Vilka var 1800-talets våldsamma kvinnor?
PODD: Ny historisk forskning visar att kvinnor var i majoritet när det gäller dödligt våld under slutet av 1800-talet.
I detta poddavsnitt möter vi historikern Marie Eriksson, som ger oss skakande och tragiska berättelser om 1800-talets våldsamma kvinnor. Hon berättar om giftmord, barnamord och misshandel. Vi pratar också om kvinnor som begick våld mot den egna kroppen, det vill säga självmord eller misslyckade aborter på grund av fosfor-förgiftning. Maries forskning visar att kvinnor kunnat uppträda lika aggressivt och våldsamt som män. Och att föreställningen om kvinnan som ensidigt offer för våld, inte alltid stämmer.
Marie har tillsammans med Roddy Nilsson på Göteborgs universitet skrivit boken "Ilska, desperation och lömska försåt: våldsamma kvinnor i 1800-talets Sverige".
Avsnittets längd: 53 min.
Maries topplista: fem våldsamma 1800-talskvinnor som berört Marie mest i arbetet med studien
- Anna Frostensson, dog av fosforförgiftning 1895. Oklart om det var självmord eller misslyckad fosforabort
- Anna Fransdotter, begick självmord 1851, pga sjukdom och åldrande
- Charlotta Ek, dömd 1890 för misshandel av en man
- Greta Katarina Johansdotter, dömd 1860 för barnamord
- Stina Andersdotter Nyberg, dömd 1865 för giftmord på sin make
Citatet
"Det var vanligt i slutet av 1800-talet att unga och ogifta pigor försökte att fördriva foster med hjälp av fosfor. [...] De blandade ut fosforn i mjölk eller kaffe eller någon annan dryck. Och sen förtärde de det, i ett försök att förgifta sig så pass så att fostret stöttes bort. Men i många fall förgiftade kvinnorna sig själva och dog."
"I våra undersökningar har vi lagt märke till att kvinnors våld kunde vara precis lika aggressivt, brutalt, till synes okänsligt, med en mängd olika syften, precis som männens våld. Så det skiljer sig inte så mycket åt – som tidigare forskning har velat göra gällande."
Fler avsnitt av Forskarprat
-
Forskarnas upptäckt: stort metangasläckage på Östersjöns djupaste botten PODD: Under en forskningsexpedition 2023 till Landsortsdjupet, Östersjöns djupaste plats, gjordes en förvånande upptäckt. I ett…
-
Så lämnar vi slit-och-släng-samhället PODD: Välkommen till en snabbkurs i cirkulär ekonomi – för dig som vill minska din konsumtion. Vår gäst är Joacim Rosenlund, som forskar om återvinning och…
-
Är maten farlig? PODD: Det finns många åsikter om vad vi ska äta och inte äta. Vad stämmer egentligen? Vad säger vetenskapen? I detta poddavsnitt möter vi näringsexperten Anna Blücher för att granska…
-
Historien om Ukraina PODD: Tillsammans med historikern Anders Fröjmark går vi igenom Ukrainas spännande historia. Vi börjar i Kievriket på 800-talet och fortsätter fram till vår tids konflikt med…
-
Mysteriet med massakern i Sandby borg PODD: Vi tar oss an en arkeologisk mordgåta. En dag i slutet av 400-talet överraskades invånarna i Sandby borg på Öland av ett brutalt angrepp. De attackerades,…
-
Historien om kolonin Nya Sverige PODD: Våren 1638 anlände två skepp från Sverige till Nordamerikas östkust. Uppdraget var att grunda en svensk handelskoloni som skulle stärka statskassan. Men det gick…
-
Kriminella gäng, broderskap och avhopp PODD: I detta avsnitt möter vi Torbjörn Forkby som forskar om gäng.
-
Skogsbad – som balsam för stressade själar PODD: Skogsbad har visat vara riktigt bra för stressade människor. Flera studier visar att det bland annat minskar stressnivåerna, sänker blodtrycket och ger…
-
Allt du vill veta om virus! PODD: I detta coronainspirerade avsnitt har vi bjudit in vår stjärnvirolog Michael Lindberg för att lära oss allt om virus. Vi går igenom hur och varför virusen angriper…
-
Vad händer när solen slocknar? PODD: Vi har bjudit in vår rymdexpert Arvid Pohl för att lära oss allt om stjärnor.
-
Historien om vampyren – besten som blev vår bästis PODD: I detta bloddrypande poddavsnitt möter vi vampyrexperten och litteraturvetaren Anna Höglund. Hon leder oss igenom mörkret och berättar om…
-
Svordomens historia – känsliga lyssnare varnas! PODD: När började vi svära – och hur i hela friden lät det då? I det här avsnittet ger vi oss ut på en historisk resa kantad av fula ord. Till vår hjälp…
-
Därför blir en låt en hit PODD: Vad är det som gör att vissa låtar direkt klättrar på listorna medan andra glöms bort? I det här avsnittet följer vi med Patrik Ahlm, vår egen hitmakare och…
-
Detta händer i kroppen när du tränar PODD: I det här avsnittet tar träningsoraklet Lasse ten Siethoff, som också är forskare i idrottsvetenskap, täten i en svettig resa genom kroppen. Vi börjar på…
-
Sluta konsumera, börja reflektera – så bryter du ditt shoppingmönster PODD: Vi håller på att shoppa ihjäl Moder jord och vi måste ändra vårt förhållningssätt till konsumtion. Vi vet att det är…
-
Ett land i total kollaps – så beskrivs Sverige av högerextrema på amerikanska nätforum PODD: Sverige är på väg mot den definitiva kollapsen, med våld, hög kriminalitet och utslagna samhällsfunktioner.…
-
Att gilla eller dissa? Om ungdomars liv på sociala medier PODD: Varför får vissa en massa "likes" för sina inlägg på sociala medier, medan andra blir trakasserade för samma innehåll? Liselotte…
-
Sköna bönor! En snabbkurs för dig som har en dålig relation med baljväxter PODD: Är du ännu inte helt övertygad om poängen med baljväxter? Lyssna då på denna podd. Vi följer med vår baljväxtexpert…
-
Nu ska sanningen fram! Så avslöjar man en lögnare PODD: Glöm allt du trodde du visste om att den som ljuger är nervös och flackar med blicken. Det stämmer inte. Ola Kronkvist, lektor i polisvetenskap,…
-
Varför är kärlek så svårt? Grundkurs för olyckligt förälskade PODD: Författaren och hedersdoktorn Lena Andersson vägleder oss på kärlekens snåriga stigar. Hur tar man sig igenom en olycklig…
-
Sex, filmer och missuppfattningar – historien om den svenska synden PODD: Varifrån kommer egentligen bilden av det sexuellt frigjorda Sverige? Mariah Larsson, lektor i filmvetenskap, berättar om…
-
Är ishockey bara för riktiga män? Om maskulinitet på hal is PODD: Ishockey ses av många som den manligaste av alla sporter. Var kommer denna machobild ifrån? Tobias Stark, lektor i idrottsvetenskap,…
-
Skaffa en partner och minska risken att bli dement! PODD: Människor som lever i en parrelation löper hälften så stor risk att drabbas av demens senare i livet, jämfört med singlar. Krister Håkansson,…
-
Parasiten som tar över fiskens hjärna – och gör den självmordsbenägen PODD: Detta är den osannolika historien om Schistocephalus solidus, parasiten som manipulerar sitt värddjur Storspiggen till att…
-
Småländskt ledarskap – så funkar det! PODD: Vad gör småländska ledare framgångsrika? Finns det några särskilda faktorer som gör att just småländskt ledarskap är bättre än andra? Magnus Forslund är…
-
När flickor begår sexuella övergrepp PODD: Att tonårsflickor utsätter andra för sexuella övergrepp är okänt för många. Cecilia Kjellgren, forskare i socialt arbete, berättar om vad som kan förklara…
-
Så blir du framgångsrik i digitala affärer! PODD: Digitalisering av företag blir allt vanligare. Men vad är det som gör att vissa lyckas och andra inte? Darek Haftor, professor i informatik, ger sina…
-
Döden, döden, döden – fåglar, virus och andra otäckheter PODD: Alla infektionssjukdomar leder inte till döden. Men några gör det. Jonas Waldenström är professor i mikrobiologi. Han berättar om hur…
-
Räddare kan ingen vara – skräckfilmen och det amerikanska imperiet PODD: Vilken politisk roll spelar amerikanska skräckfilmer? Vilken världsbild av öst och väst förmedlas i den här typen av…
-
Lnu.se Sveriges bästa utbildningssajt Nyhet