Skog och trä
Inom forskningsområdet Skog och trä forskar vi vetenskapligt brett, från skog till färdig produkt, och med utveckling av nya träprodukter för byggande och inredning. Forskningen och grundutbildningen bildar ett träteknologiskt centrum i Växjö – en mötesplats för forskning, näringsliv och samhälle i frågor inom skogssektorn, trä- och byggnäringen. Regionen runt Växjö och Kalmar är ett av de viktigaste områdena i Europa vad gäller skogsbruk och skogsindustri.
Vår forskning
Skogen som resurs
Vid Linnéuniversitetet bedrivs en bred, tematisk forskning inom trä- och energiteknik. Det innebär att forskning och utveckling inom skogsskötsel, skogsproduktion, skogsteknik, logistik, virkeslära, ekonomi och marknad utgör basala kunskapsområden i verksamheten. Forskningen täcker hela skogsnäringens försörjningskedja från råvaruanskaffning via förädling till slutprodukter där trä ingår i någon form.
Vår forskning ger ökade möjligheter att ta vara på den resurs som skogen är. Detta har aktualiserats under de senare åren då flera extrema naturfenomen som stormar, extremt kalla och varma perioder, ösregn och snöfall avlöst varandra och orsakat omfattande skador på skogsegendomar. Skogsägare, skogsföretag och senare förädlingsleden – ja, hela samhället har drabbats. Flera aktörer efterlyser nya lösningar för att kunna bemöta de utmaningar som klimatberoende naturfenomen förväntas medföra i framtiden.
Skogens många roller som källa till energi, träfiberbaserade produkter och miljönytta i såväl ekosystem- som rekreationssammanhang, utgör kunskapsområden där forskning kan göra skillnad.
Skogen som energikälla
Energivärdet i skogen kan tillvaratas bättre genom att avverkningsrester, grot (grenar och toppar) och stubbar användas för att utvinna energi. Vår forskning handlar om utveckling av teknik och system för framtagning av energiråvaror från skogen, hur man kan tillverka biodrivmedel, men också om metoder för att förmå konsumenterna att byta till nya drivmedel. Här krävs aktionsforskning för att skapa affärsutveckling för kommersialisering av teknikutvecklingen inom området.
Skogen som källa till träfiberbaserade produkter
Vår tematiska forskning inriktas mot ökad träanvändning i slutprodukter. För att få fram träråvara med goda egenskaper krävs det studier över hur olika skötselregimer inverkar på virkets kvalitet. Om dessutom nya trädslag introduceras aktualiseras kvalitetsfrågan ytterligare.
Vår forskning handlar om att följa skogsråvaran från odling via avverkning till slutprodukt med fokus på trämaterialet. Forskningen fokuseras på virkesegenskaper, virkessortiment, virkets lagring och skydd, samt virkets förädling och användning. Parallellt med materialperspektivet inbegriper forskningen även utveckling av tekniker och system för förädlingsprocesser, inklusive affärsutveckling för kommersialisering.
Denna forskning bedrivs i forskargruppen Forest Products.
Skogen som råmaterial till beständiga produkter
Krav på framtidens trämaterial innefattar att producera beständiga produkter. Dessutom ska råvaran vara hållbart producerad, helst kunna användas utan onödiga kemikalier, samt på ett enkelt sätt kunna återanvändas i ett cirkulärt perspektiv. Vår forskning fokuserar på där materialet kan utnyttjas tillfullo både avseende materialets inneboende egenskaper och produktionsmässigt, det vill säga rätt råvara till rätt användning och minimalt med spill.
Denna forskning bedrivs i forskargruppen Wood protection.
Skogen som bas för ekosystemtjänster och rekreation
Skogsproduktion och förbättrade skötselmetoder spelar också en viktig roll för koldioxidproblematiken eftersom träden fångar luftens koldioxid. Koldioxiden binds dessutom för längre perioder i produkter med träinnehåll. Därmed buffras ökande koldioxidhalter i atmosfären temporärt med bromsande effekt på klimatförändringen som resultat. Forskningens uppgift är att klargöra konsumentpreferenser för ökad träanvändning i slutprodukter, liksom synen på nya trädslag, och vidare på en förändrad landskapsbild. Först med en sådan kunskap kan skogsbruket agera kraftfullt i klimatfrågan. Parallellt med denna aktionsforskning måste forskning kunna utröna inverkan av nya trädslag och skötselregimer på skogsekosystemet.
Aktuellt
Projekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Egenskaper hos stockar av asp för förbättrad produktionsförmåga Projektets syfte är att skapa ökad förståelse för specifika träegenskaper hos aspstockar, och på så sätt kunna ta fram…
-
Doktorandprojekt: Kolbalans i granungskog, mätt via växthusgaser och träddata Genom mätningar av växthusgaserna koldioxid, metan och lustgas från marken jämförs gödslade och ogödslade ytor, i ung…
-
Doktorandprojekt: Råmaterialegenskaper och processoptimering för golvprodukter med högt förädlingsvärde Utvecklingen av träindustrin förutsätter förmåga att förnya omvandlingen av råvara genom…
-
Doktorandprojekt: System för kontinuitetsskogsbruk Detta doktorandprojekt ska undersöka hur skogsskötsel med kontinuitetsskogsbruk kan optimeras för grandominerade bestånd i södra Sverige. Särskilt…
-
Projekt: BioFrame – ett analytiskt ramverk till stöd för skoglig bioenergiutveckling En nationell skoglig strategi påverkar – och påverkas av – det som sker i skogen såväl som industriell utveckling,…
-
Projekt: CONFLICT – Kan hyggesfritt skogsbruk öka kolinbindningen i skogsekosystem? Vi mäter koldioxidupptaget av en hyggesfri skog kontinuerligt och jämför det med koldioxidflöden i skogar som sköts…
-
Projekt: Drönarmätning för den intelligenta skogen Projektet ska ta fram ett system för insamling av skoglig information med drönare som flyger i skogen under trädkronorna. Baserat på videoinspelning…
-
Projekt: Ekens genetik i unga försök I detta projekt har vi samlat ekollon från enskilda träd och odlat plantor för fortsatt testning i avkommeförsök i södra Sverige, för långsiktiga studier av…
-
Projekt: Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS II) FRAS II är ett forskningsprogram som ska bidra till att vidareutveckla skogsskötseln i södra Sverige och anpassa den till dagens och…
-
Projekt: Förstudie – hållbart och effektivt skogsbränsleuttag Skogen är en energiresurs med outnyttjade möjligheter. Detta projekt undersöker framtida alternativ för hantering och flöden i något led…
-
Projekt: Hållbara träfasader av gran Målet med detta projekt är att undersöka om virke av gran är en lämplig ersättningsprodukt till andra typer av obehandlade fasader.
-
Projekt: Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader Genom forskning och utveckling av ny kunskap kommer projektet att bidra till ökad konkurrenskraft…
-
Projekt: Kaskadanvändning av skogsbränslen och biprodukter I Småland är vi duktiga på att använda den skogliga biomassan i det sista steget, som är förbränning. Genom att utveckla näringens…
-
Projekt: Klimatanpassad skogsskötsel Andelen privata skogsägare som anpassar sitt skogsbruk till ett förändrat klimat ökar. Vilka klimatanpassningsåtgärder som görs i södra Sverige, samt motiven bakom…
-
Projekt: LC Districts – mot koldioxidsnåla städer genom förbättrade regionala policyer Det övergripande målet för forskningsprojektet LC Districts är att förbättra regionala utvecklingspolicyer inom…
-
Projekt: Livslångt lärande i skogsbruket, Lettland Utveckling av kurser för skogsägare och professionella i Lettland med lokala partners. Detta projekt avslutades 2023.
-
Projekt: Privata skogsägares insats för naturvård Fakta om projektet Projektledare Erika Olofsson (Linnéuniversitetet), Rikard Jakobsson (Linnéuniversitetet) Deltagande organisationer…
-
Projekt: Skogens hälsofrämjande värden Det övergripande syftet med projektet är att (i) studera betydelsen av tätortsnära skogar och skogsbad och dess inverkan på människors hälsa och välmående, (ii)…
-
Projekt: Totala kolbalansen för svenskt skogsbruk: Utvärdera riktlinjer för klimatfärdplan 2050 Detta projekt ska resultera i en beskrivning av utgångsnivån för den totala kolbalansen i den svenska…
-
Projekt: Utveckling av värmekameramätning för styrning av virkestorkning I detta projekt undersöks möjligheten att använda värmekamerateknik för att styra en process för virkestorkning.
-
Projekt: Vilken effekt har utbildning av skogsägare? Effekten av akademiska kurser på skogsägares och andra kursdeltagares kunskapsinhämtning är till stor del okänd. För att undersöka detta närmare…
Avslutade projekt
-
Projekt: Agroindustrins råvaror och sidoströmmar – resurser för en hållbar träpanelproduktion Projektet syftar till att utforska de möjligheter som erbjuds av olika råvaror, rester och sidoströmmar…
-
Projekt: Biobaserade polyuretanlim för korslimmat trä (KL-trä) Detta projekt är ett samarbete mellan forskargruppen Group of Forest Products vid Linnéuniversitetet, som ska komponera och finjustera…
-
Projekt: Digitalisering av skogsbruket Ett paradigmskifte sker inom skogsbruket, med nya möjligheter för skogsnäringen att använda sig av satellitdata, laserskanning, drönare och hantering av data…
-
Projekt: Flexibel automation vid tillverkning av skiktlimmade träprodukter I detta projekt studerar vi utmaningar vid automation i möbelindustrin. Trämöbelindustrin har ett stort behov av att…
-
Projekt: Formaldehydutsläpp från träkompositer bundna med biobaserade lim Formaldehydbaserade lim dominerar marknaden och används nästan uteslutande för träpanelproduktion. Användningen av…
-
Projekt: Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS) FRAS är ett forskningsprojekt som ska bidra till att vidareutveckla skogsskötseln i södra Sverige och anpassa den till dagens och framtidens…
-
Projekt: Från inhemsk vetestärkelse mot innovativa lim för träpaneler Projektet syftar till att utforska grunderna för modifiering av vetestärkelse från Lantmännens verksamhet och därigenom behandla…
-
Projekt: Förnybara vattenavvisande medel för fiberskivor baserade på tallolja Projektet syftar till att förbereda och testa 100 % förnybara föreningar från tallolja för effektiv vattenavstötning hos…
-
Projekt: Kompetensväxel inom skog och trä (KVIST) Är du student och vill komma i kontakt med skog- och träindustrin under din studietid? Eller företag som vill samarbeta med studenter, lärare och…
-
Projekt: Krypbeteende hos miljövänliga träpaneler under varierande klimatförhållanden Detta projekt syftar till att undersöka grundläggande egenskaper relaterade till krypbeteende hos miljövänliga…
-
Projekt: Livslångt lärande i skogsbruket, Lettland Utveckling av kurser för skogsägare och professionella i Lettland med lokala partners. Detta projekt avslutades 2023.
-
Projekt: Miljövänliga träkompositer med biobaserade tillsatser Detta projekt undersökte potentialen för att använda förnybara material från massaproducerande bioraffinaderier som vattenavvisande…
-
Projekt: Mätsystem med röntgen för täthetsprofil hos träkompositer Projektet omfattar inköp och test av en mätenhet för laboratoriebruk som arbetar med röntgenteknik, för mätning av täthetsprofil hos…
-
Projekt: Nya aspekter på hållfasthetsegenskaper hos värmebehandlat trä vid användning i bärande konstruktioner Detta projekt syftar till att utforska grundläggande fakta vad gäller…
-
Projekt: Nya miljövänliga skivmaterial Skivmaterial, till exempel spånskivor, är viktiga komponenter vid tillverkning av möbler och inredning. Den höga efterfrågan har dock lett till konkurrens om…
-
Projekt: Nya stärkelsebaserade limsystem för att möjliggöra återvinning av träfiberskivor Detta projekt syftar till att utveckla och validera stärkelsebaserade lim för återvinningsbara fiberskivor,…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: QualityWBPs – innovativa behandlingar och lim för hållbara träbaserade paneler av hög kvalitet Projektet syftar till att förbättra hygroskopicitet och dimensionsstabilitet i träbaserade…
-
Projekt: SimWood SimWood är ett forskningsprojekt som syftar till att optimera användningen av befintlig biomassa i Kronoberg, speciellt i Uppvidinge kommun. Projektet riktar sig till många olika…
-
Projekt: Sustainable use of virgin and recovered raw material streams for innovative bio-based products and business stimulation in Southern Sweden Detta projekt syftar till att öka effektiviteten i…
-
Projekt: Termo-reversibla stärkelsebaserade lim för träpaneler (Tresa) Detta projekt ska bedriva forskning om ett nytt sätt att utveckla biobaserade limsystem av stärkelse som ska kunna användas…
-
Projekt: Tillämpning av nya bioraffinerade ligninbaserade bindemedel i träpanelindustrin Projektet innebär att IKEA knyter en forskare från Linnéuniversitetet till sig som en resurs på 20 %, i form av…
-
Projekt: Trämaterial för möbelproduktion Kundupplevd kvalitet hos konstruktioner kan förbättras genom att produkternas mekaniska, akustiska och taktila egenskaper förändras. I detta projekt studerar…
-
Projekt: Utnyttjande av förnyelsebar biomassa och restmaterial för tillverkning av miljövänliga biobaserade kompositer Syftet med detta projekt är att utveckla och testa miljövänliga kompositer gjorda…
-
Projekt: Ytbehandlade trämaterial för möbelproduktion Syftet med detta projekt är att studera hur olika kombinationer av trämaterial och ytbehandling påverkar produktens egenskaper och kvalitet.…
Publikationer
Laboratorieresurser
Vi har välutrustade laboratorier och specialiserad, modern utrustning inom området trämaterialvetenskap och -teknik, till exempel ett anatomiskt laboratorium med modern mikroskopi, ett laboratorium för fysikaliska och mekaniska tester samt icke-förstörande testning, ett kemiskt laboratorium med våt och analytisk kemi, ett laboratorium för emissioner, klimat och beständighet, samt ett laboratorium för tillverkning av kompositpanel. Infrastrukturen används för att stödja forskning och utbildning av våra studenter, samt för att tillhandahålla tjänster för skogs- och träindustrin i södra Sverige.
Årsringsanalys, mikroskopi och träanatomi, fiberanalys och densitometri
- Träcellsanatomiprogramvara WinCell
- Bildanalysdensitometri med mjukvarorna Lignovision och WinDendro
- Haglöf tillväxtborrar
- Mikroborrar med Suunto tillväxthammare
Fysikaliska egenskaper
- Klimat- och mögelkamrar
- Klimat- och frysrum
- Tork- och vakuumugnar
- Vågar och skalmikrometrar
- Fuktmätare för flis och fibrer Imal
Kemiska egenskaper
- Soxhlet-extraktion
- Willey-kvarn Polymix
- Askmuffelugnar
- Viskositetsmätare
- Dispergeringsenhet Ultra-Turrax
- Uppvärmningsmantlar och -plattor
- Testkammare för provtagning av flyktiga organiska emissioner (1 m3)
- Tillgång till laboratorier för våt kemi och spektroskopi (Institutionen för byggd miljö och energiteknik) för FTIR, GC-MS, ICP, FID, TGA, DSC etc
Mekaniska egenskaper och icke-förstörande provning
- Stressvågsverktyg IML Microhammer (stående träd, stockar, timmer)
- Mekaniskt verktyg IML Fractometer II (kärnökningar)
- Resonansverktyg Fakopp TreeSonic Timer (stående träd)
- Ultraljudsverktyg Fakopp Ultrasonic Timer (plantor, timmer, paneler)
- Ultraljudsverktyg SylvaTest Trio (stående träd, stockar, timmer, byggverksamhet)
- Resistograph Series 6 R650-SC MTS (stående träd)
- Testmaskin MTS Exceed 10 kN
Komposittillverkning
Beklädnad (testning av färg, beläggningar, ytor)
- Fältförsök utomhus vid Asa experimentstation
Trätorkning
Workshop
- Grundläggande maskinpark för att förbereda prov (t ex tillkapning, planering)
Medarbetare
- Alma Strkonjic Doktorand
- 0470-70 82 70
- almastrkonjiclnuse
- Anna Jensen Professor
- 0470-76 75 72
- 072-565 34 77
- annajensenlnuse
- Bengt Nilsson Universitetslektor, biträdande prefekt
- 0470-70 88 99
- 076-760 36 76
- bengtnilssonlnuse
- Bishnu Chandra Poudel Universitetslektor
- 0470-76 74 86
- 072-547 22 54
- bishnupoudellnuse
- Carl Svensson Doktorand, lärare
- 0470-70 81 55
- 072-223 20 75
- carlsvenssonlnuse
- Charlotta Håkansson Universitetsadjunkt
- 0470-76 74 54
- 070-547 35 66
- charlottahakanssonlnuse
- Daniel Nilsson Universitetsadjunkt
- 0470-70 82 01
- 070-243 53 11
- danielnilssonlnuse
- Erika Olofsson Universitetslektor, prefekt
- 0470-70 89 99
- 070-667 91 90
- erikaolofssonlnuse
- Harald Säll
- 0470-70 89 54
- 070-637 66 36
- haraldsalllnuse
- Jimmy Johansson Professor
- 0470-70 80 33
- 072-526 41 31
- jimmyjohanssonlnuse
- Johan Bergh Professor
- 0470-76 75 42
- 070-292 25 25
- johanberghlnuse
- Johan Fransson Professor
- 0470-76 70 42
- 070-660 86 97
- johanfranssonlnuse
- Johan Lindeberg Universitetslektor
- 0470-70 81 94
- 076-760 36 75
- johanlindeberglnuse
- Johanna Witzell Professor
- 0470-70 88 25
- 070-230 90 56
- johannawitzelllnuse
- Jonaz Nilsson Universitetsadjunkt
- 0470-70 89 42
- 072-594 16 04
- jonaznilssonlnuse
- Mirka Kans Docent
- 0470-70 84 88
- 076-760 36 68
- mirkakanslnuse
- Nils Fagerberg Universitetslektor
- 0470-70 89 45
- 070-282 89 45
- nilsfagerberglnuse
- Peter Lerman Universitetslektor
- 0470-70 83 79
- 070-388 63 59
- peterlermanlnuse
- Reza Hosseinpourpia Docent
- 0470-70 80 74
- 073-089 47 33
- rezahosseinpourpialnuse
- Rikard Jakobsson Universitetslektor
- 0470-70 81 33
- 073-399 81 33
- rikardjakobssonlnuse
- Sheikh Ali Ahmed Universitetslektor
- 0470-76 74 92
- 072-501 44 15
- sheikhahmedlnuse
- Stergios Adamopoulos Professor, gäst
- 0470-76 75 47
- 072-547 22 18
- stergiosadamopouloslnuse
- Åsa Rydell Blom Docent, prodekan
- 0470-70 81 26
- asablomlnuse