detta doktorandprojekt studerar jag människans roll i strävan mot säkrare isbrytaroperationer. Projektets två huvudsakliga…
-
Projekt: Artificiell intelligens, yrkeskunnande och arbete för energieffektivisering inom sjöfarten Detta projekt ska undersöka AI-baserade beslutsstödsystem ombord på fartyg. Hur påverkas…
-
Projekt: Att designa en säker arbetsmiljö inom sjöfarten I projektet analyseras säkerhet och så kallad resilience i vardagligt arbete inom sjöfarten. Målet är att utveckla metoder för att kunna…
-
Projekt: Autonomi och ansvar – människans roll i framtidens sjöfart Inom sjöfarten finns ett starkt engagemang för utveckling av intelligenta transport- och kommunikationssystem för att åstadkomma…
-
Projekt: Bedömning av arbetsmiljö och säkerhet vid val av fartygsbränslen Detta projekt undersöker hur arbetsmiljö och innemiljö ombord påverkas när fartyg kör på olika typer av bränslen.
-
Projekt: Drivkrafter för kompetensförsörjning i en socialt hållbar sjöfart Transporter är en vital del av det hållbara samhället. En tryggad kompetensförsörjning är därför en samhällsutmaning, snarare…
-
Projekt: Energieffektivisering av fartygsmaskineri Forskningen i detta projekt bedrivs med en operativ inriktning, vilket innebär att vi analyserar mätvärden från fartyg i drift och producerar…
-
Projekt: Energioptimerad manövrering för fartyg med täta hamnanlöp Inom sjöfarten finns en stor potential för att minska skadliga utsläpp från fossila bränslen. Det här projektet syftar till att…
-
Projekt: Från passiv mottagare till aktiv resurs i krishanteringssystemet Genom att involvera personer med funktionsnedsättningar och deras intresseorganisationer i kris- och beredskapsarbetet kan vi…
-
Projekt: Ledarskap för ett hållbart arbetsliv Vid Sjöfartshögskolan bedrivs i detta projekt forskning om hur ett hållbart ledarskap kan utvecklas i samklang med teknikutvecklingen inom sjöfarten.
-
Projekt: Personlig skyddsutrustning – strategier och rekommendationer för ökad användning genom anpassning till användare, uppgift och kontext I bygg- och fartygsbranscherna finns arbetsmiljöer där…
-
Projekt: Praktiskt arbetsmiljöarbete för en jämställd sjöfart När man jobbar ombord finns det speciella utmaningar. Bland annat kan du inte gå hem efter dagens slut. Den sociala arbetsmiljön är därför…
-
Projekt: Resiliens inom sjöfart och vård För att utveckla en säker och hållbar arbetsmiljö inom framtidens allt mer komplexa sociotekniska system krävs nya synsätt. Resiliens är ett nytt sätt att se…
-
Projekt: Riskhantering i maritima verksamheter Risk som begrepp hanteras på olika sätt och innefattar både objektiva/tekniska och subjektiva/samhälleliga synsätt. Riskhantering ligger till grund för…
-
Projekt: Sjöfartens miljöpåverkan och havsplanering Sjöfarten är helt nödvändig för handel och välstånd. Men sjöfartens utsläpp till luft och vatten påverkar också vår yttre miljö och människors…
-
Projekt: Utvärdering av kvalitetshöjande åtgärder inom handledning till sjöss Den fartygsförlagda praktiken utgör en central del av sjöfartsutbildningarna. Under praktiken till sjöss är handledningen…
Medarbetare
- Carl Hult Professor EMERITUS
- 0480-49 76 44
- 073-836 07 00
- carlhultlnuse
- Cecilia Österman Universitetslektor
- ceciliaostermanlnuse
- Fredrik Ahlgren Universitetslektor
- fredrikahlgrenlnuse
- Fredrik Hjorth Universitetslektor, tf prefekt
- 0480-49 76 21
- 072-727 41 70
- fredrikhjorthlnuse
- John Ohlson Utbildningsadministratör
- 0480-49 76 31
- 070-341 69 87
- johnohlsonlnuse
- Kjell Larsson Professor emeritus
- 0480-49 76 64
- kjelllarssonlnuse
- Magnus Boström Universitetslektor
- 0480-49 76 56
- magnusbostromlnuse
- Pär Karlsson Universitetsadjunkt
- 0480-49 76 24
- 070-777 17 88
- parkarlssonlnuse
Nyheter
-
Forskare: Statligt klimatstöd till färjor kan försämra havsmiljön Nyhet
-
Martin ska undersöka hur artificiell intelligens påverkar arbetet på fartyg Nyhet
-
Kommunikation på rätt sätt är vitalt ombord på isbrytare Nyhet
-
Isbrytarnas insatser kan göras säkrare med bättre kommunikation Nyhet
-
Nytt projekt ska minska risken för kränkningar till sjöss Nyhet
-
Sjöfartens utsläpp kan minskas med hjälp av virtuella bränslemätare Nyhet
-
Många glada minnen när Sjöfartshögskolan firade 175 år Nyhet
-
Cecilia Österman får Sveriges Ingenjörers arbetsmiljöpris Nyhet