Wood protection
Gruppen Wood protection forskar kring trämaterial och beständighet, ett viktigt område i utvecklingen mot ett mer biobaserat samhälle. Målet för vår forskning är att öka kompetensen och medvetenheten kring dessa frågor genom att vi tar ett helhetsgrepp om dem.
Transformationen mot ett mer biobaserat samhälle kommer att ta tid. Forskningen kring ett ökat användande av trä är en viktig del i denna omställning.
Vid Linnéuniversitetet har forskning kring trämaterial och beständighet pågått under ett antal år. Forskningen bedrivs i forskargruppen Wood protection.
Resultaten av vår forskning visar att egenskaperna hos materialen har stor betydelse, även om man vidareförädlar materialet genom bland annat ytbehandling. En skyddande behandling är ofta avgörande för om trä kan användas som material vid konstruktioner utomhus.
Vår vision är att öka kompetensen och medvetenheten kring dessa frågor genom att ta ett helhetsgrepp. Vi samarbetar därför med flera olika aktörer i ett brett spann av aktiviteter, från utbildning till forskning.
Forskningen inom Wood protection är en del av forskningsområdet Skogens produkter.
Forskningsprojekt
Gruppen Wood protection driver ett flertal projekt inom området träskydd. I projektet Hållbara träfasader, med finansiering från Södras forskningsstiftelse och Centrum för byggande och boende i trä (CBBT), undersöker vi möjligheten att använda obehandlad gran som fasadmaterial.
Kopplat till detta finns även ett större projekt finansierat av forskningsrådet Formas kring interaktionen mellan färg och trä, där vi bygger upp en grundläggande förståelse för den optimala kombinationen mellan dessa.
Pågående forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Förutsättningar för sydsvenskt virke – kvalitet för utomhusapplikationer Detta projekt syftar till att undersöka egenskaper hos trä och dess förutsättningar för att kunna användas…
-
Projekt: Förutsättningar för sydsvenskt lövvirke – undersökning av virkeskvaliteter Denna studie syftar till att förbättra förutsättningarna för ytbehandling av lövträ för utomhusbruk, med fokus på…
-
Projekt: Hållbara träfasader av gran Målet med detta projekt är att undersöka om virke av gran är en lämplig ersättningsprodukt till andra typer av obehandlade fasader.
Avslutade forskningsprojekt
-
Projekt: Grundläggande förståelse av fuktupptag i målat trä för hållbara konstruktioner utomhus Syftet med projektet är att öka förståelsen för vattenupptagningen hos målat virke. Lika stort fokus…
-
Projekt: Nya miljövänliga skivmaterial Skivmaterial, till exempel spånskivor, är viktiga komponenter vid tillverkning av möbler och inredning. Den höga efterfrågan har dock lett till konkurrens om…
-
Projekt: ProWood – industriell produktframtagning för proaktiv trämekanisk industri i Sverige Företagsforskarskolan ProWood har sju doktorander och är en arena för utveckling, utbyte och spridning av…
-
Projekt: Trämaterial för möbelproduktion Kundupplevd kvalitet hos konstruktioner kan förbättras genom att produkternas mekaniska, akustiska och taktila egenskaper förändras. I detta projekt studerar…
-
Projekt: Ytbehandlade trämaterial för möbelproduktion Syftet med detta projekt är att studera hur olika kombinationer av trämaterial och ytbehandling påverkar produktens egenskaper och kvalitet.…
Uppdragsforskning
Gruppen Wood protection ansvarar för uppdragsforskning kring färg och trämaterial för flertalet aktörer inom näringslivet. Tester innefattar långtidsexponering utomhus, accelererade tester genom QUV och vattenupptag, samt uppdrag kring följeforskning.
Utbildningsverksamhet
Vi erbjuder föreläsningar och seminarier anpassade efter uppdrag från flertalet aktörer. Kurser vi erbjuder är bland annat uppdragsutbildningen Att välja trä. Vi är också auktoriserad utbildare för Skogsindustrierna.
Vi erbjuder även kursen Trämaterial och ytbehandling – hus och hem, 7,5 hp, som är en fristående kurs inom skog och träteknik.