The ReAction group – Resilient healthcare and patient activation
Vår forskning syftar till att förbättra hälso- och sjukvårdens förutsättningar att genomföra god och säker vård på ett jämlikt sätt genom patientens vårdkedja, samt att med ökad träffsäkerhet stärka individers förmåga att aktivt främja sin egen hälsa. Det förutsätter ett hållbart hälso- och sjukvårdssystem som värnar personalens hälsa och har förmåga att förutse och anpassa sig till växlande förhållanden och snabbt återhämta sig efter extra belastning. Det kallas resiliens. Att arbeta för ökad resiliens innebär alltså att ta tillvara individens, systemens och jordens resurser på ett ansvarsfullt och hållbart sätt.
Vår forskning
När andelen äldre och personer med långvariga sjukdomstillstånd ökar i befolkningen ökar också behovet att förbättra individers förutsättningar att främja sin hälsa, förebygga åldersrelaterade besvär, kunna hantera eventuella symptom och egenvård av kroniska sjukdomar för att kunna leva ett självständigt liv. Resilienta hälso- och sjukvårdssystem blir allt viktigare för att tillgodose en proaktiv, trygg och säker vård av personer med komplexa vårdbehov, en vård som till stor del äger rum inom primärvården och i hemmet.
För att åstadkomma kliniskt relevant forskning av hög vetenskaplig kvalitet arbetar vi multidisciplinärt och tvärvetenskapligt och använder en kombination av olika forskningsmetoder och designer. Forskningen planeras, utvecklas och genomförs i nära samarbete med vård- och omsorgsgivare, patienter, brukare, anhöriga samt näringsliv och nationella intresseorganisationer.
Vår vision är
- Att utforska, utveckla, testa, implementera och utvärdera verktyg, metoder och interventioner som främjar hälsa och en trygg, säker vård för personer med långvariga eller komplexa behov av vård och omsorg och stöttar deras anhöriga.
- Att utveckla förutsättningar för samordnade, proaktiva och hållbara arbetsprocesser så att alla patienter får rätt insats i rätt tid genom hela vårdförloppet.
Forskningen har fokus på
- Personer som lever med kroniska eller komplexa vårdbehov, exempelvis till följd av bäckencancer, hjärtsvikt, hypertoni, diabetes eller svårläkta sår.
- Beslutsstöd, digitala metoder och verktyg för ökad precision och personcentrering i vården.
- Metoder som främjar och motiverar hälsosamma vanor och kompetens att förebygga och hantera symptom, läkemedel, egenvård och rehabilitering.
- Självskattningsinstrument (PROM/PREM) som bland annat utvärderar patientupplevd kontinuitet i primärvården.
- Proaktiva arbetsprocesser som främjar trygg och säker vård, vårdkontinuitet och stöd till egenvård.
- Organisatoriska och individuella förutsättningar för att kunna arbeta proaktivt, personcentrerat och hållbart.
Forskningsprojekt
Pågående projekt
-
Doktorandprojekt: Stödja patienter och anhöriga i ett aktivt deltagande av egenvård i hemmet Samhället står inför utmaningen att möta vårdbehoven hos en åldrande befolkning där majoriteten har minst…
-
Doktorandprojekt: Sömlösa vårdövergångar för äldre i behov av samordnad vård Projektet syftar till att utforska hur en integrerad vård och en sammanhållen vårdkedja kan upprätthålla god och säker vård…
-
Projekt: Bättre vård till alla I detta projekt antar vi utmaningen att utforska hur trygg och säker vård kan utvecklas och samskapas för personer med kroniska och komplexa vårdbehov. Detta undersöker…
-
Projekt: Online-baserat stöd för sexuell rehabilitering efter prostatacancer och cancer i lilla bäckenet Detta projekt avser att utveckla och testa internetbaserade stöd med fokus på sexuell…
-
Projekt: Resiliens inom sjöfart och vård För att utveckla en säker och hållbar arbetsmiljö inom framtidens allt mer komplexa sociotekniska system krävs nya synsätt. Resiliens är ett nytt sätt att se…
-
Projekt: Stillasittande beteende hos äldre personer och stödjande metoder för att bryta stillasittande för hållbart åldrande Detta projekt syftar till att kartlägga äldre personers (65+)…
-
Projekt: Säker i varje steg 2.0 I det här projektet utforskar vi hur ett digitalt verktyg som en del i en så kallad peer to peer-intervention kan integreras i kommunal primärvård. Detta för att…
-
Projekt: Sömlösa vårdövergångar – förutsättningar för intra- och interorganisatorisk samverkan på ledningsnivå I detta projekt studerar vi på ledningsnivå förutsättningar för intra- och…
-
Projekt: Tarmflorans sammansättning och matsmältning av animaliska livsmedel Syftet med detta projekt är att jämföra tarmflorans effekt på TMAO-halten i blod och urin efter måltider av ägg och kött…
Avslutade projekt
-
Projekt: Aktiv patientmedverkan med hjälp av ett ehälsostöd i cancervårdens övergångar Trots fleråriga nationella insatser för att stärka tillgänglighet, öka patientmedverkan och minska regionala…
-
Projekt: En samskapande lösning för en personlig egenvårdsplaneringsprocess för att förebygga återfall i svårläkta sår Syftet med projektet var att förebygga återfall av svårläkta sår, förbättra…
-
Projekt: Kontinuitet i vården för personer med komplexa behov – hur vet vi vad som fungerar? Kontinuitet i vården anses skapa säker och effektiv vård. Problemet är att man ser olika på vad kontinuitet…
-
Projekt: Säker i varje steg 1.0 I detta co-design-projekt utforskar vi, tillsammans med äldre personer, hur ett digitalt verktyg kan utvecklas och användas som stöd för äldre att bevara och förbättra…
-
Projekt: Säker i varje steg 3.0 Det här projektet fokuserar på att sprida och dela kunskap mellan professioner för att äldre personer ska få stöd att återerövra, träna och bibehålla fysisk…
-
Projekt: Säkrare läkemedelsanvändning bland personer med polyfarmaci genom rådgivning och eHälso-stöd Detta projekt har som mål att förbättra individers kunskap om sina läkemedel och påminna om vilka…
-
Såddprojekt: Skeleton Avatar camera Technique (SAT) som metod för mätning av funktionsförmåga hos äldre personer Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Linnaeus University Centre for Data…
Medarbetare
Strategigrupp
- Amanda Hellström Docent
- 0480-44 67 04
- amandahellstromlnuse
- Cecilia Fagerström Professor
- 0470-76 78 86
- ceciliafagerstromlnuse
- Heidi Hagerman Universitetslektor
- 0480-44 63 61
- heidihagermanlnuse
- Mirjam Ekstedt Professor
- 0480-44 63 99
- mirjamekstedtlnuse
- Sofia Backåberg Universitetslektor
- 0470-76 75 03
- sofiabackaberglnuse
Medarbetare vid Linnéuniversitetet
- Amanda Hellström Docent
- 0480-44 67 04
- amandahellstromlnuse
- Ann-Therese Hedqvist Doktorand
- anntheresehedqvistlnuse
- Camilla Wennerberg Doktorand
- camillawennerberglnuse
- Catharina Lindberg Universitetslektor
- 0470-70 80 79
- 070-229 16 55
- catharinalindberglnuse
- Cecilia Fagerström Professor
- 0470-76 78 86
- ceciliafagerstromlnuse
- Elin-Sofie Forsgärde Universitetslektor, FORSKARE i EU PROJEKTET WELL CARE
- 0470-70 86 53
- elinsofieforsgardelnuse
- Gunilla Lindqvist Docent
- 0470-70 88 31
- gunillalindqvistlnuse
- Heidi Hagerman Universitetslektor
- 0480-44 63 61
- heidihagermanlnuse
- Jessica Olovsson Doktorand
- 0470-76 70 03
- jessicaolovssonlnuse
- Joakim Niklasson doktorand
- joakimniklassonlnuse
- Kristina Schildmeijer Docent
- 0480-44 67 62
- 072-594 95 71
- kristinaschildmeijerlnuse
- Kristina Tryselius Universitetslektor
- 0480-44 60 94
- kristinatryseliuslnuse
- Lina Nilsson DOCENT
- 0480-44 63 96
- linanilssonlnuse
- Linda Ljungholm Universitetslektor
- 0480-44 60 44
- lindaljungholmlnuse
- Mirjam Ekstedt Professor
- 0480-44 63 99
- mirjamekstedtlnuse
- Natali Johnsson universitetsadjunkt, doktorand
- 0470-70 89 74
- 070-252 09 08
- natalijohnssonlnuse
- Sofia Backåberg Universitetslektor
- 0470-76 75 03
- sofiabackaberglnuse
- Susanna Strandberg universitetsadjunkt, doktorand
- 0470-70 87 43
- 072-567 33 09
- susannastrandberglnuse
- Tora Hammar Docent
- 0480-49 71 76
- 072-594 97 16
- torahammarlnuse
Medarbetare vid andra universitet
- Carina Brandberg, doktorand, Karolinska Institutet
- Maria Flink, post-doc, Karolinska Institutet
- Mesfin Kassaye Tessma, Karolinska Institutet
- Carolina Wannheden, post-doc, Karolinska Institutet
- Anette Edin-Liljegren, lektor, Umeå universitet
Publikationer
Aktuellt
Nyheter
-
Fokus på patienten minskar lidande hos patienter med svårläkta sår Nyhet
-
Forskarbesök från Kanada stärker internationellt samarbete Nyhet
-
Forskare deltog i konferens om att öka äldres delaktighet i samhället Nyhet
-
Kan ehälsostöd hjälpa patienter efter operation för prostatacancer? Nyhet
-
Internationellt forskningssymposium om deltagaraktiva metoder i forskning och klinik Nyhet
-
Så kan kontinuitet mätas inom vården Nyhet
Tidigare aktiviteter (föreläsningar etc)
Film: Hur skapar vi hälso- och sjukvård som är anpassad för livet – varje dag?
Film: Säker träning i hemmet
I den öppna föreläsningen Säker träning i hemmet (43 min) visar och berättar Sofia Backåberg, lektor och leg fysioterapeut, om forskning kring hur vi på olika sätt kan återerövra tillit till den egna kroppen och fysiska förmågor genom träning i hemmet. Detta när till exempel ålder, sjukdom eller en period på sjukhus ändrar vår rörelseförmåga i vardagen. Föreläsningen är en del av föreläsningsserien Det goda åldrandet som arrangeras av Familjen Kamprads stiftelse.
Film: Hur skapar vi en trygg och säker vård i hemmet?