Historien om vampyren – besten som blev vår bästis
PODD: I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vampyrexperten och litteraturvetaren Anna Höglund. Hon leder oss igenom mörkret och berättar om vampyrberättelsens ursprung, vampyrepidemier i Serbien, Draculas betydelse och om de mer moderna humanvampyrerna.
Vi får också veta att vampyrens intåg i litteraturen egentligen började med ett stulet manus under en stökig sommar vid Genèvesjön 1816.
Avsnittets längd: 53 min.
Annas topplista: fem favoritvampyrer genom historien
1. Dracula ("Dracula" 1897)
2. Eve & Adam ("Only Lovers Left Alive" 2014)
3. Spike ("Buffy the Vampire Slayer" 1997)
4. Eli ("Låt den rätte komma in" 2004)
5. Louis ("En vampyrs bekännelser" 1976)
Citatet
– Vår tids vampyrer behåller den här känslan av utanförskap, att de inte passar in i samhället. De är egentligen en av litteraturens mest framträdande outsiders, säger Anna.
Fler avsnitt av podden Forskarprat
-
Så gör skogen mest nytta för klimatet PODD: Skogen är en klimathjälte eftersom den lagrar så mycket koldioxid. Men det går att öka den lagringen ännu mer. Vi möter Johan Bergh, professor i…
-
Skjutningar och skärpta straff – om kriminaliteten i Sverige PODD: Hur har brottsligheten i Sverige förändrats över tid? Hur har synen på straff sett ut och vad är trenden idag?
-
Så löser vi läskrisen i skolan PODD: Flera undersökningar visar på svenska elevers bristande läsförmåga. Vad beror den på? Och hur kan den lösas? Vi möter pedagogikprofessorn Linda Fälth, som berättar…
-
Forskarnas upptäckt: stort metangasläckage på Östersjöns djupaste botten PODD: Under en forskningsexpedition 2023 till Landsortsdjupet, Östersjöns djupaste plats, gjordes en förvånande upptäckt. I ett…
-
Så lämnar vi slit-och-släng-samhället PODD: Välkommen till en snabbkurs i cirkulär ekonomi – för dig som vill minska din konsumtion. Vår gäst är Joacim Rosenlund, som forskar om återvinning och…
-
Är maten farlig? PODD: Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska…
-
Historien om Ukraina PODD: Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tids konflikt med…
-
Mysteriet med massakern i Sandby borg PODD: Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett brutalt angrepp. De attackerades,…
-
Historien om kolonin Nya Sverige PODD: Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni som skulle stärka statskassan. Men det gick…
-
Kriminella gäng, broderskap och avhopp PODD: I detta avsnitt möter vi Torbjörn Forkby som forskar om gäng.
-
Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor? PODD: Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet.
-
Skogsbad – som balsam för stressade själar PODD: Skogsbad har visat vara riktigt bra för stressade människor. Flera studier visar att det bland annat minskar stressnivåerna, sänker blodtrycket och ger…
-
Allt du vill veta om virus! PODD: I detta coronainspirerade avsnitt har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper…
-
Vad händer när solen slocknar? PODD: Vi har bjudit in vår rymdexpert Arvid Pohl för att lära oss allt om stjärnor.
-
Svordomens historia – känsliga lyssnare varnas! PODD: När började vi svära – och hur i hela friden lät det då? I det här avsnittet ger vi oss ut på en historisk resa kantad av fula ord. Till vår hjälp…
-
Därför blir en låt en hit PODD: Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och…