Vad händer när solen slocknar?
PODD: Vi har bjudit in vår rymdexpert Arvid Pohl för att lära oss allt om stjärnor.
Han berättar om hur de föds, lever och dör – några mer våldsamt än andra – och vi kastar lite extra ljus på hur vår egen stjärna Solen dukar under. Vad händer med mänskligheten då? Och när kommer detta att ske?
Arvid berättar också om rymdens röda, vita och bruna dvärgar, om Solens uteblivna parrelation med Jupiter, och om det stämmer att stjärnorna blinkar. Han avslöjar också sina personliga favoritstjärnor.
Avsnittets längd: 50 min.
Arvids topplista: fem favoritstjärnor
1. Solen
2. Proxima Centauri (röd dvärg)
3. Rigel A (blå superjätte)
4. Sirius B (vit dvärg)
5. PSR B1937+21 (pulsar)
Citatet
– Då börjar solen växa. Den blir lite svalare, men framför allt så växer den. Först sväljer den Merkurius. Sen växer den en andra gång, och då når den eventuellt ända hit ut. Men under tiden kastar den ut så mycket gas, så den blir hälften så tung som den är idag. Då minskar dess gravitation, och det får planeterna att vandra utåt. Så jorden kommer ligga utanför där Mars är idag.
– Mars eller Venus?
– Mars, alla gånger! Venus är ett helvete. Det är 400 grader varmt där och 90 gånger vårat atmosfärstryck. Sovjet skickade sonder dit, som var som stridsvagnar. De höll i en timme.
Fler avsnitt av Forskarprat
-
Så gör skogen mest nytta för klimatet PODD: Skogen är en klimathjälte eftersom den lagrar så mycket koldioxid. Men det går att öka den lagringen ännu mer. Vi möter Johan Bergh, professor i…
-
Skjutningar och skärpta straff – om kriminaliteten i Sverige PODD: Hur har brottsligheten i Sverige förändrats över tid? Hur har synen på straff sett ut och vad är trenden idag?
-
Så löser vi läskrisen i skolan PODD: Flera undersökningar visar på svenska elevers bristande läsförmåga. Vad beror den på? Och hur kan den lösas? Vi möter pedagogikprofessorn Linda Fälth, som berättar…
-
Forskarnas upptäckt: stort metangasläckage på Östersjöns djupaste botten PODD: Under en forskningsexpedition 2023 till Landsortsdjupet, Östersjöns djupaste plats, gjordes en förvånande upptäckt. I ett…
-
Så lämnar vi slit-och-släng-samhället PODD: Välkommen till en snabbkurs i cirkulär ekonomi – för dig som vill minska din konsumtion. Vår gäst är Joacim Rosenlund, som forskar om återvinning och…
-
Är maten farlig? PODD: Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska…
-
Historien om Ukraina PODD: Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tids konflikt med…
-
Mysteriet med massakern i Sandby borg PODD: Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett brutalt angrepp. De attackerades,…
-
Historien om kolonin Nya Sverige PODD: Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni som skulle stärka statskassan. Men det gick…
-
Kriminella gäng, broderskap och avhopp PODD: I detta avsnitt möter vi Torbjörn Forkby som forskar om gäng.
-
Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor? PODD: Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet.
-
Skogsbad – som balsam för stressade själar PODD: Skogsbad har visat vara riktigt bra för stressade människor. Flera studier visar att det bland annat minskar stressnivåerna, sänker blodtrycket och ger…
-
Allt du vill veta om virus! PODD: I detta coronainspirerade avsnitt har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper…
-
Historien om vampyren – besten som blev vår bästis PODD: I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vampyrexperten och litteraturvetaren Anna Höglund. Hon leder oss igenom mörkret och berättar om…
-
Svordomens historia – känsliga lyssnare varnas! PODD: När började vi svära – och hur i hela friden lät det då? I det här avsnittet ger vi oss ut på en historisk resa kantad av fula ord. Till vår hjälp…
-
Därför blir en låt en hit PODD: Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och…