Skogsekologi och ekofysiologi
Forskningsområdet Skogsekologi och ekofysiologi handlar om handlar om naturvård, markekologi, skogens näringsdynamik, ekofysiologi, skogens vatten- och kolbalans samt olika fysiologiska processer i skogen. Inom ämnesområdet finns även undervisning och forskning inom kulturvärden och skogshistoria.
Vår forskning
Det finns flera pågående forskningsprojekt inom ämnesområdet skogsekologi och ekofysiologi. Bland annat undersöker vi olika kausala samband i skogen som har en nära koppling till skogens vatten- och kolbalans. Det finns även forskning på biokol som en produkt i det cirkulära samhället. Ämnesområdet har en nära koppling till skogsskötsel och förståelsen för hur skogsskötsel påverkar olika processer i skogen.
Forskningen kan beskrivas i ett antal olika områden, bland annat:
- Marklära: Detta område fokuserar på studiet av jordens egenskaper, sammansättning och processer, särskilt i relation till skogsekosystem.
- Ekofysiologi: Ekofysiologi undersöker hur växter och organismer anpassar sig till sin miljö, inklusive aspekter som tillväxt, ämnesomsättning och reaktioner på miljöstress.
- Skogsekologi: Skogsekologi utforskar interaktionerna mellan levande organismer (såsom träd, djur och mikroorganismer) inom skogsekosystem. Det beaktar faktorer som biodiversitet, kretslopp av näringsämnen och ekosystemdynamik.
- Biokol: Biokol produceras från organiskt material (till exempel trä eller jordbruksrester) och kan användas för jordförbättring. Det har tillämpningar inom jordbruk, skogsbruk och miljöhantering.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Kan gödsling accelerera skogens anpassning till extrema temperaturer? Klimatförändringarna gör att det blir varmare snabbt och den evolutionär anpassningen är relativt långsam. Vi…
-
Projekt: Biokolets potential i ett cirkulärt jordbruk Syftet med det här projektet är att undersöka hur tillsats av biokol till odlingsjord kan påverka jordens förmåga att hålla kvar näringsämnen, fia…
-
Projekt: CONFLICT – kan hyggesfritt skogsbruk öka kolinbindningen i skogsekosystem? Vi mäter koldioxidupptaget av en hyggesfri skog kontinuerligt och jämför det med koldioxidflöden i skogar som sköts…
-
Projekt: De vita ekarna – hur viktigt är resurserna i ekollonet? Ekollonets storlek är en viktig egenskap som ofta kopplas till hur bra unga plantor mår. Men att bestämma vilka faktiska resurser som…
-
Projekt: Framtidens skogsskötsel i södra Sverige (FRAS II) FRAS II är ett forskningsprogram som ska bidra till att vidareutveckla skogsskötseln i södra Sverige och anpassa den till dagens och…
-
Projekt: Rest till Bäst – biokol som lösning och produkt i det cirkulära och klimatpositiva samhället Rest till Bäst är ett projekt vars syfte är att ta fram lösningar för att hantera samhällets…
Medarbetare
- Anna Jensen Professor
- 0470-76 75 72
- 072-565 34 77
- annajensenlnuse
- Ann-Mari Fransson Docent
- 0470-76 78 84
- annmarifranssonlnuse
- Johan Bergh Professor
- 0470-76 75 42
- 070-292 25 25
- johanberghlnuse
- Johanna Sunde Lektor, biträdande
- 0480-44 67 43
- johannasundelnuse
- Karolina Pehrson Doktorand
- 0470-70 86 48
- karolinapehrsonlnuse
- Martin Bader Professor
- 0470-70 88 23
- martinbaderlnuse
- Martin Karlsson Universitetsadjunkt
- 0470-70 85 10
- 070-269 63 72
- martinkarlssonlnuse