The Bridge
Södra, IKEA och Linnéuniversitetet har ingått ett unikt partnerskap – The Bridge. Samarbetet fokuserar på skogsbruk, innovation och hållbarhet.
Världen står inför globala utmaningar som måste lösas för att skapa ett hållbart samhälle för framtiden, där vi på innovativa och smarta vis använder resurser och hittar sätt att arbeta tillsammans.
Samarbetet The Bridge bygger på gemensamma värderingar med en stark koppling till Småland, förenade krafter och olika kompetensområden. Allt med syftet att uppnå ett dynamiskt utbyte mellan den akademiska världen och näringslivet. Målet är att skapa nya perspektiv, banbrytande innovationer och ömsesidig nytta. Detta är vårt sätt att skapa ny kunskap och att bygga broar mellan den akademiska och den entreprenöriella världen. Detta är vår väg mot en hållbar framtid.
Kärnan i vårt samarbete
- Utbildning av hög kvalitet, med en nära relation mellan studenter och näringsliv.
- Innovationer och forskning för nya tillämpningar för trä, för att minska användningen av jungfruliga, fossila material och ersätta dessa med förnybara, biobaserade alternativ.
- Utveckling av innovativ teknik för att använda trä på hållbara sätt.
- Ett brett perspektiv. Vi kombinerar sociala, ekonomiska och miljöaspekter för att hitta lösningar för att mildra klimatförändringarna och göra våra skogar motståndskraftiga mot ett varmare klimat.
Utbildning
The Bridge stöttar Linnéuniversitetets unika utbildningar inom skogsbruk och innovation, som är nära kopplade till träbaserad industri. Parterna i samarbetet bidrar bland annat genom föreläsningar, examensarbeten och praktiska projekt, vilket möjliggör för studenter att tillämpa teorin från studierna på verkliga arbetslivssituationer.
-
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning design, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- DAIN2
-
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning företagsekonomi, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- EAIN2
-
Innovation genom ekonomi, teknik och design - inriktning teknik, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Campus
- Avancerad nivå
- Helfart
- TAIN2
-
Skogsbruk för grön hållbar utveckling, masterprogramProgram 120 hp
- Höst 2024
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Helfart
- TASB2
-
Skogsskötsel för flera målKurs 15 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS016
-
SkogsträdsförädlingKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS051
-
Vedbildning och årsringarKurs 7,5 hp
- Höst 2023
- Växjö
- Distans
- Avancerad nivå
- Halvfart
- 4TS018
Forskning
Innovativ och banbrytande forskning är avgörande för en hållbar och cirkulär framtid. Genom ett tvärvetenskapligt angreppssätt och nära samarbete med näringslivet kan vi möta dagens och morgondagens samhällsutmaningar.
-
Forestry, Wood and Building Technologies Inom forskningsområdet Forestry, Wood and Building Technologies vill man vid Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA)…
-
Träbyggnadsteknik Den huvudsakliga inriktningen för forskningsmiljön Träbyggnadsteknik inom ämnet byggteknik är träbyggnadsteknik och tillämpad mekanik. Forskningen är i stor utsträckning tillämpad…
-
Kunskapsmiljö Linné: Avancerade material Det behövs nya typer av material för att möta aktuella och framtida utmaningar inom områden som energi, resurser, hälsovård och livsmedel. Syftet med…
-
Kunskapsmiljö Linné: Grön hållbar utveckling Utmaningarna inom området klimat och miljö är stora och hur vi hanterar dem är avgörande för vår framtid här på jorden. Syftet med kunskapsmiljön Grön…
Partnerskapsledning
Huvudmannagruppen
Peter Aronsson, Linnéuniversitetet
Fredrika Inger, IKEA
Lotta Lyrå, Södra
Samverkansgruppen
Ulf Johansson, IKEA
Robert Carleke, IKEA
Camilla Keen, Södra
Olof Hansson, Södra
Johan Bergh, Linnéuniversitetet, fakulteten för teknik
Mathilda Tham, Linnéuniversitetet, fakulteten för konst- och humaniora
Adjungerad: Magnus Bratt, Linnéuniversitetet, avd. för externa relationer
Nya medarbetare i The Bridge
Linnéuniversitetet, Södra och IKEA samarbetar för att utveckla forskningen inom skogsbruk, innovation och hållbarhet. I ett första skede har fjorton forskare anstält och ytterligare forskare kommer att anställas fram till 2031. Möt några av våra forskare nedan!
Achim Grelle: Skogsbruket kan bidra till att motverka klimatförändringarna
Achim Grelle läste fysik i Göttingen, Tyskland, med inriktning flödesdynamik och då väcktes intresset för meterologi som storskaligt flödesdynamiskt system. Han sökte sig till The Bridge därför att han lockades av att arbeta inom en forskargrupp med stor skoglig kompetens där hans kunskap efterfrågades.
- När jag insåg klimatsystemets komplexitet och sårbarhet började jag studera växelverkan mellan ekosystem och atmosfären, framför allt genom att mäta det turbulenta utbytet av energi och ämnen, säger Achim Grelle, lektor i skogshushållning med inriktning på skogens klimatnytta.
Achim flyttade till Sverige 1992 för att sedan påbörja en doktorsavhandling på Sveriges lantbruksuniversitet. Där jobbade han inom ramen för många nationella och internationella forskningsprojekt.
- En grundpelare i min forskning är långtidsmätningar av energi- och gasutbytet mellan olika ekosystem och atmosfären med fokus på hur störningar och skötsel påverkar dessa flöden. I synnerhet den boreala skogen kännetecknas av enorma kolförråd i marken, stora bruttoflöden till och från atmosfären samt ett nettoupptag av koldioxid som är den relativt lilla balansen mellan bruttoflödena, säger Achim.
Med sin forskning och undervisning vill Achim bidra till att öka och sprida kunskap om hur skogsbruket kan bidra till att motverka klimatförändringarna.
- Skogsbrukets utmaning är att förvalta detta system på ett klokt sätt, att bevara kollagren, att minska förlusterna och att öka kolinbindningen. Mina studier av växthusgasflöden i olika skogsekosystem kommer att bidra till att kvantifiera kol- och växthusgasbalanser, att förstå processer bakom gasutbytet, och att identifiera trender och extrema händelser i skogarnas kolbalans.
Potential inom The Bridge
Achims ser en stor potential i projektet eftersom det är en kort väg mellan forskningsresultat och praktisk tillämpning samt att det finns en tät dialog med samarbetspartners.
- Jag hoppas också att vi genom projektet kan skapa ett ökat intresse för fysikaliska och matematiska sammanhang hos studenterna och ta fram ny kunskap om alternativa skötselmetoder.
Hans kunskap och tidigare erfarenheter inom miljömätteknik kommer att komma till nytta eftersom tillförlitliga, avancerade mätningar av gas- och energiutbyte kommer att vara ett starkt redskap i forskningen om hur skogsbruk kan motverka klimatförändringarna.
- Min fysikaliska bakgrund och mina kunskaper i meteorologi bildar ett utmärkt komplement till den gedigna skogliga kunskap som finns inom The Bridge. Även i undervisningen kommer min kompletterande kompetens inom matematik, fysik, meteorologi och klimatologi att vara till nytta, avslutar Achim.
Anna Jensen: Skogsbruket måste vara hållbart
Anna Jensen kommer ifrån Danmark och är biolog med en examen ifrån Lunds universitet och en doktorsexamen i skogsbruk ifrån Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Anna har skogsskötsel med föryngring som specialområde.
- Föryngring innebär hur man arbetar för att etablera småträd och ny skog. Jag jobbar mycket med ek, men även gran och björk. Dessutom arbetar jag med växtfysiologi, i första hand fotosyntes (CO2-upptag) och därmed skogens klimatnytta. Min roll i The Bridge är att utveckla forskning och undervisning om skogsskötsel. Det vill säga hur man odlar skogen på ett hållbart sätt, säger Anna Jensen.
När det gäller forskning hoppas Anna att tillsammans samarbetsparters kunna utveckla nya skogsbruksmetoder och bidra till att skapa ett skogsbruk som kan hantera de utmaningar som uppstår på grund av det förändrade klimatet.
- Det är också viktigt med ett skogsbruk som på ett ekologiskt hållbart sätt använder resurserna som fynd. När det kommer till undervisning hoppas jag kunna bidra till att påverka både kunskapsnivån, men att jag i dialog med studenterna med eleverna ska hitta nya vägar och lösningar för hur vi använder skogen.
Anna ser en potential i att The Bridge kan föra Linnéuniversitetet och dess samarbetspartners ännu närmare varandra.
- Jag tror det finns goda förutsättningar för det och att vi tillsammans kan hitta bra lösningar för ett hållbart skogsbruk.
Andreas Stephan: Digitaliseringen kommer påverka hur vi arbetar med skogen
Andreas Stephan är uppvuxen i Tyskland och studerade samt gjorde sin forskarutbildning i Berlin. Han kommer senast ifrån en tjänst på Internationella Handelshögskolan i Jönköping.
- Att kunna syssla skogens betydelse inom klimatomställningen och att vara knuten till en teknisk fakultet lockade mig till Linnéuniversitetet. I mitt arbete som professor i skogsindustriell ekonomi på institutionen för skog och träteknik vill jag jobba med frågor relaterade till klimat- och skogspolitik, finansmarknader, men också med modellering och digitala verktyg inom skogsplanering, säger Andreas Stephan.
Andreas tror att digitaliseringen kommer att få en stor betydelse för skogsskötseln i framtiden.
- Den digitalisering som finns i samhället och näringslivet är bara början. Digitaliseringen kommer att bli viktig även inom områden där man tidigare inte trodde att det skulle kunna få en betydelse. Det pratas exempelvis mycket om precision farming, det vill säga att man använder teknologi för att samla in data för att därefter kunna fatta beslut, men även om automatisering och robotteknik baserad på artificiell intelligens inom skogsskötsel. Med all sannolikhet kommer vi att få se detta användas inom några år. En ökad användning av AI skapar möjligheter men innebär också risker. En tillgång och styrka i mitt arbete är att jag har breda intressen förenat med kunskap även på teknikområdet och att jag inte ser några hinder med att jobba tvärvetenskapligt, säger Andreas.
Han ser en stor potential i att samarbeta med andra aktörer i olika projekt.
- Det finns ett antal områden där jag kan tänka mig att samarbeta med företag och definiera gemensamma projekt. Exempelvis inom skogsbrukets digitalisering. Det finns inte så många utmaningar för samarbete, det finns främst möjligheter. Potentialen är stor. Om man har sysslat med en sak under lång tid så behövs det ibland ett nytänkande. Där kan andra aktörer med ett alternativt perspektiv hjälpa.
Vad hoppas du att din insats ska få för praktisk tillämpning och betydelse?
- Mycket handlar om att hålla sig uppdaterad om utvecklingen så att man har kunskap som man också kan förmedla vidare till sina studenter. Kritiskt tänkande är viktigare än någonsin, det vill jag också gärna förmedla till mina studenter.
Vilket är ditt bästa hållbarhetstips i vardagen?
- Ät hälften så mycket kött och mer ärtor och bönor – helst svenskodlade.
Johan Kroon: Skogen har en nyckelroll i övergången till ett hållbart och biobaserat samhälle
Johan Kroon är Jägmästare och anställd som universitetslektor inom skogshushållning med inriktning mot genetisk förädling. Han sökte sig till Linnéuniversitetet för att han ville vara delaktig i universitetets forskning kring skogens roll i den nya biobaserade industrin.
- Som Jägmästare har jag ett brett skogligt kunnande. På Skogforsk, det svenska skogsbrukets forskningsinstitut, har jag under lång tid fått möjlighet att på nära håll följa skogsforskning med många olika tillämpningar över hela Sverige. Min ämnesfördjupning inom skogsgenetik och skogsträdsförädling kommer att kunna ingå när institutionen utvecklar sitt kursutbud och breddar sin forskning från skogen till den träbaserade industrin, säger Johan Kroon.
Arbetet på Skogforsk har gett Johan många kontaktytor till forskarkollegor i internationella och nationella nätverk likväl mot det operativa skogsbruket och han kommer att fortsätta att vara en del av det.
- Det kommer att ge en möjlighet att knyta grundforskningen på Linnéuniversitetet närmare de frågeställningar som finns i det praktiska skogsbruket kring det framtida odlingsmaterialet. Exempelvis val av skogsodlingsmaterial och framtida användning av skogsråvaran, säger Johan.
Johan hoppas kunna stärka produktionsforskningen på universitetet med fokus på den variation som finns mellan och inom de olika trädslagen som används i skogsbruket idag, men också öka kunskapen om andra trädslag, inte minst lövträd, som kan komma att bli en viktig resurs i framtidens skogar.
- Forskning kring skogsodlingsmaterialens anpassning i ett framtida klimat samt vedens egenskaper och möjliga användning kommer förhoppningsvis att stärka förmågan att bedriva ett konkurrenskraftigt och hållbart skogsbruk. Genom kommunikation och kunskapsspridning utifrån universitetens undervisning vill jag vara med och driva utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Framför allt vill jag inspirera studenter till framtida forskning inom skogsträdsförädling.
Utmaningar inom skogsindustrin
Johan säger att om vi ska finna nya lösningar för hur skogen skall vårdas och skördas i ett framtida hållbart skogsbrukande och vara en naturlig del av lösningen i en grön omställning av vårt samhälle kräver djup förståelse för råvarukedjans alla delar.
- Det kräver också en bra forskningsinfrastruktur med god tillgång till avancerad teknik och utrymme att testa innovativa lösningar. Dessutom behövs tålamod då forskning kring skogen ofta kräver långa perspektiv. För detta krävs både detaljkunskap i det enskilda forskningsfältet och en förmåga att lyfta blicken och vara delaktig i tydlig vision om att knyta ihop de enskilda stegen i kedjan från ”skogen till plankan”.
Även om det finns utmaningar så ser Johan också en stor potential i arbetet inom skogsindustrin och att skogen har en nyckelroll i övergången till ett hållbart, biobaserat samhälle.
-Med ett tvärvetenskapligt tankesätt kan vi förstå olika aktörers behov och intresse, men också vilka förutsättningar som kommer gälla för att bedriva skogsbruk i framtiden. Med en stark förankring och ett stöd från partners i skogsbruket så finns det goda möjligheter att hitta bra samarbetsformer som generar en forskning som kan komma till stor nytta för att utveckla skogsbrukandet och den träbaserade industrin, avslutar Johan.
Martin Bader: Samspelet med våra samarbetspartners är mycket attraktivt
Martin Bader är skogsekolog och intresserad av samspelet mellan träd, patogener och insekter och hur dessa påverkas av torka. Han disputerade vid universitetet i Basel, Schweiz och påbörjade sin anställning som lektor vid Linnéuniversitetet under 2021.
- I Basel undersökte jag effekterna av förhöjd koldioxid i atmosfären på skogsträd. Efter en postdoktoral vistelse i västra Australien gick jag till New Zealand Forest Research Institute i en dubbel roll som skogsekolog och biostatistiker, innan jag 2017 fick en docentur i ekologi vid Auckland University of Technology, säger Martin Bader.
Martins forskning är inriktad på skogens ekosystemtjänster. Särskilt användningen av nyttiga markmikrober och andra verktyg för att öka skogsträdens torktolerans.
- Jag undersöker anpassningsbara skogsförvaltningsstrategier för att mildra klimatförändringens negativa effekter, särskilt när det gäller torka som sannolikt kommer att bli vanligare och intensivare i en varmare framtid. Jag arbetar också med skogsföryngring och utforskar lättanvända verktyg för att öka plantornas motståndskraft mot biotiska och abiotiska hot, säger Martin.
Martin är också involverad i undervisning på grundnivå och avancerad nivå.
- Jag planerar att genomföra några kurser i dataanalys för att främja studenternas analytiska kompetens. Det kommer att stödjas av inrättandet av en R-användargrupp som är ett programmeringsspråk och en programvarumiljö för statistiska beräkningar och grafik. Det är gratis, har öppen källkod och har blivit ett gemensamt språk inom många grenar av naturvetenskap, samhällsvetenskap samt ekonomi.
Potential inom The Bridge
Han ser en stor potential i The Bridge. Att i samarbete sträva efter en klimatanpassad framtid för våra skogar och att kunskapsutbyte, kommunikation av förväntningar, mål och strävanden kan skapa en stimulerande forskningsmiljö.
- Linnéuniversitetet har haft ett gott inflytande när det gäller att anställa ny personal inom The Bridge eftersom stämningen och motivationen i teamet är hög och det smittar av sig. Jag är övertygad om att vi kan utveckla effektiva adaptiva skogsförvaltningsstrategier för att stödja övergången till ett klimatsmart skogsbruk och bidra till att framtidssäkra naturskogarnas ekosystemtjänster.
Han ser positivt på det samarbete som finns med externa aktörer.
- Samspelet med våra samarbetspartners är mycket attraktivt och ger input och idéer till både forskning och undervisning, avslutar Martin.
Nyheter
Bakgrund
Södra och Linnéuniversitetet har en lång historia av samarbeten. Första gången de båda organisationerna gjorde gemensamma satsningar inom forskning, utveckling och utbildning var redan 1996. Det skedde i samband med uppbyggnad av skogsindustriell forskning och utbildning, vid tidigare Växjö Högskola. Sedan dess har de bland mycket annat genomfört forskningsstudier inom skogsbränsle, digitalisering av skogsbruket och möjliggjort en professur inom träbyggnadsteknik. Samarbetet har också möjliggjort för studenter att komma nära näringslivet både genom examensprojekt och gästföreläsningar, men också genom att Södra kontinuerligt bidragit till utvecklingen av kurser och program.
Sedan 2009 har Linnéuniversitetet och IKEA framgångsrikt samarbetat i ett strategiskt partnerskap kallat ”The Bridge”. Syftet med samarbetet har från början varit att utforma de framtida kreativa kunskapsmiljöerna för de många - med fokus på livet hemma, entreprenörskap, innovation och produktion. Under de senaste 5 åren, under ”The Bridge”-samarbetet, har många studenter slutfört masterprogrammet inom Innovation, där IKEA stöder med kompetens och engagemang kring design och produktutveckling.
Från 2020 är Södra också en del av The Bridge. Partnerskapet utvidgas till att också samla expertis inom skogsförvaltning, ekologi, social hållbarhet, ekonomi och råvarans egenskaper och användningar under ett tak.