Socialt arbete, funktionsnedsättning och åldrande (SODA)
Inom forskargruppen Socialt arbete, funktionsnedsättning och åldrande (Social work, Disability and Ageing; SODA) studerar vi sociala problem bland människor med funktionsnedsättning och äldre personer. Sociala problem handlar i detta sammanhang om människor i utsatta livsvillkor, när det gäller till exempel hälsa, sociala nätverk eller ekonomiska förhållanden.
Vår forskning
Forskningen är inriktad mot två spår, som ibland undersöks var för sig och ibland tillsammans. Spår ett fokuserar på förhållandet mellan personer med funktionsnedsättning och deras miljöer. Spår två handlar om hur äldre personer och deras anhöriga själva upplever sina livsvillkor, hur livsvillkoren formas i interaktionen mellan människor och inom ramen för rådande förutsättningar i samhället. Vår forskning genomsyras av ett maktperspektiv, som utgår från att utsatta livsvillkor framträder i skärningspunkten mellan faktorer som funktionsnedsättning, ålder, kön, sexualitet och klasstillhörighet bland såväl brukare och anhöriga som personal.
Med forskningen inom SODA vill vi bidra till långsiktig kunskaps- och teoriutveckling, utvecklings- och förändringsprocesser i organisationer och gemensam kunskapsutveckling hos praktiker, forskare och studenter.
Aktiviteter inom forskargruppen
- Forskningsprojekt
- Seminarier och workshops
- Samverkan med den sociala praktiken
- Samverkan med andra lärosäten
- Utbildning
- Kunskapsspridning
Föreläsningar SODA-dagen den 26 oktober 2023
Automation, autonomi och emotionernas plats i digitaliseras socialtjänst, Teres Hjärpe, lektor i socialt arbete, Lunds universitet.
How digitalization redefines elderly care, Michela Cozza, docent i företagsekonomi, Mälardalens universitet.
Digital gemenskap för seniorer, Thomas Thörn, projektledare, Växjö kommun.
Moralisk stress och moraliskt aktörskap i svensk äldreomsorg, Sara Hultqvist, lektor i socialt arbete, Linnéuniversitetet.
Att göra anhörigomsorg med stöd av informations- och kommunikationsteknologi, Frida Andréasson, lektor i socialt arbete, Linnéuniversitetet.
Framtidens äldreomsorg, Äldreminister Anna Tenje.
Publikationer
Projekt
-
Doktorandprojekt: Berättelser om vardagen och återhämtning från personer som lever med samtidig psykisk ohälsa och missbruk Detta doktorandprojekt är en narrativ studie om berättelser från personer…
-
Doktorandprojekt: Vem är ensam? Hur konstrueras äldres ensamhet på landsbygden i socialtjänstens tal, text och handling Doktorandprojektet handlar om att synliggöra och problematisera hur äldres…
-
Doktorandprojekt: Äldres röster om nöjdhet Doktorandprojektet syftar till att belysa och analysera äldres upplevelser av hur nöjdhet konstrueras i kontexten av en individanpassad och…
-
Projekt: Bedrägerier mot äldre - en explorativ studie av sociala och ekonomiska konsekvenser för de drabbade Digitala bedrägerier mot äldre är ett stort och växande samhällsproblem. Genom att belysa…
-
Projekt: Ensam men med kontakt? Detta internationella projekt syftar till att fördjupa förståelsen av och bidra till välgrundade policies om skärningspunkterna mellan digitalisering och…
-
Projekt: Moralisk stress och moraliskt aktörskap i svensk äldreomsorg Detta projekt undersöker hur och när moraliskt aktörskap kan mobiliseras inom äldreomsorgen, där etiska dilemman och moralisk…
-
Projekt: Ojämlikhet i arbete senare i livet omdefinierat av digitalisering (Digi-net) Detta projekt är ett fyraårigt internationellt forskningsnätverk om äldres villkor på en digitaliserad…
-
Projekt: Vem ges rätt till specialiserad vård under Covid-19? (BioAge(in)Work) Projektet syftar till att fördjupa kunskapen om hur offentligt finansierad hälso- och sjukvård bedömer behovet av…
Avslutade projekt
-
Projekt: Ekonomisk försummelse till ekonomiskt våld mot äldre personer Forskningsprojektet syftar till att sprida kunskap om ekonomiskt våld utifrån målsättningen att göra det lättare för äldre…
-
Projekt: Föräldraskap och personlig assistans Denna studie ska undersöka hur stöd i föräldraskap som ges genom personlig assistans utformas idag och vilket ytterligare stöd som behövs för personer med…
-
Projekt: Vems röst? Lagstiftning, biståndshandläggning och nedsatt beslutsförmåga vid demens Syftet med detta projekt är att identifiera och analysera biståndshandläggning i relation till personer med…
-
Projekt: Leva med demens, vård och vårdsystem Syftet med forskningsprojektet är att undersöka utbudet av vård- och omsorgsinsatser, dess tillgänglighet, samt stöd till närstående som vårdar en person…
Aktuellt
Medarbetare
- Clary Krekula Professor
- 0470-70 82 44
- clarykrekulalnuse
- Frida Andréasson Universitetslektor
- 0480-49 70 08
- 070-012 21 37
- fridaandreassonlnuse
- Linda Erlandsson
- 0480-49 77 40
- lindaerlandssonlnuse
- Lottie Giertz Universitetslektor
- lottiegiertzlnuse
- Marie Eriksson Universitetslektor
- 0470-70 80 56
- marieerikssonlnuse
- Michaela Ericsson
- 0480-44 63 39
- michaelaericssonlnuse
- Sara Zoric
- 0480-44 61 67
- sarazoriclnuse
- Ulrika Järkestig-Berggren Docent, prefekt
- 0480-44 63 83
- ulrikajarkestig-berggrenlnuse
- Åsa Söderqvist Forkby lektor
- 0470-76 72 04
- asasoderqvistlnuse