Social work and migration
I forskargruppen Social work and migration studerar vi det sociala arbetets möjligheter och utmaningar i relation till migration och migrationens konsekvenser för människors liv. Vår forskning handlar om hur politiska, ideologiska, juridiska och andra reglerande omständigheter sätter upp gränser och utgör utmaningar och möjligheter för socialt arbete i ett samhälle präglat av migration.
Vår forskning
Forskargruppen Social work and migration (Socialt arbete och migration) startade 2015 som ett samarbetsforum för forskare och lärare vid institutionen för socialt arbete som forskar om integrations- och migrationsfrågor. Gruppen vill svara upp mot ett omfattande behov av kunskap och metoder som kan relateras till intensifierade flykt- och migrationsrörelser, samt hur dessa rörelser påverkas av nationalstatliga, överstatliga och globala ekonomiska maktstrukturer. I fokus står frågor om hur människor med migrationserfarenhet och andra människor, grupper och rörelser agerar och navigerar i förhållande till ovan angivna strukturer.
Inom gruppen ställer vi oss bakom International Federation of Social Workers (IFSW) och International Association of Schools of Social Works (IASSW) definition av det sociala arbetets uppdrag (pdf-fil):
Socialt arbete är en praktikbaserad profession och en akademisk disciplin som verkar för social förändring och utveckling, social sammanhållning, skydd och stöd för utsatta, empowerment och frigörelse av människors resurser.
Mänskliga rättigheter, social rättvisa, barnets bästa, kollektivt ansvar samt respekt för mångfald är centrala principer för socialt arbete.
Den forskning vi bedriver handlar om att kritiskt analysera förutsättningarna för ett sådant socialt arbete, som bidrar till social hållbarhet och social rättvisa.
Våra studier är ofta kvalitativa och etnografiska och ibland longitudinella, med syftet att analysera processer av inkludering respektive exkludering. I varierande grad görs analyser i en rättsvetenskaplig kontext. En övergripande ambition är att förhålla sig kritiskt till så kallad metodologisk nationalism, som innebär att vissa nationalistiska legitimeringssystem inte synliggörs på grund av oreflekterad forskning.
Forskarna i Socialt arbete och migration är involverade i flera aktiviteter relaterade till forskning, undervisning, debatt och samarbete med andra forskare/forskargrupper, i nationella och internationella sammanhang samt i lokal- och civilsamhället.
Mer om socialt arbete och migration
Migration har alltid varit ett centralt inslag i mänsklig historia och har format världshistorien på många sätt. Under hela historien har migration definierats som antingen ett problem eller en lösning på frågor om ordning och stabilitet i globala och nationella sammanhang. I Västeuropa diskuteras migrations- och integrationsfrågor ofta i termer av "säkerhetsutmaningar", "välfärdserosion" och oförenliga kulturella skillnader. Effekterna av migration handlar inte bara om enskilda människors liv, utan också om nationernas roll samt om frågor om tillhörighet och identitetspolitik i en värld präglad av ojämlikhet, förtryck och dominans. Migrationsforskning handlar om att kritiskt granska rådande diskurser och föreställningar om migration samt om att dekonstruera exempelvis idéer om tillhörighet: vem tillhör var och vem som har rätt att göra anspråk på rättigheter och förmåner.
Socialt arbete utgör en viktig sektor i flera välfärdssystem I Europa. Därmed får socialarbetare ofta en frontlinjeposition och ett uppdrag att implementera integrations- och migrationspolitiken. Socialarbetare kan vara viktiga aktörer i att stödja människor i deras status som medborgare och migranters rättigheter samt utmana exkluderande krafter som migranter möter. Som den ledande forskaren i socialt arbete, Walter Lorenz har sagt, de sätt som flyktingar och migranter behandlas på i ett specifikt samhälle ”avslöjar de grundläggande motiv som finns för att bygga upp tillhörighet, socialt ansvar och förutsättningar för medborgarskap”.
Eftersom socialarbetare är i frontlinjen för implementering av socialpolitik är det viktigt att undersöka och granska deras syn på migranter, kulturell mångfald och flyktingmottagande. Det ger svar på hur representanter för professionen bidrar till inkludering och exkludering i ett samhälle präglat av mångfald. Socialarbetares sätt att hantera dylika frågor har betydelse för migranters erfarenheter av integration och interagerande i det svenska samhället samt deras känsla av tillhörighet, säkerhet och tilltro till det svenska välfärdssystemet och samhället. Forskar- och lärargruppen Socialt arbete och migration vid Linnéuniversitet forskar och undervisar om alla dessa områden.
Samarbeten i forskningsnätverk
Forskargruppen Socialt arbete och migration arbetar i samarbete med Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies och deltar i Forskningsklustret för migration, medborgarskap och tillhörighet. Vi samarbetar också med forskare inom Plattform Migration och Kunskapsmiljö Linné En ifrågasatt demokrati.
Vår forskargrupp har även varit initiativtagare till att bilda ett nationellt nätverk för forskare i socialt arbete inom områdena migration och integration. Nätverket Socialt arbete i tider av migration – ett nationellt forskarnätverk finansieras under åren 2019–2023 av Forte och träffas två gånger per år på någon av de deltagande forskarnas heminstitutioner. I nätverket finns forskare tillhörande Göteborgs universitet, Högskolan Väst, Jönköping University, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Mittuniversitetet, Malmö universitet, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Umeå universitet och Örebro universitet.
Internationellt deltar forskargruppen Socialt arbete och migration i konsortiet Migration and Diversity in European Cities (MadeinEurope) inom EUniWell-samarbetet. Deltagande migrationsforskare och lärare kommer från universiteten i Birmingham, Florens, Leiden, Köln och från Linnéuniversitetet. Konsortiet har arrangerat en gemensam winter school för forskar- och masterstuderande vid de ingående universiteten.
Aktuellt
Projekt
Pågående projekt
-
Projekt: Asylintervjuer i Sydafrika och Sverige. Erfarenheter, tolkningar och förhandlingar Syftet med projekt är att undersöka och jämföra asylprocessen i två länder, Sydafrika och Sverige. Detta för…
-
Projekt: Globalt socialt arbete och mänsklig mobilitet Den övergripande ambitionen med detta EU-projekt är att skapa och konsolidera ett internationellt och sektorsövergripande nätverk av komparativ…
-
Projekt: Liv i transit Detta projekt handlar om livet för unga människor som har flytt vidare i så kallad "sekundär migration" efter avslag på asylansökningar i Sverige. Syftet är att analysera deras…
-
Projekt: Språklig rättvisa, global migration och den nordiska välfärdstaten Projektets syfte är att undersöka språklig rättvisa i nordiska välfärdsinstitutioner. Det huvudsakliga problem som vi ska…
-
Projekt: Tolkars kunskaper: språklig rättvisa och likvärdig samhällsservice Målet med detta projekt var att ta tillvara tolkars unika erfarenheter från möten mellan personal och klienter inom olika…
Avslutade projekt
-
Projekt: Berättelser som kulturarv. Makt och motstånd i insamlingsprocesser och berättelser om och med invandrare vid Nordiska museets arkiv 1970-2015 Projektet undersöker hur minnesinstitutioner…
-
Projekt: Ett värdigt mottagande? Socialt arbete med flyktingar och migranter. Asylmottagandet präglas av snabbt förändrade förutsättningar samt av att mottagande aktörer och institutioner styrs av…
-
Projekt: Kommunikation med brukare och patienter som inte talar svenska Syftet med studien är att kartlägga hur personal inom primärvård och socialtjänst hanterar kommunikationen med patienter som har…
-
Projekt: Migrationserfarenhet och religion som resurs. En etnografisk studie. Jag studerar hur migrationserfarenheten återspeglas i gudstjänsten hos en nigeriansk pingstförsamling i Malmö, och hur…
-
Projekt: Social sårbarhet och civilt motstånd i migrationens fotspår – en fallstudie av lidande, etiska och moraliska ställningstaganden bland svenska volontärer, socialarbetare och unga migranter
-
Projekt: Söka hopp i gränsland: En etnografisk studie av hoppets sociala dimensioner i den svenska asylmottagningskontexten Detta projekt studerar frågor om hopp och osäkerhet bland asylsökande som…
Samarbetsprojekt med det lokala omgivande samhället
Småland som spelplats för världens flyktingmottagande 2016–2018 är ett projekt som vi initierade 2016. Vi har påbörjat dokumentation och analys av ett material om det samtida mottagandet av flyktingar i den omgivande regionen. Projektet genomförs i samverkan mellan institutionen för socialt arbete och institutionen för kulturvetenskaper vid Linnéuniversitetet, Kalmar läns museum, Kulturparken Småland, Linnaeus University Centre for Concurrences in Colonial and Postcolonial Studies samt Länsstyrelsen i Kronobergs respektive Kalmar län.
Publikationer
Medarbetare/forskare
- Anders Lundberg Docent
- 0470-70 83 28
- 072-594 13 02
- anderslundberglnuse
- Barzoo Eliassi Docent
- 0480-44 62 93
- barzooeliassilnuse
- Elin Ekström
- elinekstromlnuse
- Emma Söderman Universitetslektor
- 0480-49 76 20
- emmasodermanlnuse
- Jesper Andreasson Professor
- 0480-44 60 91
- 072-594 17 90
- jesperandreassonlnuse
- Jesper Johansson Docent
- 0470-70 88 38
- jesperjohanssonlnuse
- Kristina Gustafsson Docent
- 0470-70 86 47
- 070-290 83 27
- kristinagustafssonlnuse
- Lindita Aliti Doktorand
- 0470-70 81 44
- linditaalitilnuse
- Peter Hultgren Universitetslektor
- 0480-44 61 92
- peterhultgrenlnuse
- Philip Lalander Professor
- 0480-44 61 54
- philiplalanderlnuse
- Torun Elsrud Docent
- 0480-44 61 10
- torunelsrudlnuse
- Åsa Söderqvist Forkby lektor
- 0470-76 72 04
- asasoderqvistlnuse
Undervisning
Förutom att bidra med perspektiv på migration i flera kurser inom ramen för Socionomprogrammet och inom olika kurser på avancerad nivå vid Linnéuniversitetet har gruppen utvecklat masterkursen Socialt arbete i kontexter av postkolonial migration: Perspektiv på politik, institutioner och praktik. Kursen erbjuder flerfaldiga perspektiv på migration och medborgarskap i pluralistiska samhällen med syfte att utrusta studenterna med ett spektrum av teoretiska och analytiska verktyg som kan öka deras förmåga att kritiska bedöma och analysera olika strukturella förhållanden som formar globala migrationsmönster. Ett annat syfte är att låta studenterna undersöka och lära sig mer om det sociala arbetets praktik och om de institutioner som verkar i en migrationskontext.