Smarter Systems
Vi vill bygga system som är lite smartare, det vill säga system som hela tiden på egen hand fattar beslut om och genomför anpassningar för att bli lite bättre på att lösa sina uppgifter. Vår forskning och utbildning handlar om att ta fram och sprida ny kunskap och ny teknik i täta samarbeten med industri och offentliga aktörer.
Ny teknologi och nya förväntningar från marknaden har förändrat spelplanen för privata och offentliga aktörer. System och tjänster ska göras smartare med hjälp av data och artificiell intelligens, med krav på en hög grad av specialisering och flexibilitet. Förändringarna påverkar systemens egenskaper och arkitektur, hur systemen utvecklas – ja, hela livscykeln förändras.
För kunskapsmiljön Smarter Systems är programvaran i tekniska system det viktiga. Det är där de flesta av systemens funktioner hanteras. Programvara är kärnan för funktioner i bilar och lastbilar, i robotar och maskiner för produktion, i energi- och elsystem och inom hälso- och sjukvården.
En komplett kunskapsmiljö
För att hantera de nya utmaningarna måste företag och organisationer utveckla både sina förmågor och sin kunskap. Smarter Systems är en komplett kunskapsmiljö med fokus på framtidens system och utmaningar. Tillsammans med våra partner fångar vi upp utmaningar och erbjuder anpassad utbildning och forskning i samverkan.
Smarter Systems har ansvar för utbildningar hela vägen upp till forskarnivå. Vi ansvarar bland annat för civilingenjörsutbildningen i mjukvaruteknik. Dessutom kan vi erbjuda flera kompletterande utbildningar för yrkesverksamma inom våra områden. Samtliga kurser och utbildningar ligger nära, och utvecklas tillsammans med, den forskning som bedrivs inom Smarter Systems.
Så arbetar vi
Smarter Systems arbetar i nära samverkan med företag och offentliga aktörer med kompetensförsörjning och kunskapsutveckling. Vi samverkar i hela processen med exempelvis företag, där inledande diskussioner kan resultera i riktade utbildningsinsatser eller samarbeten i forskningsprojekt.
Vill du veta mer om hur vi kan arbeta tillsammans, kontakta forsknings- och projektkoordinator Diana Unander.
Kunskapsteman
Smarter Systems två mål för smartare konstruktion av smartare system avgränsar miljöns breda forskningsområde till:
- Att säkerställa produktegenskaper under osäkra förhållanden.
- Att utforma tekniska processer för kontinuerlig anpassning och utveckling.
Målen genererar forskningsfrågor för vart och ett av våra fyra kunskapsområden (se under Vår forskning nedan) och profilerar därmed miljön. Att besvara forskningsfrågorna kräver en samlad insats med samarbeten mellan kunskapsområdena inom tre teman:
- Garantier i det osäkra.
- Självförklarande system.
- Smartare ekosystem.
Garantier i det osäkra
Mål
Det första temat fokuserar på det första målet, att garantera ett systems egenskaper under osäkra förhållanden.
Kunskapsområden
Samtliga fyra forskargrupper under Vår forskning nedan är aktiva inom detta tema.
Projektbeskrivning: Säkerhet för decentraliserade cyberfysikaliska system
Detta projekt undersöker hur man kan tillhandahålla garantier för hur ett system uppför sig under osäkra förutsättningar och förhållanden. Forskningen studerar målmodeller, strukturer för säkerhet och tekniker för dataanalys. Dessutom undersöks mekanismer för att samordna resonemang och beslutsfattande såväl uppkopplat som nedkopplat, med avvägningar för flera motstridiga mål, den verifiering som krävs och eventuella regulatoriska föreskrifter.
Projektet kommer även att undersöka vilken roll visuell analys kan spela i aktiviteter för verifiering. Likaså hur man på ett bättre sätt kommunicerar resultat av verifieringar till olika intressenter, till exempel i en dynamisk certifieringsprocess.
Självförklarande system
Mål
Det andra temat fokuserar på båda målen: Att säkerställa en produkts egenskaper under osäkra förhållanden, samt att utforma tekniska processer för kontinuerlig anpassning och utveckling.
Kunskapsområden
De forskargrupper nedan som arbetar med detta tema är Engineering Resilient Systems (EReS), Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA) och Information and Software Visualization (ISOVIS).
Projektbeskrivning: Självlärande cyberfysikaliska system
Skalbarheten och osäkerheten som nästa generations cyberfysikaliska system (CPS) möter, kräver att systemen lär sig över tid. Detta projekt bygger vidare på de senaste framstegen inom området maskininlärning och studerar mer specifikt hur cyberfysikaliska system kan lära sig kontinuerligt under hela livstiden. I synnerhet kommer projektet att undersöka så kallat meta-lärande, där system lär sig nya inlärningsmetoder från många relaterade uppgifter. Ett meta-inlärningssystem behöver:
- Egenskaper för att lagra och representera kunskap.
- En meta-lärfunktion som initierar och utvecklar en ny egenskap från erfarenheter av utförda uppgifter.
- Där den nya egenskapen använder den inlärda kunskapen för att hantera nya, obekanta situationer som systemet ställs inför.
Smartare ekosystem
Mål
Det tredje temat fokuserar på det andra målet, att utforma tekniska processer för kontinuerlig anpassning och utveckling.
Kunskapsområden
De forskargrupper nedan som primärt ingår i detta tema är Engineering Resilient Systems (EReS) och AdaptWise.
Projektbeskrivning: Enhetlig modellering för smartare cyberfysikaliska system
Detta projekt undersöker modeller, tekniker och verktyg för smartare tekniska processer, inklusive modeller och modelltransformationer som driver processer för smartare system och smartare teknik. Projektet undersöker modeller för design och bearbetningstid vid specifikation, anpassning och utveckling av smartare cyberfysikaliska system (CPS). Branschspecifika språk och utvecklingsverktyg kommer att vara avgörande för att skapa och underhålla modeller. En nyckelprodukt kommer att vara ett integrerat, modellbaserat ramverk för anpassning och utveckling av cyberfysikaliska system.
Vår forskning
Inom kunskapsmiljön Smarter Systems ryms fyra kunskapsområden, där forskningen finns samlad i varsin forskargrupp.
-
AdaptWise Forskargruppen AdaptWise bedriver forskning inom området självanpassande programvarusystem. Fokus ligger huvudsakligen på: i) metoder i realtid för att kunna garantera kvaliteten hos…
-
Data Intensive Software Technologies and Applications (DISTA) Forskargruppen Data Intensive Software Technologies and Applications studerar datastyrda metoder, såsom maskininlärning, artificiell…
-
Engineering Resilient Systems (EReS) Forskargruppen Engineering Resilient Systems (EReS) Research Lab bedriver forskning inom så kallad systemresiliens. EReS fokuserar på att undersöka (och…
-
Information and Software Visualization (ISOVIS) Forskargruppen Information and Software Visualization fokuserar huvudsakligen på att genom analys och visualisering utforska stora och komplexa…
Smarter Systems har en nära koppling till industriforskarskolan Data Intensive Applications (DIA). Kunskapsmiljön rymmer även ett antal forskningsprojekt, till exempel Anpassningsbara arkitekturer för organisationers digitala tvillingar (Aladino).