Forskarskola i islamologi
I december 2022 beviljade vetenskapsrådet 24,8 miljoner kronor till delfinansiering av lönen för forskarstuderande inom en forskarskola i islamologi. På denna hemsida hittar du fortlöpande information om utvecklingen av forskarskolan.
Allmän information
Islamologi är ett samlingsnamn för det vetenskapliga studiet av islam som religiös tradition i historia och nutid, runt om i världen. Ämnet etablerades vid Lund universitet i början av 1980-talet och har haft stor betydelse för religionsvetenskaplig forskning i landet sedan dess. Forskarskolans syfte är att utbilda en ny generation islamforskare i Sverige.
Även om det endast är vid Lunds universitet som islamologi, eller mer korrekt religionshistoria med islamologisk inriktning, är ett forskningsämne i egen rätt, har beteckningen “islamolog” för religionsvetenskapliga forskare med inriktning på islamstudier blivit etablerat. Det är denna bredare förståelse av islamologi som forskarskolan tillämpar.
Antagning
Linnéuniversitetet är samordnade för forskarskolan i islamologi, där också Lunds universitet, Göteborgs universitet, Stockholms universitet, Södertörns högskola, Uppsala Universitet och Umeå Universitet ingår som jämställda parter. Forskarstuderande inom forskarskolan antas vid något av dessa universitet.
Beroende på lärosäte antas studenterna inom något av följande forskningsämnen: Religionsvetenskap, Religionshistoria, Ämnesdidaktik och Systematisk teologi. Kriterierna för bedömning av ansökningar bestäms av lärosätena. De studerande följer de allmänna studieplaner som gäller i respektive ämne vid respektive lärosäte, och deltar i de forskningsmiljöer som är etablerade där.
Forskarskolans uppgift är att tillhandahålla en infrastruktur för de antagna studenterna i form av samarbete mellan handledare och gemensamma kurser, seminarier och andra aktiviteter för studenterna.
Hösten 2024 har 12 studenter antagits inom forskarskolan. Ytterligare några forskarstuderande med islamologiskt orienterad forskning är affilierade . De finns med i förteckningen nedan.
Organisation
Forskarskolan leds av ett kollegium av handledare vilka utser en ledningsgrupp om tre personer. Den nuvarande ledningsgruppen består av:
- Jonas Svensson (Linnéuniversitetet)
- Susanne Olsson (Stockholms universitet)
- Jenny Berglund (Stockholms universitet)
- Göran Larsson (Göteborgs universitet)
Jonas Svensson är koordinator och sammankallande.
Övriga ledamöter i handledarkollegiet är:
- Oliver Scharbrodt, Lunds universitet
- David Thurfjell, Södertörns högskola
- Simon Sorgenfrei, Södertörns högskola
- Mohammad Fazlhashemi, Uppsala universitet
- Tomas Lindgren, Umeå universitet
Verksamhet
Forskarskolan är decentraliserad. Finansiering av aktiviteter sker inom ramen för respektive lärosätes ordinarie verksamhet och budget, men aktiviteter samordnas mellan lärosätena genom representanter i handledarkollegiet. Forskarskolan ansöker om externa och interna medel för särskilda aktiviteter.
Kurser och seminarier
Gemensamma aktiviteter är kurser och seminarier, on-line och off-line. Eftersom antagningen är internationell är arbetsspråket engelska.
Forskarskolan innehåller tre obligatoriska kurser som alla deltagare läser. De obligatoriska kurserna skapas och genomförs av två eller fler av de involverade lärosätena. Dessa obligatoriska kurser är
- Islamiskt källmaterial och islams historia (historiska och idéhistoriska perspektiv och metoder)
- Islam - Levd och upplevd (antropologiska perspektiv och metoder)
- Tillämpad islamologi (politologiska och diskursanalytiska perspektiv och metoder)
Utöver dessa obligatoriska kurser kommer lärosätena enskilt att erbjuda valbara kurser relaterade till den specialiserade kompetens som finns tillhanda. Teman utarbetas i samråd med de forskarstuderande och anpassas efter deras behov och önskemål.
Seminarieverksamheten inom forskarskolan är kontinuerlig och regelbunden. Ansvaret för att organisera och administrera seminarier on-line och off-line roterar bland de inblandade lärosätena. Vissa seminarier har internationellt deltagande och organiseras med forskarskolans samarbetspartners.
Samarbetspartners (under utveckling)
Svenska forskningsinstitutet i Istanbul
https://www.srii.org/
Aga Khan University's Institute for the Study of Muslim Civilisations (AKU-ISMC)
https://www.aku.edu/ismc/
Helsingfors universitet