Människor i svart-vita porträtt

Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor?

PODD: Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet.

I detta poddavsnitt möter vi historikern Marie Eriksson, som ger oss skakande och tragiska berättelser om 1800-talets våldsamma kvinnor. Hon berättar om giftmord, barnamord och misshandel. Vi pratar också om kvinnor som begick våld mot den egna kroppen, det vill säga självmord eller misslyckade aborter på grund av fosfor-förgiftning. Maries forskning visar att kvinnor kunnat uppträda lika aggressivt och våldsamt som män. Och att föreställningen om kvinnan som ensidigt offer för våld, inte alltid stämmer. 

Marie har tillsammans med Roddy Nilsson på Göteborgs universitet skrivit boken "Ilska, desperation och lömska försåt: våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige".  

Avsnittets längd: 53 min.

Maries topplista: fem våldsamma 1800-talskvinnor som berört Marie mest i arbetet med studien

  1. Anna Frostensson, dog av fosforförgiftning 1895. Oklart om det var självmord eller misslyckad fosforabort
  2. Anna Fransdotter, begick självmord 1851, pga sjukdom och åldrande
  3. Charlotta Ek, dömd 1890 för misshandel av en man
  4. Greta Katarina Johansdotter, dömd 1860 för barnamord
  5. Stina Andersdotter Nyberg, dömd 1865 för giftmord på sin make

Citatet

"Det var vanligt i slutet av 1800-talet att unga och ogifta pigor försökte att fördriva foster med hjälp av fosfor. [...] De blandade ut fosforn i mjölk eller kaffe eller någon annan dryck. Och sen förtärde de det, i ett försök att förgifta sig så pass så att fostret stöttes bort. Men i många fall förgiftade kvinnorna sig själva och dog."

"I våra undersökningar har vi lagt märke till att kvinnors våld kunde vara precis lika aggressivt, brutalt, till synes okänsligt, med en mängd olika syften, precis som männens våld. Så det skiljer sig inte så mycket åt – som tidigare forskning har velat göra gällande."

 

Fler avsnitt av Forskarprat