The Bridge
Ett unikt partnerskap mellan Södra, IKEA och Linnéuniversitetet som förenar akademi och näringsliv för innovation och hållbarhet, med fokus på skogsbruk och trä.
Världen står inför globala utmaningar och en hållbar utveckling kommer att kräva nytänkande, nya satsningar och nya samarbeten. Dagens och framtidens utmaningar måste lösas tillsammans. Tre parter med rötterna i den småländska myllan – och gemensamt fokus på skogen och dess värden – ger goda förutsättningar för ett dynamiskt utbyte mellan akademi och näringsliv, i syfte att skapa såväl ömsesidig som samhällelig nytta.
Södra och IKEA vill tillsammans med Linnéuniversitetet skapa en gemensam plattform för utmanings- och behovsdriven kunskapsutveckling, huvudsakligen kopplad till skogens hela värdekedja men även till andra frågor som rör hållbarhet och innovation. De gemensamma forskningsprojekten kan handla om frågeställningar om allt från trädet i skogen, via utveckling och produktion till en lång och hållbar livstid för det som skapas – samtidigt som värden som biologisk mångfald, turism och kulturarv värnas. Partnerskapet möjliggör också en nära koppling mellan studenter och näringsliv genom företagens aktiva deltagande i utbildningarna i form av exempelvis mentorskap, gästföreläsningar, projektarbeten och studiebesök.
Gå direkt till
Reportage
-
Drönare med hyperkänsliga sensorer hjälper forskarna att kartlägga skogens hälsa CHANGE nr 2 2024 | Hälsoförändringar hos träd och i skogsbestånd börjar långt innan vi människor kan se dem med blotta…
-
Här blir världsledande kunskap till viktiga konkurrensfördelar för företagen CHANGE nr 1 2024 | Från det vajande trädet till det färdigsnickrade matbordet. Skogen är viktig för oss alla och vid…
Håll dig uppdaterad!
Vill du få information om vad som händer inom The Bridge? Fyll i dina kontaktuppgifter, så skickar vi vårt nyhetsbrev till dig.
Anmälan till nyhetsbrevet
Samtliga forskare inom The Bridge
- Achim Grelle Professor
- 0470-70 82 30
- achimgrellelnuse
- Andreas Stephan Professor, prodekan
- 0470-70 85 69
- andreasstephanlnuse
- Anna Jensen Professor
- 0470-76 75 72
- 072-565 34 77
- annajensenlnuse
- Ann-Mari Fransson Docent
- 0470-76 78 84
- annmarifranssonlnuse
- Donna Maione Postdoktor
- 0470-70 85 49
- donnamaionelnuse
- Elham Badalzadehe Aghdam Doktorand
- 0470-70 87 49
- elhamaghdamlnuse
- Esra Sengün Doktorand
- 0470-76 70 69
- esrasengunlnuse
- Ihsanullah Sohoo Postdoktor
- ihsanullahsohoolnuse
- Jimmy Johansson Professor
- 0470-70 80 33
- 072-526 41 31
- jimmyjohanssonlnuse
- Johan Bergh Professor
- 0470-76 75 42
- 070-292 25 25
- johanberghlnuse
- Johan Fransson Professor
- 0470-76 70 42
- 070-660 86 97
- johanfranssonlnuse
- Johan Kroon Universitetslektor
- 0470-70 88 49
- johankroonlnuse
- Johan Lindeberg Universitetslektor
- 0470-70 81 94
- 076-760 36 75
- johanlindeberglnuse
- Johanna Witzell Professor
- 0470-70 88 25
- 070-230 90 56
- johannawitzelllnuse
- Juliana Restrepo Doktorand
- 0470-70 85 18
- 070-920 37 66
- julianarestrepogiraldolnuse
- Karolina Pehrson Doktorand
- 0470-70 86 48
- karolinapehrsonlnuse
- Marta Kaliszewicz
- 0470-70 85 64
- martakaliszewiczlnuse
- Mehrdad Zarafshar senior lecturer
- 0470-70 84 00
- mehrdadzarafsharlnuse
- Osama Abdeljaber Lektor, biträdande
- 0470-76 78 60
- osamaabdeljaberlnuse
- Souvik Ray DOCTORAL STudent
- 0470-70 83 81
- souvikraylnuse
- Susanne Knutsson Docent
- 0470-70 80 32
- susanneknutssonlnuse
Möt några av forskarna inom The Bridge
Achim Grelle: Skogsbruket kan bidra till att motverka klimatförändringarna
Achim Grelle läste fysik i Göttingen, Tyskland, med inriktning flödesdynamik och då väcktes intresset för meterologi som storskaligt flödesdynamiskt system. Han sökte sig till The Bridge därför att han lockades av att arbeta inom en forskargrupp med stor skoglig kompetens där hans kunskap efterfrågades.
– När jag insåg klimatsystemets komplexitet och sårbarhet började jag studera växelverkan mellan ekosystem och atmosfären, framför allt genom att mäta det turbulenta utbytet av energi och ämnen, säger Achim Grelle, lektor i skogshushållning med inriktning på skogens klimatnytta.
Achim flyttade till Sverige 1992 för att sedan påbörja en doktorsavhandling på Sveriges lantbruksuniversitet. Där jobbade han inom ramen för många nationella och internationella forskningsprojekt.
– En grundpelare i min forskning är långtidsmätningar av energi- och gasutbytet mellan olika ekosystem och atmosfären med fokus på hur störningar och skötsel påverkar dessa flöden. I synnerhet den boreala skogen kännetecknas av enorma kolförråd i marken, stora bruttoflöden till och från atmosfären samt ett nettoupptag av koldioxid som är den relativt lilla balansen mellan bruttoflödena, säger Achim.
Med sin forskning och undervisning vill Achim bidra till att öka och sprida kunskap om hur skogsbruket kan bidra till att motverka klimatförändringarna.
– Skogsbrukets utmaning är att förvalta detta system på ett klokt sätt, att bevara kollagren, att minska förlusterna och att öka kolinbindningen. Mina studier av växthusgasflöden i olika skogsekosystem kommer att bidra till att kvantifiera kol- och växthusgasbalanser, att förstå processer bakom gasutbytet, och att identifiera trender och extrema händelser i skogarnas kolbalans.
Potential inom The Bridge
Achim ser en stor potential i projektet eftersom det är en kort väg mellan forskningsresultat och praktisk tillämpning samt att det finns en tät dialog med samarbetspartners.
– Jag hoppas också att vi genom projektet kan skapa ett ökat intresse för fysikaliska och matematiska sammanhang hos studenterna och ta fram ny kunskap om alternativa skötselmetoder.
Hans kunskap och tidigare erfarenheter inom miljömätteknik kommer att komma till nytta eftersom tillförlitliga, avancerade mätningar av gas- och energiutbyte kommer att vara ett starkt redskap i forskningen om hur skogsbruk kan motverka klimatförändringarna.
– Min fysikaliska bakgrund och mina kunskaper i meteorologi bildar ett utmärkt komplement till den gedigna skogliga kunskap som finns inom The Bridge. Även i undervisningen kommer min kompletterande kompetens inom matematik, fysik, meteorologi och klimatologi att vara till nytta, avslutar Achim.
Anna Jensen: Skogsbruket måste vara hållbart
Anna Jensen kommer ifrån Danmark och är biolog med en examen ifrån Lunds universitet och en doktorsexamen i skogsbruk ifrån Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Anna har skogsskötsel med föryngring som specialområde.
– Föryngring innebär hur man arbetar för att etablera småträd och ny skog. Jag jobbar mycket med ek, men även gran och björk. Dessutom arbetar jag med växtfysiologi, i första hand fotosyntes (CO2-upptag) och därmed skogens klimatnytta. Min roll i The Bridge är att utveckla forskning och undervisning om skogsskötsel. Det vill säga hur man odlar skogen på ett hållbart sätt, säger Anna Jensen.
När det gäller forskning hoppas Anna att tillsammans samarbetsparters kunna utveckla nya skogsbruksmetoder och bidra till att skapa ett skogsbruk som kan hantera de utmaningar som uppstår på grund av det förändrade klimatet.
– Det är också viktigt med ett skogsbruk som på ett ekologiskt hållbart sätt använder resurserna som fynd. När det kommer till undervisning hoppas jag kunna bidra till att påverka både kunskapsnivån, men att jag i dialog med studenterna med eleverna ska hitta nya vägar och lösningar för hur vi använder skogen.
Anna ser en potential i att The Bridge kan föra Linnéuniversitetet och dess samarbetspartners ännu närmare varandra.
– Jag tror det finns goda förutsättningar för det och att vi tillsammans kan hitta bra lösningar för ett hållbart skogsbruk.
Andreas Stephan: Digitaliseringen kommer att påverka hur vi arbetar med skogen
Andreas Stephan är uppvuxen i Tyskland och studerade samt gjorde sin forskarutbildning i Berlin. Han kommer senast från en tjänst på Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
– Att kunna syssla med skogens betydelse inom klimatomställningen och att vara knuten till en teknisk fakultet lockade mig till Linnéuniversitetet. I mitt arbete som professor i skogsindustriell ekonomi på institutionen för skog och träteknik vill jag jobba med frågor relaterade till klimat- och skogspolitik, finansmarknader, men också med modellering och digitala verktyg inom skogsplanering, säger Andreas Stephan.
Andreas tror att digitaliseringen kommer att få en stor betydelse för skogsskötseln i framtiden.
– Den digitalisering som finns i samhället och näringslivet är bara början. Digitaliseringen kommer att bli viktig även inom områden där man tidigare inte trodde att det skulle kunna få en betydelse. Det pratas exempelvis mycket om precision farming, det vill säga att man använder teknologi för att samla in data för att därefter kunna fatta beslut, men även om automatisering och robotteknik baserad på artificiell intelligens inom skogsskötsel. Med all sannolikhet kommer vi att få se detta användas inom några år. En ökad användning av AI skapar möjligheter men innebär också risker. En tillgång och styrka i mitt arbete är att jag har breda intressen förenat med kunskap även på teknikområdet och att jag inte ser några hinder med att jobba tvärvetenskapligt, säger Andreas.
Han ser en stor potential i att samarbeta med andra aktörer i olika projekt.
– Det finns ett antal områden där jag kan tänka mig att samarbeta med företag och definiera gemensamma projekt. Exempelvis inom skogsbrukets digitalisering. Det finns inte så många utmaningar för samarbete, det finns främst möjligheter. Potentialen är stor. Om man har sysslat med en sak under lång tid så behövs det ibland ett nytänkande. Där kan andra aktörer med ett alternativt perspektiv hjälpa.
Vad hoppas du att din insats ska få för praktisk tillämpning och betydelse?
– Mycket handlar om att hålla sig uppdaterad om utvecklingen så att man har kunskap som man också kan förmedla vidare till sina studenter. Kritiskt tänkande är viktigare än någonsin, det vill jag också gärna förmedla till mina studenter.
Vilket är ditt bästa hållbarhetstips i vardagen?
– Ät hälften så mycket kött och mer ärtor och bönor – helst svenskodlade.
Johan Kroon: Skogen har en nyckelroll i övergången till ett hållbart och biobaserat samhälle
Johan Kroon är jägmästare och anställd som universitetslektor inom skogshushållning med inriktning mot genetisk förädling. Han sökte sig till Linnéuniversitetet för att han ville vara delaktig i universitetets forskning kring skogens roll i den nya biobaserade industrin.
– Som jägmästare har jag ett brett skogligt kunnande. På Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, har jag under lång tid fått möjlighet att på nära håll följa skogsforskning med många olika tillämpningar över hela Sverige. Min ämnesfördjupning inom skogsgenetik och skogsträdsförädling kommer att kunna ingå när institutionen utvecklar sitt kursutbud och breddar sin forskning från skogen till den träbaserade industrin, säger Johan Kroon.
Arbetet på Skogforsk har gett Johan många kontaktytor till forskarkollegor i internationella och nationella nätverk likväl mot det operativa skogsbruket och han kommer att fortsätta att vara en del av det.
– Det kommer att ge en möjlighet att knyta grundforskningen på Linnéuniversitetet närmare de frågeställningar som finns i det praktiska skogsbruket kring det framtida odlingsmaterialet. Exempelvis val av skogsodlingsmaterial och framtida användning av skogsråvaran, säger Johan.
Johan hoppas kunna stärka produktionsforskningen på universitetet med fokus på den variation som finns mellan och inom de olika trädslagen som används i skogsbruket idag, men också öka kunskapen om andra trädslag, inte minst lövträd, som kan komma att bli en viktig resurs i framtidens skogar.
– Forskning kring skogsodlingsmaterialens anpassning i ett framtida klimat samt vedens egenskaper och möjliga användning kommer förhoppningsvis att stärka förmågan att bedriva ett konkurrenskraftigt och hållbart skogsbruk. Genom kommunikation och kunskapsspridning utifrån universitetens undervisning vill jag vara med och driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Framför allt vill jag inspirera studenter till framtida forskning inom skogsträdsförädling.
Utmaningar inom skogsindustrin
Johan säger att om vi ska finna nya lösningar för hur skogen skall vårdas och skördas i ett framtida hållbart skogsbrukande och vara en naturlig del av lösningen i en grön omställning av vårt samhälle kräver djup förståelse för råvarukedjans alla delar.
– Det kräver också en bra forskningsinfrastruktur med god tillgång till avancerad teknik och utrymme att testa innovativa lösningar. Dessutom behövs tålamod då forskning kring skogen ofta kräver långa perspektiv. För detta krävs både detaljkunskap i det enskilda forskningsfältet och en förmåga att lyfta blicken och vara delaktig i tydlig vision om att knyta ihop de enskilda stegen i kedjan från ”skogen till plankan”.
Även om det finns utmaningar så ser Johan också en stor potential i arbetet inom skogsindustrin och att skogen har en nyckelroll i övergången till ett hållbart, biobaserat samhälle.
– Med ett tvärvetenskapligt tankesätt kan vi förstå olika aktörers behov och intresse, men också vilka förutsättningar som kommer gälla för att bedriva skogsbruk i framtiden. Med en stark förankring och ett stöd från partners i skogsbruket så finns det goda möjligheter att hitta bra samarbetsformer som generar en forskning som kan komma till stor nytta för att utveckla skogsbrukandet och den träbaserade industrin, avslutar Johan.
Five minute science
Forskningen inom samarbetet The Bridge leder till ny spännande kunskap. Resultaten publiceras i vetenskapliga artiklar i internationellt erkända tidskrifter men för att kunna sprida kunskapen bredare har vi tagit fram konceptet Five minute science. I dessa små korta filmer berättar forskarna om sin forskning på ett enkelt och lättillgängligt sätt för att sprida kunskap och öka intresset för skogen och dess värden.
Ta del av filmerna i Five minute science
Forskningsidéer
Har du en intressant forskningsidé? Två gånger om året kan forskare vid Linnéuniversitetet och medarbetare på Södra och IKEA ansöka om projektmedel. Läs mer under rubriken Utlysningar.
Utbildning
The Bridge stöttar Linnéuniversitetets unika utbildningar inom skogsbruk och innovation. Södra och IKEA bidrar genom bland annat föreläsningar, examensarbeten och praktiska projekt, vilket möjliggör för studenter att tillämpa teorin från studierna på verkliga arbetslivssituationer. Samtidigt får företagen ta del av studenternas nyfikna frågor och förslag till lösningar på olika utmaningar.
- Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning design, masterprogram 120 hp
- Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning företagsekonomi, masterprogram 120 hp
- Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning teknik, masterprogram 120 hp
- Skogsbruk för grön hållbar utveckling, masterprogram 120 hp
Stipendier för studenter
Inom The Bridge finns också The IKEA and Södra Scholarship som varje år kan sökas av studenter på de berörda masterutbildningarna.
Utlysningar
Partnerskapet The Bridge har två gånger om året öppna utlysningar av projektmedel för Linnéuniversitetets forskare i samarbete med medarbetare på IKEA och/eller Södra. Sista ansökningsdagar är 1 maj respektive 31 oktober.
I huvudsak stöttas projekt inom fyra huvudområden:
- Hållbarhet och klimatförändringar
- Förnybara resurser och fossilfri produktion
- Balansering av ekosystemtjänster
- Skogen och människan
Aktuella utlysningar publiceras här.
Mer om forskningstemana
Hållbarhet och klimatförändringar
Det finns ett behov av att både kvantifiera och öka klimatnyttan från skogarna och skogsprodukterna. För att göra detta är det viktigt att säkerställa skogshälsa och ett motståndskraftigt skogsbruk och, genom att tillhandahålla och implementera kunskap, etablera klimatsmart skogsbruk och hållbara värdekedjor för skog.
Förnybara resurser och fossilfri produktion
Målet är att övergå till cirkulära och fossilfria produktions- och materialflöden. Framtidens hållbara produkter och tjänster kommer att kräva regenerativa metoder och hållbara och effektiva sätt att ersätta fossila material med förnybara.
Balansering av ekosystemtjänster
Trä är en central förnybar resurs, men skogarna tillhandahåller också en rad andra ekosystemtjänster till vårt samhälle. Avvägningarna mellan de olika ekosystemtjänsterna är komplicerade och måste mildras eftersom behovet av att bevara, öka och skapa biologisk mångfald är akut. Nya effektiva sätt att skydda och öka den biologiska mångfalden måste därför utvecklas och implementeras i det operativa skogsbruket.
Skogen och människan
En utmanande framtid kräver nya affärsmodeller för bland annat många skogsindustriföretag och privata skogsägare. Nya sätt att använda skogsråvaran kan vara ett sätt. Nya framväxande marknader för koldioxidkrediter och krediter för biologisk mångfald kan vara ett annat. Att utveckla nya affärsmodeller som bygger på kulturella ekosystemtjänster som rekreation, ekoturism och djurliv kan vara ytterligare ett sätt att förbättra levnadsvillkoren och ekonomin för skogsägare.
Förutom betydelsen av skogsbruk på landsbygden, spelar stadsnära skog också en viktig roll för många människor när det gäller att förbättra den mentala och fysiska hälsan.
Vad kan finansieringen användas till?
I varje enskild utlysning anges de villkor som gäller för den specifika utlysningen. Generellt kan dock projektportföljen stödja:
- Arbetstid, (utrustning) och spridningsaktiviteter.
- Både rena forskningsprojekt och kompetensutvecklings- och utbildningsaktiviteter.
- Gemensamma aktiviteter utöver forskning och kapacitetsuppbyggnad/utbildningsaktiviteter kan finansieras om projektkommittén anser att det stärker partnerskapets vision.
- Utbildningsprojekt och stipendier.
- Både såddfinansiering och större projekt.
- Både kort- och långsiktiga projekt.
Vem kan söka?
Vissa grundläggande villkor gäller för all användning av medlen i projektportföljen:
- Forskningsansökan ska vara undertecknad av forskare från Linnéuniversitetet och anställda på IKEA och/eller Södra gemensamt, det vill säga minst två av parterna ska vara listade som sökande.
- Dekanintyg ska bifogas forskningsansökan (ett internt krav vid universitetet för att säkerställa projektets genomförande).
- Finansiering av arbetstid kan i första hand ges till forskare/lärare anställda vid Linnéuniversitetet.
Om The Bridge
Syftet med partnerskapet The Bridge är att skapa en gemensam plattform för utmanings- och behovsdriven kunskapsutveckling, huvudsakligen kopplad till skogens hela värdekedja men även hållbarhet och innovation per se.
Partnerskapet möjliggör en nära koppling mellan studenter och näringsliv genom företagens aktiva deltagande i utbildningarna i form av exempelvis mentorskap, gästföreläsningar, projektarbeten och studiebesök. Partnerskapet möjliggör också en aktiv dialog om framtidens kompetensförsörjningsbehov.
De långsiktiga målsättningarna är:
- Såväl kunskaps- som industriförflyttning.
- Snabbare realisering från nyvunnen kunskap till implementering och uppskalning i industrin.
- Ett ömsesidigt och gemensamt lärande.
- Stärkande av företagen genom närhet till och deltagande i aktuell forskning och utbildning.
- Stärkande av universitetet genom närhet till företagen: 1) relevanta behovsdrivna forskningsfrågor och 2) ökad relevans och kvalitet i utbildningar.
- Adekvat rekryteringsbas för företagens kompetensförsörjning.
Organisation
Styrgrupp
- Peter Aronsson, Linnéuniversitetet
- Robert Carleke, IKEA
- Lotta Lyrå, Södra
Projektkommitté
- Susanne Ackum, Linnéuniversitetet
- Jesper Andersson, Linnéuniversitetet
- Linda Wilkens, IKEA
- Mikhail Tarasov, IKEA
- Magnus Petersson, Södra
- Kristoffer Segerholm, Södra