Träbyggnadsteknik
Den huvudsakliga inriktningen för forskningsmiljön Träbyggnadsteknik inom ämnet byggteknik är träbyggnadsteknik och tillämpad mekanik. Forskningen är i stor utsträckning tillämpad och bedrivs i nära samverkan med industrin.
Vår forskning
Forskningen om träbyggnadsteknik vid institutionen för byggteknik handlar om att utveckla användningen av trä och träbaserade material i modernt byggande. Vi arbetar med ett antal laborativt inriktade forskningsprojekt. Som ett paraply över vår forskning i träbyggnadsteknik spänner jämförande modellering med finita element-metoden. Vi forskar i nära samarbete med industri och näringsliv och har ett modernt, välutrustat laboratorium som erbjuder stora möjligheter.
Trä är enkelt att använda, förnybart och kretsloppsanpassat. I konstruktioner är det, rätt använt, starkare än stål. Trä är mångsidigt, variabelt och med utseende för alla smaker. Trä har en behaglig yta. Detta är en förklaring till att materialet trä har följt människan genom alla tider.
Målet för träbyggnadsforskningen vid Linnéuniversitetet är att utveckla trä och träbaserade material för användning i modernt byggande. För att nå bästa möjliga resultat används oftast en kombination av avancerade beräkningsmodeller och experiment. Forskningen kan beskrivas i ett antal olika områden, från material- till systemnivå:
- Hållfasthetssortering av virke
- Fukt och egenskaper över tid hos trä
- Korslimmat trä (Cross-Laminated Timber; CLT)
- Förband i träkonstruktioner
Samverkanskonstruktioner - Träkonstruktioner
- Tillståndsövervakning av konstruktioner
System
Byggnader är komplicerade system, där många saker samverkar och där lösningar på detaljnivå kan få konsekvenser för hela byggnaden. En av de frågor som är av stor betydelse för trähus är totalstabiliteten. Inom byggteknik arbetar vi med att ta fram bättre beräkningsmetoder för stabilisering av främst höga trähus.
De frågor som idag får mest uppmärksamhet inom forskningen om flerbostadshus i trä är relaterade till utformning av olika typer av byggsystem i trä. Inom detta område pågår ett flertal forskningsprojekt där vi studerar hur man får bättre tekniska lösningar, men också hur man skapar bättre beräkningsmodeller och hur man övervakar konstruktioners egenskaper.
Komponenter
En avgörande detalj för att klara både stabilitet, ljud och svikt är förbanden, det vill säga knutpunkterna mellan väggar och bjälklag. Ett annat projekt syftar till att utveckla viktiga aspekter hos byggsystem av korslimmat trä (KL-trä) för att öka dess konkurrenskraft. En ny typ av produkt är samverkanskonstruktioner i trä och glas för bärande konstruktioner.
Material
Det finns många forskningsfrågor om materialet trä. Det kan till exempel handla om styrka och styvhet, och då också om hur man sorterar fram virke med "rätt" egenskaper. Andra frågor handlar om hur brott i träet uppstår och hur man kan göra modeller av detta förlopp. Det kan också beröra formstabilitet hos materialet när det utsätts för fuktvariationer.
Samverkan
Inom forskningen har vi väl etablerad samverkan med företag och kommuner i regionen, liksom internationellt samarbete med lärosäten och forskningsnätverk över hela världen. Samtidigt letar vi kontinuerligt efter nya samarbetspartner. Idéer för gemensamma forskningsprojekt kan komma antingen från externa partner eller från våra forskare och kan leda till gemensam forskning och utveckling.
Den organisation som står oss närmast är RISE och de delar som berör träteknik och glasforskning (RISE Glas, före detta Glafo). Dessa delar av RISE har kontor på campus i Växjö. Samarbetet består i både gemensamma projekt och delade tjänster.
Andra organisationer av stor vikt för forskningen är Växjö kommuns projekt Välle broar, Centrum för byggande och boende med trä (CBBT) och Föreningen energieffektiva byggnader i sydost (GodaHus).
Vill du veta mer om vilka samverkansmöjligheter som finns är du välkommen att kontakta oss.
Projekt
Några av våra forskningsprojekt är:
-
Projekt: Detektion av kvistar och fiberorientering i virke baserat på skanning, modellering och maskininlärning Projekt syftar till att utveckla nya metoder för att detektera inre egenskaper hos…
-
Projekt: Fukt- och tidsberoende egenskaper hos sydsvenskt lövträ för lastbärande konstruktioner Målsättningen med detta projekt är att undersöka långtidsegenskaperna, motsvarande en byggnads…
-
Projekt: Hållbart byggande med trä – materialeffektivt värdeskapande från trämaterial till byggnader Genom forskning och utveckling av ny kunskap kommer projektet att bidra till ökad konkurrenskraft…
-
Projekt: Mekaniska långtidseffekter för dymlingsförband i träkonstruktioner som utgångspunkt för förlängd livslängd och materialåteranvändning Syftet med detta projekt är att öka kunskap om…
-
Projekt: Möjligheter och verktyg för att förbättra cirkularitet vid byggande av flervåningshus i trä Att övergå till en mer cirkulär ekonomi är nödvändigt för en resurseffektiv och konkurrenskraftig…
-
Projekt: Större konkurrenskraft för KL-träbaserade byggsystem genom effektiv konstruktion och reducerat kolavtryck Målet med detta projekt är att öka konkurrenskraften för korslimmat trä som…
-
Såddprojekt: Maskininlärningsstabilisering för statiska konvektion-diffusionsekvationer med fokus på värmetransportproblem Såddprojektets syfte är primärt att försöka förbättra numerisk stabilitet av…
Avslutade projekt
-
Projekt: Boende- och bostadsutveckling för stärkt tillväxt (Boost) Projektet Boost har sin utgångspunkt i boende och byggande i glas och trä. Målet är att utveckla och etablera samarbeten mellan…
-
Projekt: Boendeattraktivitet i flerbostadshus i trä Detta projekt ska skapa förståelse för träets positiva effekter på välbefinnande och attraktivitet i flerbostadshus. Projektet syftar till att öka…
-
Projekt: CT-skanning och betydelsen av kvistar i konstruktionsvirke Detta projekt syftade till att genomföra en ingående analys av trämaterial på mikrometernivå med hjälp av datortomografi. Specifikt…
-
Projekt: Design av innovativa modulbaserade flervåningshus i trä Byggande av flervåningshus i trä med lätta regelväggsmoduler är en ny och innovativ konstruktionsmetod, men samtidigt utmanande på…
-
Projekt: Flervåningshusbyggande av prefabricerade volymmoduler i trä – modellutveckling och experimentella studier Detta projekt ska utveckla beräknings- och designprocedurer för flerbostadshus i trä…
-
Projekt: ForestValue Hardwood joint - Innovative joints in hardwoods Målsättningen med detta projekt är att främja högpresterande lövträkonstruktioner inom den europeiska byggsektorn genom att…
-
Projekt: Hållfasthetssortering av konstruktionsvirke och limträlameller genom laserskanning och tredimensionell strukturmodellering Detta projekt går ut på att utveckla en metod för att med hög…
-
Projekt: Höga hus i trä – konceptstudier Syftet med projektet är att visa olika möjligheter att designa och konstruera en flervåningsbyggnad (20+ våningar) med bärande stomme av trä, samt att bygga…
-
Projekt: Limmad balk av sidobräder – förstudie kring tekniska egenskaper och marknadsförutsättningar Projektets mål är att klarlägga de viktigaste tekniska egenskaperna för en balk av sammanlimmade…
-
Projekt: Lokal fiberorientering i granvirke och dess betydelse för virkets egenskaper Detta projekt syftar till att öka kunskapen om fiberorienteringen nära kvistar i plankor, vilket är en…
-
Projekt: Optimalt materialutnyttjande för hållfasthetsklassat konstruktionsvirke Inom detta projekt utvecklas en metodik för att utifrån laserskanning och färgskanning av ytor fastställa var det finns…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: Stadsutvecklingsprojekt Torparängen i Växjö Området Torparängen ligger 3 km söder om Växjö centrum. En yta på 225 000 kvm ska innehålla bebyggelse och parkområden. Området är planerat för…
-
Projekt: Sustainable structural engineering Målet för detta projekt var en tvåårig masterutbildning som ger studenterna kunskap inom konstruktionsteknik och samtidigt belyser livscykelaspekter.…
-
Projekt: Tryck vinkelrätt fiberriktningen i korslimmade träprodukter Syftet med detta projekt var att på ett bättre sätt kunna förutsäga och utnyttja träets egenskaper i träbaserade byggprodukter som…
Publikationer
Medarbetare
- Ambrose Dodoo Professor
- 0470-76 78 12
- 072-510 27 17
- ambrosedodoolnuse
- Anders Alrutz Forskningsingenjör
- 0470-76 72 57
- 070-656 89 71
- andersalrutzlnuse
- Anders Olsson Professor
- 0470-70 89 85
- 070-730 51 70
- andersolssonlnuse
- Birgit Östman Emeritus i byggteknik
- birgitostmanlnuse
- Björn Johannesson Professor
- 0470-70 86 83
- 073-062 94 14
- bjornjohannessonlnuse
- Carl Larsson Doktorand
- carllarssonlnuse
- Eva Binder Biträdande Lektor
- 0470-70 81 42
- evabinderlnuse
- Jan Oscarsson
- janoscarssonlnuse
- Joan Gikonyo Forskningsamanuens
- 0470-70 89 17
- joangikonyolnuse
- Marie Johansson Professor
- 0470-70 82 99
- 073-040 54 32
- mariejohanssonlnuse
- Michael Dorn Docent
- 0470-70 81 56
- michaeldornlnuse
- Michael Schweigler Universitetslektor
- 0470-70 83 54
- michaelschweiglerlnuse
- Min Hu Universitetslektor
- 0470-70 81 67
- 072-246 45 03
- minhulnuse
- Osama Abdeljaber Lektor, biträdande
- 0470-76 78 60
- osamaabdeljaberlnuse
- Rajan Maharjan
- rajanmaharjanlnuse
- Sigurdur Ormarsson Professor
- 0470-70 86 77
- 072-217 05 23
- sigurdurormarssonlnuse
- Thomas K Bader Professor
- 0470-76 75 79
- 072-522 59 78
- thomasbaderlnuse
- Winston Mmari Postdoktor
- 0470-70 81 38
- winstonmmarilnuse