Mikrofon

Forskarprat – Linnéuniversitetets podd

Välkommen till Forskarprat - en podd för dig som älskar vetenskap! Här möter du Linnéuniversitetets forskare som delar med sig av sina kunskaper. Tidigare hette podden Snillen stimulerar.

Konspirationsteorier – felaktiga förklaringar som skapar mening

Gäst: Anderas Önnerfors, docent i idéhistoria

När stora händelser och kriser inträffar är det vanligt att konspirationsteorier börjar spridas, vissa mer osannolika än andra. Vad är det egentligen som lockar människor att tro på sådana förklaringar?

Vi möter idéhistorikern Andreas Önnerfors som forskar om detta ämne. Han berättar om de viktigaste ingredienserna i en konspirationsteori, om deras attraktion och om deras historia. Vi tar upp klassiska teorier om bland annat månlandningen, Estoniakatastrofen och franska revolutionen, men även modernare varianter om Coronapandemin, klimatförnekelse och stulna barn. Andreas ger också råd om hur man ska bemöta en person som tror på konspirationsteorier.

Avsnittets längd: 50 min.

Andreas Önnerfors är forskare i idéhistoria. Han forskar bland annat om radikalisering och konspirationsteorier.

Läs mer om Andreas Önnerfors

Läs om Andreas bok "Konspirationsteorier - Meningsskapande berättelser i historia och nutid" (Nordic Academic press)

Ätstörningar och energibrist hos idrottare – så vänder vi trenden

Gäst: Anna Melin, professor i idrottsvetenskap

Studier visar att många idrottare har ätstörningar eller får inte i sig nog med energi. Det kan leda till exempelvis sämre muskeluppbyggnad, utebliven mens, låga testosteronnivåer, benskörhet och skador.

I detta avsnitt möter vi Anna Melin som är expert på frågor om energibrist och träning. Hon berättar om orsakerna till att idrottare äter för lite, hur det påverkar kroppen och hur vi kan vända trenden, med exempelvis mer kunskaper om idrottsnutrition. Anna ger också råd till tränare, idrottsutövare och föräldrar om hur vi skapar en bra träningsmiljö och vilka tecken på ätstörningar man ska vara vaksam på.

Avsnittets längd: 28 min.

Anna Melin forskar om idrottsnutrition, idrottsmedicin, relativ energibrist och ätstörningar. Hon är utbildad diestist och jobbade inom dansk elitidrott innan hon påbörjade sin forskarutbildning. 

Läs mer om Annas forskning

Läs mer om kursen Idrottens träningslära, kost för prestation, 7,5 hp

Syskonvåld – mer än bara bråk

Gäst: Veronica Burcar Alm, docent i sociologi

Vid syskonvåld saknas den ömsesidighet som finns i vanliga bråk mellan syskon. Istället är det ena syskonet som ensidigt och systematiskt utövar våld mot det andra.

Vi möter sociologen Veronika Burcar Alm, som forskar om våld i syskonrelationer. Hon berättar om vilken typ av våld det handlar om, hur de utsatta bemöts, vilka konsekvenser det kan ge, och om den ”terrorkänsla” som flera utsatta beskriver. Veronika ger också råd till föräldrar och socialtjänst om hur man kan upptäcka och förhålla sig till syskonvåld.

Veronika Burcar Alm är docent i sociologi. I sin forskning har hon bland annat intrersserat sig för våld i syskonrelationer.

Avsnittets längd: 35 min.

Läs mer om Veronikas forskning

Läs om Veronikas bok Skildringar av syskonvåld

 

Fler avsnitt av podden Forskarprat