GATE – Graduate School of Advanced Technology and Enterprising
GATE – Graduate School of Advanced Technology and Enterprising är Sveriges första forskarskola inriktad på små och medelstora företags utmaningar i den digitala omställningen. Genom utbildning och samverkan öppnar forskarskolan dörrar mellan forskning och praktisk tillämpning i affärsrörelser. GATE är ett samarbete mellan Ekonomihögskolan och fakulteten för teknik vid Linnéuniversitetet med fokus på företagsverksamheter i Småland.
Om satsningen på GATE
Globaliseringen och den snabba teknikutvecklingen har skapat helt nya möjligheter för näringslivet på ett sätt vi aldrig tidigare sett. Innovationer som automatisering, digitalisering, AI och Internet of Things (IoT) omformar företagsvärlden och skapar nya produkter, tjänster, affärsmodeller, marknader och konkurrenter.
För att dessa framsteg ska bidra till ökat välstånd är det viktigt att förstå hur de implementeras i företagen. Effektiv användning av dessa tekniker är avgörande för att skapa ett framgångsrikt och hållbart företagande, särskilt med tanke på miljö- och klimatutmaningar.
Småland, en region känd för sin entreprenörsanda och innovationskraft inom både traditionell industri och nya sektorer som IT och energi, står inför ett ökat behov av ny kompetens för att hantera dessa snabba förändringar.
Via sina etablerade partnerskap med lokala företag, siktar Ekonomihögskolan och fakulteten för teknik på att främja entreprenörskapet och integrationen av ny teknologi i näringslivet genom forskarskolan GATE. Detta samverkansinitiativ fokuserar på att möta de specifika behoven hos små och medelstora företag under det pågående tekniska paradigmskiftet. Samarbetet möjliggör att forskare och studenter snabbare får till sig ny teknik och kan påskynda tillämpningen ute i privat- och offentlig sektor.
Aktuellt
Forskningsseminarium om digitala affärsstrategier
Titel: Development of International Digital Business Strategy: Knowledge, Dynamic Competition, and Performance
Datum: 12 December, 2024
Tid: kl. 12:00 - 13:00
Plats: Zoom https://lnu-se.zoom.us/j/67314148330
Föredragshållare: Professor Anders Pehrsson
Sök doktorandtjänst: två doktorandtjänster i informatik
Vår första doktorand
Vår första doktorand har officiellt påbörjat sitt doktorandprojekt i samarbete med Södra. Grattis till Ibb Lampic Aaltonen!
Ibb Lampic Aaltonen, Ekonomihögskolan (FEH)
Projekt
Mer om GATE
Vad forskarskolan innebär
En forskarskola är en sammanhållen forskarutbildning där flera forskarstuderande och seniora forskare arbetar med projekt inom ett mer avgränsat område, med gemensamma kurser och seminarier. Forskarskolan, bidrar direkt ute på företagen och utvecklar företags- och branschspecifik kompetens, samtidigt ger forskningen bredare generella kunskaper.
Företagen får del av kunskapen genom att delta i forskarskolan; direkt genom doktorandprojekt som fokuserar på problem som till viss del är företagsspecifika och indirekt genom att delta i forskarskolans aktiviteter, där de får ta del av hela forskarskolans bredd. Forskarskolan kan få stor bäring för regionen som sådan, men även tjäna som exempel för hur nationell- och regional utveckling främjas av samverkan mellan akademi och näringsliv.
Forskarskolans mål
Målet med satsningen på forskarskolan GATE är att under 2024 etablera Sveriges enda forskarskola med fokus på vad som skapar långsiktigt framgångsrika företag i tider av stora teknikskiften.
Initiativet som startar under våren 2024, erbjuder en unik möjlighet för företagen att direkt dra nytta av nya forskningsrön och innovationsstrategier, vilket förväntas leda till att små och medelstora företag inte bara överlever, utan blomstrar i en alltmer digitaliserad och globaliserad ekonomi.
Finansiering
Skolans tillkomst föddes ur en generös donation på 10 miljoner kronor från Våge Svensson, en framstående företagsledare med anknytning till Kronobergsregionen. Donationen är en viktig satsning på regionens konkurrenskraft och ett sätt för Våge Svensson att ge tillbaka till det lokala näringslivet där han har varit aktiv under större delen av sin karriär. Därefter har Kampradstiftelsen bidragit till finansiering av en doktorand från Ekonomihögskolan.
Länkar
Reportage om Våge Svenssons donation: Ny forskarskola: Ett småländskt livsverk ger tillbaka
Nyhet om Kampradsstiftelsens bidrag: Kampradstiftelsen ger 25 miljoner till Linnéuniversitetet för utveckling av företagsverksamhet i Småland
Organisation
Styrgrupp
Dekaner
Susanne Ackum, Ekonomihögskolan (FEH)
Jesper Andersson, fakulteten för teknik (FTK)
Projektledare
Arianit Kurti, fakulteten för teknik (FTK)
Anita Mirijamdotter, fakulteten för teknik (FTK)
Anders Pehrsson, Ekonomihögskolan (FEH)
Christina Öberg, Ekonomihögskolan (FEH)
Forskningsledare
Natalia Berg, Ekonomihögskolan (FEH)
Doktorandrepresentant
Deltagande företag och samarbetspartners
Små och medelstora företag (SMF) i Kronoberg som genomgår förändringar på grund av ny teknik och vill ha forskningsinsikter som stöd är välkomna att kontakta oss.
Doktorander
Ibb Lampic Aaltonen, Ekonomihögskolan (FEH)