Forskaren Liselotte Eek-Karlsson och poddens två programledare står på en gata.

Att gilla eller dissa? Om ungdomars liv på sociala medier

PODD: Varför får vissa en massa "likes" för sina inlägg på sociala medier, medan andra blir trakasserade för samma innehåll? Liselotte Eek-Karlsson, lektor i pedagogik, har undersökt ungas närvaro på nätet. Hon menar att det handlar mycket om att positionera sig, att testa gränser och att få uppmärksamhet.

Samtidigt finns alltid en risk att bli utsatt om man publicerar "fel" saker, som inte stämmer överens med det som förväntas av ens kompisgrupp, status eller kön. Och det kan få stor genomslagskraft. Liselotte ger också bra tips på hur man får en schystare användning av sociala medier.

Avsnittets längd: 34 min.

Citatet

– Det första de säger det är att "alla vill ju ha uppmärksamhet" och "alla vill bli sedda av kompisarna". Då går man in på nätet för att få den här uppmärksamheten. Men så fort man kliver in i det här rummet på nätet så finns det också en sårbarhet: "vad ska kompisarna tycka om mig när jag lägger ut mina bilder och när jag kommenterar andra?".

– Det finns förväntningar på hur pojkar och flickor, män och kvinnor, ska vara. Och det har ungdomarna väldig koll på. Flickor pratar ofta om känslor på sociala medier, och visar om de är ledsna eller glada. De visar samhällets förväntningar på hur man ska vara som flicka: man objektifierar sig och visar sin kropp. Pojkarna är "doers", de gör saker, de visar aktivitet.

Liselottes topplista: 5 steg mot en schystare användning av sociala medier

1. Ha ett normkritiskt förhållningssätt
2. Ta ansvar för ditt eget handlande på nätet
3. Behandla andra som du själv vill bli behandlad
4. Tänk efter innan
5. Våga säga ifrån

Fler avsnitt av Forskarprat