Kriminella gäng, broderskap och avhopp
PODD: I detta avsnitt möter vi Torbjörn Forkby som forskar om gäng.
Vi diskuterar gängens uppkomst och vad det är som gör att vissa ungdomar söker sig dit. Vi pratar om broderskap, maskulinitet, mansdominans och kampen för att bli Någon (med stort N).
Torbjörn berättar också om hur vägen ut ur en gängtillvaro kan se ut, och vilka förebyggande insatser som samhället kan arbeta med.
Avsnittets längd: 54 min.
Torbjörn Forkby är professor i socialt arbete vid Linnéuniversitetet. Han forskar bland annat om gäng; deras uppkomst och organisation, och hur vägen in och ut från gäng kan se ut.
Torbjörns topplista: 5 viktiga åtgärder för att människor inte ska hamna i kriminella gäng
- Arbeta för att alla unga ska ha en reell tilltro till att komma in i samhället
- Utgå från att arbetet med gäng är en del av ett demokratiarbete
- Ett sammanhang och helhetsgrepp i arbetet
- Mer kunskap om vad som är attraktivt bland unga
- Granska den egna verksamheten
Fler avsnitt av podden Forskarprat
-
Så gör skogen mest nytta för klimatet PODD: Skogen är en klimathjälte eftersom den lagrar så mycket koldioxid. Men det går att öka den lagringen ännu mer. Vi möter Johan Bergh, professor i…
-
Skjutningar och skärpta straff – om kriminaliteten i Sverige PODD: Hur har brottsligheten i Sverige förändrats över tid? Hur har synen på straff sett ut och vad är trenden idag?
-
Så löser vi läskrisen i skolan PODD: Flera undersökningar visar på svenska elevers bristande läsförmåga. Vad beror den på? Och hur kan den lösas? Vi möter pedagogikprofessorn Linda Fälth, som berättar…
-
Forskarnas upptäckt: stort metangasläckage på Östersjöns djupaste botten PODD: Under en forskningsexpedition 2023 till Landsortsdjupet, Östersjöns djupaste plats, gjordes en förvånande upptäckt. I ett…
-
Så lämnar vi slit-och-släng-samhället PODD: Välkommen till en snabbkurs i cirkulär ekonomi – för dig som vill minska din konsumtion. Vår gäst är Joacim Rosenlund, som forskar om återvinning och…
-
Är maten farlig? PODD: Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska…
-
Historien om Ukraina PODD: Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tids konflikt med…
-
Mysteriet med massakern i Sandby borg PODD: Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett brutalt angrepp. De attackerades,…
-
Historien om kolonin Nya Sverige PODD: Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni som skulle stärka statskassan. Men det gick…
-
Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor? PODD: Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet.
-
Skogsbad – som balsam för stressade själar PODD: Skogsbad har visat vara riktigt bra för stressade människor. Flera studier visar att det bland annat minskar stressnivåerna, sänker blodtrycket och ger…
-
Allt du vill veta om virus! PODD: I detta coronainspirerade avsnitt har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper…
-
Vad händer när solen slocknar? PODD: Vi har bjudit in vår rymdexpert Arvid Pohl för att lära oss allt om stjärnor.
-
Historien om vampyren – besten som blev vår bästis PODD: I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vampyrexperten och litteraturvetaren Anna Höglund. Hon leder oss igenom mörkret och berättar om…